Arrangemang Av Ett Växthus Inuti: Planeringstrick (59 Bilder) Hur Man Utrustar Ett Växthus Av 3x6 Polykarbonat, Gör-det-själv-utrustning Inuti

Innehållsförteckning:

Video: Arrangemang Av Ett Växthus Inuti: Planeringstrick (59 Bilder) Hur Man Utrustar Ett Växthus Av 3x6 Polykarbonat, Gör-det-själv-utrustning Inuti

Video: Arrangemang Av Ett Växthus Inuti: Planeringstrick (59 Bilder) Hur Man Utrustar Ett Växthus Av 3x6 Polykarbonat, Gör-det-själv-utrustning Inuti
Video: Vi bygger växthus 2024, April
Arrangemang Av Ett Växthus Inuti: Planeringstrick (59 Bilder) Hur Man Utrustar Ett Växthus Av 3x6 Polykarbonat, Gör-det-själv-utrustning Inuti
Arrangemang Av Ett Växthus Inuti: Planeringstrick (59 Bilder) Hur Man Utrustar Ett Växthus Av 3x6 Polykarbonat, Gör-det-själv-utrustning Inuti
Anonim

Arrangemang av växthus inuti är ett mycket viktigt skede i livet för en nybörjare. Det beror på hur bekvämt det blir att odla växter och ta hand om dem. Och tillståndet hos gräs, blommor och plantor i sig beror också till stor del på hur korrekt mikroklimatet skapas i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och typer

Ett växthus är ett utrymme där växter odlas eller förbereds för att transplanteras till fullvärdiga sängar. Det kan vara antingen mycket kompakt eller stort, beroende på trädgårdsmästarnas behov och platsens storlek. En viss temperatur, fuktighet och så vidare måste upprätthållas inuti ett sådant rum. Olika planeringstrick gör det möjligt att kombinera flera typer av växter i ett rum samtidigt och få ut det mesta av det tillgängliga utrymmet.

Växthus kan vara olika, deras sorter beror på egenskaperna hos det interna arrangemanget . Några av dem har sängar, andra har ställ och andra har fullfjädrade växthus. Dessutom utmärks de av närvaron av olika tekniska innovationer och ytterligare utrustning. I vissa byggnader kostar de minst, i andra tvärtom försöker de installera något nytt och modernt, vilket kommer att underlätta processen att växa växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former: val

Beroende på den använda budgeten och mängden ledigt utrymme, du kan göra både kompakta växthus och rymliga.

  • Oftast väljs små växthus. De tar inte mycket plats och gör att du kan odla allt du behöver. Ett kompakt växthus i polykarbonat är det mest populära alternativet. För att passa allt du behöver i en byggnad som mäter 3x6 eller 3 x 8 meter kan du använda alternativ som sparar ledigt utrymme och budget. Till exempel, ersätt fullvärdiga sängar med behållare eller till och med helt hydroponik.
  • Stora växthus väljs främst av dem som odlar plantor eller blommor till salu. I det här fallet, ju mer ledigt utrymme, växthus och sängar, desto bättre. Du kan göra olika ritningar och planera fullfjädrade automatiska bevattningssystem så att du måste spendera mindre fritid i växthuset.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Gör-det-själv växthusutrustning är inte en så svår uppgift. För att utrusta en plats för odling av växter måste du se till att det alltid är ren och tillräckligt fuktig luft i rummet, liksom att värme- och vattenförsörjningssystemen fungerar bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmning

Först och främst, för att hålla dig varm hela tiden i rummet där växterna odlas, måste du ta hand om ytterligare uppvärmning. Detta är en garanti för att plantorna kan börja växa tidigt på våren, och de kommer inte att frysa. Värmesystemet beror helt på växthusets storlek. Men det viktigaste är att det ska vara fullvärdigt, inte lokalt. Trots allt kan ett sådant system inte helt värma upp hela rummet.

Den andra viktiga punkten är att värmen säkert måste gå nerifrån och upp ., och inte tvärtom. Det finns tre uppvärmningsalternativ som kan användas i ett växthus: gas, fast bränsle och el.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om möjligt kan du vända dig till innovativa uppvärmningsmetoder. Bland dessa är det värt att belysa uppvärmningen av själva jorden. Detta bidrar till snabb tillväxt och mognad av allt som växer i marken. Det är fullt möjligt att utföra ett sådant system i ditt växthus. Uppvärmning sker med en kabel.

Innan du lägger den måste du lägga polystyrenskum eller ett annat värmeisoleringsmedel, kännetecknat av ökad fuktbeständighet. Ett lager sand kan läggas ovanpå, där kabeln är dold. Ett skyddsnät och ett lager jord läggs ovanpå det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan installera ett vattenradiatorvärmesystem . Infraröda värmare är också mycket populära. De är bland annat också kapabla att belysa rummet. Användningen av infraröda värmare anses också vara mycket fördelaktig eftersom de kan användas för att dela upp utrymmet i flera separata temperaturzoner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett gasvärmesystem anses också vara fördelaktigt. Speciellt om det är möjligt att ansluta växthuset till bostadens värmesystem. Det är också möjligt att installera en brännare i växthuset eller ett automatiskt värmesystem med en liten panna. Och för att alla ansträngningar för uppvärmning inte var förgäves, är det nödvändigt att dessutom isolera platsen för växande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilation

Det är också viktigt att tänka på ventilationssystemet. Korrekt temperaturregim skapas med hjälp av ventilationsramar. Dessutom kan rummet kompletteras med en speciell fläkt. Installationen kommer inte bara att lösa problemet med temperaturförhållanden, utan också göra det möjligt att fördela värme i rummet. Denna typ av fläkt installeras på taket. Detta gör att frisk luft kommer in i växthuset.

Samtidigt, när du installerar ventilation, måste du göra allt för att den kalla luften inte ska tränga in i rummet under den kalla årstiden. Det betyder att det inte heller ska vara några problem med värmeisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattentillgång

En mycket viktig roll i växthusets uppläggning spelas av rätt luftfuktighet i rummet. Växternas skick beror på detta. Faktum är att om luftfuktigheten i rummet är otillräcklig kommer plantorna att torka ut. Men ett överskott av fukt är inte heller särskilt bra. I en sådan miljö utvecklas plantans rotsystem långsammare, skörden är inte heller särskilt glad.

Bild
Bild

Så att vattningsprocessen inte tar mycket tid och varje växt får så mycket fukt som den behöver, det är nödvändigt att utrusta rätt vattenförsörjningssystem inuti växthuset.

  • Vattentillförseln ska alltid endast vara i rumstemperatur. För kallt vatten skadar rötterna. De ruttnar snabbt i en sådan miljö. Droppar bör inte heller falla på stammarna av växter och deras blad. Detta är skadligt för vissa känsliga växter.
  • Det är värt att vattna plantorna regelbundet. Det är bäst att göra detta på kvällarna och morgnarna. När det gäller mängden vatten som används beror allt på hur djupt växts rotsystem. Ju djupare det är, desto mer vatten krävs. I allmänhet är den ungefärliga vattenförbrukningen tio eller tolv liter per kvadratmeter.

Det finns tre huvudsakliga sätt att tillföra vatten till växthus: dropp, bevattning och underjordisk. Ytbevattning bör överges. Från detta stiger luftfuktigheten inuti till en oönskad nivå, och vattenflödet blir svårare att kontrollera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Droppsystemet är mycket mer effektivt . I detta fall förbrukas mindre vatten, och det blir mycket lättare att automatisera denna process. Men det mest praktiska alternativet är naturligtvis underjordisk vattning. För sådan bevattning måste du lägga ett speciellt rör med många hål under marken. Det är genom det som vattning kommer att utföras.

Detta sätt att tillföra vatten är bra eftersom det går direkt till rötterna. Det visar sig att den livgivande fukten går direkt till rätt plats och inte avdunstar längs vägen. Visst är denna bevattningsmetod mer lämplig för stora växthus med sängar, men inte för små rum där plantor odlas i krukor som står på ställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ett sådant alternativ som att lägga kapillärmattor . De kan ersätta traditionella bevattningsmetoder. Det är sant att en sådan modern metod kräver betydande finansiella investeringar.

Kapillärmattan är en tät syntetfilt. Det absorberar lätt vatten. På ytan av denna matta finns krukor med växter. Fukt ges dem mycket långsamt. För att skydda filtlagret från smuts och skador är ytan på kapillärmattan täckt med en speciell porös film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådant material absorberar inte bara fukt mycket bra, utan ger också bort det. Vanliga pallar kan placeras under mattan. De installeras på tegelstenar, täckta med skifferark och täcks sedan med ett lager plastfolie. En kapillärmatta placeras ovanpå. Under inga omständigheter ska dess kanter sticka ut utanför filmens kanter, och själva mattan ska fästas ordentligt på lamellerna.

När kapillärmattan är på plats kan du börja mätta den med vatten. Detta måste göras exakt tills vatten, när det pressas, börjar sticka ut från filten. Låt inte vattenpölar bildas på mattans yta. Om detta redan har hänt måste du köra bort vattnet.

Bild
Bild

Stigar och sängar: hur man ordnar och vad man ska göra?

Om det i växthuset är planerat att ordna exakt sängar med stigar och inte installera hyllor, bör arrangemanget av utrymmet tas med maximalt ansvar. Det är inte alls svårt att överföra krukor eller badkar från ett rack till ett rack, men det är svårt att göra om sängarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Layout

Denna process beror på vilka grödor som kommer att odlas och vilken teknik som kommer att användas för detta. Men i allmänhet bör sängens standardstorlek inte överstiga 1,2 meter. Om du gör mer blir det svårt att ta hand om dem. Och i framtiden kommer det inte att vara möjligt att nå växterna och plocka något nödvändigt.

Ett kompakt växthus kan utrustas med cirka tre bäddar. Passagen mellan dem bör vara lite mindre än en meter.

I växthuset görs i regel en gång väldigt smal och den andra bredare. I vissa fall görs små tvärgående övergångar på sängarna själva. För att göra detta är det inte ens nödvändigt att lägga hela banor - du kan helt enkelt lägga brädorna på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtarrangemang

Det är mycket viktigt att placera plantorna korrekt så att de är på plats och kan utvecklas så bra som möjligt. Så till exempel bör alla termofila växter placeras på solsidan. Det kan till exempel vara tomater eller olika blommor som dras till solen. Gurkor kan i sin tur placeras i väster. Det viktigaste är att en tillräckligt hög luftfuktighet ges för deras odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spår

Huvudkravet för spåren är att de inte är hala och reagerar normalt på hög luftfuktighet. För utformning av stigar i växthus används som regel material som tegel, betong, beläggningsplattor eller block. Du kan också göra beläggningen mindre stel. I detta fall används material som småsten eller sand. Det är sant att de kan hålla sig till sulan, vilket är mycket obekvämt.

Ett alternativ som betonggjutning är också relevant . Banorna som görs på detta sätt kan också dekoreras ytterligare. För detta används små stenar eller bitar av kakel, som pressas in i ytan av beläggningen. Du kan också lägga över banan runt kanterna med material som klinkerstenar, gatstenar eller samma stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi bör också nämna spåren med fyllmedel. I detta fall läggs ett lager gräs eller till och med gödsel, ovanpå vilket betong hälls. Det här spåret visar sig vara ganska starkt. Utmed kanterna kan den kompletteras med stötfångare.

Stötfångare är ofta gjorda av naturligt trä . Men det här är inte det bästa alternativet. Faktum är att det i regel bara finns tillräckligt med ved under en säsong. Med tiden kommer trä att ruttna på insidan, särskilt under förhållanden där luftfuktigheten är konstant hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett mer pålitligt alternativ är sidorna av aluminium. De installeras en gång och kan vara upp till flera år. Om detta alternativ inte är lämpligt kan du uppmärksamma kantstenarna av galvaniserat järn av hög kvalitet. Sådana stigar, dekorerade med stötfångare, kan placeras inte bara inuti, utan också utanför strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta slutför förbättringen av växthuset med sängarna. Sedan kan du gå vidare till utformningen av utrymmet. Visst, eftersom det här rummet fungerar mer, borde dess design inte vara för sofistikerad.

Bild
Bild

Arrangemang av hyllor

Det andra designalternativet för ett växthus är organisationen av hyllor i rummet. Detta sätt att lösa det inre utrymmet är mer lämpligt för arbete med plantor eller plantor. De kan till och med installeras i flera rader, vilket är mycket bekvämt.

Det är sant att vid installation av sådana ställningar måste alla funktioner i utvecklingen av vissa växter beaktas. Allt som installeras på detta sätt måste kunna klara de relevanta förhållandena. Växter som odlas på hyllor ska inte vara för termofila. De av dem som dras mest till ljuset bör installeras på de övre hyllorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ställen i sig är inte så svåra att göra. De ska inte vara för massiva och breda. Bredden på det klassiska stället når nittiofem centimeter. Höjden kan vara annorlunda, den väljs så att det är bekvämt att arbeta med växter. Även de översta hyllorna ska vara fritt tillgängliga.

Det finns många olika former av hyllplan . Någon är bekvämare att arbeta med smala rektangulära hyllor, medan andra föredrar fyrkantiga. Här är valet väldigt individuellt och beror ofta på rummets storlek.

Huvudkravet för dem är inte alls att vissa parametrar följs. Racken måste först och främst vara starka och stabila. Detta beror på den stora vikten av plantkrukor och plantor.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att välja ställ från materialet som tål tung belastning och speciella förhållanden i växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest prisvärda alternativet är naturligtvis trä. Men om du behöver utrusta rummet för att glömma att reparera och byta ut hyllor, bör du vägra träprodukter. Det enda acceptabla alternativet är korrekt behandlat trä. Men här är billigheten inte aktuell.

Du kan överväga att ställa in en aluminiumlegering, målat stål eller en hållbar plastram . Detta är kanske det mest korrekta valet, eftersom alla listade material inte ruttnar, tål höga belastningar och har en lång livslängd. Pengarna som spenderas på att köpa ett sådant ställ kommer att löna sig med tiden, eftersom det kommer att hålla mycket längre än en liknande konstruktion av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget i arbetet med denna typ av växthus är arrangemanget av ställen och växterna på dem. Det är viktigt att ordna allt så att varje art och typ av växt får allt den behöver. Så till exempel gror frön korrekt i ett skuggat hörn, där konstgjord belysning är installerad. Detta område är dessutom isolerat med glas. För resten behöver du bara räkna ut under vilka förhållanden dessa eller de plantor och växter ska vara för att göra dem så bekväma som möjligt och börja omarrangera "för dig själv".

Bild
Bild

Att ordna ett växthus inifrån kan bli ett ännu svårare och viktigare skede än att bygga det. Bara genom att utrusta allt och installera värme-, vattenförsörjnings- och ventilationssystem är det möjligt att organisera förhållanden som är lämpliga för odling av plantor och växter nästan året runt.

Rekommenderad: