Vit Blomma (39 Bilder): Sommar Och Vår, Plantering I öppen Mark, Beskrivning Av Sorten "Graveti Giant" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Vit Blomma (39 Bilder): Sommar Och Vår, Plantering I öppen Mark, Beskrivning Av Sorten "Graveti Giant" Och Andra

Video: Vit Blomma (39 Bilder): Sommar Och Vår, Plantering I öppen Mark, Beskrivning Av Sorten
Video: Vår i Klippträdgården 2024, April
Vit Blomma (39 Bilder): Sommar Och Vår, Plantering I öppen Mark, Beskrivning Av Sorten "Graveti Giant" Och Andra
Vit Blomma (39 Bilder): Sommar Och Vår, Plantering I öppen Mark, Beskrivning Av Sorten "Graveti Giant" Och Andra
Anonim

Många trädgårdsmästare väljer den vita blomman för att dekorera sin webbplats, eftersom denna kultur blommar under hela säsongen. Genom att välja flera sorter av denna opretentiösa växt och plantera dem på en rabatt, kommer du att kunna njuta av de känsliga blommorna i vita eller rosa nyanser från vår till höst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Vit blomma är en örtartad växt avsedd för plantering i öppen mark. I naturen växer den i Iran, Turkiet och Centraleuropeiska territorier. Den fleråriga når en höjd av bara 40 centimeter . Kulturen kan blomma från vår till höst, men beroende på sortens egenskaper. Detta gör att du kan uppnå blommande rabatter under hela säsongen, om du kombinerar flera sorter.

Linjära blad visas med knoppar. Blommor upp till 3 centimeter i diameter växer antingen på egen hand, eller så samlas de i blomstrande blomställningar. Knopparnas nyans är vanligtvis antingen vit eller rosa . När blomningen är klar bildas köttiga fröskalor på busken.

Avrundat skift är färgat svart. Den vita blommans rotsystem ser ut som bruna fjälliga lökar med täta fleråriga rötter, som dör med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Vårens vita blomma, även känd som vit blomma, är känd i den vetenskapliga världen som Leucojum vernum. På våren dyker klockor av en vacker nyans av mjölk på busken, vars kronblad är dekorerade med grönaktiga fläckar. Höjden på denna art sträcker sig från 20 till 30 centimeter, och bredden når knappt 8 centimeter. Långa mörkgröna bladplattor sträcker sig upp till 25 centimeter. Var. carpathicum med en gul kant på kronbladen, och var. vagneri, som blommar i de södra regionerna i slutet av vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Namnet på sommarens vita blomma på latin låter som Leucojum aestivum. Även om kulturen i södra blommar redan i slutet av april, öppnar knopparna i mittfältet den första veckan i juli. Denna art är listad i Ryska federationens röda bok, men den odlas också ganska framgångsrikt i trädgårdstomter.

Buskens höjd varierar från 45 till 60 centimeter och bredden är cirka 8 centimeter. Bladbladen i en mörkgrön nyans sträcker sig upp till nästan 40 centimeter. Längden på en blomma är 2 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gravetye Giant är en av de populära dekorativa sorterna av den vita sommarblomman. Graveti Giant -buskens höjd är 90 centimeter, särskilt om grödan planteras nära vatten. Växten känns bra i fukt och på delvis skuggade platser.

Höstens vita blomma - Leucojum autumnale blommar i september . Buskens höjd varierar från 10 till 15 centimeter och bredden är 5 centimeter. Bladplattorna är relativt korta - deras längd är bara 16 centimeter. Blommorna är vita, men har en rödaktig bas. Knoppen är bara 1 centimeter lång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Plantering av vita blommor i öppen mark utförs från vår till höst, beroende på olika kulturer. För att vara mer specifik planteras vårens vita blomma från mars till april, sommaren skickas till platsen från maj till juni och hösten måste planteras i september. Vanligtvis planteras inte en kopia, utan flera på en gång - cirka 10 stycken . Marken är nödvändigtvis lossad och försedd med ett dräneringslager av hög kvalitet. Djupet på spåren bör vara cirka 5-8 centimeter, även om det exakta värdet bestäms beroende på tillgänglig mark. Om jorden är lös, räcker det med att begrava den till ett djup som motsvarar storleken på två lökar, och om den är tung, sedan till ett djup som är lika med måtten på en glödlampa.

I nästa steg täcks planteringsmaterialet med jordblandning . Sängens yta är jämn och bevattnad med hög kvalitet. Det är vettigt att täcka stamcirkeln omedelbart med kompost.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats för att odla en vit blomma är det viktigt att komma ihåg att oavsett typ och sort föredrar han halvskugga. Det är bra om platsen ligger nära en reservoar eller till och med en buske. Själva jorden ska vara näringsrik, fuktig och rik på humus, och antingen grus eller flodsand kan användas som dränering . Om platsen har blivit utarmad, kan ruttna gödsel läggas till marken.

Det är nödvändigt att nämna särdragen i att använda lökarna, som vanligtvis köps i plantskolor. Täta exemplar bör väljas, utan övervuxna rötter eller stjälkar. Det rekommenderas starkt inte att köpa bucklade eller lätt ruttna lökar . Det bör inte finnas någon bas eller några antydningar till mögel. De kan stanna i luften i högst en månad, varefter fröet ska tas bort i en påse med sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vitvård består av bevattning, gödsling och andra grundläggande procedurer.

Vattning

På våren är det inte särskilt nödvändigt att vattna kulturen, eftersom växten får all nödvändig fukt från jorden mättad med smältande snö. Men om vintern var snöfri och den tidiga våren gav glädje med avsaknad av nederbörd och höga temperaturer, måste kulturen vattnas med avstängt och uppvärmt vatten. Samtidigt är det viktigt att se till att droppar inte faller på plåtarna. Det bör också nämnas att brist på vattning kommer inte att leda till växtens död, men kommer inte att förändra utseendet till det bättre … Vidare utförs vattning när matjorden torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Från gödningsmedel kommer den vita blomman väl att acceptera mineralkomplex som innehåller kväve, men i små mängder - för att stimulera tillväxten av grön massa, men inte för att störa blomningen. Dessutom måste fosfor och kalium finnas i kompositionen. Fosfor bidrar till utseendet på stora, vackra blommor, och kalium är ansvarigt för bildandet av friska lökar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Den vita blomman har god frostbeständighet, så i de flesta fall behöver den inte ytterligare skydd. I de fall då speciellt låga temperaturer förväntas under vintermånaderna är det vettigt att bygga ett skydd av grangrenar.

Det bör också nämnas att under hela säsongen är det nödvändigt att eliminera ogräs som kan störa utvecklingen av den vita blomman … Lossning utförs endast på de buskar som är placerade på sidan av rabatten, för att inte skada resten av tätt placerade exemplar. Överväxta buskar behöver planteras, men bara i slutet av blomningen, det vill säga på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den vita blomman förökar sig antingen med hjälp av frön eller genom att dela busken. Den första metoden är mindre vanlig, eftersom blomning i detta fall sker endast 3 eller 4 år efter plantering. Ändå är frömetoden fortfarande vald av vissa trädgårdsmästare. De insamlade fröna måste planteras omedelbart i en låda, annars kommer de att förlora sin spiring . På vintern kan plantans yta strös med snö, varefter behållaren omedelbart kan ordnas om till en sval plats för att utföra den nödvändiga skiktningen.

I princip kan frön omedelbart planteras i öppen mark, fördjupa dem med 3-4 millimeter och vattna dem med sedimenterat vatten.

Om fröna köps i en butik, bör du definitivt använda ett läkemedel som stimulerar tillväxt och utveckling. Tills groddarna dyker upp stramas planteringarna med plastfolie.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens uppdelning utförs under 5, 6 eller 7 års odlingslivsmiljö . Busken grävs noggrant upp och lökarna separeras från varandra. Om någon av dem försämras eller blir sjuka, är det dags att ta bort dem. Efter delning skickas varje lök till sin egen individuella brunn. Vårens vita blomma kan förökas på detta sätt efter blomningens slut, det vill säga i början av sommaren, men uppdelningen av de återstående sorterna är bättre att överföra till hösten eller till och med början av nästa vår.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den vita blomman lider ofta av effekterna av inte bara insekter, utan även små gnagare som mol och möss. Det är möjligt att bli av med det senare bara med hjälp av speciella beten fyllda med gift. Ett alternativt sätt är att behandla planteringarna med mynta eller malurtbuljong . Eftersom gnagare inte tål dessa lukter kommer proceduren som utförs flera gånger att skrämma bort dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om sniglar dyker upp på den vita blomman kommer fällor till undsättning . Enheterna fylls med mörkt öl och placeras runt blomsterbädden. Användningen av soda kommer också att vara effektiv, vars pulver smuler nära buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att klara av fjällfjärilar kan du helt enkelt försöka samla dem mekaniskt.

Ett annat framgångsrikt sätt skulle vara att använda en infusion av kardborre och malurt. I princip kommer användningen av lämpliga kemikalier också att vara effektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska ofta lider den vita blomman också av vanliga sjukdomar. Till exempel, mögel kan utvecklas på lökarna, vilket resulterar i alltför täta planteringar … I det här fallet är det absolut nödvändigt att eliminera de skadade områdena och sedan behandla buskarna med fungicider.

Kloros insjuknar med otillräckligt intag av järn. Det kommer att vara möjligt att avgöra problemet om du undersöker bladplattorna - de blir som regel gula och vrider sig. Problemet är löst helt enkelt - det räcker med att lägga till det nödvändiga elementet, det vill säga järn, i jorden.

Om bladen på den vita blomman är täckta med orange fläckar, är det rost som är skyldig . Sjuka buskar kan inte räddas, så de måste helt elimineras och de återstående planteringarna måste behandlas med fungicider.

Rekommenderad: