Hur ångar Jag En Ekkvast För Ett Bad? I Vilket Vatten Ska En Torr Kvast Blötläggas?

Innehållsförteckning:

Video: Hur ångar Jag En Ekkvast För Ett Bad? I Vilket Vatten Ska En Torr Kvast Blötläggas?

Video: Hur ångar Jag En Ekkvast För Ett Bad? I Vilket Vatten Ska En Torr Kvast Blötläggas?
Video: Как НАПОЛНЯТЬ себя ЗДОРОВЬЕМ. ОГОНЬ и ПОЛЫНЬ. Му Юйчунь. 2024, Maj
Hur ångar Jag En Ekkvast För Ett Bad? I Vilket Vatten Ska En Torr Kvast Blötläggas?
Hur ångar Jag En Ekkvast För Ett Bad? I Vilket Vatten Ska En Torr Kvast Blötläggas?
Anonim

Doften av en ångad kvast skapar en speciell atmosfär i ångrummet och för in i den subtila toner av färsk skog. Den subtila doften av fuktiga ekblad har en fördelaktig effekt på andningsorganen, lugnar och slappnar av. I artikeln kommer vi att överväga vilka rekommendationer och regler som bör följas för att ånga en ekkvast för ett bad ordentligt.

Bild
Bild

Grundläggande regler

För att få maximalt nöje och nytta av att besöka ångbastun måste du följa enkla regler både när du väljer en ekkvast och när du ångar den.

Du bör inte använda kvastar med döda, gulnade lövverk, med spröda, tjocka och grova grenar som sticker ut i olika riktningar för badprocedurer.

Om det finns spår av mögel på lövverket, fragment av spindelnät eller förruttnande sönderdelning, indikerar detta att kvasten torkades och lagrades felaktigt. Det avråds starkt att använda det för badprocedurer. En bra ekkvast består vanligtvis av unga, relativt tunna grenar, rikligt täckta med torrgröna (eller grågröna) blad med en matt yta . När kvasten skakas bör bladen inte massivt smula från grenarna. De mest föredragna bladstorlekarna är medelstora (cirka 7-9 centimeter).

Bild
Bild

Kvasten, samlad från färska ekgrenar, ångas inte. Det räcker bara att skölja det i rinnande vatten och skålla det med kokande vatten precis innan du besöker ångrummet.

Innan ångning måste en torr kvast också sköljas i rinnande vatten, rengöras noggrant från damm och små skräp . Under ångprocessen måste du noga se till att bladen inte blir blöta. Annars, efter att ha absorberat en överskott av vatten, kommer bladen att börja separera från grenarna under sin egen vikt.

Bild
Bild

Ångvattnets temperatur bestäms vanligtvis baserat på färskheten hos ekgrenarna och lövverket. Så, Erfarna badvårdare suger grenar med mycket torra löv i varmt vatten en kort stund och värmer dem sedan över en röd het spis i 1-1,5 minuter . Kvastar med elastiska grenar och fast sittande blad ångas vanligtvis i mycket varmt vatten i några minuter.

Erfarna badvakter rekommenderar inte att tömma det kvarvarande vattnet efter ångning.

I sig är det en användbar örtinfusion som innehåller tanniner, flavonoider, antibakteriella komponenter av naturligt ursprung. Sköljning med denna infusion har en fördelaktig effekt på hud som är utsatt för överdriven talgutsöndring . Dessutom stärker denna infusion hårrötterna, eliminerar mjäll, främjar läkning av mindre hudskador och eliminerar inflammation.

Bild
Bild

Det är viktigt att notera att vissa människor kan uppleva en allergisk reaktion vid kontakt med en ekkvast.

Detta fenomen, även om det är sällsynt, men förekommer fortfarande - främst bland ägarna av känslig och mycket känslig hud. Av denna anledning är det värt att se till i förväg att det inte finns några negativa immunreaktioner mot ekblad och grenar. De viktigaste tecknen på allergier är:

  • rodnad i huden vid kontaktplatsen;
  • lakrimation;
  • hudutslag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ångande metoder

Det finns många sätt att ånga en ekkvast för badprocedurer. Var och en av dem har sina egna egenskaper.

  1. Grundläggande . Denna metod används av de flesta fans av badprocedurer som använder en ekkvast. Denna metod möjliggör endast ångning av en vältorkad, hållbar kvast gjord av fjädrande ekgrenar med rikligt lövverk. Ursprungligen läggs den i en hink med rent kallt vatten i en halvtimme, varefter den överförs till ett bassäng med varmt (men inte kokande) vatten i 5 minuter. Det är viktigt att använda en kvast som ångas på detta sätt för badprocedurer tills den har svalnat. Kalla ekgrenar förlorar sin doft och fasthet.
  2. Lång . Denna metod används vanligtvis för att suga mycket torra ekkvastar, som börjar smula under påverkan av kokande vatten. De blötläggs i 10-12 timmar i kallt rent vatten tills lövverket är helt mjuknat. I detta fall krävs inte ytterligare behandling av kvasten i varmt vatten.
  3. Express ångning . Denna metod används vanligtvis vid akut tidsbrist, när inte mer än 20-30 minuter återstår innan du besöker badet (ångbad). I detta fall placeras en torr badkvast i ett emaljfat, hälls med kokande vatten och täcks med ett lock eller en metallbehållare med samma diameter. Kvasten bör förvaras i kokande vatten i 10-15 minuter, varefter den ska användas för sitt avsedda ändamål.
  4. Snabb ångning i ångrummet . Denna metod används ofta för att ånga mycket torra och spröda ekkvastar. Denna procedur utförs direkt i ångrummet i ett redan smält bad. Förbered i förväg en ångbastu med kallt rent vatten där kvasten är nedsänkt i 1-2 minuter. Därefter flyttas kvasten i riktning mot de heta spisstenarna och håller den ovanför dem i 1-1, 5 minuter. Under denna tid kommer droppar kallt vatten som faller från lövverket till de heta stenarna att förvandlas till ånga, så att kvasten snabbt mjuknar och blir användbar.
  5. Populär . Denna metod används för ångning av hårda ekkvastar med starkt lövverk. De ångas flera gånger och byter regelbundet vattnet. Första gången ångas de med kokande vatten, andra och tredje - med varmt men inte kokande vatten. Hela proceduren tar vanligtvis inte mer än 40-45 minuter.
  6. Klassisk . Denna metod anses vara lite tidskrävande, men det är han som låter dig få en perfekt ångad, mjuk och doftande ekkvast som ett resultat. För att göra detta, blötlägg en torr kvast i 8-10 timmar i vatten vid rumstemperatur, linda den sedan i våt gasväv och lägg den på den översta hyllan i ett uppvärmt ångbad. Efter 10-15 minuter kan den användas för badprocedurer.
Bild
Bild

Tecken på att kvasten är klar att använda är:

  • rakta, fuktiga och glänsande löv;
  • elastiska grenar som inte bryts när de böjs;
  • syrlig och fräsch örtliknande doft.

En ordentligt ångad kvast, efter 2-3 skakningar, får en omfattande form och lyser. Efter ordentlig ångning rätas dess kvistar ut och lövverket blir glansigt, doftande och fräscht.

Lätt bladfall efter skakning anses inte vara kritiskt.

Bild
Bild

Rekommendationer

Vissa badskötare lägger till några droppar eterisk olja (gran, cederträ, eukalyptus, citrus) i vattnet för ångning av en ekkvast. Denna teknik tillåter inte bara att desinficera ekgrenar och löv, utan också att fylla ångrummets utrymme med ljusa och fräscha dofter. Förutom, estrarna i oljorna mjukar upp den naturliga hårdheten hos ekblad och grenar.

Bild
Bild

En annan original och mycket populär metod för ångning av en ekkvast innebär användning av växtbaserade avkok. Så, en torr kvast av unga ekgrenar blötläggs eller ångas ofta i ett avkok av oregano, nässla, snöre, kamomill, calendula, salvia . Det används ofta för att förbereda ett ångkokande avkok och en blandning av medicinska örter. Den kan bryggas både för ångning av kvasten och för att förbereda vatten för sköljning efter ångrummet.

Bild
Bild

Erfarna badvakter rekommenderar att du inte omedelbart börjar arbeta med en ångad kvast för att inte skada huden.

Ekgrenar anses vara mycket hårda och hållbara, så även efter ångning får de kanske inte önskad flexibilitet och mjukhet. För att kontrollera graden av ångkvastens ångning rekommenderas att applicera flera ljusa, knackande slag mot dem i handledsledets område .(från baksidan). Om bara lite rodnad kvarstår på huden på grund av blodflödet, och själva slaget är mjukt och lite kittlande, indikerar detta att kvasten är helt klar att använda. Om små repor och spår av skador kvarstår på huden är det värt att upprepa ångproceduren igen.

Rekommenderad: