Hur Många Dagar Tar Gräsmattan? 20 Foton Hur Snabbt Gror Frön Direkt Efter Sådd På Våren? Varför Stiger Den Inte Efter Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många Dagar Tar Gräsmattan? 20 Foton Hur Snabbt Gror Frön Direkt Efter Sådd På Våren? Varför Stiger Den Inte Efter Vintern?

Video: Hur Många Dagar Tar Gräsmattan? 20 Foton Hur Snabbt Gror Frön Direkt Efter Sådd På Våren? Varför Stiger Den Inte Efter Vintern?
Video: Min sådd är gles! Vad gör jag? - 11 dagar efter sådd 2024, April
Hur Många Dagar Tar Gräsmattan? 20 Foton Hur Snabbt Gror Frön Direkt Efter Sådd På Våren? Varför Stiger Den Inte Efter Vintern?
Hur Många Dagar Tar Gräsmattan? 20 Foton Hur Snabbt Gror Frön Direkt Efter Sådd På Våren? Varför Stiger Den Inte Efter Vintern?
Anonim

En grön gräsmatta sparar husägare från det tråkiga arbetet med att städa lokalområdet, så fler och fler ägare väljer denna metod för att förbättra sina platser. De som har sått territoriet med gräsmatta är främst intresserade av hur länge det gröna massivet kommer att visas och vad som kan påverka plantorna.

Många faktorer påverkar utseendet på de första grässtråna: jordtyp, väderförhållanden, grödosort, typ av förberedande arbete före sådd, vård efter plantering och andra. Vi kommer att analysera dessa ögonblick i detalj och också prata om den verkliga tidpunkten för utseendet på de första ingångarna från det ögonblick som fröna lades i jorden.

Bild
Bild

Vad påverkar groning direkt efter plantering?

För att få tidig och högkvalitativ groning av gräsmatta innan du planterar det är värt att undersöka de viktigaste faktorerna som påverkar denna process . Låt oss bo mer på var och en av dem.

Typ av planterat gräs

Väderförhållanden, iakttagande av odlingsreglerna är naturligtvis viktiga, men egenskaperna hos olika typer av örter är av största vikt. Tänk på de mest populära alternativen som de flesta sommarboende älskar.

  1. Array av spannmål … Gräsmattan gror ganska snabbt, spirar redan den 8-12: e dagen. Men en sådan matris tappar snabbt färg.
  2. " Vild" gräsmatta … Klöver, kamomill och rölleka kan växa på ett sådant lock. Men varje växt kommer att gro på olika sätt: klöver - 10 dagar efter sådd, rölleka - bara 20 dagar senare.
  3. Parterre gräsmatta … Det skapas till exempel av böjt gräs. Detta gräs kommer att dekorera platsen inom 1, 5 veckor efter sådd av fröna.

Det finns också stadsgräsmattor - de blir gröna på 7-12 dagar, förutsatt att kvalitetsfrön planteras och under den period som är gynnsam för en eller annan art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frökvalitet

Frögroning beror direkt på kvaliteten på örtblandningen . Det är bättre att köpa dem i specialaffärer. Om du samlar frö på egen hand måste du välja högkvalitativa växter för detta: inte mycket gamla och inte återvunna växter kommer att göra.

I specialaffärer måste fröernas kvalitet bekräftas. statligt certifikat eller internationellt certifikat.

Var noga med att uppmärksamma de klimatiska egenskaperna hos den valda blandningen, liksom hållbarheten.

Bild
Bild

Friska frön ska lukta gräs och bör inte blandas med halm, kvistar eller annat skräp. Efter visuell inspektion, ordna dem groddest. För detta är det värt att komma ihåg experimenten i biologilektioner.

  1. Fukta en trasa eller bomullsull och bred ut korn på en fuktig yta.
  2. Placera prototyperna på en mörk plats och lämna dem där i 14 dagar, med jämna mellanrum väta basen. Men bara väta, inte översvämma det med vatten!
  3. Räkna de groda och döda fröna efter 2 veckor.

Frömaterial kommer att vara av hög kvalitet, vilket kommer att ge ett resultat i bildandet av skott på 75% och högre.

Bild
Bild

Väder

Innan du sår gräsmattan måste du uppmärksamma frö … Vissa frön gror bara vid bra värme och torka, medan andra inte tål värme och höga temperaturer. Till exempel kommer den moriska arten att gro endast vid + 25 … 30 grader Celsius.

Rulle, parterre, urbana typer av gräsmattor spiring kommer att kräva 22 till 35 grader Celsius. I regioner med varmt väder måste du vattna fler grödor.

För att säkerställa korrekt vård är det nödvändigt att studera egenskaperna hos det såda gräset.

Bild
Bild

Vård

Vilken grön gräsmatta som helst behöver tillräckligt med solljus … Om en skugga faller på någon del av den gröna mattan finns det en möjlighet att gräset inte kommer att gro på den platsen, och ett tomrum kommer att bildas. I regioner med ett måttligt svalt klimat, där dagsljuset är kort, kommer gräsmattan att gro långsammare: de första grässtråna visas först efter 25-28 dagar.

Alla typer av gräsmattor i skedet av frögroning rekommenderas att vattnas varje dag, särskilt på sommaren . Lämplig för detta droppbevattning - ett sådant system gör att fukt kan fördelas jämnt över hela matrisen. Fukta jorden till ett djup av 30 centimeter.

Bild
Bild

Annars kommer gräset att gro långsammare, fröet öppnas först efter en månad. Under perioden med snabb tillväxt måste gräsmattan luftas . För att göra detta, använd speciella gafflar, krattor eller automatiska luftare. Denna process består i att enhetligt genomborra spadtaget genom hela massivområdet.

För att ta reda på om luftning behövs måste du gräva en liten bit gräs upp till 15 centimeter djup. Om du märker att gräsrotsystemet inte har nått detta djup, men fastnar i en nivå av 5 centimeter, börja genast lufta gräsmattan.

Bild
Bild

Tid för groning av gräsmattor

Varje sort har sin egen groningstid . Tänk på de indikativa indikatorerna för de vanligaste typerna.

Röd svingel

Detta är flerårig lös buske (vinterutveckling) växer bra i skuggan. De första skotten produceras efter 12-14 dagar. Det sås under den varma årstiden: du kan börja på våren i maj, och om du är sen är perioden augusti-september lämplig.

För att göra gräsmattan starkare i kallt väder, överanvänd inte mängden frön med sen sådd: en kraftigt förtjockad gräsmatta kommer inte att ha tid att förbereda sig för vintern och tolererar den inte bra.

Förbered dig på att rödsvingel växer ganska långsamt. Du kommer att se en riktig gräsmatta först efter några år, och svingel kommer slutligen att mogna först efter 4 år.

Bild
Bild

Betes rajgräs

Enligt denna uppfattning ordna trädgård- och parkzoner och ängsgräsmattor (halvvinters utvecklingstyp) , men det används inte för parterre täckning av angränsande territorier. Du kan observera de "gröna" borsten på en vecka, och efter 3 veckor börjar buskar dyka upp på ytan.

Om rajgräs sås på hösten, efter vinter med en konsekvent förhöjd temperatur, kommer det att komma till liv senast den 20 april. Men vid en långvarig vår kommer denna period att flyttas till slutet av månaden, eller till och med till de första tio dagarna i maj.

Det kan säkert sås i skuggade områden, bara i hettan av riklig vattning.

Bild
Bild

Äng bluegrass

Det kommer att växa till en riktig gräsmatta först under det tredje levnadsåret . Plantor kommer att dyka upp om 14 dagar, och om marken är torr, börjar gräset först att bryta igenom efter en månad. Nybörjare bör ha tålamod och inte få panik direkt, men vänta tålmodigt några år.

När en fullfjädrad grön gräsmatta bildas kommer den att njuta av saftiga färger i minst 10 år. Därför motiveras den första perioden med lång mognad av gräsmattan med täckningens längd.

Meadow bluegrass är inte rädd för frost och torka, tolererar perfekt skuggning.

Bild
Bild

Örtblandningar

Frömaterial, som består av olika typer av frön, är också ett bra alternativ för gräsmatta .… I en sådan komposition är balansen bara intressant: något bryter igenom snabbare, något senare. Du kan göra en sådan blandning av två typer av svingel (röd och äng), lägga till rajgräs (bete) och blågräs (äng) till dem.

Den dominerande rollen i denna blandning borde tillhöra äng bluegrass - gräsplanens gröna färg beror på den. därför tillsätt gärna 30% bluegrassfrön , trots att det inte växer så snabbt. Under de första åren kommer detta att kompenseras av andra växter av gräsblandningen.

Om du behöver renovera din gräsmatta, använd en blandning av flerårigt rajgräs (60%) och ängsgräs och rödsvingel (20%) … Fröna i denna komposition spirar ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ger kombinationen av frön av olika sorter? En av fördelarna med en uppsättning örter är dess anspråkslöshet mot klimatförändringar och snabb anpassning till ogynnsamma förhållanden. Dessutom behöver en sådan gräsmatta klippas mindre, och om den inte vattnades i tid spelar det ingen roll heller.

Hur gror man snabbt?

För att få en "snabb" gräsmatta måste du först förbereda jorden för att så gräsmattan , det vill säga applicera gödselmedel som innehåller kalium och fosfor. Det är dessa element som kan påskynda utseendet på "grön stubb" på den avsedda beläggningen.

Tja, med en sådan toppdressing av jorden blir kvaliteten på gräsmattan mycket högre. Tillväxt av gräsmattor kan accelereras på olika typer av jord . Så, sandiga jordar berikas med torv, och leror späds med sand. I tung jord, till exempel, tillsätts lera, sand och torv.

Om landets struktur inte är särskilt bördig, berikas den med humus och torvblandning . För att öka surheten i lämplig markmiljö och få den till åtminstone minimiindikatorer, används vanlig krita.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimera sammansättningen av alla typer av jord genom att lägga till jorden superfosfat … För varje kvadratmeter tillsätts 50 gram gödselmedel. För god och snabb tillväxt kräver gräsmattan lätt, medelfruktbar jord. Detta är naturligtvis inte alltid fallet.

Men du kan föra det till detta tillstånd om du skär av det översta lagret och ersätter det med följande sammansättning: 1 del gödsel och lera blandas var och 2 delar av en torv-sandblandning tas. Experter anser att en sådan komposition är idealisk för att få en snabb och högkvalitativ gräsmatta.

Men om det är svårt för någon, använd det optimeringsmetoder , som har beskrivits. De listade komponenterna införs i jorden när man gräver en plats.

Förresten, för bästa groning av gräset måste du bryta upp stora jordbitar.

Bild
Bild

För att se den gröna mattan snabbare på våren, vintergräsfrön planteras på senhösten … I det här fallet, i mitten av april, kan du se de första skotten, och detta är 2-3 veckor tidigare än om du sådde gräsmattan tidigt på våren.

Och naturligtvis, det blir möjligt att gro området snabbare med gräsmatta om fröna är av hög kvalitet och utan onödigt skräp … Kontrollera dem visuellt när du köper och fördjupa deras jord i en nivå av 3-5 millimeter. Om de är starka på ytan riskerar du att stå utan gräsmatta, eftersom fåglarna, som de säger, inte sover.

Men du ska inte begrava dem för djupt i marken, för då finns det inget att säga om grobarhetens hastighet - det är klart att groddarna kommer att bryta igenom för att se det vita ljuset, men i det här fallet kommer denna väg att vara längre för dem.

Bild
Bild

Vad ska jag göra om gräset inte spirar?

Ofta observerar trädgårdsmästare en bild när gräset på gräsmattan växer ojämnt, eller helt enkelt måste vänta länge på den efterlängtade täckningen. I det här fallet är det inte alltid motiverat att synda på kvaliteten på fröet.

Du måste analysera alla dina handlingar, hitta misstag och försöka fixa dem inom en viss tid. Frön gror kanske inte bra på grund av tidig plantering, dålig vattning och ett oförberett område för sådd . Den första anledningen anses vara den vanligaste - enligt tidpunkten för sådd av frön.

Det är bäst att så gräsmattor tidigt på våren eller hösten . Men under dessa perioder gynnar vädret inte alltid växterna. Så om regnet drar ut eller frost uppstår på jorden måste du vänta tills jorden torkar och lossa den komprimerade jorden med en kratta.

Bild
Bild

Mulching skadar inte heller: om det inte finns torv, täck bara gräsmattan med lös jord i nivån 1 centimeter. Men om en stark värme efter sådd började, måste du vattna oftare och mer intensivt, upp till 2 gånger om dagen: tidigt på morgonen och på kvällen.

Små ytor efter vattning kan vara bygg skyddsrum av det finaste fiberduken , och så att det inte blåser bort av vinden, är det nödvändigt att säkra det med vikter i kanterna.

Detta förhindrar att vattnet förångas snabbt och skapar nödvändiga förutsättningar för fröna att svälla och utveckla plantor och rotsystem i dem.

Rekommenderad: