Växthuslampor: Infraröda Och LED -växthuslampor, Vilka Man Ska Välja, Belysning Med Natriumlampor Och Dagsljuslampor

Innehållsförteckning:

Video: Växthuslampor: Infraröda Och LED -växthuslampor, Vilka Man Ska Välja, Belysning Med Natriumlampor Och Dagsljuslampor

Video: Växthuslampor: Infraröda Och LED -växthuslampor, Vilka Man Ska Välja, Belysning Med Natriumlampor Och Dagsljuslampor
Video: DIY LED Grow Light Follow Up - Low Power LED VS CFL 2024, Maj
Växthuslampor: Infraröda Och LED -växthuslampor, Vilka Man Ska Välja, Belysning Med Natriumlampor Och Dagsljuslampor
Växthuslampor: Infraröda Och LED -växthuslampor, Vilka Man Ska Välja, Belysning Med Natriumlampor Och Dagsljuslampor
Anonim

För närvarande är ett stort antal människor engagerade i odling av grönsaker och frukter på sina personliga tomter. Inte alla regioner har ett klimat som är lämpligt för odling av växter året runt, så många trädgårdsmästare bygger speciella växthus och hotbeds och utrustar denna struktur med uppvärmning.

Förutom uppvärmning och vattning av växthuset är det nödvändigt att säkerställa korrekt belysning av rummet . Det är mycket viktigt att kompensera för bristen på UV -strålar i växter. Under kalla och dystra årstider behöver plantor ytterligare belysning som är nödvändig för korrekt tillväxt, blomning och frukt. Köp och installation av speciella lampor bör närma sig medvetet, noggrant väga och studera alla nyanser och finesser i rätt belysning av växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Vid installation av speciella armaturer i växthuset måste alla nödvändiga krav beaktas. Lampor måste placeras så att inte solljuset kommer in i rummet för att inte beröva växterna naturligt ljus. Du bör också övervaka renheten i växthusskyddet för att säkerställa maximal solljusinträngning i rummet.

När du väljer belysningsenheter måste du vara uppmärksam på materialet från vilket de är tillverkade . De mest praktiska, hållbara och säkra metallprodukterna. En annan viktig faktor är armaturernas huvudkarakteristik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därför måste du vara uppmärksam på några viktiga nyanser när du väljer lampor:

  • Först och främst, när du köper lampor, bör du ta reda på vem som är tillverkaren av denna produkt. Lampan ska köpas från en pålitlig tillverkare. Detta är en garanti för den höga kvaliteten på de utvalda produkterna.
  • Lampans kraft är av stor betydelse.
  • Ett viktigt kriterium vid val av armatur är indikatorn för mängden emitterad lampenergi.
  • Armaturens ljusspektrum.

För att välja rätt lampor för växtbelysning som passar alla parametrar måste du noggrant studera egenskaperna hos varje produkttyp:

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glödlampor

Denna modell av ljusprodukter avger ett rött ljusintervall som inte är lämpligt för de flesta grödor. Fördelarna med sådana lampor inkluderar den låga kostnaden för produkter.

Användningen av dessa lampor för ytterligare belysning av plantor har många negativa punkter:

  • Ljusspektrumet från glödlampor har en skadlig effekt på växter och orsakar deformation av stjälk och löv. Plantorna saktar ner och stoppar sedan sin tillväxt helt.
  • Vid långvarig användning blir lampan mycket varm, ibland på grund av detta bildas brännskador på växternas blad och stjälkar.
  • Användningen av denna typ av armatur leder till betydande finansiella kostnader, eftersom elförbrukningen ökar avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självlysande

Det optimala och lönsamma alternativet för armaturer. Lysrör förbrukar en ganska liten mängd el och är lämpliga för användning i växthus med ytterligare belysning av plantor.

När du väljer dessa armaturer är det nödvändigt att ta hänsyn till några egenskaper:

  • Lysrör avger kallt vitt ljus och är ett populärt och prisvärt belysningsalternativ för bakgrundsbelysning av plantor.
  • Sådana modeller av belysningsenheter är mycket populära och efterfrågade, kostnaden för dessa produkter är något högre, eftersom strålningen är mycket användbar för enskilda växter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att uppnå maximal effekt är det mer lämpligt att använda olika lampor som avger varmt och kallt vitt ljus i samma belysningsenhet samtidigt. Detta alternativ kommer betydligt att spara ekonomi och kommer att vara så användbart som möjligt för växter.
  • Ett brett utbud av olika belysningsenheter presenteras i specialiserade butiker. Bland denna sort hittar du noggrant utformade enheter med rätt strålning för maximal nytta för växter och reducerar energikostnaderna avsevärt. Lampor syftar till att stimulera växternas tillväxt och utveckling, samt öka avkastningen.

Belysningsenheter kan installeras både vertikalt och horisontellt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Natrium

Fördelen och fördelen med denna typ av lampa är dess utmärkta ljuseffekt. Spektrumet som avges av natriumlampor är obehagligt för mänskliga ögon, men det är mest användbart för plantor, så dessa belysningsanordningar används i stor utsträckning för ytterligare belysning av växter i växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Natriumlampor har många fördelar:

  • skiljer sig åt i överkomliga kostnader och ekonomi;
  • lampor är hållbara och har en lång livslängd;
  • har utmärkt ljus- och värmeeffekt, så du kan avsevärt spara på uppvärmning av växthuset under den kalla årstiden;
  • avger ett rödorange spektrum som är användbart för tillväxt, förstärkning och fruktning av växter;
  • Effektiviteten hos en sådan armatur är cirka 30%.

Nackdelen med dessa belysningsenheter är stark uppvärmning, så de är mycket osäkra för växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvicksilver

Denna typ av lampa är mest lämplig för att tända växthus under den kalla årstiden. I närvaro av positiva egenskaper hos kvicksilverlampor finns det en stor nackdel - produkterna använder en komponent som är farlig för människor - kvicksilver.

Kassering av en skadad kvicksilverlampa är en ganska komplicerad process, varför lampor inte är populära bland trädgårdsmästare.

Fördelarna med kvicksilverlampor inkluderar produktens kompakta storlek . Strålning har en positiv effekt på växternas tillväxt och utveckling. I vissa fall, när plantorna har vuxit ut och speciell belysning och uppvärmning krävs för att normalisera tillväxt och utveckling, skulle användning av kvicksilverlampor vara den bästa lösningen. Lampor blir mycket heta och avger en enorm mängd ultraviolett strålning.

Om armaturen är skadad och kvicksilver spillas, är det nödvändigt att kasta alla växter och föremål som får denna komponent. Därför bör du vara extremt försiktig med dessa belysningsenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallhalogenid

Denna typ av belysningsprodukt kännetecknas av sin höga kostnad och korta livslängd. Emissionsspektrumet för sådana lampor är mest lämpligt för växtbelysning. De särdrag hos MGL är dess kompakta storlek och utmärkta ljusutbyte. Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden, beroende av belysningens kvalitet på nätspänningen, en stor sannolikhet för att lampan exploderar med stark uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

LED

Denna typ av lampa är perfekt för att tända växthus och plantor hemma.

Fördelarna med LED -lampor överväger långt fördelarna med andra typer av armaturer:

  • LED -lampor är hållbara. När du väljer en produkt från ledande tillverkare garanteras en livslängd på cirka tjugo år.
  • Ekonomisk. LED -lampor förbrukar en ganska liten mängd el.
  • Lamporna är helt säkra för växter. Ytan på LED -lampor värms inte upp, vilket utesluter risken för brännskador på växternas löv och stjälkar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Strålningen av dessa lampor har den maximala positiva effekten på tillväxt, utveckling och ytterligare frukt av växter.
  • De är mycket motståndskraftiga mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet.

LED -lampornas hållbarhet och betydande energibesparingar gör att du kan få tillbaka alla kostnader för att tända växthuset och installera dessa belysningsarmaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Infraröd

Denna typ av belysningsprodukter har funnits bred tillämpning, inte bara för belysning, utan också för uppvärmning av växthus. Infraröda modeller av belysningsenheter har en gynnsam effekt på tillväxt och utveckling av plantor, vilket hjälper till att skapa förhållanden som liknar den naturliga miljön. För maximal bekvämlighet och inomhusklimakontroll är modellerna utrustade med speciella kontroller. Infraröd uppvärmning värmer först anläggningen och marken och börjar sedan värma luften i växthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För dessa produkter kan du använda fytolampor, dagsljuslampor, LED, pulsbelysning och induktionsalternativ. Det är värt att notera att DRV är mycket sämre än DRL när det gäller dess ljuseffekt. Idag är automatisering ganska populärt, värmer jorden som solen.

Bild
Bild

Hur beräknar jag ljusstyrkan i ett växthus?

När du bygger och installerar belysningsarmaturer i ett växthus med egna händer måste du korrekt beräkna det antal lampor som krävs för att belysa rummet, i detta fall bör vissa parametrar beaktas:

  • på vilken höjd ovanför växterna ska lamporna placeras för optimal belysning;
  • effekt och typ av lampor som används;
  • det är viktigt att ta hänsyn till växttypen, eftersom varje gröda kräver olika ljusstyrka;
  • en viktig roll i beräkningen spelas av det område som behöver belysas;
  • den tid på året då ytterligare belysning av växter i växthuset kommer att göras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vissa agronomiska belysningsstandarder för växande växter. Därför utförs beräkningen av belysningens intensitet och varaktighet med beaktande av dessa standarder. Till exempel, under vintersäsongen, behöver växter mycket mer extra belysning på grund av bristen på naturligt ljus. På våren och hösten kan bakgrundsbelysningens intensitet och varaktighet minskas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att spara och minska kostnaden för förbrukad el är det nödvändigt att utrusta växthusområdet runt omkretsen med speciella reflektorer. För att säkerställa minsta möjliga belysningsstandard i växthuset kan du använda speciella lampor med en effekt på högst 100 W per kvadratmeter. Det erforderliga antalet lampor är individuellt för varje växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt bakgrundsbelysning

Varje kultur behöver en viss typ av belysning. Belysningens intensitet och varaktighet är också mycket individuell. För gurkor, till exempel, är det nödvändigt att skapa speciella växthusförhållanden. För detta på vintern är lysdioder lämpliga. Därför, när du planerar ytterligare belysning för ett rum, är det nödvändigt att ta hänsyn till alla de minsta nyanserna och behoven hos växter.

Det bör noteras att även med tillgången till modern senaste teknik finns det inga lampor som kan avge ljus som är helt identiskt med naturligt ultraviolett ljus.

Därför, för att uppnå den mest effektiva belysningen som ger verkliga fördelar för växter, bör du använda belysningsenheter med en kombination av lampor som avger ett annat spektrum av ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lampor som avger blå och violetta strålar har en positiv effekt på tillväxt och förstärkning av plantor . Lampor som avger röda och orange strålar bör användas för att belysa växter under blomningen, detta kommer att ha en positiv effekt på plantor och bidra till att öka avkastningen. UV -ljusarmaturer bidrar till den totala förstärkningen av växten och ökar dess motståndskraft mot kyla.

Använd inte armaturer som avger gröna och gula strålar. Denna strålning har en deprimerande effekt på växter. De dör i de flesta fall.

Bild
Bild

Naturligtvis är naturligt solljus mer bekant och användbart för olika kulturer och nej, även konstgjord belysning av högsta kvalitet kan ersätta det. Men inte alltid, särskilt under den kalla årstiden, har plantorna tillräckligt med ultraviolett strålning. Därför är det mycket viktigt att använda olika belysningsarmaturer för ytterligare belysning av växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa de mest bekväma förhållandena för plantor, bör du komma ihåg några regler:

  • ytterligare belysning av plantor används endast för att förlänga dagsljuset inomhus;
  • bakgrundsbelysningens varaktighet varierar från tio till sexton timmar om dagen;
  • Tändning av växter i tjugofyra timmar är strängt förbjudet - detta leder till utmattning och upphörande av växts tillväxt och utveckling.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bra tips från proffsen

Du kan leda el och installera belysningsenheter i växthuset själv. Det viktigaste är att följa alla nödvändiga säkerhetskrav och regler. En speciell kabel till växthuset kan dras på två sätt: genom att sträcka den mellan stöden och under jord i en gräv.

Den första metoden innebär användning av speciella stöd . Pelare används i sin kapacitet. För att förhindra att elkabeln sjunker mellan stöden bör den säkras med en sträckt tjock tråd.

Använd en speciell skärmad kabel för elektriska ledningar under jord. Inuti växthuset, för maximal säkerhet, är det lämpligt att använda en elkabel med jordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika mekaniska skador, när du lägger elektriska ledningar inuti växthuset, är det bättre att använda en speciell korrugering som är utformad speciellt för detta ändamål.

Växeln måste vara utrustad med en speciell brytare. Detta är nödvändigt för att snabbt koppla ur hela linjen i händelse av en nödsituation.

Alla kabelanslutningar måste göras noggrant för att undvika kortslutning. Det är mer ändamålsenligt att använda speciella anslutningsblock för detta. Därefter måste du isolera alla trådanslutningar med hög kvalitet och med särskild omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper belysningsanordningar för ytterligare belysning av plantor i växthus måste du vara uppmärksam på materialet från vilket de är gjorda. Detta är mycket viktigt, eftersom belysningsarmaturerna måste vara väl skyddade mot fukt.

Installation av elektriska ledningar i växthuset måste utföras i enlighet med alla åtgärder och brandsäkerhetsregler.

Rekommenderad: