Darmer (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Darmer -skölden I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Beskrivning Av Växten

Innehållsförteckning:

Video: Darmer (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Darmer -skölden I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Beskrivning Av Växten

Video: Darmer (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Darmer -skölden I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Beskrivning Av Växten
Video: JADAM Föreläsning Del 10. Ingen -Till & High Yield Technology 2024, Maj
Darmer (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Darmer -skölden I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Beskrivning Av Växten
Darmer (38 Bilder): Plantering Och Vård Av Darmer -skölden I Det öppna Fältet, Användning I Landskapsdesign, Beskrivning Av Växten
Anonim

Darmera thyroid eller peltiphyllum är en blygsam men förvånansvärt känslig växt. Det är inte slående, men de stora bladen gör alla blomsterarrangemang originella och sofistikerade. Dessa växter pryder stranden av konstgjorda reservoarer - många trädgårdsmästare är övertygade om att det är Darmera som förändrar utseendet på det välbekanta landskapet, vilket gör det hemtrevligt och mysigt. Darmera anses vara en opretentiös växt, men det kräver också omsorg, uppmärksamhet och omsorg . Det är värt att lära sig mer om reglerna för hantering av denna blomma.

Beskrivning

Darmera är en örtartad flerårig, tillhör familjen Kamnelomkovy. När den väl växte fram i Amerikas skogar odlades den med tiden och tog sin rätta plats i stadsblommor och i sommarstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peltifillum har länge varit älskad av landskapsdesigners. Den planteras antingen med andra trädgårdsväxter, eller så är en separat ö organiserad för att lyfta fram blommans skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att bekanta sig med plantans botaniska egenskaper

  1. Diametern på dess blad varierar från 70 till 100 cm . Bladen är trattformade med taggiga kanter, som liknar en sköld runt omkretsen. Det är ingen slump att blomman fick namnet darmera - översatt från grekiska betyder det "sköldblad". Bladen ändrar färg beroende på säsong (grön på sommaren, rödbrun på hösten), så blomsträdgården kommer inte bara att se intressant ut, utan förändras också ständigt.

  2. Diametern på rotsystemet är 4-6 cm . Perioden med aktiv tillväxt åtföljs av utvecklingen av rotskott, med hjälp av vilka trädgårdsmästare förökar denna växt. Den har en stav och ett knutigt rotsystem. Ibland sticker en del av den nodulära roten upp till ytan.
  3. Pedunklarnas längd är 70 cm . De är nakna, mörkbruna stjälkar med vita hårstrån. Peduncles växer i april, utan att vänta på utseendet på unga blad.
  4. Blommornas diameter är upp till 12 cm . Blommorna i sig är små, men på grund av den täta tillväxten på toppen av stammarna liknar de fluffiga bollar. Under blomningen är peltiphyllum täckt med ljusrosa eller rosa-vita blommor. Det blommar inte länge: bara två till tre veckor, och under den första sommarmånaden mognar fröna redan på växten.

Förutom den höga peltiphyllum finns det en dvärgart av denna växt. Han skiljer sig från sin "äldre bror" bara genom sin lägre statur - bara 40 cm. Annars har han alla egenskaper hos en vanlig darmer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

I naturen växer Darmera längs bäckar och floder. Hon älskar hög luftfuktighet och lös bördig jord. Därför bör den planteras i välventilerade områden med hög luftfuktighet. Det idealiska alternativet skulle vara att plantera peltiphyllum på det öppna fältet vid en dam . Darmer föredrar nyans eller halvskugga framför starkt upplysta områden. Det kommer inte att dö under det stekande solljuset, men det kommer att förlora sitt dekorativa utseende: bladens färg kommer att blekna och bladplattan själv kommer att torka ut i kanterna.

För att växten ska bli frisk, aktivt växa och utvecklas normalt bör den planteras i halvskugga nära vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats bör du utgå från plantans storlek . Eftersom de stora bladen av peltiphyllum tar mycket plats, bör utrymmet planeras så att det inte finns något inom en radie av 1,5-2 meter från det. Om du planerar att göra ett blomsterarrangemang bör du använda Darmera som bandmask (detta är namnet på enstaka prydnadsväxter med höga stjälkar som pryder öppna områden i trädgården).

Trots exakta planteringsförhållanden är Darmera opretentiös för jordens sammansättning. Den kan odlas på vilken mark som helst. Men det bästa alternativet för plantering anses vara något surt eller neutralt bördig jord. Marken bör fuktas regelbundet, och efter vattning ska den lossas. Torr darmere är kontraindicerad, och utan luft kvävs dess rötter även i fuktig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du förbereder en jordblandning av två delar av trädgårdsbröd, en del av flodsand och en del torv. Tillsätt 70-80 g universalgödselmedel till blandningen. Alla komponenter blandas och appliceras på platsen precis innan du sätter darmers i öppen mark.

Bild
Bild

Vård

Även den mest opretentiösa växten växer inte normalt om ägaren inte tar hand om den ordentligt. Det är inte svårt att ta hand om peltiphyllum, men alla vårdregler är obligatoriska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Peltifillum älskar vatten. Men om vattenkällan är långt borta måste växten vattnas regelbundet. Det är viktigt att jorden alltid är fuktig och inte torkar ut . Darmer bör vattnas särskilt ofta under perioden med aktiv bladtillväxt. Med andra ord, så snart blomningen stannar bör darmeren vattnas minst två gånger i veckan.

När bladen växer, förångar de vattnet ännu snabbare. I detta skede skuggas och vattnas daamera varannan dag.

Bild
Bild

Om sommarstugan ligger i ett sumpigt område är vattenstagnation möjlig, vilket lätt kan skada rotsystemet. För att undvika obehagliga konsekvenser, före plantering, är det värt att lägga ett dräneringsskikt på botten av hålet. Således, överflödigt vatten kommer inte att stagnera, och rhizomen kommer inte att drabbas av syrehungar.

Oavsett terräng bör halm, hö eller torv spridas på markytan i rotens omedelbara närhet för att förhindra avdunstning av det vatten som växten behöver. Efter vattning och kraftigt regn måste jorden lossas för att ge ventilation till Darmer -rötterna. Detta kommer att säkerställa dränering av överflödigt vatten från rhizomen och förlänga plantans livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Organiskt gödningsmedel appliceras omedelbart efter plantering. "Starozhilov" matas med torra mineraler före blomning. Medan den vegetativa perioden varar "matas" peltiphyllum med organiska mineralkomplex (humus, torr kyckling eller kogödsel), som späds ut med vatten. På hösten stoppas utfodringen, växten förbereds gradvis för en vilande period . Samtidigt tas endast torkade löv och peduncles bort, om det behövs tunnas busken ut. För vintern skärs växten av och bara rotstammarna är kvar och täcks sedan med fallna löv, täckta med sågspån och halm. På snöiga vintrar är de dessutom "inslagna" i snö uppifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tidigt på våren och fram till mitten av november bör förebyggande av svampsjukdomar utföras. För detta behandlas Darmer med speciella antibakteriella medel. Periodiskt bör växten inspekteras med avseende på skador av fusarium, septoria, bakteriell eller hjärtformad råtta. De uppstår som ett resultat av felaktig vård eller brist på förebyggande åtgärder.

I ett tidigt skede kan alla sjukdomar hanteras med folkmedicin . Som regel använder de skarpt doftande tinkturer och avkok som ammoniak, vitlök eller tomattoppar. Kaliumpermanganat och formalin används med samma framgång. Om de tidiga stadierna av sjukdomen redan har missats kan växten räddas med hjälp av kemikalier. De försummade stadierna behandlas inte längre: växten tas bort från rabatten och bränns och friska buskar behandlas med kemikalier.

Bild
Bild

Fortplantning

Trädgårdsmästare förökar peltiphyllum på två sätt: frö och dela busken. Det första anses mer komplext, det andra - mer enkelt. Men båda är möjliga, eftersom resultatet är en frisk och stark växt med frodiga gröna blad. Nybörjare kommer att vara intresserade av att lära sig mer om var och en av dessa metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från frö

Fröna placeras på en mörk, sval plats. Helst bör detta vara en kall källare med hög luftfuktighet. Rumstemperaturen bör inte vara högre än 5 grader. Under dessa förhållanden härdas fröna i 30 dagar.

Därefter bör fröna planteras i en behållare fylld med lätt, lös, befruktad och fuktig jord.

Bild
Bild

De första skotten kommer att visas om några veckor. Unga Darmer kan verka små och svaga, men i själva verket är de redan redo att transplanteras i den öppna marken på en permanent plats. Omedelbart före plantering förbereder de jorden: ogräs dras ur marken, lossas och befruktas.

Denna metod anses vara svår eftersom den kräver konstant underhåll av en viss rumstemperatur och hög luftfuktighet . Marken som fröna växer i måste också vara fuktig. Men även med noggrann följning av instruktionerna kommer plantorna att förvandlas till frodiga buskar först efter några år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Division

Rötterna hos vuxna 4-5 år gamla växter är indelade i flera delar. Varje del innehåller 2-3 vilande knoppar. Delar med knoppar separeras från huvudrizomen och läggs i en lösning med ett desinfektionsmedel. De bör förvaras där i minst två timmar så att framtida darmare har en stabil immunitet mot svampsjukdomar. För tillförlitlighet kan du doppa rötterna i en lermos.

Därefter bör ett planteringshål förberedas, i vilket ett lager av gödsel läggs, och ovanpå det - organisk utfodring i form av humus, halm eller sågspån. Rötterna planteras i ett lager trädgårdsjord och humus. Efter plantering vattnas framtida växter. Unga växter planteras bäst i tät nyans, eftersom direkt solljus kan skada dem. I skuggade områden blir det lättare för dem att anpassa sig och växa. Om hela området är i ett öppet område bör unga växter skuggas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Darmera ser vacker ut både vid soloplantering och i kombination med andra perenner. Det kombineras intressant med buskar och stora lövträd. Ofta planteras den längs stranden av dekorativa dammar, men massiva löv döljer dem helt från synen. Det är värt att se hur erfarna trädgårdsmästare använder peltiphyllum i landskapsdesign.

Alpin bild, liten buske och i närheten - underbara gyllene crimson darmer blad. Så blir hösten "ögonens charm".

Bild
Bild

En variant av en alpin miniatyrbild . Samma pittoreska stenhög, bara i en mer kompakt design. Perfekt för små områden.

Bild
Bild

Alternativ att landa Darmer nära reservoaren . Växten har vuxit snabbt, några av bladen ligger bokstavligen i vattnet. Det bästa alternativet för rymliga områden med ett brett vattenområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Darmer i en enorm blomkruka fyller ledigt utrymme och förvandlar ett vanligt hörn till en bekväm viloplats. Den ursprungliga lösningen passar alla sommarstugor.

Bild
Bild

Ett mysigt hörn av trädgården verkar vara inhägnat från hela världen av frodig grönska . Unga julgranar täcker en del av staketet; i deras tjocka skugga växer en frodig darmera som böjer sig mot näckrosor på dammen. En underbar plats för integritet eller intima samtal med nära och kära.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ljus grön fläck växer på den tomma grå marken . Det ligger på avstånd från andra blommor, så ingenting kommer att störa tillväxten av dess underbara löv. Det bästa alternativet för dem som inte vill bry sig om landskapsdesignens invecklingar.

Rekommenderad: