Skuggälskande Växter För Trädgården (50 Bilder): Vilka Blommor Växer I Skuggan På Landet? Vilka Skuggtoleranta Buskar Kan Planteras I Halvskugga?

Innehållsförteckning:

Video: Skuggälskande Växter För Trädgården (50 Bilder): Vilka Blommor Växer I Skuggan På Landet? Vilka Skuggtoleranta Buskar Kan Planteras I Halvskugga?

Video: Skuggälskande Växter För Trädgården (50 Bilder): Vilka Blommor Växer I Skuggan På Landet? Vilka Skuggtoleranta Buskar Kan Planteras I Halvskugga?
Video: 3 växter som kan bli en mardröm för din trädgård - odlar du invasiva otillåtna växter ? 2024, April
Skuggälskande Växter För Trädgården (50 Bilder): Vilka Blommor Växer I Skuggan På Landet? Vilka Skuggtoleranta Buskar Kan Planteras I Halvskugga?
Skuggälskande Växter För Trädgården (50 Bilder): Vilka Blommor Växer I Skuggan På Landet? Vilka Skuggtoleranta Buskar Kan Planteras I Halvskugga?
Anonim

De flesta växter föredrar öppna, soliga områden och bördig jord. Men när du dekorerar trädgården och närområdet finns det många skuggiga platser där jorden är fuktigare och mindre mättad med näringsämnen. För att växa i sådana områden måste du välja skuggtoleranta växter som tolererar frånvaro eller brist på solljus väl.

Landskapsarkitektur använder en mängd olika träd, buskar och örtväxter för att skapa en snygg rabatt eller gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Varje trädgård eller sommarstuga har skuggade områden där solljuset inte får mer än 3-4 timmar om dagen. Dessa kan vara under stora träd, nära ett staket eller på norra och västra sidan. På sådana platser kan du sätta ett lusthus eller utrusta ett rekreationsområde. Men för att skapa en bekväm och mysig atmosfär måste växter vara närvarande. De skapar inte bara ytterligare skugga och mättar luften med en behaglig doft, utan skyddar också från vind och damm. Det finns två typer av växter som kan odlas i skuggan.

Skuggtolerant . Denna typ inkluderar alla arter som älskar solljus. Men för en bekväm tillvaro räcker det med 5-6 timmar på morgonen eller på eftermiddagen. Blomningen av sådana växter kännetecknas av en kort varaktighet och låg intensitet. Denna kategori inkluderar skogsmarker, pioner, ekanemon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skuggälskande . Denna typ inkluderar växter som föredrar att växa i skuggan, där solens strålar sällan eller helt saknas. Vanligtvis kännetecknas grödor av rikt grönt bladverk. Denna kategori inkluderar värdar, ormbunkar, liljekonvaljer, lungor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För skuggiga platser väljs växter, som villkorligt kan delas in i två typer: lövfällande och blommor. När du väljer dem bör du ta hänsyn till vissa funktioner, regler och nyanser av webbplatsdesign. Skuggiga områden är lämpliga för att plantera prydnadsbuskar och vintergröna träd, liksom blommor som föredrar halvskugga. Alla skuggälskande trädgårdsväxter har en sak gemensamt:

  • föredrar fuktig jord;
  • kan utsöndra speciella ämnen som kan hämma tillväxt och utveckling av andra buskar och blommor.
Bild
Bild

Både ettåriga och perenner är lämpliga för att växa i skuggan . För att dekorera territoriet kan du använda monogrupper och blandade planteringar. I det här fallet kan de mest skuggtoleranta blommorna planteras under träd och mellan buskarader.

Innan planering av planteringar bör dock växtkompatibilitet övervägas. Växter som lager eller liguster rekommenderas att planteras separat - de tål inte närheten till örtväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Den viktigaste faktorn som påverkar valet av växter för ett skuggigt hörn är deras tolerans mot avsaknaden av konstant solljus och jordens egenskaper. I trädgården eller för att dekorera rabatter kan du plantera blommor, träd och prydnadsbuskar som älskar fuktig, sur och lätt sur jord, och som också mår bra i skuggan.

Under småbladiga arter som björk, asp, al, lönn eller pil är jorden ofta torr . Men under perioden innan lövverket blommar är skuggan mindre vanlig där. Vissa stauder kommer att må bra under dem, särskilt om de planteras på södra sidan. Under barrträd blir jorden sur på grund av strö, så det är bättre att plantera dekorativa och frukt- och grönsaksgrödor i dessa områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de växter som tolererar sur jord väl kan du välja:

  • cinquefoil;
  • altfiol;
  • örtklyftor;
  • trillium osv.

Några av dem, som ormbunke och viola, kan odlas som rikliga växter och användas för att dekorera rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träd

Skugga och halvskugga tolereras väl av många barrträd och fruktträd. När du dekorerar en trädgård eller en personlig tomt i skuggan kan du använda både enstaka planteringar och kombinerade. Vissa örtväxter och blommor kan planteras även under dessa träd. Utmärkande yttre funktioner:

  • tät krona, vanligtvis massiv, spridande;
  • ett stort antal grenar i den nedre delen;
  • barken på stammen är slät, utan djupa sprickor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lipu kan planteras inte bara i skuggan, utan också i den soliga halvan av platsen. Vuxna lindar skiljer sig från krav på jord och vattning och är resistenta mot torka och värme. Du kan till och med plantera unga lindplantor i sandig jord. Trädet kännetecknas av snabb tillväxt och frodig krona, därför kan det användas i landskapsdesign för att skugga platser på lekplatsen eller i rekreationsområdet.

Ceder den kan bli upp till 40 m hög, så det är bäst att välja dekorativa underdimensionerade arter för plantering i trädgården. Utvalda sorter av vintergröna cederar rotar väl på vilken jord som helst och kräver ingen särskild vård. Den skuggälskande växten kan användas i landskapsdesign för att dekorera en trädgård, ett närområde, dekorationer nära alpina rutschbanor, samt plantera längs stigar och ett staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Davidia används oftare för enkelplantering i trädgården. Trädet fungerar som en dekoration av territoriet tack vare de gräddfärgade skivorna.

Kanadensisk hemlock beroende på sort kan det vara ett stort träd eller en liten spridande buske. Växten är resistent mot extrema temperaturer och tål allvarliga frost. Dvärgvarianter är lämpliga för trädgårdsskogar och stenar, för plantering i små trädgårdar och sommarstugor. Tål inte stillastående vatten och för salt jord. Växer bra i fuktig bördig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hästkastanj inte särskilt kräsen om vård och växer bra med måttlig vattning. Det skuggälskande trädet är lämpligt för plantering på lös sandig lerjord eller lerjord utan stillastående vatten. Lövverk kan bli gula och falla av i varma och torra klimat.

Europeisk bok avser skuggtolerant. Växer bra i bördig jord i solen, i skuggan och halvskugga. Behöver konstant jordfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig aska slår ordentligt och växer snabbt. Känns lika i både upplysta och skuggade områden, det kan växa i surgjord och torr jord.

Rönn . Ett litet träd som kan växa i vilken jord som helst. Den tål torka bra och bär frukt även i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alm . Genom att ge växten konstant vattning kan snabb tillväxt uppnås. Alm är resistent mot frost och extrema temperaturer, men kan påverkas av nederländsk almsjukdom.

Björk . Trädet kräver inga speciella vårdförhållanden. Växer bra i skugga och torr jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vide . Beroende på sort kan det vara mer krävande för mark och vattning. För trädgården rekommenderas att välja dekorativa underdimensionerade sorter.

Fruktträd . I halvskugga kan du plantera några sorter av äppelträd, körsbär och körsbär. Vissa kolumnerade och dekorativa typer av frukt- och stenfrukter tål bra frånvaro av direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar

På skuggiga platser mår många prydnads- och bärbuskar bra. Opretentiös att ta hand om, de kan inte bara njuta av en frodig färg, utan ger också goda och hälsosamma frukter. Blommande och prydnadsväxter som odlas i skuggan används flitigt i landskapsdesign. Buskarna används för att plantera häckar, nära promenadvägar och lusthus. Deras härliga lövverk är ett utmärkt designalternativ för både en sommarstuga och trädgård, och en snygg gräsmatta. Och deras rikliga blomning renar luften från föroreningar och fyller den med en oändlig doft.

  • Vanlig vargbär (vargbär) tål inte mycket sol, måste därför odlas i ett skuggat område. Inte bara dess tidiga blommor, utan också ljusa bär har dekorativa egenskaper. Den enda nackdelen med denna buske är dess toxicitet. Frukterna av växten är dödliga.
  • Hortensia avser skuggtoleranta grödor. I skuggade områden blommar hortensia mindre än i solen, så du bör välja obehagliga sorter. Den mest opretentiösa arten är panicle hortensia.
  • Rhododendron växer bra i skugga och halvskugga. De bästa platserna att plantera en rododendron är isolerade och avskilda områden. Platsen måste vara väl skyddad från vinden, så baksidan av byggnaden är lämplig, liksom nära staketet och lusthuset. Särskilda skötselkrav: måttlig vattning.
  • Järnek - den mest lämpliga platsen för plantering är ett skuggat område, skyddat från drag. Solens ljusa strålar kan bränna järnekets blad.
  • Fuchsia kan odlas både som årlig och som flerårig. Busken föredrar skuggiga områden i trädgården och väl fuktad jord. Buskens blomning kan säkerställas genom regelbunden applicering av mineralgödselmedel. Växten tolererar inte låga temperaturer, därför rekommenderas att ta den in i rummet vid ihållande frost.
  • Alla typer av vinbär (vit, svart, röd) slå rot väl på sandig och lerig jord. Busken tolererar lätt fukt och kräver inte solljus.
  • Krusbär och dess hybrider föredrar skuggiga områden. Krusbär är dock mer krävande på jorden än andra fruktbuskar. Det bör vara väl hydrerat.
  • Blåbär opretentiös i vården, växer bra på alla typer av jord. Det rekommenderas att plantera i grupper om 2, 3 eller fler växter för pollinering och ökad avkastning.
  • Hassel (hasselnöt) tolererar låga temperaturer bra och kräver inga speciella förhållanden vid val av jord. Undantaget är sumpiga och torviga jordar.
  • Hallon - en mångsidig trädgårdsbuske som kan odlas inte bara för att plocka bär utan också för dekorativa ändamål. Växten är resistent mot sjukdomar, frost och torka, växer på olika typer av jord.

På en anteckning! Man bör komma ihåg att vissa kulturer ställer krav på grannskapet och kan bli sjuka på grund av bristande kompatibilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Örtväxter

Vissa blommor växer i skuggan på landet och glädjer ögat med vackra blommor. Växter är lämpliga för odling i rabatter och rabatter som ligger i de mest skuggade områdena i trädgården.

Årliga skuggälskande växter:

  • balsam;
  • ständigt blommande begonia;
  • doftande tobak.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skuggälskande perenner:

  • badan;
  • värd;
  • akonit;
  • Liljekonvalj;
  • astilbe;
  • dicenter;
  • brunner;
  • cyanos;
  • Liljekonvalj.
Bild
Bild
Bild
Bild

Höga perenner:

  • Volzhanka vulgaris;
  • korp racemose;
  • tandad buzulnik;
  • Japansk anemon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Perenner som blommar hela sommaren:

  • dagslilja;
  • riddarsporre;
  • reimania;
  • penséer;
  • balsam;
  • astilba;
  • astrania;
  • mimulus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka ska man välja?

När du väljer växter för plantering måste du inte bara ta hänsyn till specifikationerna och typen av örtgrödor, utan också bestämma graden av skuggning av platsen. Klimatförhållanden bör också beaktas . I Rysslands förorter och centrala regioner är det bäst att välja perenner som är resistenta mot extrema temperaturer. Inte alla växter kan utvecklas och växa fullt ut med brist på solljus. För en elegant trädgård, välj blommor och växter som tål skuggning bra. På de största sommarstugorna och i trädgården är det nödvändigt att markera mindre upplysta platser och upprätta en planeringsplan.

Träd och höga örtväxter kommer att se bra ut på platsens gränser . Med tanke på kompatibilitet är det bäst att plantera träd och buskar i hela trädgården. Detta gör att du kan zonera webbplatsen samtidigt som du lämnar tillräckligt med utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

De flesta skuggälskande växterna är opretentiösa. Det finns dock några speciella förhållanden som påverkar blomningstiden och tillväxten. Fuktad jord är lämplig för odling av primula, hellebore, astilbe och pelargon . I den tjocka skuggan och den sura jorden känns stonecrop, kupeni, magnifik elecampane bra.

Skuggälskande växter är vana vid fuktig, lätt sur jord . Trots avdunstning av fukt behöver sådana växter konstant och riklig vattning. Men vattenstagnation bör inte tillåtas, annars kommer ytrötterna att ruttna.

Om jorden är tung, torr eller sandig bör ytterligare dränering från trasiga tegelstenar eller småsten tillhandahållas i planteringsgroparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ordnar jag en rabatt?

Snygga blommande rabatter kommer att dekorera alla bakgårdar och förorter. Tips för att skapa och dekorera en rabatt med skuggälskande växter:

  • använd inte andra blommor än rododendron och hortensia;
  • överväga avståndet som krävs för hela utvecklingen av blommor;
  • placera växter med vita eller ljusrosa blommor i hörnen av rabatten som ett naturligt ljus;
  • använd inte perenner med färgglada löv i den allmänna planteringen;
  • rabatten kommer att se bra ut om du plockar upp buskar med ljusa blommor;
  • du kan komplettera rabatten med dvärg eller dekorativa barrträd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

En särskiljande egenskap hos rabatter och rabatter som bildas av växter som föredrar skugga är kontrast. Landskapsdesigners rekommenderar att man tar hänsyn till bladens form och färg, liksom blomningstiden, så att kompositionen blir harmonisk och vacker.

När du dekorerar landskapet med skuggälskande växter rekommenderas det att använda principen med flera nivåer. Höga exemplar planteras i mitten och i bakgrunden, med dvärgblommor och klätterväxter framtill. Det finns många alternativ för att använda skuggtoleranta växter i landskapsdesign.

För att skapa kompositioner kan du använda en självgjord plan eller använda ett färdigt exempel från professionella designers.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solig ö

Prydnadsväxter med ljusgula blommor kommer att skapa en atmosfär av starkt solljus. Kompositionen kan baseras på eratis från tidig vår och spädas med krokusar. En elegant rabatt av blå och lila krokusar kommer att göra ett ljust kontrakt för gula primroser. Tack vare denna kombination kommer blomsterträdgården att glittra av ljusa färger mycket tidigt på våren.

Blomsterträdgårdens mönster måste vara genomtänkt i förväg innan du planterar blommor. På de yttre konturerna kan du plantera krokusknölar och ta en vinterfjäder för fyllningsbakgrunden.

Ta inte bort vissnade växter - de kan föröka sig själva med frön. Således kommer rabatten att förnyas varje år.

Rekommenderad: