Gör-det-själv Spaljé (31 Bilder): Hur Man Gör Det Enligt Ritningar För Klätterväxter? Spaljé Av Plaströr För Klematis Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Spaljé (31 Bilder): Hur Man Gör Det Enligt Ritningar För Klätterväxter? Spaljé Av Plaströr För Klematis Och Andra

Video: Gör-det-själv Spaljé (31 Bilder): Hur Man Gör Det Enligt Ritningar För Klätterväxter? Spaljé Av Plaströr För Klematis Och Andra
Video: Så bygger du en spaljé 2024, April
Gör-det-själv Spaljé (31 Bilder): Hur Man Gör Det Enligt Ritningar För Klätterväxter? Spaljé Av Plaströr För Klematis Och Andra
Gör-det-själv Spaljé (31 Bilder): Hur Man Gör Det Enligt Ritningar För Klätterväxter? Spaljé Av Plaströr För Klematis Och Andra
Anonim

Spaljernas huvudsakliga funktion är att bli grunden för klätterväxter. Men den här enheten har länge upphört att begränsas till grundläggande funktionalitet och har blivit ett oberoende fokus på webbplatsen .… I modern verklighet kan en spaljé av kapitalstöd bli den bästa fotozonen på territoriet, en höjdpunkt på platsen och en helt exklusiv design. Och du kan göra det helt med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler för skapande

Tapetet ligger nära lusthuset, men initialt är funktionerna hos de två strukturerna olika. Men även baserat på en sådan närhet till byggnader vågar många sommarboende och ägare till privata hus inte sätta en spaljé: det verkar som att det är mycket svårt. Faktum är att det visar sig att även en absolut neofyt i sommarstugkonstruktion kommer att kunna bygga en spaljé på platsen för klätterväxter, till exempel för clematis, actinidia, ärtor och andra.

Bild
Bild

Här är de bästa tipsen för en spirande trädgårdsmästare

Det är mycket viktigt att korrekt välja platsen för spaljén. Huvudkravet är tillräckligt med solljus. Det vill säga, en spaljé i ett öppet område är den vanligaste historien, även om denna struktur också kan gå längs huset om solen belyser denna sida väl. Det är värt att överväga det faktum att spaljéerna oftast kommer att stå nakna, och denna "bara" struktur bör inte vara främmande för webbplatsens övergripande sammansättning och föremålen på den.

Bild
Bild

En bra spaljé är ett solidt stöd. Det är inte så viktigt vad det kommer att vara: en stång, rör eller beslag - det viktigaste är att fixa stödet i marken på det mest pålitliga sättet.

Designen a priori har en hög vindstyrka. Det betyder, stödet måste vara böjbart . Därför tar byggaren hänsyn till vindens hastighet och dess frekvens (och är det värt att bygga en spaljé på det här stället alls), beräknar han, och vad som bör vara delar av spaljén - ovan jord och under jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stavar och stödskenor måste vara noggrant ankare … För detta tas styva material med en optimal hållfasthetsreserv, de måste fritt stå emot vikten av de grödor som kommer att leva på spaljén.

Bild
Bild

Om strukturen kompliceras av rörliga element kommer justering av dess höjd och bredd att vara tillgänglig. Men detta är inte alltid nödvändigt.

Detta är de viktigaste punkterna som nödvändigtvis förutses, beräknas och förhandlas fram under byggnationen. Allt annat är valfritt. De material som tas för spaljéerna bör vara organiska för andra objekt på platsen, i överensstämmelse med dem. Mångfald är acceptabelt om ägaren har utmärkt smak och tydliga designböjningar: då vet han hur man kombinerar mycket olika texturer, material, färger och andra aspekter på ett ställe. Men vanligtvis letar folk inte efter alltför komplexa, extraordinära lösningar, utan föredrar klassiska exempel. Till exempel en träspalj som är perfekt för blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man av trä?

Trä är det mest populära materialet för lusthus, verandor och spaljéer. Detta är en underbar trädgårdsdesign, den passar in i ett typiskt landskap och i en komplicerad. Och när det gäller tillgänglighet är trä ett mycket lönsamt material.

Verktyg och material

Du måste ta torrt trä för konstruktion, det är lämpligt att stanna på hållbara träslag: det vill säga ask, ek eller kastanj. Alla element måste impregneras med antiseptika och föreningar som hindrar trä från att ruttna.

För egen produktion av basen (ram) måste du ta:

stänger 2,5-3 cm breda

Bild
Bild

lameller, som i storlek kommer att se organiska ut med stavarna (det vill säga inte tjockare än 1,5 cm)

Bild
Bild

spik eller skruv för fastsättning

Bild
Bild

nivå, lod

Bild
Bild
Bild
Bild

material för träimpregnering, samt färger och lacker

Bild
Bild

Du kan alltid hitta färdiga ritningar, men de som redan har gjort något med egna händer arbetar ofta "för ögat". Och detta är korrekt, särskilt om materialen används som rester från något slags bygg- och reparationsarbete. Men om du inte har mycket erfarenhet är det värt att titta på instruktionerna.

Steg-för-steg-instruktion

Om alla material och verktyg är förberedda måste du bearbeta den nedre delen av balkarna (som går ner i marken) med ruttningsmedel, och sedan med takmaterial. Istället för takmaterial kan du ta vilket lämpligt isoleringsmaterial som helst.

Bild
Bild

Låt oss nu ta reda på vad vi ska göra härnäst

Stark installation av spaljebaser . Stängerna bör begravas i marken minst en halv meter djup. Med en lodlinje måste du kontrollera vertikalen. Marken runt stöden komprimeras tätt. Det bör spillas med vatten mer än en gång. Vanligtvis är avståndet mellan stöd 1, 5 eller 2 m - det här är en fråga om bekvämlighet och preferenser.

Bild
Bild

Fäst längsgående stänger . Självklart hindrar ingenting dem från att spikas eller sättas på skruvar. Men detta är inte den enda lösningen: kanske stålhörn blir ett mer elegant val av klipp. Ibland limar byggare fogarna med lim med vattentäta egenskaper - ett användbart mått för större strukturell hållfasthet. Det är mycket viktigt att strukturen vid utgången är en solid ram, strikt rektangulär. Det vill säga, man kan inte klara sig utan en byggnadsnivå som kommer att reglera arbetet.

Bild
Bild

Fyller luckorna mellan lamellerna … Och detta beror redan på spaljens utformning, eller närmare bestämt på mönstret som kommer att bilda skärningspunkten mellan skenorna. Det är lämpligt att använda trälim vid rack- och drevpunkterna. Självgängande skruvar eller spikar förstärker bara fästet.

Bild
Bild

Avslutar behandlingen . Strukturen är nästan klar, men den behöver impregnering - antiruttningsföreningar, samt färg eller lack, fläckar eller toning. Idag är älskare av dekorationsplatser med liknande strukturer alltmer benägna att tanken att målning är det bästa alternativet. Färgen ska vara gratis för webbplatsen och byggnaderna på den. Vitt anses praktiskt taget universellt. Du kan tänka i förväg: vilka växter som kommer att täcka spaljéerna, vilken färg de ger, hur det kommer att kombineras med basen.

Bild
Bild

En alternativ plan: montera först spaljén "på bordet", bearbeta, måla, kontrollera tillförlitligheten för alla fästelement och installera den sedan i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna spaljéer är kombinerade enheter … Till exempel är trälådor fästa på den färdiga strukturen med en standardform ovanifrån eller under, där du kan sätta blomkrukor med blommor. Vissa människor är ännu mer praktiska: de förvarar små trädgårdsredskap i en sådan låda på "andra våningen" i spaljén. Men bara ägarna vet om detta, eftersom all uppmärksamhet är inriktad på växterna på espalierna - kinesisk citrongräs, druvor, ärtor och andra.

Bild
Bild

Att göra spaljé från rör

Det finns också ett sådant alternativ: rör av någon typ och ordning blir en bekväm struktur för loaches. Det är inte värt att oroa sig för att de inte kommer att se tillräckligt solida ut - även plaströr kan målas, än mindre metallkonstruktioner.

Även om det naturligtvis är svårare att arbeta med metall: du måste äga en svetsmaskin. Med polypropenrör kommer det att gå lättare och snabbare.

Bild
Bild

Vi erbjuder ett enkelt diagram över strukturen hos en rörspaljé

Själva rören, trälister, samt metallbeslag och en bågsåg för metall kommer att krävas för arbete. Allt material måste förberedas i storlek - beräknat, kapat, sågat av.

Armeringen måste införas inuti röret för att lägga till den styrkan.

Röret, tillsammans med beslagen, måste böjas till den form som är tänkt i designplanen (vanligtvis är det en båge). Det bör finnas minst två sådana välvda element. Var och en av bågarna är begravd i marken, avståndet mellan dem upprätthålls, allt görs parallellt enligt beräkningarna.

Båda baserna måste vara fast förbundna med varandra antingen med trälister eller med broar av andra lämpliga material (både metall och PVC). Det är förbindelsernas strikta parallellitet som är viktigt.

Till skillnad från profilrör är plaströr idealiskt böjda. I landet kan detta aktivt användas och oberoende göras ganska komplexa krökta strukturer.

Bild
Bild

Små spaljéer placeras till och med i ett växthus för gurkplanteringar (förresten, du kan öva på detta). Böjda strukturer som inte är särskilt höga används också för att dekorera tillväxten av bönor eller pumpor - en bra idé för en höjdpunkt i landets design.

Andra alternativ

Trä och rör, beslag och metall är inte de enda alternativen. Anständiga och funktionella spaljéer är också gjorda av mesh. Till exempel är nät konstruerade av rep och starka rep, av ståltråd (förstärkning av föremålet), från samma trälister och PVC -rör.

Bild
Bild

Den mest prisvärda versionen av nätmodellen är pelarna, mellan vilka nylonet sträcks . Men nylonnätet, även om det kommer att bli en billig lösning på problemet, är inte den mest lönsamma modellen. Växten kommer att mogna, mogna frukter kommer att väga ner sin totala vikt, och själva nätet tål kanske inte en sådan belastning. Det vill säga för prydnadsväxter med låg vikt är detta alternativ acceptabelt, men inte för de grödor som ger tung frukt.

Tänk på ett exempel på hur man gör en nätspaljé av skrotmaterial

  • Behöver förbereda 2 stödpelare, 3 m höga , lameller från vilket lämpligt material som helst, mesh.
  • Stödpelare grävde i marken i en halv meter . De måste förstärkas väl.
  • Över pelarna måste du fixa horisontella lameller .
  • Dra själva nätet parallellt med marken mellan stolparna . Ett tunt rep eller en tråd kan användas istället. Om nätet inte tas, är det nödvändigt att placera pinnarna på de platser där gurkorna planteras.
  • Du måste dra repet upp till toppskenan , så att en installation med celler med samma rektangulära form kommer ut.
Bild
Bild

Maskkonstruktionen är mycket bekväm för att göra det som kallas en häck . Själva basen under den övervuxna växten kanske inte syns, och det finns en känsla av att vinbär eller humle till exempel växer av sig själva. Detta är ett bra knep för landskapszonering.

Ibland dras på detta sätt ett fullvärdigt staket på platsen, även om det kostar mycket arbete.

Och här är en liten instruktion om hur man gör en anpassad spaljé från avskurna grenar:

  • kommer att krävas trimmade trädgrenar med en diameter på ca 1 cm, flexibel tråd, tång och trädgårdssaxar;
  • grenar behöver sortera efter längd , används de två första huvudstavarna, som kommer att representera början och slutet av strukturen, och de måste fastna i marken med cirka 15 cm;
  • nära den första stången, med en vinkel på 60 grader, är den tredje stången fixerad (mot den andra) placeras nästa stång efter 14-16 cm, och så upprepas processen tills flyget;
  • då ändrar hela proceduren riktning och verkar gå bakåt -från den andra stången till den första måste man komma ihåg att bevara vinkeln;
  • där kvistarna skär varandra måste du göra trådfixering;
  • spetsarna på grenarna som sticker ut bortom den framtida spaljans plan skärs med en beskärare - designen måste ha rätt form;
  • resultatet av arbetet - spaljéer, vars celler är diamantformade.
Bild
Bild

Det är naturligtvis lite naivt att hoppas att spaljéerna av grenar kommer att hålla länge. Men en sådan design kommer definitivt att klara en säsong, och denna period är ganska värd den mängd arbete och kostnader i allmänhet som kommer att användas för att göra en vacker spaljé. Kanske kommer detta att visa sig inte bara vara ett stöd för klätterväxter, utan en hel fotozon eller en festlig bakgrund för någon viktig händelse - från en födelsedag till ett bröllop. Sådana alternativ är inte ovanliga, och det ser inte bara naturligt och miljövänligt ut, utan också äkta. Samma gobeläng av glasfiberarmering kan inte uppnå en sådan effekt.

Bild
Bild

Om frågan om att välja en design ligger i mode, önskan att tillfredsställa säsongens landskapsnyheter, är det bättre att vända sig till klassiska lösningar. Till exempel kan du göra en ljus trellis intill husets vägg.

Och låt en klätterväxt med stora och ljusa knoppar på sig. Men det är inte allt: nedanför kan du bryta en lång smal rabatt, som kommer att bli den nedre delen av en mycket känslig och vacker design. Säkert på denna plats kommer varje gäst att vilja ta ett minnesvärt foto.

På jakt efter det perfekta alternativet bör man inte utgå från komplicerade beslut: vanligtvis vilar ögat på symmetri, naturmaterial, grundfärger och färgkonsonans . Designen kan vara enkel, men välskött, i harmoni med bilden av webbplatsen som helhet. Och det är möjligt att skapa det med egna händer.

Rekommenderad: