Växthusram (57 Bilder): Rammetallkonstruktioner, En Ram 2 M Bred För En Film Med Egna Händer, Hur Man Väljer Ett Material

Innehållsförteckning:

Video: Växthusram (57 Bilder): Rammetallkonstruktioner, En Ram 2 M Bred För En Film Med Egna Händer, Hur Man Väljer Ett Material

Video: Växthusram (57 Bilder): Rammetallkonstruktioner, En Ram 2 M Bred För En Film Med Egna Händer, Hur Man Väljer Ett Material
Video: OFF GRID PARADISE | How I grow the BIGGEST blueberries - Pruning & Fertilizing 2024, April
Växthusram (57 Bilder): Rammetallkonstruktioner, En Ram 2 M Bred För En Film Med Egna Händer, Hur Man Väljer Ett Material
Växthusram (57 Bilder): Rammetallkonstruktioner, En Ram 2 M Bred För En Film Med Egna Händer, Hur Man Väljer Ett Material
Anonim

Ofta växer trädgårdsarbete från en hobby till ett lönsamt företag. För att odla frukt och grönsaker under kalla vårförhållanden och inte för lång sommar är det nödvändigt att utrusta ett växthus på platsen. Den kan vara av vilken form och storlek som helst, tillverkad av en mängd olika material, men vilket växthus som helst monteras först av en ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ramen är en bärande struktur på vilken en ljusöverförande beläggning är fäst: polykarbonat, film eller glas. Valet av material för ramen bör hanteras ansvarsfullt, eftersom ett visst antal uppgifter tilldelas ramen. Ramen, till vilken det genomskinliga locket är fäst, bestämmer inte bara själva växthusets form, utan håller också en viss temperatur inuti, samtidigt som den motstår påverkan av väderförhållanden. Och viktigast av allt, ramen ska vara enkel att montera och tillverkad av lätt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För att bestämma ramens material är det nödvändigt att överväga huvudtyperna av växthus, beroende på typ av struktur och skyddsformen. Det finns två huvudtyper av växthus - sommar och vinter. Den senare skiljer sig från den första i en mer robust struktur, närvaron av en grund och ett värmesystem. Det är uppenbart att byggandet av ett litet vinterväxthus i landet eller nära ett privat hus kommer att bli mycket dyrare än att installera även ett ganska stort sommarväxthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom täckningsform kan växthus delas in i följande typer:

  • ett gavel "hus" eller ett ensidigt parväggshus;
  • sfärisk, välvd eller välvd;
  • trapetsformad;
  • månghörnigt växthus av komplex form.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bestämma ramens material måste du också bestämma beläggningens material. En av de vanligaste är plastfolie. Materialets billighet gör att du kan täcka växthuset med en ny film årligen och behålla den önskade temperaturen inuti strukturen. Om det finns ytterligare komponenter i polyeten är det möjligt att förbättra värmehållandet och öka penetrationen av solljus.

För konstruktion av sommarväxthus är förstärkt polyetenfilm mest efterfrågad .som är starkare än vanligt. Med alla dess fördelar är filmen ett mycket skört material med kort livslängd. Det skapar en "membran" -effekt, på grund av vilket kondensat ackumuleras på insidan och som förhindrar fri luftcirkulation i växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra materialalternativet kan vara glas, vilket är det bästa för ljusöverföring och har hög värmeisolering. Frukt och grönsaker skyddas av glas från dagg, regn och annan nederbörd. Nackdelarna med glas är dess höga kostnad, ömtålighet och en stor djävul, vilket resulterar i att svårigheter uppstår vid inglasning av ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag ersätter cellulärt polykarbonat både billig film och dyrt glas , trots att det i sig också är ett mycket dyrt material. Den produceras i form av stora ark med en tjocklek på 4-32 mm. Polykarbonat har utmärkt ljustransmission, hög värmeisoleringsprestanda och låg vikt. Det är lätt att böja och installera utan risk att gå sönder. Det kan dock deformeras med temperaturförändringar. Polykarbonat tappar så småningom sin högljusöverföring och måste bytas ut helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De minst vanliga materialen för att täcka ett växthus inkluderar spunbond och agrofiber. Sådana material är skapade av polymerfibrer och liknar mest av allt vitt och svart tyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan utrusta en varm trädgård på platsen med dina egna händer eller beställa konstruktionen från proffs, men i alla fall kan tre typer av material användas för ramen för alla typer av växthus: trä, plast och metall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Trä är det mest populära materialet för att bygga ett växthus. Att arbeta med trä kräver ett minimum av verktyg och grundläggande färdigheter i att arbeta med dem. Det är det billigaste rammaterialet som alla typer av beläggningar kan användas med, men det har flera betydande nackdelar.

Trä är mer benägna att sönderfallsprocesser än andra material ., särskilt i kontakt med jord, så träbasen kommer att hålla i cirka 4 år. Det är också omöjligt att utrusta ett vinterväxthus från det. Behandling med svampdödande medel hjälper inte mycket, därför kan ramens trä placeras i metallrör för att öka livslängden. Den andra nackdelen är att träbjälken inte böjer sig, så det är omöjligt att göra ett rundat tak eller växthusväggar. När man täcker de stela hörnen på en sådan ram med cellulärt polykarbonat bildas många små sprickor som måste tätas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Oftast är ramar för växthus gjorda av PVC -rör, som böjer bra, lätt hänger ihop eller omsluts med vanligt tejp. Plast är ett billigt material med låg värmeledningsförmåga, dess deformerade del kan enkelt bytas ut mot en ny utan att demontera hela ramen. Men precis som trä är det inte lämpligt för konstruktion av ett vinterväxthus, eftersom det snabbt blir spruckit av låga temperaturer och inte fästs på en betongfundament. Plast kan inte användas tillsammans med en polykarbonatbeläggning, eftersom den senare är mycket hårdare än själva ramen. I allmänhet är konstruktionen av PVC -rör mycket opålitlig och kan deformeras även genom vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

En järnram är den bästa lösningen för att skapa ett stort vinterväxthus av tillgängliga material. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt konstruktionen av fundamentet, eftersom metallramkonstruktioner har en betydande vikt. Det vanligaste materialet är profilrör, aluminium eller förzinkade profiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumprofiler behöver inte målas , de är tillräckligt hårda för att använda polykarbonat som beläggning, men är lätta och håller mycket länge. Bland bristerna kan man notera den höga kostnaden för materialet och svårigheten med självinstallation. Köpet av färdiga kit för byggandet av växthus begränsar storleken och formen till de alternativ som presenteras på marknaden för byggtjänster och material. När man monterar med egna händer blir det också svårt att köpa ett visst antal profiler som säljs i stor partihandel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profiler för gips är bara galvaniserade och de kan också användas för att bygga en varm trädgård på landet eller bakom huset. De kan användas för att göra rektangulära och polygonala växthus, men det är omöjligt att bygga välvda eller sfäriska, eftersom den galvaniserade profilen praktiskt taget inte böjer sig. Till ett lågt pris är de ganska hållbara, väger lite och tjänar länge. Viktigast av allt är det nödvändigt att täcka en sådan ram noggrant, eftersom profilens skarpa leder kan skada den tunna filmen eller karbonatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lätt att svetsa en ram för ett stort stillastående vinterväxthus från ett profilrör. Hållbara rör fästs enkelt på betong, behåller formen av en böjning och försämras praktiskt taget inte med tiden. Hög värmeledningsförmåga kan reduceras genom att måla metallen med en ljus färg och täcka den med cellulärt polykarbonat. Det är mycket viktigt att ha förmågan att böja formade rör med specialutrustning eller manuellt, så att ramen är tillräckligt jämn och stabil. I avsaknad av sådan skicklighet kan ramen helsvetsas och förvärvas redan i färdig form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och diagram

Efter att ha valt design och material börjar scenen med att rita ritningen. Om du inte hittar speciellt grafpapper till hands kan du använda vanliga anteckningsböcker i en bur, det är också ganska bekvämt att placera ritelement på dem. Alla konstruktioner av projektet bör utföras med en enkel penna, eftersom det är lättare att radera det vid fel i beräkningarna. Om du har designerfarenhet kan du också använda ett speciellt ritprogram som Compass eller Autodesk AutoCAD.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att göra en plan i minst två vyer - från väggens långsida och från slutet. Dessutom kommer en utmärkt idé om det färdiga växthuset att ge sitt projekt i isometrisk vy.

Designen utförs i etapper

  • Bestämning av skalan. För att göra detta måste du ta de planerade måtten på växthuset och översätta dem i ett förhållande så att ritningen passar på ett litet ark. Till exempel, när du väljer ett stort fyrkantigt växthus med dimensioner på 6x6 meter, kan du rita en kvadrat med en sida på 20 cm, då blir ritningens skala 1: 30.
  • Ritning av de yttre konturerna av ett växthus med en given längd, bredd och höjd.
  • Växthusets grund eller bas bestäms och appliceras, beroende på vald design.
  • Väggstöd dras. Vid utformning av ett skjul eller gaveltak ritas också ett taksystem i detta skede.
  • Olika horisontella element och öppningar läggs till på ritningen - överliggare, fönster och dörrar.
  • Den slutliga detaljeringen utförs och olika anteckningar görs om den färdiga strukturen, materialtypen och fästelement. Till exempel kan du ange att för konstruktion av ett växthus kommer en profil med en tjocklek på 20x20 eller 25x25 mm att användas, beläggningen kommer att vara polykarbonat och polykarbonatet kommer att fästas på ramen med en självgängande skruv med en tvättmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av växthus har sina egna designfunktioner. Till exempel överstiger höjden på ett välvd växthus vanligtvis inte höjden på ett böjt polykarbonatark. Beroende på dess standardhöjd kommer taket på ett sådant växthus att ligga på en nivå av 1,9 till 2,1 meter. Eftersom en krökt ram krävs för ett välvd växthus måste du beräkna böjningsradien för att bygga en ritning. Denna radie bör inte överstiga den högsta tillåtna böjningsradien för polykarbonatark som anges av tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett växthus upp till 3-4 meter långt kan endast två bågar i ändarna användas som vertikala stöd. Om växthusets längd är mer än 4 meter är det nödvändigt att lägga till ytterligare stöd på ett avstånd av 1-1,5 meter från varandra. Sådana bågar är fästa vid växthusets rektangulära metallbas och horisontella skenor mellan varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett enda eller gavelväxthus är det nödvändigt att välja rätt lutningsvinkel på taket - det bör inte vara mindre än 20 grader och inte mer än 45. Det är lämpligt att använda en stark stålprofil för ramen och lägga till ytterligare diagonala sluttningar för att säkerställa hållfasthet mellan de vertikala och horisontella elementen. För att beräkna storleken på ett sådant växthus kan du fortsätta från längden och bredden på ett vanligt polykarbonatark. Då behöver du inte såga ett material som är tillräckligt starkt i bredd eller längd för att täcka ett område med önskad storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kupolväxthus (geokupol) är den svåraste typen av växthus, men också det bästa när det gäller belysning och motståndskraft mot stark vind och snö. En sådan struktur skapas genom att ansluta ett stort antal hexagoner eller trianglar till ett enda system. Det är naturligtvis lättare att bygga ett växthus med triangulära element. En stabil geokupol kan byggas i nästan vilken storlek som helst, men den mest optimala är en diameter på 4 m och en höjd av cirka 2 meter. Med sådana dimensioner behöver du cirka 35 triangulära element med en kantlängd på 1,23 m och cirka 30 bitar med en längd på 1,09 m. För att beräkna det exakta beloppet kan du använda en speciell kalkylator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationens finesser

Innan du börjar installera ramen direkt med egna händer måste du börja förbereda allt material och verktyg i förväg. Köp fästelement, en lod, metall sax eller en såg och en skruvmejsel på en järnaffär.

Därefter kan du gå vidare till själva byggprocessen

  • Platsen rengörs och jämnas ut på platsen där installationen av ramen är planerad. Det är också nödvändigt att noggrant rengöra området för ogräs och gräs, eftersom de i växthusförhållanden kommer att växa och förtränga odlade växter.
  • Märkningarna görs på torget och fundamentet är utrustat vid behov. För att bygga upp det måste du ta bort det översta lagret av gräs och sätta upp en dubbelkretsmarkering med pinnar och en sladd. Därefter grävs en gräv av önskad storlek, beroende på den valda växthusdesignen och det använda rammaterialet. Den färdiga diket är fodrat med ett speciellt membran för att skydda det mot fukt och fylls med en blandning av cement, sand och grus. För att stärka grunden kan du dessutom fästa metallpinnar runt grävens omkrets eller till och med montera en separat ram från dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Själva monteringen utförs antingen direkt på den förberedda platsen eller inte långt därifrån, så att det är lättare att överföra det färdiga skelettet till önskad plats.
  • Vi delar timret eller profilen i bitar med önskad längd i enlighet med ritningen. Träet sågas, metallen skärs med en speciell sax, plasten bryts av eller skärs med en kniv. Vid uppförande av ett välvd växthus böjs profilen manuellt i önskad vinkel eller med specialutrustning.
  • Först och främst är basen monterad. Träet är anslutet med självgängande skruvar, plasten limmas och metallen kan svetsas med en speciell apparat.
  • Sedan monteras änddelarna omedelbart med dörröppningarna och fästs på den färdiga basen.
  • Vid behov monteras och fästs ytterligare vertikala stöd, horisontella och diagonala styrningar.
  • Den färdiga ramen installeras på fundamentet eller överförs helt enkelt och fixeras på avsedd plats. Efter det kan du börja täcka eller glasera den färdiga strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan materialet sträcks kan ramen målas eller behandlas med olika lösningar mot sönderfall eller korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

När du monterar en aluminiumram är det bättre att köpa perforerade hörn, detta kommer att förenkla monteringen och täckningen av växthuset mycket. Designen av ett sommarväxthus kan göras hopfällbar, då förlängs dess livslängd avsevärt på grund av lagring i ett varmt torrrum under höst-vinterperioden. Om växthuset inte kan demonteras är det nödvändigt att rengöra snön från det i tid för att eliminera risken för deformation och brott i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om växthuset ligger långt från den permanenta bostaden, i ett lanthus utanför staden, tas snön inte alltid bort i tid . I detta fall är det nödvändigt att bygga en förstärkt struktur, som väljs beroende på väderförhållandena i regionen. Sådana växthus har som regel en metallram med en tjocklek på mer än 1,2 mm. Ytterligare en tunn båge svetsad underifrån till den huvudsakliga kan fungera som en förstärkare för valv i ett välvd växthus. I den övre delen av gavelträträet kan ytterligare tvärgående eller längsgående hoppare placeras. Och du kan också minska avståndet mellan de vertikala och horisontella elementen i ramen, vilket också stärker strukturen på ett tillförlitligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonats transparens påverkas av tjockleken på arket. Polykarbonat med en plåtdel på 4 mm överför bättre solens strålar än polykarbonat med en plåtdel på 8 mm. Den senare är dock mycket starkare och mindre känslig för deformation när den omgivande luften värms och kyls.

Den minst vanliga växthuset är ett infällt växthus . I det här fallet är bara taket ovanför ytan, och resten av utrymmet ligger under jorden. För sommarperioden tas taket på ett sådant växthus bort och plantor odlas i det.

Du kan experimentera med en icke-standardform eller materialval för ett växthus, göra det till en liten hopfällbar struktur eller bygga ett riktigt glaserat växthus. Det viktigaste är att, efter att ha studerat alla fördelar och nackdelar, närma sig valet noggrant och kunna montera ett sådant växthus på egen hand.

Rekommenderad: