UV -lampor För Poolen: Fördelar Och Nackdelar Med En UV -installation, Val Av Nedsänkbara Bakteriedödande Lampor För Rengöring Av Poolen

Innehållsförteckning:

Video: UV -lampor För Poolen: Fördelar Och Nackdelar Med En UV -installation, Val Av Nedsänkbara Bakteriedödande Lampor För Rengöring Av Poolen

Video: UV -lampor För Poolen: Fördelar Och Nackdelar Med En UV -installation, Val Av Nedsänkbara Bakteriedödande Lampor För Rengöring Av Poolen
Video: Pool Shark (Short Film) 2024, Maj
UV -lampor För Poolen: Fördelar Och Nackdelar Med En UV -installation, Val Av Nedsänkbara Bakteriedödande Lampor För Rengöring Av Poolen
UV -lampor För Poolen: Fördelar Och Nackdelar Med En UV -installation, Val Av Nedsänkbara Bakteriedödande Lampor För Rengöring Av Poolen
Anonim

UV -lampor för poolen anses vara ett av de mest moderna sätten att desinficera vatten. För- och nackdelarna med en UV -installation bevisar övertygande att det är möjligt att använda den. Här är precis vad du bör vara uppmärksam på när du väljer yt- och nedsänkbara bakteriedödande lampor för rengöring av poolen - denna fråga bör hanteras innan du fattar det slutliga köpbeslutet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

UV -lampor för poolen är desinfektionsutrustning som används direkt i komplexet av behandlingsanläggningar. De installeras på ett sådant sätt att all nödvändig vattenbehandling sker när vätskan kommer in i skålen. UV -enheter ses sällan som primär utrustning i stora inomhuspooler, men de är ganska effektiva i små inomhusbad . Som en del av ett vattendesinfektionskomplex kan lampor användas som ett element för ytterligare rening, vilket gör det möjligt att minska dosen av klor och andra farliga föreningar.

Bild
Bild

UV -enheter är ekonomiska och effektiva, de kräver lägre underhållskostnader och ersättning av sådan utrustning behövs sällan.

Det är viktigt att förstå att denna metod för rengöring inte i grunden löser problemet med poolföroreningar.

Med dess hjälp är det möjligt att avsevärt minska volymen av använda kemiska desinfektionsmedel i miljön och minska den totala volymen av ackumulerande mikroorganismer. Förutom, i avsaknad av flödesbehandling blir effekten lokal.

Bild
Bild

I kombinationer av desinfektionssystem med klor och UV, tillåtet av GOST, ansvarar ultraviolett ljus för omedelbar desinfektion av vattenmiljön . Klorering bevarar denna effekt och hjälper till att göra den långvarig. Det är inte värt att förvänta sig att UV -lampan klarar avlägsnande av mikroflora från en redan förorenad pool.

Översikt över arter

Poolens UV -lampa kan användas som primär- eller hjälpvattenbehandling. Precis som för belysningsarmaturer som används i bad av fast typ kan dessa produkter grovt delas in i ovan- och undervattens . Men syftet med UV -lampan är inte alls belysning av vattenmiljön - för närvarande tänds den och under hela användningsperioden ska människor inte vara i behållaren. Desinfektionseffekten uppnås genom användning av kortvågig strålning, från vilken de flesta mikroorganismerna dör.

Bild
Bild

Yta

Oerfaren poolägare förvirrar ofta en LED -lampa med en UV -installation. Faktum är att den första typen av utrustning verkligen är över vatten, men den fungerar uteslutande som en ljuskälla, placerad i poolen ovanför vattenytan på ett säkert avstånd. UV-utrustning utanför vattnet är mer som en komplett reservoar inbyggd i ett filtreringssystem . Vattnet genomgår nödvändig desinfektion genom att passera genom det och sedan kommer det in i värmaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under vattnet

Undervattentyper inkluderar nedsänkbara bakteriedödande lampor. Deras effekt är märkbart lägre, och själva enheten placeras i ett speciellt fodral som inte utsätts för förstörelse under påverkan av mekaniska faktorer och är helt förseglad. En sådan UV -sterilisator ligger längs poolens väggar, tänds ett tag, medan det inte finns några människor i den . Desinfektionsmedlet fungerar så effektivt som möjligt i rent, rent vatten och hjälper till att behålla sina ursprungliga egenskaper längre.

Det är värt att överväga att UV -lampor under vatten är väl lämpade för säsongsöppna pooler, eftersom de tillåter användning av nedsänkt behandling på natten. De är lämpliga för kombination med ramkonstruktioner och är betydligt billigare än ytmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av begränsningen av UV -våglängden är det värt att använda dränkbara modeller i kombination med annan typ av utrustning - till exempel en cirkulationspump som placerar desinfektionsmedlet direkt i flödesbanan. I detta fall den ultravioletta lampans arbete blir mer effektivt.

Urvalstips

När du väljer medel för ultraviolett desinfektion av poolen bör du vara uppmärksam på ett antal parametrar, vilket kan vara grundläggande.

  1. Konstruktionstyp . En direktkylare inbyggd i filtreringssystemet bör definitivt användas i simbassänger där klorering och tillsats av kemikalier redan finns på plats. En sådan åtgärd hjälper till att säkerställa en effektiv kamp mot mikroorganismer som redan har fått resistens mot andra rengöringsmetoder och kommer att förstöra källan till den obehagliga lukten - kloraminer. I pooler för icke-permanent användning med en stel ram är det acceptabelt att använda dränkbara lampor, som är enklare och bekvämare att använda.
  2. Kraft . I genomsnitt räcker en 2,5 W lampa för 1 m3. Ju större förskjutning av poolen, desto kraftigare bör sändarna vara. När du väljer den optimala indikatorn för nedsänkbar utrustning är det bättre att börja med 1/2 av maximal effekt, om det behövs, lägg till ytterligare 1 sändare senare.
  3. Bandbredd . Avgör hur mycket vatten som kan desinficeras på 1 timme. För professionella genomströmningsinstallationer är denna siffra 400 m3 / timme, för hushållsenheter räcker det med 70 m3 / timme.
  4. Lampans arbetsliv . Hur länge UV -utrustningen kommer att hålla beror på det.
  5. Spänningstyp . Det är lämpligt att välja ett alternativ som inte kräver ytterligare investeringar och kostnader.
  6. Pris . De billigaste inbyggda UV-emitterna kostar från 200-300 000 rubel eller mer. En nedsänkbar lampa för en liten pool finns i prisklassen upp till 20 000 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa faktorer måste beaktas när du väljer utrustning för ultraviolett rengöring. Det är i alla fall värt att komma ihåg om det är lämpligt med ett sådant förvärv.

Installationsfunktioner

Installation av en installation med ett ultraviolett rengöringssystem har sina egna egenskaper. Detta element i systemet installerades sist, före värmeelementet och efter huvudfiltret. Innan dess måste vattnet genomgå grov rengöring och klorering. Detta tillvägagångssätt är fullt motiverat. All smuts och skräppartiklar kvarstår innan vattnet kommer in i UV -enheten och skadar det inte.

Genom att passera genom ultraviolett strålning blir vätskan av med bakterier och andra patogena mikroorganismer. Vattnet rinner sedan in i värmaren och i poolskålen.

Se till att de används dagligen. I detta fall rekommenderas att kombinera dem med nattdriften för den inbyggda enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dränkbara lampor i ett speciellt förseglat hölje är utformade för användning i privata pooler med lågt flödeshastighet av filtreringssystem. Det räcker med att helt enkelt placera dem i ett vattenhaltigt medium i en mängd som motsvarar vattenvolymen . Resursen för ett sådant desinfektionsmedel räcker i 10 000 timmar, ett hållbart metallhölje av rostfritt stål är korrosionsbeständigt och reagerar inte med kemikalier.

Rekommenderad: