Belysning I Vardagsrummet (55 Bilder): Idéer Med Sträcktak Och Utan Ljuskrona I Hallen, Hur Man Placerar Lampor Och Vilka Man Ska Välja

Innehållsförteckning:

Video: Belysning I Vardagsrummet (55 Bilder): Idéer Med Sträcktak Och Utan Ljuskrona I Hallen, Hur Man Placerar Lampor Och Vilka Man Ska Välja

Video: Belysning I Vardagsrummet (55 Bilder): Idéer Med Sträcktak Och Utan Ljuskrona I Hallen, Hur Man Placerar Lampor Och Vilka Man Ska Välja
Video: Lampor och belysning till hela hemmet - Clas Ohlson 2024, April
Belysning I Vardagsrummet (55 Bilder): Idéer Med Sträcktak Och Utan Ljuskrona I Hallen, Hur Man Placerar Lampor Och Vilka Man Ska Välja
Belysning I Vardagsrummet (55 Bilder): Idéer Med Sträcktak Och Utan Ljuskrona I Hallen, Hur Man Placerar Lampor Och Vilka Man Ska Välja
Anonim

Vardagsrummet är det mest funktionella rummet i huset. Det är här som människor träffas med familj och vänner, kopplar av efter en hård dag med sina familjer, gör sin favorithobby eller bara tittar på TV. Allt här ska vara perfekt och genomtänkt till minsta detalj, från väggarnas färg till möblernas design. Vardagsrumsbelysning ska täcka hela spektrumet - från starkt ljus till dim. Det är värt att förstå mer i detalj hemligheterna och reglerna för att organisera ljus i vardagsrummet, med idéer, foton och originalalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rumsbelysningsregler

Korrekt belysning kräver en plan, där det är nödvändigt att ange alla möbler och apparater för att bestämma placeringen av ledningarna. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg kompatibiliteten mellan olika element i interiören. Du kan inte skapa vacker belysning utan kreativitet.

Bild
Bild

Hur man organiserar belysning i hallen:

  1. Grundregeln för att tända ett rum är att en lampa i vardagsrummet är oumbärlig . Oftast används central takbelysning i vardagsrummets inre. Detta är det vanligaste och enklaste alternativet som har varit relevant i många år. Men även med den lyxigaste ljuskronan förblir rummets hörn utan ljus.
  2. I vilket rum som helst bör det finnas en huvudplats som måste belysas med ljus . Detta kan vara en soffa, matbord eller ett konstverk.
  3. För vardagsrummet är det bättre att välja lampor med mjukt ljus ., det är de som skapar en mysig och harmonisk miljö.
  4. Placera inte takstrålkastarna i en rad , varje del av rummet ska ha sin egen bakgrundsbelysning.
  5. Vardagsrummet ska belysas i separata zoner . - med hjälp av lokala lampor och enheter.
  6. Med rätt belysningsmetod du kan dölja några av bristerna i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Designers delar upp belysning i flera typer. Bakgrunden eller taket spelar rollen som den huvudsakliga ljuskällan som belyser hela rummet. För detta används en ljuskrona eller små lampor. Andra tillbehör kan kombineras med takbelysning. Till exempel kommer en elektrisk öppen spis perfekt att passa in i det stora rymliga vardagsrummet, det kommer att spela rollen som ytterligare belysning.

Väggbelysning hjälper till att späda in interiören. En flimrande bakgrundsbelysning kan användas för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strålkastare med vertikalt, horisontellt eller diagonalt ljusflöde installeras på väggen eller i taket, enskilt eller i grupp. De kan fungera som huvudbelysning. Spotbelysning skiljer sig från bakgrundsbelysning genom möjligheten att rotera - beroende på uppgiften. Vissa modeller kan justeras i ljusstyrka och intensitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ belysning låter dig ställa in accenter i det inre av vardagsrummet. Det utför bara funktionen att markera vissa detaljer. Det är inte särskilt lätt att "leka" med ljus, men det är intressant. Dekorativ belysning kan användas:

  • i väggarnas nischer;
  • för enskilda delar - till exempel statyetter, dekorativa föremål, utmärkelser eller koppar;
  • för bilder och fotoramar;
  • för akvarium.
Bild
Bild
Bild
Bild

För stora vardagsrum med öppen spis är lyxiga bordslampor i form av ljusstakar lämpliga.

Det är mycket användbart att installera dimmare för att justera ljusets effekt, så att nivån från dim till ljus, beroende på tid på dagen och humör, kan ändras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att planera belysningen av vardagsrummet i det första designstadiet. Ett sådant ögonblick är dock inte uteslutet när det efter en tid efter reparationen visar sig att det är nödvändigt att dessutom lägga till eller ta bort extra ljuskällor. Så var inte rädd för att kombinera flera belysningsalternativ och använda olika apparater i samma vardagsrum. Det viktigaste är att lampan eller lampan ger rätt mängd ljus och kompletterar rummets stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning stilar

När du väljer apparater för vardagsrummet, fokusera på stilen i det inre av rummet, individuella preferenser och områdets område. Varje stil har sina egna apparater som kommer att betona det unika i det moderna vardagsrummet i Provence eller Art Deco.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För högteknologisk stil LED -strålkastare med en blank yta är fantastiska.
  • För klassisk stil en kristallkrona med dekorativa lampor i form av ljus är lämplig. Vackra vägglampor och en golvlampa med en graciös skärm kommer att accentuera och komplettera den återhållsamma, ganska strama interiören.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För en trendig loftstil , grova och originella inventarier kommer att göra. Modeller är gjorda av glas, plast, trä och metall. Armaturer bör utformas i stil med en produktionsanläggning.
  • För jugendstil invecklade ljuskronor och lampor med ovanliga former och rika färger är lämpliga. Original geometriska linjer och djärva lösningar kommer att betona vardagsrummets individualitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningsalternativ

Komforten beror på belysningen. Moderna designers har länge övergivit massiva enstaka ljuskronor i vardagsrummet. Ersatt av strålkastare med sträcktak. Ett vardagsrum utan ljuskrona verkar visuellt större. Små individuella lampor eller golvlampor gör rum mysigare och hjälper till att dela rum i funktionella områden.

Bild
Bild

Hur man dekorerar ett vardagsrum utan en ljuskrona:

  1. Placera strålkastare runt hela omkretsen av rummet.
  2. Föredra LED -lampor, de håller längre, sparar el och belyser ett stort område.
  3. LED -remsan hjälper till att dekorera vardagsrummet och skapa en illusion av ett flytande tak.
  4. För varje område som behöver ytterligare belysning (till exempel en stol för att läsa böcker), välj golv- eller vägglampor och golvlampor. De ser väldigt harmoniska ut med taklampor.
  5. Utforska alla alternativ för apparater och bärbara lampor. För att skapa en mysig atmosfär kan ytterligare belysning ersätta det huvudsakliga taket.
  6. Det är ganska svårt att välja en ljuskrona för ett sträcktak, vilket inte kan sägas om strålkastare. Olika former och belysningsnivåer gör att du kan hitta rätt alternativ för alla vardagsrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuszon

För ett vardagsrum uppdelat i zoner är det nödvändigt att överväga lokal belysning för varje plats. Diversifiera interiören, betona och lägga till mys - det är de mål som ytterligare enheter kan uppnå.

Ljuskronor är ett traditionellt och välkänt alternativ för belysning av ett rum. Ett lämpligt alternativ för en klassisk stil, men en sådan enhet passar inte in i moderna stilar - hi -tech, loft eller minimalism. Med hjälp av en ljuskrona kan du framgångsrikt zonera vardagsrummet i ett enkelt trick. För att dela rummet i delar eller visuellt flytta mitten av vardagsrummet är det tillräckligt att placera ljuskronan vid önskad punkt. Den andra delen av rummet kan dekoreras med andra belysningsmetoder.

Bild
Bild

Skrivbordslampan indikerar arbetsområdet. Du behöver bara välja rätt modell - med en viss belysningsnivå. Öppen eller sträng lakonisk lampa - valet beror på dina preferenser och rummets stil. Det otvivelaktiga pluset med ytterligare enheter är deras rörlighet. Det blir väldigt enkelt att flytta eller byta lampa.

För ett mysigt hörn i en sittgrupp eller en stor soffa för gäster är en golvlampa med mjukt ljus lämplig, under vilken du kan läsa böcker och tidskrifter eller brodera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hänglampor i modern design har ersatt de klassiska ljuskronorna. Moderna modeller har en mängd olika mönster, de presenteras i ett brett sortiment. Sådan belysning är lämplig för matsalen, i vardagsrummet.

Det viktigaste med lokal belysning är att inte överdriva det med enheter. En stor mängd ljus är endast tillåtet i ett stort rum, och för ett litet vardagsrum är det tillräckligt att kombinera takbelysning och en golvlampa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer och placerar man armaturerna korrekt?

När det gäller ett litet vardagsrum med lågt i tak är det bättre att överge ljuskronan till förmån för spotbelysning. Kombinationen med en golvlampa i hörnet av rummet kommer visuellt att utöka området. Om du fortfarande inte vill ge upp en vacker ljuskrona, välj sedan inte särskilt tunga och skrymmande modeller. Ett lämpligt alternativ är 40-60 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För enstaka takarmaturer måste taket sänkas några centimeter för att dölja ledningarna och apparaterna. Det finns modeller på marknaden som är monterade direkt i taket och inte tar bort höjden. Sådana taklampor passar perfekt in i en modern minimalism, högteknologisk eller loftstil. Höjden är 8-10 cm.

En kristallkrona kommer att se bra ut i ett stort rum - i både modern och klassisk interiör. Ljuskronan bryter ljuset och "leker" med färgade höjdpunkter på väggar och tak, och kommer också att utföra en dekorativ funktion - både på kvällen och under dagen. Du kan dock klara dig med strålkastare i taket. De måste placeras efter 80 cm (över de nödvändiga zonerna).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ägare till långa rum måste på förhand bestämma var och hur möblerna ska placeras. Det är inte värt att placera en ljuskrona direkt ovanför soffan, det här alternativet kommer att orsaka obehag. Det är bättre att placera en taklampa till höger eller vänster om rekreations- och mottagningsområdet.

Samtidigt bör en hängande ljuskrona placeras där människor inte går särskilt ofta. Därför är det bättre att välja flera belysningsarmaturer för varje separat zon så att det inte finns några mörka hörn i vardagsrummet.

Bild
Bild

Grundläggande rekommendationer för val av lampor för vardagsrummet:

  • Vardagsrumsbelysningen ska vara nära naturlig .
  • Vardagsrummet i vardagsrummet, där det finns en soffa eller en stor fåtölj, kan kompletteras med en golvlampa med mjuk dämpad belysning . Ge företräde åt modeller med höga ben och möjlighet att justera rotationen. En ljus nyans kommer att ge mer ljus, och en mörk kommer att minska det.
  • Det är bättre att placera en lång ljuskrona inte över ett tomt vardagsrum, utan över ett bord, sidobord eller andra möbler . Ju högre tak, desto större modell har du råd med.
  • Vägglampor och lampor utför följande huvuduppgifter: skapa nya ljuskällor och spara användbar rumsyta.
  • Golvbelysning ser väldigt imponerande ut i vardagsrummet ., men innan du installerar lamporna, se till att rummets design är korrekt. Efter installation av armaturerna blir det problematiskt att ändra position eller plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dim lampor med mjukt ljus är lämpliga för dekorativ belysning . Det är viktigt att inte överdriva det med bakgrundsbelysning. För vardagsrummet räcker det med att markera högst fem interiörelement med dekorativt ljus.
  • Formeln för att välja ljuskronans diameter kommer att göra uppgiften enklare . För att göra detta måste du bestämma längden och bredden på vardagsrummet. Till exempel är längden 6 m, och bredden är 5 m. Summan av de två talen multipliceras med 10. Så vi får 5 + 6 = 11 × 10 = 110 cm - detta är ljuskronans optimala diameter för ett givet område.
  • För ett smalt och långt rum kan du välja två identiska lampor och placera dem ovanför varje zon . På så sätt kan du uppnå enhetlig belysning i vardagsrummet.
  • Ett annat viktigt tips: välj inte samma armaturer för olika rum . Ge endast de modeller som kombineras med stilen i ett visst rum.

Vackra inredningsidéer

  • Lampor med fallande eller stigande ljus ser original och intressanta ut i en lägenhet.
  • Exemplen med extra belysning är mycket original. Du kan dekorera hyllor, målningar eller fotoramar på väggarna. Samtidigt kommer lamporna inte bara att ge en ljus komposition utan också fylla vardagsrummet med ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

LED -remsan hjälper till att skapa en unik inredning med en dekorativ belyst soffa, vägg, golv eller golvlist

Bild
Bild
Bild
Bild
  • En stor vacker ljuskrona med dekorativa ljusformade lampor skapar en fantastisk miljö i ett klassiskt vardagsrum.
  • En original taklampa för ett litet vardagsrum.
Bild
Bild
Bild
Bild

En grov ljuskrona kompletterar den brutala inredningen perfekt

Bild
Bild
  • Ett underbart val av lampor för ett ljust vardagsrum.
  • En ljuskrona på långa hängen med många lampor lyser upp och dekorerar vardagsrummet.

Rekommenderad: