Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens, Blommar Hela Sommaren (40 Foton): Låga Och Höga Vackra Trädgårdsblommor Som Blommar Från Vår Till Höst

Innehållsförteckning:

Video: Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens, Blommar Hela Sommaren (40 Foton): Låga Och Höga Vackra Trädgårdsblommor Som Blommar Från Vår Till Höst

Video: Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens, Blommar Hela Sommaren (40 Foton): Låga Och Höga Vackra Trädgårdsblommor Som Blommar Från Vår Till Höst
Video: Odla Zinnia Blommorna som blommar lång tid ! När så och hur odlar en Zinnia Trädgård odling 2024, Mars
Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens, Blommar Hela Sommaren (40 Foton): Låga Och Höga Vackra Trädgårdsblommor Som Blommar Från Vår Till Höst
Fleråriga Blommor För Ett Sommarresidens, Blommar Hela Sommaren (40 Foton): Låga Och Höga Vackra Trädgårdsblommor Som Blommar Från Vår Till Höst
Anonim

Den bästa dekorationen av landskapsdesign är vackra fleråriga blommor. Det finns många olika sorter och sorter av dessa växter. De skiljer sig åt i många egenskaper och yttre egenskaper. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de olika kategorierna av fleråriga trädgårdsblommor som blommar hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Många trädgårdsmästare föredrar att odla vackra fleråriga blommor i sina sommarstugor som blommar under sommarsäsongen. Sådana "gröna husdjur" kan vara en underbar dekoration av territoriet. Marken planterad med olika perenner blir ljusare, "livlig" och mättad . Olika växter behöver olika vård. När de odlas på rätt sätt kan de användas för att producera mycket spektakulära landskapskompositioner som ser bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare (särskilt nybörjare) är övertygade om att fleråriga växter i trädgården behöver komplex och konstant vård. Faktum är att bland dem finns det många arter som är anspråkslösa och kravlösa. Sådana sorter av stauder blir favorit bland många trädgårdsentusiaster, eftersom de är enkla och enkla att odla utan att spendera mycket tid och ansträngning. Fleråriga trädgårdsväxter har många fördelar. Låt oss bekanta oss med dem.

  • För sådana blommor behöver du inte förbereda plantor i förväg varje år. Många av de fleråriga underarterna överlever vintersäsongen enkelt och utan problem. Ofta, för vintern, behöver de inte ens grävas ut i förväg.
  • Regelbunden transplantation till perenner är inte viktigt. De mår bra på ett ställe i 2-5 år. Tack vare denna funktion har trädgårdsmästare möjlighet att beundra det vackra blomsterarrangemanget i flera år.
  • Utan att köpa färska frön och plantor kan trädgårdsmästare avsevärt spara pengar. Vid odling kan fleråriga trädgårdsväxter själva ge unga plantor, som kan användas för att dekorera andra områden i trädgården. Vissa odlare säljer plantor och tjänar bra pengar på detta företag.
  • Det finns ingen anledning att vänta på perfekta väderförhållanden eller slutet av frost. Perenner kan vakna på egen hand med ankomsten av bekvämare miljöförhållanden.
  • Till skillnad från enkla ettåriga har perenner en längre blomningstid. Detta beror på att rhizomerna i växterna i fråga har bråttom att förbereda sig för nästa blomning redan på hösten.

Innan du skyndar dig att plantera fleråriga blommor i trädgården är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till deras funktioner utan också alla nyanser av växande. Vi får inte glömma att varje sort har sina egna egenskaper och omsorgskrav.

Endast om alla odlingsregler följs kan man förvänta sig att vackra och friska växter kommer att växa på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka kan du plantera?

Som nämnts ovan finns det många olika underarter och sorter av fleråriga trädgårdsskönheter. I landet kan du plantera en mängd olika blommor från denna kategori. Låt oss titta närmare på de mest populära och utbredda.

Låg

Lågväxande fleråriga blommor är väldigt populära bland trädgårdsmästare. De finns i många trädgårdsområden. Det charmiga havet Armeria kännetecknas av sitt vackra utseende . På höjden kan den bara nå 10 cm. Det är en smal örtväxt med tunna, graciösa stjälkar. Det gröna husdjuret blommar från vår till höst (från maj till september). Färgerna kan vara rosa eller renvita.

Armeria seaside är en ljusälskande blomma som känns bekväm i lätta jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chrysanthemum skönheter är inte mindre vanliga . Deras sammansättning innehåller cirka 50 vackra underarter. Oftast väljer trädgårdsmästare krysantemum grandiflora för odling.

Denna blomma är perfekt för plantering i rabatter, terrasser. Dessa färger dekorerar effektivt delningen av webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rudbeckia är en hög växt, men det finns också underdimensionerade sorter . När det gäller höjd överstiger deras representanter sällan 30 cm. Dessa perenner kräver inte regelbundna transplantationer. I stället för förskjutning kan rudbeckia växa bra i 5-6 år. Detta husdjur älskar solljus, men det känns också bra i halvskugga.

Om blomman får tillräckligt med ljus från solen får den den ljusaste och mest levande färgen. Kulturen tolererar torka negativt, liksom varmt väder. Kräver regelbunden vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den underdimensionerade gypsophila kännetecknas av känsliga och luftiga blommor . Vanligtvis används denna förtjusande växt ofta för att dekorera bröllopsbuketter. Det finns många sorter - bland dem inte bara låga, utan också höga representanter. Lågväxande grödor är antingen bladlösa eller lövfällande buskväxter dekorerade med miniatyrblommor. Den senare blommar hela sommaren. Färgen kan vara annorlunda, men paletterna är vanligtvis diskreta och lugna - snövit, rosa, lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

En populär underdimensionerad trädgårdsväxt är den engelska rosen . Låga representanter för deras art i höjd når vanligtvis 30 cm. Många trädgårdsmästare är säkra på att denna växt inte kan lämnas utan evig och mödosam vård. Faktum är att även en nybörjare som inte har rik erfarenhet av sådana frågor kan enkelt hantera odlingen av lågväxande rosor.

Denna blomma saknar ett stort antal brister som är karakteristiska för alla andra sorter av rosor.

Bild
Bild

Genomsnitt

Medelstora växter är växter som blommar hela sommaren och varierar i höjd från 30 till 80 cm. Det finns många eleganta medelstora perenner som effektivt kan dekorera trädgården. Så, Frodig salvia blomma är mycket populär … Standardhöjden är 40-50 cm. Växten kännetecknas av god blomning och behaglig doft.

Sådana blommor får planteras inte bara i trädgårdar och tomter, utan också i behållare, på balkonger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vacker och medelstor daglilja , med cirka 25 sorter. Några av dem är kända för sitt mycket exotiska utseende. Medelhöjden är 80 cm. Pedunkeln på denna växt kan ha cirka 30 blommor.

Denna fleråriga växt kommer att vara det optimala exemplaret för en nybörjare amatörträdgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den medelstora majsblomman kan skryta med speciell charm . Växten anses vara en fältväxt, men dess fleråriga sorter är också lämpliga för trädgårdar. Den kan planteras i solen (solälskande växt) och i halvskugga. Idag är det möjligt att träffa blommor i olika färger - vitt, rosa, blått och till och med rött.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög

Höga, långblommande blommor växer särskilt uttrycksfullt och starkt i trädgårdsförhållanden. De lockar alltid mycket uppmärksamhet och förskönar miljön. Astilba är erkänt som en populär lång gröda . Det är opretentiöst, kännetecknas av lång blomning. Det finns många underarter av astilba. De har snygga och vackra kluster av blomställningar, som skiljer sig åt i lila, blå eller ljusblå färg. Blommar från juni till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delphinium kan skryta med enastående skönhet . Det kan ofta hittas i trädgårdstomter. Den kännetecknas av tätt formade blomställningar på raka och avlånga borstar med en längd på 60 cm. Blommornas färg är himmelblå, rosa, vit, blå, lila. Växten blommar länge, älskar soliga områden i trädgården.

Bild
Bild

Echinacea är känd för sina medicinska egenskaper . Denna anläggning är en bra ersättning för ett helt första hjälpen -kit. Denna skönhet blommar under sommarsäsongen. Om hösten är varm fortsätter växten att blomma. Blomman kommer inte bara att dekorera en trädgårdstomt perfekt utan också bli en bra "grön" läkare. Detta är en underbar honungsväxt. Dess blommor är attraktiva för fjärilar, humlor och bin. Du kan hitta representanter som har en vit, gul, rosa eller lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stock-rosen är också vacker (andra namn är marshmallow, mallow) . Detta är en mycket elegant högväxt. Det finns många olika sorter, men alla är ungefär desamma när det gäller vård och odling. De älskar solen, men de är inte rädda för skuggning. Blomman är avsedd för måttlig vattning, motståndskraftig mot torra förhållanden.

Beståndsrosen kan lugnt överleva vintrar utan att uppleva svårigheter. Vissa grödor kan bli upp till 2 m höga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Underbar lång perenn - lupin . Skiljer sig i färgglada och vackra blommor, glädjande för ögat under den varma säsongen. Experter har utvecklat ett imponerande antal intressanta och attraktiva sorter av denna blomma. De kan karakteriseras som vita, blåa eller rosa och gula, blåa eller till och med tvåfärgade färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rik och effektiv - eldig lobelia . Med förbehåll för ordentlig vård för denna härliga perenn kan den växa upp till 1,5 m. Denna kultur känns bäst under förutsättningar av bördig och näringsrik jord - här kommer lobelia att blomma särskilt starkt och uttrycksfullt. Planteringen blommar med vackra skarlakansblommor, 2 cm i diameter.

Det är bättre att plantera blomman i soliga förhållanden eller i diffus belysning.

Bild
Bild

Vårdtips

Även de mest opretentiösa och inte nyckfulla i växande trädgårdsperenner behöver ordentlig vård. Detta villkor måste iakttas om du vill att fleråriga planteringar ska växa vackra och friska. Här är några användbara tips för att ta hand om dessa gröna husdjur.

  • Det är viktigt att inte försumma att lossa jorden när man odlar sådana blommor. Det är lika viktigt att vattna plantorna ordentligt utifrån deras egenskaper. Till exempel är vissa sorter mer fuktälskande, medan andra grödor bara behöver måttlig vattning. För att göra detta är det viktigt att veta exakt vilken sorts flerårig du odlar i din trädgård.
  • Särskilt riklig vattning krävs för växter i knoppbildningsstadiet, varma dagar och under blomningsperioden. Vattnet ska vara varmt.
  • Den första toppdressingen appliceras på våren, efter att snön har smält. Då kommer befruktning att behöva appliceras vid blomningstillfället, i början av blomningen och i slutet. På våren är organiska föreningar lämpliga, och på sommaren - mineraliska. På hösten ska matningen stoppas.
  • Fleråriga trädgårdsblommor måste vara ordentligt förberedda för vintersäsongen. Växter måste trimmas noggrant, och torra toppar bör tas bort helt och hållet - det kan locka gnagare och andra skadedjur. Det är inte nödvändigt att stänga av uteslutande färska planteringar. Det rekommenderas att gömma unga blommor under grangrenarna för vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Trädgårdsodlingsgrödor är en win-win-lösning för att dekorera och fylla platsen. Från dessa kulturer kommer det att visa sig bilda riktigt chica, estetiska kompositioner, bländande med pastellfärger. I enstaka planteringar kan den övervägda arten också se väldigt imponerande ut.

Från trädgårdsperenner, vars blomning sträcker sig under hela sommaren, kommer det att visa sig bilda otroligt attraktiva rabatter på platsen. Ofta ligger de längs stigar eller nära området framför huset. Höga och "fluffiga", omfattande planteringar i form av kantdekorationer ser bra ut- deras färger kan vara antingen en- eller flerfärgade. Ofta fungerar dekorativa perenner också som en separation av olika zoner på platsen.

Rekommenderad: