Växthusfönster: Ventilationsanordning, Gör-det-själv-ventilator, Ventilation För Polykarbonatkonstruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Växthusfönster: Ventilationsanordning, Gör-det-själv-ventilator, Ventilation För Polykarbonatkonstruktioner

Video: Växthusfönster: Ventilationsanordning, Gör-det-själv-ventilator, Ventilation För Polykarbonatkonstruktioner
Video: Ventilation till bostaden - Soliduct Ventilation 2024, Maj
Växthusfönster: Ventilationsanordning, Gör-det-själv-ventilator, Ventilation För Polykarbonatkonstruktioner
Växthusfönster: Ventilationsanordning, Gör-det-själv-ventilator, Ventilation För Polykarbonatkonstruktioner
Anonim

För att få hög avkastning i växthuset är det nödvändigt att tillhandahålla rätt ventilationsläge. Ventilen kommer att göra ett bra jobb med denna uppgift. En sådan design måste vara av hög kvalitet och mycket effektiv. För att uppnå detta resultat bör du bekanta dig med enhetens funktioner för växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dachas utrustade med växthus har alltid glädjat sina ägare med en stor skörd. På vintern, i polykarbonat växthus, de mest populära för närvarande, är förutsättningarna för att hålla växter optimala. Men med en ökning av solaktiviteten på våren och sommaren förändras situationen.

Polykarbonat överför ljus mycket bra, men tillåter samtidigt inte att luft cirkulerar.

Bild
Bild

Temperaturen i växthuset blir för hög och kan vara skadlig för växterna som odlas i den. Därför är fönstret i en sådan design särskilt viktigt.

Bild
Bild

Den rörliga delen av växthuset avsedd för ventilation kallas ett fönster. Denna enhet låter dig skapa ditt eget mikroklimat i växthuset, vilket har en gynnsam effekt på odlingen av olika typer av grönsaksgrödor.

Fönstret har följande funktioner:

  • förhindrar risk för kondens;
  • säkerställer korrekt rörelse av luftmassor;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • eliminerar stark överhettning av luften i växthuset under dagen;
  • minimerar temperaturskillnaden mellan dag och natt;
  • kommer att möjliggöra anpassning av växter, innan de planteras i öppen mark.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fönstret i växthuset kommer att förhindra uppkomst av trälöss, bladlöss, sniglar, alla slags skadedjur och bakterier som alltid dyker upp i varma och fuktiga rum. Växthus där de angivna förhållandena följs kommer att glädja dig med en utmärkt skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Ventilationsanordningen i växthus kan variera i storlek, plats och öppningsmekanism. Den sista egenskapen är den viktigaste. För att organisera god luftcirkulation är det möjligt att använda naturlig eller forcerad ventilation.

Bild
Bild

I ett självtillverkat film- eller glasväxthus används vanligtvis det enklaste och billigaste sättet att utrusta växthuset med rätt mikroklimat - naturlig ventilation. Naturlig ventilation innebär luftutbyte genom öppna dörrar, fönster, ventiler. Växthusets överhettade och fuktiga luft ersätts gradvis av gatuluften, som är fräschare.

Med tanke på att varm luft tenderar att stiga, bör du utrusta ett fönster på taket, och dörrens sidoposition ger luftflöde.

Bild
Bild

Sådan ventilation ger tillräckligt bra förhållanden i ett litet växthus, men kräver obligatorisk mänsklig kontroll. Men för stora växthus kommer denna ventilation inte att räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

För stora växthus finns forcerad ventilation . Denna ventilation är utrustad med en fläkt. En avgasfläkt är installerad på toppen av strukturen, vars kraft måste vara tillräcklig för att effektivt avlägsna varm luft. Luftförsörjningsanordningar installeras på väggarna, med hänsyn till plantornas placering. Direkt flöde av kallare luftmassor kan skada dem. Denna ventilationsanordning används oftast utöver naturlig ventilation och utesluter inte mänsklig kontroll.

Den fullständiga frånvaron av manuell justering av mikroklimatet i växthuset kan säkerställas med ett automatiskt ventilationssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Automatisering

Automatiska system som utför ventilation i växthuset är indelade i följande kategorier:

  • hydraulisk;
  • bimetallisk;
  • elektrisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hydraulisk

Automatisk öppning av luftventilen på en hydraulisk drivning är tillförlitlig. Detta spaksystem kan köpas i butiken eller göras själv.

Funktionsprincipen för mekanismen är baserad på vätskornas förmåga att expandera vid uppvärmning . Fabriksanordningar inkluderar en hydraulcylinder med vätska (paraffin eller olja) och en rörlig stång som ansluts till fönstret. När luften i växthuset värms upp expanderar vätskan i hydraulcylindern och trycker på stången, vilket gradvis öppnar fönstret. Luften svalnar, vätskan smalnar ihop och fönstret stängs.

DIY -systemet fungerar som att kommunicera fartyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av kärlen ligger längst ner och fungerar som en termostat . Det är förseglat, halvvätska, halv luft. Ett annat kärl ligger högst upp och fungerar som ett viktmedel. Fönsterbladet måste fästas på en roterande mittaxel. På ena sidan av skärmen är ett viktningsmedel installerat, på den andra - en motvikt.

När temperaturen i växthuset stiger expanderar luften i det nedre kärlet och trycker in vätskan i det övre kärlet, och fönstret öppnas. När temperaturen i växthuset sjunker fungerar systemet i omvänd ordning och fönstret stängs.

Denna design kan göras med konventionella plastflaskor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är det enklaste, men samtidigt effektiva automatiska fönsteröppningssystemet. För att skapa det spenderas ett minimum av ansträngning och material.

Nackdelen med ett sådant system är den långa kylningen av vätskan. Med en kraftig kallstängning stängs fönstret i cirka 20-30 minuter. Hypotermi kan vara skadligt för gurkor och andra grödor som inte tål kyla.

Bild
Bild

Bimetalliskt

Bimetallventilatorer består av två metallplattor med olika expansionshastigheter vid uppvärmning. Varm luft i växthuset värmer upp plattorna och en av dem böjer sig in i en båge och öppnar fönstret. När luften svalnar återgår metallen till sitt ursprungliga tillstånd och enheten stängs.

Bild
Bild

Det är ganska enkelt att själv göra bimetallisk automatisering . De material som krävs för tillverkning kan alltid hittas i deras sommarstuga. Du behöver två metallplattor: vinylplast och takjärn. De håller ihop. Ena änden är fixerad, och den andra är ansluten med en stav till fönsterbladet. Resultatet är ett ganska bra automatiskt system. Den enda nackdelen med denna enhet är den låga effektnivån, så den är endast lämplig för lätta konstruktioner.

Bild
Bild

Elektrisk

Den elektriska typen av ventilation är utrustad med temperaturreläer och fläktar. När luften överhettas utlöses reläet och slår på huven. Detta system är kraftfullt, kompakt och reagerar snabbt på temperaturskillnader. En betydande nackdel är beroende av el. Om denna typ av ventilation används i växthuset kommer inköp av reservkraftförsörjning att krävas.

Bild
Bild

För att skydda anläggningar från överhettning hjälper användningen av alternativa energikällor (solpaneler, vindkraft) vid strömavbrott. På grund av behovet av att köpa ytterligare element är dessa system dyra. Men det finns en möjlighet att välja elmotorns effekt. För tyngre konstruktioner måste du spendera pengar på en stark drivning, och för lätta är lågeffekta sådana lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

För att organisera ventilationen i växthuset korrekt är det nödvändigt att korrekt beräkna storleken och antalet ventiler. Ytan på öppningarna med flikar ska vara 20-30% av golvytan i växthuset. Experter rekommenderar att man placerar en ventilator för varannan meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus på 3x6 meter är ganska populära bland grönsaksodlare. Möjligheten att installera en struktur med en längd av 6 meter är tillgänglig på nästan alla platser. När du skapar ventilation i ett växthus av denna storlek måste du utrusta 3-4 ventiler som mäter 400x1200 mm.

För att förenkla installationen av ventilationsöppningarna justeras storlek och form vanligtvis till öppningen mellan de två intilliggande ramelementen . Om det är nödvändigt att installera en struktur av mindre storlek eller av annan form, görs en separat ram för den med samma material som för växthusets bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Efter att ha bekantat dig med funktionerna i ventilationsenheten kan du göra en hemlagad enhet med tillgängliga verktyg. Först måste du välja rätt plats för den framtida strukturen, med hänsyn till placeringen av ramskenorna och luftens fysiska egenskaper.

Ventilerna är som regel fixerade på utsidan med svängbara gångjärn. Fästmekanismen påverkar inte mikroklimatet i växthuset i hög grad. Men om det i framtiden är planerat att använda en automatisk enhet, är det nödvändigt att tänka i förväg om metoden för fastsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När alla ritningar och beräkningar har gjorts är det nödvändigt att förbereda materialet och verktygen.

För att fungera behöver du följande komponenter:

  • bågsåg för metall;
  • skärkniv;
  • skruvmejsel;
  • självgängande skruvar med tätning och ett brett huvud (sådana skruvar förhindrar att vatten kommer in i växthuset under regn);
  • en fil för att bearbeta profilens kanter;
  • anslutningsdelar för fixering av profilen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar ett fönster bör du följa följande sekvens:

  • först skärs ett hål på rätt plats; du bör agera försiktigt, med hänsyn till måtten med alla bidrag;
  • basen för svarven skärs ut, ramens sidor bör vara 0,5 cm mindre än sidorna av öppningen för fönstret;
  • genom att dra åt profilen med monteringstejp skapas förstyvningar i hörnen, och om detta inte räcker till läggs en diagonal skena;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • montering görs, om allt passar, slipas strukturens vassa hörn med en fil;
  • ramen är täckt med en primer eller vanlig färg och ansluten till polykarbonat;
  • alla hål i arket måste täckas med tätningsmedel eller andra medel;
  • hålkanten klistras över med gummi och skärmen installeras på plats;
  • gångjärn, slutare och stopp är fixerade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett enkelt hydraulsystem tillverkat av en bils stötdämpare kan läggas till designen. Motorolja fungerar som en vätska som reagerar på temperaturen. För att skapa en hydraulisk automat med dina egna händer behöver du en bil stötdämpare, en gasfjäder, ett cylindriskt metallrör för olja och två kranar.

Stötdämparkolven är fäst vid önskat fönster.

Bild
Bild

Kranar är fästa på röret på båda sidor . Den ena kommer att arbeta för att fylla oljan, den andra för att tömma, och också för att justera trycket i cylindern. En snyggt skuren fjäder ansluter till oljecylindern.

När temperaturen i växthuset stiger kommer oljan i röret att expandera och trycka ut stången och därigenom öppna fönstret. När temperaturen sjunker kommer oljan att återfå sin tidigare volym och skärmen stängs. Designen anses vara låg kostnad och enkel att implementera.

Bild
Bild

Tips

För att förse växthuset med ett kompetent ventilationssystem är det nödvändigt att bekanta sig med specialisters rekommendationer. Genom att känna till invecklingarna i att använda ventilerna kan du vara säker på en bra skörd och oavbruten drift av enheten.

  • Växthus är ofta uppdelade i flera delar av en partition. För att byggnaden ska få god ventilation måste separata ventiler anordnas i varje sektion.
  • Platsen för själva växthuset spelar en viktig roll vid beräkningen av ventilerade områden. Fler ventiler kommer att behövas om området där växthuset ligger är fuktigt. Även i en fabriksdesign är det värt att öka deras antal.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du organiserar ventiler bör du ta hänsyn till vindrosen. Extra öppningar ska inte placeras på den sida där vinden ständigt blåser. Om detta villkor inte är uppfyllt kommer det att finnas ett starkt drag i växthuset.
  • Det är nödvändigt att förse fönstret med en begränsande kedja. Vid oväntade vindbyar kommer strukturen inte att skadas.
  • Ventilerna i växthuset räcker kanske inte. Detta bestäms av närvaron av kondens. Om droppar visas på växthusets väggar måste du lägga till ytterligare fönster.
  • Vid dåliga väderförhållanden (stark vind eller kraftigt regn) kan ändventiler installeras. Sådana ventilatorer hjälper till att undvika starka drag.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att utesluta onödiga kostnader för krafter och material är det nödvändigt att i ritningsstadiet och beräkningarna tänka i detalj på alla finesser i ventilationssystemet.

Grödans kvalitet och kvantitet beror på hur denna enhet fungerar i växthuset.

Rekommenderad: