Tjurbod (33 Bilder): Storleken På Bås Och Konstruktionsfunktioner Med Egna Händer, Hur Man Gör En Vall För Promenader, Hur Man Bygger Ett Bekvämt Skjul

Innehållsförteckning:

Video: Tjurbod (33 Bilder): Storleken På Bås Och Konstruktionsfunktioner Med Egna Händer, Hur Man Gör En Vall För Promenader, Hur Man Bygger Ett Bekvämt Skjul

Video: Tjurbod (33 Bilder): Storleken På Bås Och Konstruktionsfunktioner Med Egna Händer, Hur Man Gör En Vall För Promenader, Hur Man Bygger Ett Bekvämt Skjul
Video: 15 Celebrities You Didn't Know Were Gay! 2024, Maj
Tjurbod (33 Bilder): Storleken På Bås Och Konstruktionsfunktioner Med Egna Händer, Hur Man Gör En Vall För Promenader, Hur Man Bygger Ett Bekvämt Skjul
Tjurbod (33 Bilder): Storleken På Bås Och Konstruktionsfunktioner Med Egna Händer, Hur Man Gör En Vall För Promenader, Hur Man Bygger Ett Bekvämt Skjul
Anonim

Alla djur kräver inte bara mat, vatten, utan också särskilda villkor för att hålla dem. Tjurar i detta avseende är naturligtvis märkbart svårare än katter eller hundar. Alla som ska odla dem måste noggrant förbereda sig, ta hänsyn till de minsta nyanserna.

Krav

Pennor för tjurar är ungefär samma som bostäder för människor, ännu mer. De kan inte ta hand om sig själva ordentligt. Allt vilar på ägarnas axlar och huvuden, allt måste förutses och genomtänktas, noggrant uppfylla de grundläggande normerna. I den bostad som är reserverad för boskap kommer han att spendera minst 10 timmar av 24 varje dag.

I kallt väder finns det ibland djur dygnet runt, eller så gör de bara sällsynta utgångar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder en stallekonomi måste du fokusera på dina egna materiella möjligheter, tillgängligt område. Det finns dock också tekniska standardkrav.

Dessa inkluderar:

  • säkerheten för djuren själva, deras ägare och andra människor;
  • fixering av boskap av hög kvalitet under olika arbeten;
  • obegränsad tillgång till vatten och foder, men samtidigt möjligheten att sluta mata och dricka;
  • möjligheten för varje tjur att gå upp och lägga sig, gå ut och gå in;
  • minskning till det möjliga minimumet av arbetets antal och varaktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Även i det värsta vädret bör du försöka få ut din boskap utanför . För att minimera de skadliga effekterna av meteorologiska förhållanden är det nödvändigt att förbereda en hage för promenader. Det rekommenderas att göra det i form av ett område på minst 500 m2. En sådan plattform bör täckas med en döv baldakin uppifrån och skiljeväggar från sidorna. Staketet är utformat för att utesluta tjurarnas godtyckliga avgång; brädor eller stänger används för att bygga hinder.

Dimensionerad plan

Anta att du vill planera ett bekvämt skjul för tjurar för 10 huvuden (för enkel beräkning). När man talar om storlek bör man inte börja med byggnaderna själva, utan med hur långt de ska vara från andra föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att avståndet till ett bostadshus och till en brunn eller vattenpump, till dammar, sjöar, vattendrag och floder är 20 meter. Endast vid akut behov kan detta avstånd reduceras till 15 meter.

Om möjligt tar de ladan närmare fruktträdgårdar och grönsaksodlingar - då måste du bära mindre gödsel och det blir lättare att mätta jorden med naturligt gödningsmedel.

Bild
Bild

Standardstorlekar är 110-120 cm i bredd och 170-210 cm i längd om du planerar att behålla en fullvuxen tjur. För din information: för en fullt utvecklad ko är standarderna desamma. Konstigt nog är kraven på unga tjurar mycket strängare. De behöver en bredd på minst 125 och en längd på minst 140 cm. Även om du tänker efter blir det klart - allt handlar om ökad fysisk aktivitet.

Dubbelsidiga sektioner är utrustade med passager, som vanligtvis är 1,5 m breda . Den vanliga höjden på byggnader är inte lägre än 250 cm. Men om de är gjorda 300 cm i höjd eller till och med lite mer, kommer detta inte att orsaka några negativa konsekvenser. Man bör komma ihåg att matarna måste separeras från båsarna. Om ångorna som släpps ut från tjurens näsborrar börjar kondensera på fodret kommer de att ruttna hela tiden.

Bild
Bild

Byggstadier

Golv och tak

Att bygga golv och tak med egna händer innebär att kanske göra den viktigaste delen av arbetet. Alla som har sett djur minst en gång vet att det ständigt fungerar som en källa till fast och flytande lera i olika former. Så snart denna smuts ackumuleras, hämmas normal utveckling omedelbart, köttproduktivitet och uthållighet minskar. Husdjur blir slöa, benägna att alla slags sjukdomar, inklusive smittsamma. Varje utbrott av sådana sjukdomar drabbar allvarligt både ägarnas rykte och deras plånbok, vilket organiserar uppfödningen av djur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför måste man se till att all slags förorening inte dröjer kvar på golvet. I detta avseende är noggrant urval av material extremt viktigt. Många av dem kan absorbera vätska eller bli täckta med fläckar som är svåra att ta bort. Vad kan vi säga om de produkter som lätt mättas med lukt. Det finns redan tillräckligt många av dem i stallet.

Golvbeläggningen är monterad 100 mm över marken och försöker göra den helt vattentät . Den rekommenderade lutningsnivån för avlopp är 30 mm, men det är också viktigt att det inte rekommenderas att överskrida denna siffra, även om det är uppenbart att mängden avlopp blir ganska stor. Risken för djuren själva med en alltför stor lutning på golvet får dem att ignorera sådana överväganden, det är bättre att arbeta lite mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under århundradena som en person ägnade sig åt boskapsuppfödning har många alternativ för utförandet av golvet föreslagits. En av de bästa typerna är dock kombinationen av lera och trä. I de flesta fall är de begränsade till att driva brädor till ett lager av lera. Denna lösning gör att du kan ta bort gödsel perfekt och garantera en lång livslängd. Det är inte alltid möjligt att ta detta tillvägagångssätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Då måste du överväga en alternativ metod - att lägga ut träpaneler. Deras fördel ligger i att det är möjligt, utan att kränka basens integritet, att ta bort sköldarna och rengöra dem och sedan sätta tillbaka dem på plats Viktigt: det är oacceptabelt att täcka golvet med 100% betong. Det ser praktiskt ut, men för hög hårdhet utgör ett hot mot hovarna. Dessutom låter betongskiktet passera värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men även de bästa lösningarna är till liten hjälp när det finns många djur att hålla. I sådana fall är det nödvändigt att utrusta golven med speciella uppslamningsuppsamlare. Behållaren måste vara mycket stor, minsta bredd är 120 cm. Ett speciellt tråg bildas för att vätskan ska komma in i behållaren.

Vanligtvis är det byggt i den del av båset som ligger längst bort från ingången (eftersom det är mest smuts där, och det är mycket svårt att ta bort det).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att bara begränsa sig till golvet i sin rena form. Även de bästa brädorna och leran, om byggnaden för tjurarna levereras i de varma områdena i landet, klarar inte värmeisoleringen helt. Det är absolut nödvändigt att förbereda en speciell sängkläder.

För att få det kan följande användas:

  • torv;
  • sugrör;
  • sågspån.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddsskiktet är alltid ca 300 mm tjockt. Bland dess alternativ är sågspån i första hand. De absorberar vatten väl och skadar inte boskap. Efterföljande rengöring är inte svårt. När du väljer ett alternativ måste du omedelbart ge företräde åt det som är lättare att hålla torrt.

Fundament, väggar och tak

Professionella tror att vad gäller tekniska egenskaper är monolitiska fundament att föredra. Baserna har inga lika konkurrenter vad gäller styrka och stabilitet. Användningen kostar dock mycket pengar. Därför bereds i praktiken en olöslig bas endast för tegelväggar.

Om byggnaden är gjord av trä eller till och med baserad på en metallram är monolitens bärförmåga överdriven.

Bild
Bild

För att spara pengar, minska komplexiteten i arbetet, är det nödvändigt att fylla pelarna. En liknande grund bildas snabbt. Om lasten visar sig vara stor tål strukturen inte den. Därför används pelare när det är planerat att förvara ett litet antal tjurar i en träbod. Detta innebär att ett kompromissalternativ oftast används - att fylla bandet enligt den klassiska tekniken.

Oavsett typ av fundament krävs vattentätning . Vilken typ av material som ska göras beror på personliga preferenser, det finns ingen särskild praktisk skillnad mellan dem. När det gäller väggarna finns det en finess.

En trä ladugård görs endast för 8-10 nötkreatur högst. Dessutom är nackdelen med trädet dess mycket snabba nedbrytning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan komma undan detta problem utan att möta dyra tegelstenar genom att använda skumbetong och luftbetong. När du bildar väggar, från vilket material som helst, måste du fortfarande ta hand om ventilation. Hålen för den måste ha en liten storlek, vilket är tillräckligt för att upprätthålla optimala termiska förhållanden. För vintern måste ventilationskanalerna blockeras. Därför måste de göras från början på ett sådant sätt att underhållet blir enklare.

Som med golvet som redan beskrivits måste taket på tjurhuset vara ogenomträngligt för vatten . Den minsta droppe regn eller snö som smälter kommer att påverka boskapen negativt. De flesta koststallar och tjurbodar är täckta med skiffer. Det kommer att hålla länge och är relativt billigt. När vinden inte skapas är taket noggrant isolerat från insidan.

Fönster och dörrar

Den minsta glasytan är 1 kvm. m. för varje 10 kvm. m. av ladugårdens område. Det är naturligtvis opraktiskt att installera mycket dyra och exklusiva tvåglasfönster. Det är dock ganska rationellt att använda välisolerade dubbelkonstruktioner.

Alla rum där djur hålls måste ha två dörrar. De är placerade på motsatta sidor för att underlätta evakuering vid brand och andra extrema situationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genomföra kommunikation

I bundna bås kan du inte klara dig av högkvalitativ belysning, för på vintern reflekteras korta dagsljusstundar dåligt på tjurar. Och det är därför det är nödvändigt att utföra elektriska ledningar i enlighet med alla regler. Oftast används LED -lampor som de mest ekonomiska enheterna. Det rekommenderas att montera dem på väggar och tak där djur garanterat är utom räckhåll. Samtidigt är det nödvändigt att ta hänsyn till bekvämligheten med tjänsten.

Bild
Bild

Varje stall måste vara utrustad med dricksskålar och matare . Det är ganska motiverat att ta med vattenledningar till dessa platser, eftersom det är där som mycket smuts samlas. Det är användbart att tillhandahålla en slanganslutning som du kan vattna och tvätta ladan med. Om möjligt bör pennan anslutas till det centrala avloppssystemet. Trots allt, även om all gödsel samlas upp, måste du fortfarande tömma vattnet någonstans efter att ha tvättat tjurarna och golvet som de står på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Internt arrangemang

När du förbereder en stall (korall) uppmärksammas inte en bredd av strukturen, utan också dess andra dimensioner, som det kan tyckas. Det är mycket viktigt att välja material som hjälper till att säkerställa djurens säkerhet och lugn. Man kan inte bortse från det faktum att sammanhållet och löst innehåll kräver ganska olika tillvägagångssätt. När ett rum förbereds för bunden placering av tjurar i små antal kan brädor och rör användas.

Bild
Bild

Ibland används i sådana fall en tegelsten. Det är absolut nödvändigt att ha djuren vända mot mataren och svansen mot avloppsdiket. Men även med en sådan anordning är det nödvändigt att ta hänsyn till särdragen i avel av olika raser. Den bundna tekniken förutsätter att båset är huvudplattformen för tjurarna att leva. Som ett resultat ökar kraven på dess kvalitet avsevärt.

Bild
Bild

Det mest gynnsamma alternativet är en bås med en bredd av 1, 2 m. Om det behövs är det lätt att återanvända en sådan hage för andra djur eller byta ras. En rad innehåller upp till femtio bås. De är placerade så att pannan ser in i pannan och svansen passar svansen. Till skillnad från en ladugård i ordets rätta bemärkelse, för tjurar måste du bilda en ganska stark struktur, utrusta den med en stabil position för att säkra ett kortare koppel.

Boden för löst håll av vuxna och unga tjurar ser annorlunda ut . Eftersom det i den här versionen behövs främst för vilodjur, för det mesta ligger de där. Det räcker med att bilda ett väl inhägnat område, som väljs ut efter djurens storlek. Om båset ligger nära väggen bör dess längd vara minst 3 meter.

Ett för kort område bidrar till kontinuerlig kontaminering av djurets mest kontaminerade organ.

Bild
Bild

Ofta görs hagen för lösgjorda tjurar glidande, vilket gör att du kan justera storleken. Bredden ändras när sidorören rör sig. För att påverka längden måste du manipulera stången. Nackdelen med denna lösning är att det är omöjligt att bygga en lämplig stålrörsstall utan användning av svetsning. Uppenbarligen kräver detta särskild utrustning och specialkunskaper.

Rekommenderad: