Trädgårdsbågar (72 Foton): För Blommor Och Klätterväxter I Landet, Ursprungliga Byggnader På Gården På Platsen I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsbågar (72 Foton): För Blommor Och Klätterväxter I Landet, Ursprungliga Byggnader På Gården På Platsen I Landskapsdesign

Video: Trädgårdsbågar (72 Foton): För Blommor Och Klätterväxter I Landet, Ursprungliga Byggnader På Gården På Platsen I Landskapsdesign
Video: 🦌🐃 Vilda djur. Wild animals. Typer av vilda djur. 2024, April
Trädgårdsbågar (72 Foton): För Blommor Och Klätterväxter I Landet, Ursprungliga Byggnader På Gården På Platsen I Landskapsdesign
Trädgårdsbågar (72 Foton): För Blommor Och Klätterväxter I Landet, Ursprungliga Byggnader På Gården På Platsen I Landskapsdesign
Anonim

Trädgårdsbågar för blommor och klätterväxter är ett bra komplement till landskapsdesign. Från materialet i denna artikel kommer du att ta reda på vad de är, vilka funktioner de har. Dessutom kommer vi att visa dig var det är bäst att placera dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Trädgårdsbågar är dekorativa och funktionella. De dekorerar parker och rekreationsområden, ser bra ut i landskapsdesign och har ett antal funktioner, till exempel:

  • stödja klätterväxter;
  • skapa en skugga;
  • forma arkitekturen;
  • är grunden för hängmattor / gungor;
  • stödja stödpelare;
  • är en metod för att zonera platser för vila och arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall är dessa strukturer ingången till trädgårdsområdet . Det är också en unik design av klätterväxter (som vilda druvor, klätterrosor, bindweed, clematis). De kan vara enkla och kompletteras med sittplatser i skuggan i trädgården. De gör unika välvda korridorer som förbinder ingången till det angränsande territoriet och själva huset.

En trädgårdsbåge kan ha en tvärbalk på en höjd av minst 2 m. Den totala höjden kan vara mycket större. Produktens minsta bredd är 1,2-1,3 m.

Den har en solid och stabil struktur med en trevlig design, vilket är mer märkbart under vintersäsongen, när bågen inte flätas av vinstockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsbågar kan ha valfri form och storlek. De kan installeras i olika delar av trädgården (närområde) . Efter tillverkningstyp är de välvda, med direkt överlappning och överlappning i form av ett hus. De kan beställas eller göras själv av olika material.

Oftast är trädgårdsbågar enstaka prefabricerade strukturer . Men idag kan du göra det själv eller beställa volymetriska strukturer (pergolor). Om det finns mycket utrymme på platsen kan den fyllas med flera upprepande element, vilket skapar en blomsterkorridor, till exempel längs en trädgårdsstig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt monteringsmetoden är produkterna hopfällbara och stationära . Varianter av den första typen kan demonteras. Stationära modeller innebär inte överföring till en annan plats på webbplatsen. Genom närvaro av belysning är strukturer enkla och med belysning som kompletterar ljuset på lyktstolpar. Dessutom kan de vara smidda, flätade, gjutna, lameller, gitter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vid tillverkning av trädgårdsbågar används olika råvaror (trä, vinstockar, metall, plast, tegel). Varje typ av material bestämmer produkternas design och funktion. Låt oss överväga egenskaperna hos de mest efterfrågade av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Trädgårdsbågar av trä klassificeras som dekorativa strukturer av budgettypen. Det är dessa produkter som är mycket efterfrågade bland sommarboende och trädgårdsmästare. De är lätta att göra på egen hand, med nödvändig utrustning till hands. Materialet har en låg densitet och optimal vikt.

Trots träets miljövänlighet och skönhet är sådana valv kortlivade på grund av träets tendens till permanent deformation. De behöver årlig vård (målning, behandling med speciella föreningar som förhindrar sprickbildning och sönderfall av materialet). De måste behandlas med ämnen från skadedjur.

Sådana valv är gjorda av virke och obehandlat trä . De kan vara helt trä eller kombinerade (kompletterade med metallelement). Dessutom kan bågen bestå av olika träslag. Det är lättare att dekorera ett träd genom att välja en design för en annan landskapsstil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Trädgårdsbågar i metall är gjorda av tunna stavar, profiler, beslag. De är hållbara (tjäna i flera decennier), hållbara, pålitliga, estetiskt tilltalande . De är iögonfallande och låter dig skapa unika kompositioner i landskapet. Men utan korrekt behandling utsätts de för korrosion.

De vackraste och dyraste mönstren är smidda sorter med snygga lockar och mönster . Fördelarna med strukturerna är stabilitet och enkel förberedelse av platsen. Nackdelen med produkterna är behovet av konstant målning. Förutom smidda svetsas metallbågar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sten

Stenbågar är anmärkningsvärda för sin soliditet, goda kvalitet, ger statusen för det territorium som upprättas. På grund av deras hållbarhet platsen måste noga övervägas . På grund av deras massivitet installeras de i stora områden (de ser löjliga ut på små). Installationen av sådana valv utförs av professionella murare.

Sådana valv är uppförda av tegel, natursten och konststen . Om designen kräver det är de putsade.

När de är rätt installerade kan de stå stilla i hundratals år och knappt märkbart förlora färg. I de flesta fall behöver de inte smörjas med en lösning, återställas och ännu mer skyddas mot skadliga insekter.

Deras priser beror på vilken typ av material som valts för konstruktionen . Men sådana grindar fungerar inte så mycket som en dekorativ funktion. De kan inte bli ett stöd för klätterväxter. De är snarare arkitektoniska element som stöder den övergripande designstilen för ett visst landskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

En trädgårdsbåge av plast är det bästa alternativet för att dekorera lokalområdet i modern stil. Priset är billigare än analoger gjorda av andra material. Produkter tillverkade av PVC eller polypropen behöver inte målas, anti-bug-behandling . De är resistenta mot rost och sönderfall och skiljer sig åt i kvaliteten på fogarna.

När de är självgjorda är råvarorna för dem sticklingar av vattenrör. Plast kan ha olika former och nyanser, men det kännetecknas av ett stort antal nackdelar.

Den har en kort livslängd, den är känslig för extrema temperaturer, vilket gör det omöjligt att lämna den utomhus på vintern.

Den hopfällbara designen tål inte låga temperaturer . Det måste demonteras, vilket är en betydande nackdel. När det gäller nyanser produceras plastmodeller oftast i tre färger: vit, grön, brun. En annan nyans är instabiliteten av plast till ultraviolett strålning. Från detta, under drift, brinner det inte bara ut, utan deformeras också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Utformningen av en trädgårdsbåge beror på dess storlek och landskapsdesign. En vanlig typ av konstruktion är en spaljé (en gallerbåge av metall eller trä). Den är liten och därför lämplig för plats i någon del av trädgården eller närområdet.

Bild
Bild

Trellis är också populärt (spaljebåge, som består av flera spaljéer som är sammankopplade) . Trädgårdsmästare använder sådana strukturer för att skydda bänkar, vilket skapar en skuggig plats att koppla av. Beroende på preferenser kompletteras produkten ofta med en takbeklädnad, vilket ger bågen utseende som ett sommar lusthus.

Bild
Bild

Volymetriska alternativ "tunnel" ("tunnel") är svårare att implementera och ser inte lämpliga ut i varje landskapsdesign - de behöver mycket utrymme. För att förenkla installationen beställer de flera identiska bågar och bygger en välvd grupp.

Bild
Bild

Gatubågade strukturer för fleråriga växter är fyrkantiga, triangulära, rektangulära, välvda, runda . Designen kan också likna en baldakin. Den övre delen av bågarna är välvd, halvcirkelformad, rak. Enligt typ av utförande är strukturerna indelade i 2 typer: kantiga, raka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Öppna bågar med och utan stativ ser vackra ut på sommarstugor och trädgårdstomter . Beroende på design kan de vara enkla, utsmyckade, kompletterade med blomsterställ. Mönstrade sorter verkar luftiga och är lämpliga för att förkroppsliga olika stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typen av öppningsbågar kan vara icke-standard . Till exempel kan designen likna två träd som sammanflätas med grenar. Den passar perfekt in i viloplatsens design, vilket gör att ingången till blomträdgården med bänkar. Denna accent lockar uppmärksamhet utan att dra den på sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

De ursprungliga funktionella och dekorativa byggnaderna kan likna bänkar med höga genombrutna ryggar och blomliknande sidoväggar. Samtidigt kan blommor också fläta strukturen längs sidoväggarna. Abstrakta alternativ har ofta en halvbågad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller färgen begränsas den endast av kundens stil och fantasi . Vita konstruktioner förmedlar framgångsrikt atmosfären av vintage. De används för att dekorera landskapet på webbplatsen, till exempel i Provence -stil. Varma träiga toner är bra för ekostil. Andra alternativ är dekorerade med glödande kransar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, gröna konstruktioner finns ofta . De smälter samman med grönska av klätterväxter, de ser fräscha ut på sommaren. Samtidigt kännetecknas de ofta av en liten tjocklek, vilket ger dem ett mer estetiskt utseende och likhet med växtstammar. Utformningen av dessa sorter är varierad (från gitter till spetsar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man placera?

Trädgårdsbågarnas placering beror på funktionerna i landskapsplaneringen av ett privat (lantligt) hus eller sommarstuga. I detta fall är den valda konstruktionstypen och dess design viktiga. Till exempel, enda trädgårdsbågar som komponerande accenter för landskapsdesign . När de väljer plats utgår de från att bågen ser harmoniskt ut på platsen.

Om blomkorridorer är tänkta monteras valv i grupper. Alternativ som är utformade för lusthus ser också vackra ut. Som regel ligger de i trädgården nära huset.

Förutom dekorativa detaljer kan bågar användas som kamouflage av hushållsdelar, som väggdekoration, komplettera med bänkar för sittplatser.

De kan placeras inte bara i trädgården - det kommer att bli framgångsrikt att placeras på innergården vid ingången till huset (lusthus) eller omvänt nära husets port . Ett tungt vägande argument för att välja plats är möjligheten att skapa en pålitlig bas (betong, kakel).

Bild
Bild

Bågen kan maskera ett tekniskt rum. Förutom, den kan placeras ovanför wicket . Ofta väljs sådana konstruktioner för att bryta ner smala och långa vägar till konventionella delar. De installeras bredvid bänkar och bänkar. De dekorerar trädgårdsstaket, vilket gör landskapsdesignen komplett.

Ibland installeras sådana strukturer nära terrasser och verandor . Strukturer kan bli element i zonindelning, de separerar grupper av bänkar och skapar avskilda sommar lusthus. De kan vara entrén till en hemmalekplats eller en viloplats vid dammen.

Bild
Bild

De gör utmärkta blomsterhållare . Små modeller används vanligtvis för dessa ändamål. De gör originaltält, under vilka du kan duka sommarbord för att dricka te i frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Vi erbjuder 10 idéer för en framgångsrik platsdesign med hjälp av trädgårdsbågar

Blomstertunnel med bänkar för vila . Ett alternativ för att dekorera utrymmet på en rymlig tomt i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liten trädbåge utformad för att skugga sommarmatsalen.

Bild
Bild

Enkel smidesjärnbåge med spetskrullar skiljer vägen till växthuset i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båge med topphus som ger landskapet i ett rymligt område en speciell smak.

Bild
Bild

Gitterbåge av trä , kompletterat med trärabatter, dekorera entrén till ett privat hus.

Bild
Bild

Rund metallstruktur , kan dekorera landskapet i ett stort hus på landet.

Bild
Bild

Metall hörn typ design alternativ , valt för dekorationen av det lokala området.

Bild
Bild

Utomhusdesign med blommor och plats för två valt som rekreationsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mottagning av trädgårdsblommor dekoration med små valv , valdes valvbågar av grön färg och olika storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bred välvd design i form av en lång korridor, bestående av identiska element.

Rekommenderad: