Badan (63 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Badanblad, Användning I Landskapsdesign. När Ska Man Transplantera En Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Badan (63 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Badanblad, Användning I Landskapsdesign. När Ska Man Transplantera En Blomma?

Video: Badan (63 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Badanblad, Användning I Landskapsdesign. När Ska Man Transplantera En Blomma?
Video: How to Use Pots in Landscape Design 2024, April
Badan (63 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Badanblad, Användning I Landskapsdesign. När Ska Man Transplantera En Blomma?
Badan (63 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Badanblad, Användning I Landskapsdesign. När Ska Man Transplantera En Blomma?
Anonim

Badan kan vara en riktig dekoration för alla förortsområden. Denna växt har ljusrosa blomställningar, liksom saftiga löv som kan ändra färg med frostens början. I detta material kommer du att bekanta dig med beskrivningen av sorterna av badan, liksom med särdragen i plantering och vård av denna trädgårdsgröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Badan tillhör släktet med fleråriga (mindre ofta årliga) örtväxter från familjen saxifrage. Kulturen kännetecknas av horisontella och massiva rötter, liksom rundade eller ovala basala blad av smaragdfärg . Beroende på sortkulturen är bladplattorna på denna blomma blanka, läderiga, matta eller petiolata. Små knoppar av bergenia samlas tätt i panikblomställningar av röda, rosa, lila eller vita nyanser.

Kulturens blomningstid sker på senvåren eller försommaren. En låda med många mörka frön - så här ser bärfrukten ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen växer badan vanligtvis i tempererade klimat och finns oftast i Centralasiens territorier . Vissa sorter av badan växer nära naturreservoarer, andra föredrar bergig terräng med en höjd av upp till 2,5 tusen meter över havet. Idag odlas denna trädgårdsodling aktivt för både dekorativa och medicinska ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Badan idag presenteras i form av 10 oberoende sorter och mer än 30 sorter, emellertid odlas cirka 6 populära arter och sorter av badan aktivt inom trädgårdsodling.

Tjockbladig . Denna växt finns i Altai eller Mongoliet - där presenteras den i form av en vintergrön örtblomma med en relativt hög höjd på 60 cm. Växten kännetecknas av runda glänsande bladplattor, tätt monterade till en rosett. Blomställningen av tjockbladiga bergenia är panikulär och består av många rosa klockformade blommor. Den har en tidig blomningsperiod (som börjar i april) och bladplattor som blir röda när kylan börjar.

Bild
Bild

" Galina Serova " … Detta är en av de mest ljusälskande sorterna - växten kännetecknas av en varierad färg på bladplattor, liksom en lojalitet mot direkt solljus. På hösten får bladen en vinröd eller röd nyans, och själva blomningstiden faller i slutet av maj eller juni.

Bild
Bild

Stilla havet … Denna sort kännetecknas av massiva rhizomer och täta, ovala blad upp till 20 cm i diameter. Blomman i sig är inte särskilt hög, men den har frodiga blomställningar som kan sträcka sig upp till 40 cm i höjd. En sådan badan blommar i maj eller början av juni, panikulära blomställningar representeras av ganska stora ljusrosa eller lila blommor. I sin naturliga miljö växer Pacific badan på stenryggar och bildar täta tjocklekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ciliated . Hemorten för denna art är de avlägsna länderna i Tibet och Himalaya, där växten ligger i skuggade skogar eller på hög höjd i bergen. Till skillnad från andra sorter har denna badan extremt rundade tandade blad och blomställningar av en pastellrosa eller ljus nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badan Schmidt … Denna art kombinerar alla hybridsorter som erhålls genom att korsa de tjockbladiga och cilierade sorterna. Resultatet av denna korsning var skapandet av en lång växt med långa (upp till 25 cm långa) långsträckta smaragdblad, samt en tandad kant och frans i form av små hårstrån. Knopparna här samlas i täta paniklar och utmärks av en rik rosa färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Baby Doll " … En populär sort upp till 40 cm hög med ljusrosa blomställningar och rundade blad.

Bild
Bild

Optimal avstigningstid

Om du vill odla badan i ett trädgårdsområde, överväg noga tidpunkten för att plantera plantorna i öppen mark. Trädgårdsmästare har olika åsikter om den bästa tiden att plantera badan: vissa är säkra på att det är mest effektivt att plantera plantor på försommaren (utan att plocka), medan andra hävdar att blomplantor kommer att hinna slå rot på en ny plats även när de planteras i slutet av augusti.

Under alla omständigheter bör plantering endast utföras i närvaro av starka plantor med egna rötter och friska blad. Även här beror mycket på regionen där växten planteras. I Sibirien och Ural bör landningstiden flyttas till årets varmaste dagar - i slutet av augusti.

Om vi pratar om planteringstiden för badanfröna själva, beror allt här på kulturen. Oftast utförs sådd i början av vintern eller i slutet av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera bärplantor i öppen mark bör inte orsaka svårigheter för erfarna trädgårdsmästare, Det finns dock finesser och viktiga punkter som måste uppmärksammas.

  • Det är tillåtet att plantera badan både i skuggiga områden och på öppna platser - allt beror på preferenser för trädgårdsgrödor. Om du ska odla flerårig rökelse i trädgården, är det bäst att välja platser i halvskugga, där solljus kommer att träffa blomman på morgonen och kvällen. Denna växt bör inte planteras helt i skuggan heller - detta kommer att leda till en minskning av antalet knoppar och till och med brist på blomning. I för öppna områden på trädgårdens norra sida rekommenderas det inte heller att plantera badan - i detta fall kommer växten att kännetecknas av frodig blomning, men den kommer inte att få friska och starka blad.
  • När du väljer en plats för plantering av badan, låt dig vägledas av områden där fukt inte stagnerar efter regn - lågland eller sumpiga områden är inte lämpliga här.
  • När det gäller jordtyp så mår badan bäst i neutral eller lätt alkalisk jord med god luft- och vattengenomsläpplighet.
  • Så att fukt inte stagnerar i badans rötter organiseras ett dräneringsskikt upp till 5 cm tjockt i grunda hål. Trasigt tegel, expanderad lera, småsten eller vanlig flodsand kan fungera som dränering.
  • Växter planteras i hålen genom att överföra - tillsammans med moderns klump. Alla hål som bildas mellan rötterna är täckta med ett förberett underlag av sand, krossad sten och gräs i förhållandet 2: 2: 1. Om rökelse planteras på lerjord är det nödvändigt att tillsätta krossad sten eller vanlig sand i jorden så att det blir lättare och luftigare.
  • Marken i cirkeln nära stjälken nära bärplantorna tampas först, vattnas rikligt, lossas sedan uppifrån, på begäran av trädgårdsmästaren placeras ett lager av mulch för att behålla fukt och förhindra tillväxt av ogräs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För att odla en frisk bergenia med vackra och ljusa blomställningar är det inte tillräckligt att plantera ordentligt - mycket beror på den efterföljande vården av denna trädgårdsgröda i rabatten.

Vattning

Saftiga bärblad gör att denna växt effektivt kan bevara fukt och tål även de torraste perioderna med temperaturer upp till 30 grader.

Vid vattning av badan är huvudsaken måttlighet i regelbundenheten av tillförsel av fukt. Denna växt tolererar inte ett överskott av vatten i rötterna, men övertorkad jord i nära stamcirkeln är kontraindicerad för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva vattningen utförs på kvällen eller morgonen, när det inte finns direkt solljus. Under vattningen ska plantans lägsta bladplattor inte tas bort - bären behöver dem för att behålla fukt. För att vattna en vuxen bärbuske behöver du minst en hink med sedimenterat vatten under sommartemperaturen. Undvik att vattna med en vattenkanna - fukt ska inte komma in i växtens utlopp.

Regelbundenheten för vattning beror också på plantans plats för plantan och på de yttre klimatförhållandena. Om rökelsen planteras på den norra sidan av trädgården i ett öppet område, måste vattning utföras minst 1 gång på 2 veckor. Vattning utförs också under perioden med aktiv tillväxt och bildning av blomställningar, sedan under blomningen och igen efter dess slut.

Bild
Bild

Toppdressing

De flesta trädgårdsmästare föredrar att inte mata bär - med ett överskott av näringsämnen i jorden börjar bär växa i löviga tallrikar, men överflödet av blomning minskar.

Om badan växer på utarmade jordar med lågt innehåll av vitaminer och näringsämnen, rekommenderas det att mata det högst 2 gånger per år . Den allra första utfodringen utförs alltid tidigt på våren - även innan växten trimmas och före perioden med aktiv tillväxt. Den andra överdressingen appliceras på jorden på hösten (efter bärens blomning och under bildandet av bladrosetter) för att underlätta plantans övervintring. I båda fallen bör toppdressing innehålla komplexa mineralgödselmedel i flytande form.

Bild
Bild

Organiskt gödningsmedel appliceras inte direkt på jorden på badan . Torv, halm, trädbark eller kompost används endast som ett lager av mulch, som behåller fukt vid markytan och ger passiv utfodring.

När du väljer dosering av toppdressing bör du alltid följa tillverkarens rekommendationer om gödningsmedlets förpackningselement. Om vi pratar om superfosfat- och kaliumgödselmedel, rekommenderas det vanligtvis att inte ta mer än 20 gram gödselmedel per 1 kvadratmeter jord (med hänsyn tagen till dess utspädning i 10 liter vatten).

Det är värt att ge upp kvävegödsling - de kommer att leda till bildandet av ett stort antal bladplattor och minska antalet knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Badan är en av de trädgårdsgrödor som inte tål säsongstransplantationer. Denna växt kan framgångsrikt växa på en permanent plats i mer än 8-10 år, men när den planteras på en ny plats tar den vanligtvis inte rot och ruttnar.

Men ändå, ibland blir det nödvändigt att transplantera en växt … Badan transplanteras bäst till en annan plats först när denna kultur växer i en rabatt. Denna trädgårdsodling har en hög tillväxthastighet och kan med tiden uppta en hel rabatt, vilket stör tillväxten av andra växter. För att plantera unga bärbuskar på en ny plats så smärtfritt som möjligt rekommenderas det att vänta minst 4-5 år från det att moderplantan planteras i öppen mark.

För att förhindra att badan växer i rabatten kan det begränsas med stenar eller en kant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

De flesta sorterna av trädgårdsbadan är frostbeständiga och tål även kritiska temperaturer upp till -40 grader. Det enda villkoret för övervintring av en sådan växt är närvaron av ett skydd i form av ett tillräckligt tjockt snölager.

I regioner med lite snö, men svåra vintrar, behöver den planterade badanen ytterligare skydd - rötterna till denna växt ligger vanligtvis nära ytan, vilket kan frysa.

Bild
Bild

För skydd av hög kvalitet kan vanligt torrt lövverk eller halm vara lämpligt. Ovanifrån är bergens klippta buskar täckta med grangrenar, som skyddar växten från den kalla vinden och frysning.

Under beredningen av bergenia för övervintring skärs plantans stjälkar och knoppar snart, och jorden nära växten lossas för att förstöra larverna av skadedjur som tagit sin tillflykt för vintern.

Skyddet tas bort när de första varma dagarna börjar

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Trädgårdsrökelse kan förökas på två sätt - genom att odla frön och genom att dela busken.

Oftast tillgriper trädgårdsmästare metoden att dela busken, eftersom det tar lite tid och låter dig plantera ganska mogna buskar med sitt eget rotsystem på en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Seed reproduktion

Att odla badan från frön anses vara ett mindre vanligt alternativ. eftersom det kräver att man tar hand om plantans plantor från det ögonblick som man planterar fröna i marken.

  • Plantering av bärfrön i en behållare utförs vanligtvis på senhösten eller vintern.
  • Ett tunt lager av expanderad lera placeras i botten av lådan för att dränera fukt, medan själva behållaren måste vara med dräneringshål. En beredd bördig jord placeras i behållaren, i vilken grunda spår upp till 0,5 cm djup bildas; ett avstånd på minst 3 cm måste observeras mellan spåren.
  • Spåren vattnas rikligt med vatten, varefter upp till 5-7 frön placeras i ett spår. Ovanifrån strös fröna med ett litet lager jord.
  • En låda eller behållare med planterade frön är begravd i trädgården och täckt med ett lager snö. Under de första dagarna i maj grävs behållaren upp och placeras i ett skuggat rum med en temperatur på minst 18 grader.
  • De allra första skotten ska dyka upp om cirka 2, 5-3 veckor efter att behållaren placerats hemma. Innan 2-3 fullfjädrade löv dyker upp vid skotten, utförs vattning när jordskorpan torkar i behållaren. Alla underutvecklade eller överflödiga plantor ska tas bort omedelbart.
  • Det rekommenderas att regelbundet lossa jorden med plantor så att fukt och syre fritt kan strömma till plantornas växande rötter.
  • Plockningen av bärplantor utförs vanligtvis inte tidigare än utseendet på 5 friska och utvecklade blad i plantorna - vanligtvis faller detta i mitten eller början av maj. Bäst av allt är stora behållare lämpliga för plockning, där växter planteras på ett avstånd av minst 5-7 cm från varandra.
  • Innan plantor i öppen mark och på en permanent plats bör plantorna utsättas för regelbunden härdning. För att göra detta tas en behållare med plantor (2 veckor före avstigning) regelbundet ut till loggian eller verandan, där den stannar varje dag under en längre period.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning genom att dela busken

I vuxna bärbuskar bildas med tiden ett stort antal unga rosetter med egna rötter, som kan fungera som utmärkt planteringsmaterial. Denna reproduktionsmetod skadar inte rotsystemet i moderbusken och låter dig få redan starka bärplantor.

Endast friska och utvecklade bärbuskar över 3-4 år är lämpliga för att dela busken . Buskens uppdelning utförs vanligtvis på våren, även före perioden med aktiv tillväxt, eller på hösten, efter blomningsperioden. I cirkeln nära stammen nära bären bildas många ytterligare skott med sina egna bladplattor och rötter - de bör separeras från moderbusken för hand eller med hjälp av en beskärare.

Varje sådan planta måste ha minst 3 knoppar, samt en hälsosam häl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skotten med rötter erhållna genom att dela busken planteras i separata hål med ett djup av högst 7 cm; vid plantering bör ett avstånd mellan växter på minst 30 cm observeras. Med tiden växer bär väldigt mycket och kan därför störa tillväxten av närliggande växter eller andra buskar.

Växter som planteras på detta sätt kommer att slå rot under nästa månad och kommer att behöva regelbunden vattning. Under det första blomåret ska du inte förvänta dig av sådana plantor - under den första säsongen kommer badan aktivt att bilda bladplattor och få styrka för blomning nästa år. Vissa sorter av denna trädgårdsodlingskultur blommar först under det tredje året efter plantering av avdelningarna i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Badan utmärks inte bara av utmärkt frostbeständighet, utan också av resistens mot svampsjukdomar och de flesta trädgårdsskadegörare. I sällsynta fall, om de viktigaste förutsättningarna för att odla denna blomma inte följs, kommer växten att påverkas av vissa sjukdomar.

Ramulariasis . Svampsjukdom, vars tecken är utseendet på karakteristiska bruna eller bruna fläckar med en röd kant på bladplattorna. Fläckarna växer mycket snabbt och sprider sig till resten av bladen, liksom till angränsande växter. Påverkade bladplattor tappar färg, blir gula och torkar ut. Orsaken till utvecklingen av sjukdomen är en ökad luftfuktighet eller brist på ventilation. Den mest effektiva behandlingsmetoden är avlägsnande av alla drabbade bladplattor och vidare behandling av bärbusken med en lösning av ett svampdödande medel - Fundazol eller kopparinnehållande preparat som Bordeaux -blandning och kopparsulfat är bäst lämpade för badan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur . De farligaste skadedjuren för badan är nematoder och slantar - de visas vanligtvis på blommor som växer i skuggade områden i trädgården. Nematoder sätter sig på badans rotsystem och suger bokstavligen ut alla vitala juicer av blomman. Det fungerar inte att bli av med slantar för hand, och därför rekommenderas att behandla bärbusken minst två gånger med Aktara- eller Aktellik -lösningar (med pauser i veckan). Det kommer att bli ännu svårare att bota en växt från nematoder - för detta grävs bäret helt ur marken och placeras i en koncentrerad lösning av kaliummangan i en halvtimme. Efter det planteras busken på en ny plats med desinficerad jord.

Den gamla rabatten bör behandlas med insekticider - ingenting bör odlas på denna plats under nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att märka skadedjur eller svamp på bärblommorna i tid för att säkerställa behandling av hög kvalitet i de allra första stadierna. För detta kulturen bör inspekteras regelbundet (vanligtvis under vattning) och ibland sprutas med fungicider som en förebyggande åtgärd … En redan försvagad bergenia med infektion av alla huvudskott är lättast att gräva upp och bränna.

Själva processen att behandla en växt med fungicider eller insekticider görs bäst i grumligt och varmt väder.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Jag måste säga att trädgårdsbadan har odlats av människor för dekorativa ändamål i mer än två århundraden, och därför används denna växt aktivt idag i landskapsdesign av hus och trädgårdstomter. Badan odlas individuellt i en rabatt, där den vanligtvis fungerar som bakgrund för ljusare växter, eller kan bilda hela blomkanter från växter av olika sorter.

Sådan popularitet för badan i trädgårdstomter förklaras av den långa blomningsperioden för denna kultur (från den tidigaste våren till den första frosten), ljusa och rika blomställningar, liksom bladplattornas mörkgröna färg.

På sommaren, under blomningsperioden, går badan bra med grödor som iris, dagblomma, flox, asters, klockor, alissums eller Gaillardia.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När de flesta trädgårdsväxterna redan har upphört att blomma i september fortsätter badanen att dekorera rabatterna med sina saftiga och stora bladplattor. Badanblad kan behålla ett hälsosamt utseende tills det är mycket kallt. I vissa sorter av denna växt blir bladplattorna röda eller bruna med en gradvis minskning av temperaturen, vilket gör bärbuskar till ett vackert kompositionscentrum i trädgården.

Ibland blir denna växt en del av landskapet, anpassat till den naturliga miljön: klippträdgårdar eller steniga trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badan planteras ofta nära dekorativa dammar och reservoarer - dess mörkgröna blad ger vattnet en smaragdton.

Om vi pratar om kompatibiliteten mellan badanblad och trädgårdsväxter, så kommer det här att se bäst ut med ormbunkar eller barrträd - thuja, enbär. Trädgårdsgrödor med smala och snittade blad ser särskilt intressanta ut mot badans bakgrund.

Rekommenderad: