Plastpooler (42 Bilder): Från Polypropylen Och Andra Modeller. Gör-det-själv-skålinstallation Av Utomhuspooler

Innehållsförteckning:

Video: Plastpooler (42 Bilder): Från Polypropylen Och Andra Modeller. Gör-det-själv-skålinstallation Av Utomhuspooler

Video: Plastpooler (42 Bilder): Från Polypropylen Och Andra Modeller. Gör-det-själv-skålinstallation Av Utomhuspooler
Video: Do-It-Yourself Round Above Ground Swimming Pool Installation - 2 of 2 2024, Maj
Plastpooler (42 Bilder): Från Polypropylen Och Andra Modeller. Gör-det-själv-skålinstallation Av Utomhuspooler
Plastpooler (42 Bilder): Från Polypropylen Och Andra Modeller. Gör-det-själv-skålinstallation Av Utomhuspooler
Anonim

Plastpooler blir mer och mer populära. Det finns många typer av sådana behållare. Att göra en plastpool med egna händer för skickliga människor är dock inte svårt.

Fördelar och nackdelar

Plastpoolens beständiga popularitet beror på dess enastående egenskaper. Plasten är hållbar. Det är mekaniskt starkt och kan därför effektivt motstå förstörelse . Sådant material är miljövänligt (naturligtvis om det är professionellt tillverkat). Bra plast tolererar perfekt kontakt med aggressiva medier, dessutom är det frostbeständigt och värmebeständigt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastskålen ser alltid väldigt bra ut . Tekniken för att få vackra poolstrukturer har nu utarbetats på en anständig nivå. I detta fall kommer skålen att vara helt förseglad och pålitlig under drift. Eftersom plast inte leder värmen väl, behåller vatten det längre. Detta material bidrar inte heller till bildandet av kolonier av patogena organismer.

Plasttanken kan monteras tillräckligt snabbt. Den är relativt lätt, vilket förenklar både installation och transport. Formarna på plastskålen är väldigt olika. Det är dock omöjligt att sätta en sådan produkt i ett färdigt rum. Det är nödvändigt att tillhandahålla installationen under konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Efter territoriell plats

Färdiga utomhuspooler för sommarstugor och hus utanför staden har alltid en öppen design. Det bästa alternativet för en utomhusbadplats är svårt att önska sig. Installation av en sådan struktur är möjlig på valfritt godtyckligt djup. Trädgårdspoolen är en typ som förtjänar särskild uppmärksamhet. Den ska placeras på en jämn mark, där ingen skugga faller från träd och andra föremål, inklusive husväggar.

När du karaktäriserar badplatsens läge, ta dessutom hänsyn till:

  • dess avlägsenhet från huset och från andra byggnader;
  • skydd mot rådande vindar;
  • enkel användning av vattenförsörjningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att skydda från vinden en konstgjord behållare för ett bad. En liknande kåpa kan tillhandahållas med hjälp av ett staket som restes runt . Men staketet är inte särskilt bekvämt i ett litet område, där du måste spara varje kvadratdecimeter. Barnbehållare placeras bäst under locket på husets väggar. Det är sant att det ger skydd från endast en sida, men tillvägagångssätten kommer att vara helt gratis.

De försöker ofta placera poolen närmare gröna växter, särskilt träd . Detta är ett billigt alternativ, men inte praktiskt. Lövverk och små kvistar kommer hela tiden att hälla i vattnet och täppa till det. Men om andra alternativ inte passar dig, kommer den "gröna barriären" att göra. Men det är nödvändigt att placera poolen på ett avstånd av minst 2 m från själva skålen.

Bild
Bild

Av djupet av nedsänkning

En djup pool grävd i marken gör att du kan njuta av att simma under den varma årstiden och hålla dig i god form under andra tider på året. Även om installationen av en sådan behållare inte är för svår, kommer det att kräva en solid grundgrop . Samtidigt måste avlopps- och dräneringskretsar läggas till djupet i själva skålen. Drop-in pooler kan enkelt monteras. Det är också lätt att demontera dem så snart behovet har försvunnit.

Poolen ovan marken har också sina fördelar och nackdelar . En sådan struktur kan per definition inte ha ett djup på mer än 1 m. Men för många människor är detta inte nödvändigt. För barn under 5 år måste du begränsa dig till en skål med ett djup av 0,5 m. Men simbassänger för skolbarn och de flesta ungdomar bör inte vara mindre än 1,44 m. För vuxna räcker inte den här storleken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar att göra hopp måste du ta fram en skål med ett djup av minst 2,3 m . Detta är obligatoriskt även om tornets höjd inte överstiger 1 m. Annars är det hög risk för kraftig påverkan på botten. Om ett torn på 3-4 m används måste du fokusera på baren från 3, 15 m. Alla dessa dimensioner kan säkert ökas med 10-15% och sedan är det ganska bekvämt att använda poolen.

Bild
Bild

Efter skåltyp

Nästa viktiga punkt att tänka på är skåltypen. Prefabricerade (de är hopfällbara eller ram) strukturer är ganska styva . Moderna plastsorter gör det möjligt att säkerställa skålens funktion inte bara under den varma årstiden, utan också när som helst på året. Den största styrkan och stabiliteten är dock stationära pooler, som inte kan flyttas till en annan plats. Demonterbar design tillhandahålls ofta med hjälp av ställningar monterade vertikalt och horisontellt.

Varje sådant rack har ett speciellt fäste . Leveransuppsättningen innehåller vanligtvis ett polymerhölje och en pump med ett speciellt filter. Sådana kärna är ganska bekväma, men de kan lätt skadas och punkteras.

Även de bästa hopfällbara strukturerna rekommenderas fortfarande att demontera och ställa undan på ett säkert ställe för vintern. Snittmodeller är nu ganska utbredda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Segment kan anslutas med lim, lås eller bultas . Djupet på sektionsstrukturen varierar från 1, 2 till 2, 4 m. Stela rammodeller är, jämfört med snitt, utrustade med ytterligare stöd. Styrprofiler och tvärgående balkar används också.

Viktigt: då och då i hopfällbara pooler kommer det att vara nödvändigt att uppdatera fodrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För tillverkning av en polymerpool kan ark av ganska olika material användas. Block av industriellt polystyrenskum används ofta. Installationsproceduren och de grundläggande egenskaperna är desamma som för tegel. Men jämfört med vanliga tegel är värmeisolering mycket bättre här. Följaktligen kommer vattnet att svalna ibland långsammare.

Expanderad polystyren har utmärkt styvhet. Det kommer att pågå väldigt länge. Ett brett utbud av tillbehör kan användas på en frigolitpool. Du kan också välja skålens form och dimensioner efter eget gottfinnande. Men man måste komma ihåg att:

  • polystyrenskumstrukturer är relativt dyra;
  • det är inte för lätt att montera dem;
  • för arbete måste du köra specialutrustning till platsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En plastskål är det lättaste och enklaste alternativet … Det kan appliceras nästan var som helst och kräver inte komplexa tekniker. Den monolitiska skålen överlever perfekt effekterna av aggressiva ämnen och skadlig ultraviolett strålning. Det är inte svårt att montera den.

Anpassning kan dock vara ganska dyr, och ibland måste du ge upp ytterligare tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ är skål av polypropenplåt . Detta material är ogenomträngligt för både vatten och olika gaser. Dessutom böjer sig polypropen lätt, och denna egenskap uppskattas också. En annan av dess egenskaper är värt att notera:

  • slaghållfasthet;
  • kemisk tröghet;
  • utmärkt tillförlitlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och storlekar

Dessa parametrar måste också beaktas. Storleken på strukturen beror direkt på om den kommer att vara bekväm och praktisk . Men att bygga mycket stora pooler är dyrt, svårt och svårt. Helst bör skålens dimensioner och geometriska konfiguration väljas under utformningen av hus och tomter. Då blir det möjligt att säkerställa perfekt prestanda och utrusta all kommunikation.

Situationen är mycket mer komplicerad i de redan använda områdena . Då är det nödvändigt att passa in badområdet i luckorna mellan de skapade strukturerna. Ibland måste du använda en mini-pool, eftersom territoriets layout inte lämnar något annat alternativ. När ett bad är utrustat inuti huset, bad (bastur), måste man styras av byggnadens storlek. Om det inte finns några sådana begränsningar är det första man ska tänka på är antalet användare. 1 badare måste ha minst 2 kubikmeter. m vatten.

Traditionellt används sommarstugor och hus på landet rektangulära, fyrkantiga pooler. I lerjord är den rektangulära skåltypen mer stabil än den runda versionen . Vilken form som helst kan användas i sand och stenig massa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men man måste förstå att ju mer komplex geometrin är, desto svårare blir installationen av den färdiga strukturen. För dem som gör allt arbete med egna händer blir denna omständighet ofta ett avgörande argument till förmån för enkla former.

Hur väljer man?

Om skålarna av polypropen inte är för tillfredsställande kan du vara uppmärksam på glasfiberstrukturerna. Detta är ett mer mångsidigt material som är lämpligt för en mängd olika landskap på platsen. Det blir dock alltid dyrare. Därför föredrar den överväldigande majoriteten av människor fortfarande polypropen. Nästa viktiga punkt är om du ska göra en skräddarsydd pool eller begränsa dig till standardmodeller (som är billigare, men mindre olika).

För en barnfamilj måste du välja strukturer som inte är enhetliga på djupet. Du måste också tänka på följande punkter:

  • personlig smak;
  • kompatibilitet med landskapet;
  • enkel rengöring;
  • allmänt enkelt underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

Kompetent installation av en plastpool, som redan nämnts, innebär borttagning från stora träd och täta buskar. Det är också mycket viktigt att placera skålen där det inte finns andra källor till skräp . Gropen ska vara 1 m bredare än skålen och 0,5 m djupare än överkanten. Först då blir det möjligt att lägga all kommunikation och skapa ett konkret stöd. Rekommendation: på ett område med komplexa, instabila eller heterogena jordar är det bättre att kontakta en professionell.

Betongfoten och väggarna av samma betong får inte vara tunnare än 0,3 m . Annars kommer de inte att vara tillräckligt pålitliga. Var noga med att förstärka stödet med en metallstång. Standardavståndet mellan gitter är 0,2 m.

Viktigt: stavarna måste gå både längsgående och tvärs.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att ansluta delar av armeringen med en metalltråd. Upprullning av en ledning kräver cirka 0,4 m tråd. Förutom inblandning av en grävmaskin måste du använda:

  • spadar med en spade och bajonett;
  • en klubba med en gummiarbetsdel;
  • sladdar;
  • insatser;
  • betongblandare;
  • extruder (tillåter att arbeta med polypropen);
  • snickarknivar;
  • trappa;
  • hinkar;
  • byggnadsnivåer.

Den grävda jorden lämnas och används för att fylla tomrummen. Efter att ha grävt en grop placeras fyrar som visar strukturens övre kant. Basen av gropen är korrekt utjämnad och tampad. Därefter hälls krossad sten för att uppnå en skikttjocklek på 0,3 m. Basen jämnas ut exakt på nivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter monteras ett förstärkningsgitter, som vilar på tegelhalvorna (för att undvika att röra det krossade lagret). Diametern på stavarna i gallret är exakt 1 cm. Nästa steg är att hälla betong. För att säkerställa flödet av murbruk från betongblandaren är det värt att göra en takränna . Plattan bör göras 0,5 m bredare än själva poolen.

Under normala förhållanden är betongunderlaget klart att användas om 5 dagar. Vid en lufttemperatur på mindre än 5 grader tar det minst 20 dagar. Men en sådan situation avgör inte alls arbetets början. På varma dagar rekommenderas att betongfyllningen täcks med polyeten. Den torkade basen är täckt med värmeisolering (oftast med skum, lite mindre ofta med hydro-textilier).

Att fästa skålen börjar med att fylla luckan som skiljer sidorna från marken . Där hälls ett lager betong 0, 4-0, 5 m. Spalten fylls i lager och väntar först på att det nedre lagret stelnar helt. Du måste vänta 48 timmar. Samtidigt fylls poolen med vatten till nivån på den gjutna betongen.

Viktigt: det bör övervakas så att strukturen inte utsätts för böjningar. Vatten hjälper till att undvika sådan deformation, men du måste fortfarande observera. Så snart betongen når den övre kanten täcks alla kvarvarande hålrum med jord och ramas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Tillverkningen av en polypropenpool kräver användning av ark med olika tjocklek. Väggarna är vanligtvis tjockare än botten. Du kan använda standardark med en tjocklek på 0, 5-1, 5 cm. Men det är bättre att inte ta material tunnare än 0, 8 cm. Det deformeras lätt, även vid betongbetongblandning och härdning.

Enligt byggare, ju bredare den skapade skålen, desto tjockare ska plasten vara. Bygget börjar steg för steg med att förbereda byggarbetsplatsen. Du måste förbereda även där något redan har byggts, och om ingenting har byggts på webbplatsen ännu, ännu mer. Redan innan du monterar plastramen måste du:

  • gräva en grop;
  • lägga rör;
  • ansluta elektrisk utrustning;
  • dekorera och anlägga det omgivande området.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enkelheten i formuläret kommer förresten att underlätta beräkningarna av den erforderliga mängden material. I alla fall börjar formen av skålen först efter att betongbasen stelnat. Varm luft matas från extrudern till polypropen, och en polypropenstav införes i det mjukade materialet . Det börjar också smälta och ger som ett resultat en fog mellan arken. Skärblock från ark bör utföras exakt enligt mönstret.

Efter att ha skurit de skisserade delarna löds de utifrån. För detta ändamål används munstycken som är avsedda för utfällda hörn. Viktigt: kanterna på polypropenplåtarna ska rengöras, annars fungerar inte en 45-graders dubbelsidig fasning. Sedan lägger de den centrala delen av den framtida botten. Sidoplåtar placeras vid kanterna, svetsstavar används vid de inre skarvarna och de yttre är anslutna med extrudermunstycken.

Arbetet med poolens trappsteg kommer att ske på samma sätt . Efter att ha svetsat alla detaljer tas de för förstyvning av revben. Dessa är remsor av polypropen som löper vertikalt i rät vinkel mot skålen. De svetsas enligt den redan beskrivna tekniken. Ett gap på 0,5-0,7 m är kvar mellan revbenen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter fästs den resulterande skålen. Pumpar och filter kan endast installeras i en fast struktur. Lämpliga hål borras i huset och rör läggs i dem. Belysningssystemet monteras efter behov. Vi får inte glömma nacken för VVS -kommunikation.

PVC -film eller butylgummifilm hjälper till att ge den önskade strukturen och färgen på skålen . Deras ark läggs på botten och appliceras på poolens väggar. Kanterna lindas med en överlappning. Beläggningen ska fixeras med kallsvetsat lim. Plankor eller beläggningsplattor placeras runt poolen, träbeläggningar är impregnerade med svampdödande blandningar.

Rekommenderad: