Ventilation I Badet (67 Bilder): Diagram Och Anordning, Hur Man Gör Ett ångrum Och Omklädningsrum Med Egna Händer, Ventilation Av Typen "Basta"

Innehållsförteckning:

Video: Ventilation I Badet (67 Bilder): Diagram Och Anordning, Hur Man Gör Ett ångrum Och Omklädningsrum Med Egna Händer, Ventilation Av Typen "Basta"

Video: Ventilation I Badet (67 Bilder): Diagram Och Anordning, Hur Man Gör Ett ångrum Och Omklädningsrum Med Egna Händer, Ventilation Av Typen
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Ventilation I Badet (67 Bilder): Diagram Och Anordning, Hur Man Gör Ett ångrum Och Omklädningsrum Med Egna Händer, Ventilation Av Typen "Basta"
Ventilation I Badet (67 Bilder): Diagram Och Anordning, Hur Man Gör Ett ångrum Och Omklädningsrum Med Egna Händer, Ventilation Av Typen "Basta"
Anonim

Vid konstruktion och reparation av bad uppmärksammas främst byggmaterial, spisar, isolering och vattentätning. Det antas att den naturliga luftcirkulationen är tillräcklig för högkvalitativ ventilation av lokalerna i badet. Men så är det absolut inte, och om du närmar dig ytan ytligt kan du möta allvarliga problem.

Bild
Bild

Särdrag

Badventilation kan göras på olika sätt.

Beror på hennes närvaro:

  • fördelning av värmeflöden inuti;
  • komfort och säkerhet för den tvättbara;
  • byggnadens driftstid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Där koncentreras vatten och ånga kontinuerligt, trädet absorberar dem aktivt . Även om du torkar byggnaden regelbundet, utan att upprätta en konstant luftrörelse, blir effekten inte tillräckligt stark. För att undvika fukt måste du skapa ett par ventilationsfönster - det ena tjänar till att introducera ren luft från utsidan, och det andra hjälper till att komma ut uppvärmd efter att ha absorberat mycket vatten. Genom att välja plats för öppningarna ändrar de områden som är särskilt intensivt ventilerade. Användningen av ett par utlopp i ångrummet och omklädningsrummet förbättrar ibland luftflödets orientering i önskad riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är storleken på varje fönster och möjligheten att justera spelrummet av stor betydelse. De är utrustade med ventiler som kan öppnas helt eller delvis. Beräkningen av ventilationsöppningarnas volym baseras först och främst på badlokalernas yta. Om du gör dem för stora kommer mögel aldrig att dyka upp på golvet och i diskbänken, men ångrummet kommer att värmas upp mycket länge och en ovanligt stor mängd bränsle eller elektrisk energi kommer att förbrukas. För smala fönster förhindrar att luften inuti kyls eller blir torrare.

Bild
Bild

Alla avvikelser från normala parametrar är absolut oacceptabla ., som eliminerar förekomsten av kraftfulla temperaturförändringar - detta skapar inte bara obehag, utan kan också framkalla hälsoproblem. Det är omöjligt att helt utesluta skillnaden i flödets temperatur; det är bara nödvändigt att begränsa deras värde. Normala ventilationssystem bildas under konstruktionen av ett bad, medan kanaler görs och öppningar förbereds. Fönstren monteras först efter att den dekorativa beklädnaden av byggnaden har slutförts. Därför måste du ange information om enheten för ventilationskanaler i badprojektet.

Bild
Bild

I de flesta fall är ventilationsöppningarna exakt desamma. Utloppet kan göras större än inloppet, men enligt säkerhetsregler kan det inte vara mindre än det första. Parade utgångsfönster används ibland av samma skäl. Det är inte dörrar som ska användas som kontrollelement, utan spärrar, när man stänger dem är det omöjligt att bevara luckorna. När ångrummet värms upp för första gången stängs ventilerna 100% tills luften når önskad temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av positionsstyrda element är också användbar eftersom mängden luftflöde måste justeras efter säsong . När temperaturen fryser ute, ger även en mycket liten luftström mycket kyla. Därför ska du inte helt öppna ventilationsfönstren. Tvärsnittet av sådana fönster bör vara i genomsnitt 24 kvm. cm per 1 kubikmeter m intern volym. Men det här är bara preliminära siffror, och om du är osäker på det erhållna resultatet är det värt att kontakta kvalificerade värmeingenjörer för beräkningar.

Bild
Bild

Det är kategoriskt omöjligt att placera ventilationsfönster på samma höjd eller till och med direkt mittemot varandra, eftersom detta inte tillåter att värma upp all luft i badet tillräckligt. Dessutom kommer en sådan konstruktion inte att tillåta att luftmassorna blandas jämnt, vilket innebär att det kommer att bli nödvändigt att noggrant beräkna noggrannheten för ventilationselementens placering. Det rekommenderas att placera avgasfönster precis under taket, för efter uppvärmning rusar luften omedelbart uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av ventilationssystem

Ventilationsanordningen i badet varierar beroende på rummets design och dess totala volym. Naturlig ventilation är baserad på skillnaden i temperatur och tryck inne och ute. För att få det att fungera effektivt är luftintaget organiserat nära spisen, i en nivå av 25-35 cm från golvet. Ett utgångshål görs på motsatta väggar cirka 15-25 cm under taket. Men det är viktigt att tänka på att ett sådant schema inte är tillräckligt bra för ångrum, eftersom det är relativt kallt där nere och alltid varmt upp ovanför.

Bild
Bild

Naturlig luftrörelse i en sådan situation är för svår att organisera ., måste du mycket noggrant och exakt placera komponenterna i ventilationssystemet. Ett påtvingat system kräver inte alltid användning av elektroniska styrsystem, med komplexa paneler, och så vidare. Det finns enklare alternativ när ventilationsfönster, placerade på ett speciellt sätt, kompletteras med en avgasfläkt. Kombinationen av sådana komponenter är särskilt effektiv när badhuset ligger inuti huset, fönstren är inte placerade inuti ytterväggen, utan är anslutna till utgångarna med en lång ventilationsbox. Kanalfläktar måste väljas mycket noga, eftersom driftsförhållandena i bad skiljer sig från de vanliga parametrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda egenskaper hos sådana enheter består i ökad vattentätning av elektriska kretsar och mekaniska huvuddelar, i anpassning till arbete vid höga temperaturer utan konsekvenser för tekniken. Villkoret för tilluftsventilation och dess placering i varje rum är anpassat efter individuella egenskaper och badtyp. Därav följer att den tid som spenderas på beräkningar och att tänka igenom projektet inte är slösad - det kommer att spara mycket pengar och tid och få det bästa resultatet förr.

Bild
Bild

Som redan är känt innebär huvuddelen av projekten placeringen av ingångsfönstren nära ugnarna 0,25-0,35 m från golvet . Med denna design överför kaminen värme till luften från utsidan, och ett flöde uppstår som rör sig i avgasriktningen. Efter att ha övervunnit hela avståndet täcker de heta och gataströmmarna så småningom hela ångrummets volym, och området där den övre hyllan ligger är den hetaste.

Bild
Bild

I den andra versionen, genom att installera en avgasfläkt, är det möjligt att montera inlopps- och utloppsöppningarna på samma vägg. Luftflödet riktas först mot värmaren. Efter att ha fått en värmeimpuls börjar den stiga till taket och rör sig i en bred båge som omfattar hela rummet. Detta tillvägagångssätt kommer att vara effektivt om badet är inbyggt i huset och bara har en yttervägg, och det inte är nödvändigt att utrusta en ventilationskanal.

Bild
Bild

Om ett bad med läckande golv skapas placeras öppningsfönstret på samma plats som i det första fallet ., direkt bredvid ugnen. När den uppvärmda luften avger värme i ångrummets övre flik svalnar den och sjunker till golvet och lämnar genom hålen i golvet. En sådan teknik förbättrar avdunstningen av vatten som ackumuleras i botten och låter dig fördröja misslyckandet i trägolvet. Huven placeras antingen i nästa rum eller i isolerade kanaler som inte tillåter luft att återvända till ångrummet. Flödesbanans komplexitet gör fläkten obligatorisk. Detta alternativ används mycket sällan, eftersom det inte är lätt att beräkna allt exakt, för att ge detaljerna korrekt.

Bild
Bild

En annan typ tillhandahåller en ugn med kontinuerlig drift, vars blåshål ersätter huven. För inflödet görs ett fönster under hyllan mittemot ugnen själv och på samma nivå. Kall luft förskjuter den uppvärmda massan uppåt, och när de delar av strömmen som avgivit värmen sjunker går de in i fläktkanalen. Det finns ännu mer komplexa system när ett par inlopps- och ett par utloppsventilationsfönster placeras (nödvändigtvis med en forcerad typ av cirkulation). Det är ganska svårt att reglera komplicerade komplex, men deras effektivitet är högre än i de enklaste fallen.

Bild
Bild

Bastu -systemet är placeringen av inloppsöppningar (med justerbara spjäll) bakom eller under ugnen. Det är valfritt att organisera ventiler under spisen, även om det är mycket önskvärt. Genom dessa öppningar kommer luft in i rummet från badets underjordiska del, som är ansluten till den yttre atmosfären genom fundamentets ventiler. När badet är gjort i ett tidigare färdigt rum måste du välja ett rum med ett par ytterväggar; vid förberedelse av källaren väljs en vinkel som uppfyller samma krav. Inloppets och utloppets dimensioner beräknas enligt de allmänna reglerna.

Bild
Bild

Hur gör man det rätt?

Installation av ventilation innebär att när röret förs ut till utsidan, är det skyddat från inträngning av snö, smuts, regn och smältvatten. När detta inte fungerar kan du organisera en ventilationslåda eller rikta röret uppåt och leda det genom taket och taket. I det senare fallet är kanalen täckt med ett paraply för att förhindra penetrering av samma nederbörd och fallande löv inuti. Att ge hög ventilation innebär att ventilera och torka alla rum, väggkonstruktioner, golv, vindar och utrymmen under taket.

Bild
Bild

Det är inte svårt att hitta en steg-för-steg-guide för installation av ventilation i ett bad det enklaste alternativet visar sig dock vara användningen av asbestcementrör och galler, valda efter kanalens diameter. Om vi pratar om teknisk prestanda är användningen av tilluftsventiler den mest effektiva och praktiska designen i väggar av ramtyp. Först demonteras ventilen och cirkuleras på väggen med en cirkelmarkör, där framtida ventilationskanaler kommer att passera. För att få hål i höljet används en borr och borrar med stor diameter tas in i vilka sticksågskniven lätt kommer att passera.

Bild
Bild

Ytterligare:

  • skär ut en cirkel med hjälp av själva sticksåg;
  • ta bort trädelar;
  • ta ut isolerings- och ångspärrmaterialet;
  • genomborra det yttre höljet med en lång borr (detta måste göras för att undvika misstag när den yttre ventilloben placeras);
  • markera ett lämpligt hål utanför och gör det med långa borrar;
  • ventilrören sågas av längs väggtjockleken.
Bild
Bild

Sedan måste du montera röret i hålet med dina egna händer och fixera ventilens inre segment med självgängande skruvar, först efter det kan du sätta den yttre delen av produkten. Installation av ventiler rekommenderas i tvättfacket och i omklädningsrummet.

När man förbereder en ny byggnad är det absolut nödvändigt att beräkna både hålens storlek och fläktarnas erforderliga kraft. Det är möjligt att etablera ventilation även när det inte ursprungligen gjordes. Ett vanligt misstag är att förlita sig på volleyventilation och användning av kameldrag för avfuktning av luften. I princip fungerar detta schema, men det har allvarliga nackdelar. Så när du öppnar fönster och dörrar släpps ånga ut i angränsande rum istället för att sänka temperaturen.

Bild
Bild

Den går inte ut på gatan, utan förvandlas till kondens. Uppvärmningen av luften minskar bara under en kort tid, och mycket snart blir det obehagligt i badet igen. För att dra nytta av kaminens drageffekt för ventilation behövs hål, men de bör endast göras i botten. Detta kommer att säkerställa luftflödet från angränsande rum, där färska portioner kommer att levereras från utsidan. Ugnens portar och dörrar hjälper till att justera ventilationen, för att öka flödet öppnas de till gränsen och för att försvaga dem är de delvis täckta (för att undvika att kolmonoxid tränger in).

Bild
Bild

En enkel beräkning kan endast göras för påtvingad ventilation ., och det naturliga luftflödet är mycket mer komplext och är föremål för ett antal olika faktorer. Bland dem bör särskild uppmärksamhet ägnas åt vindens styrka och riktning som blåser i ett specifikt område. Om utloppet är på den sida från vilken starka vindar riktas, kan detta leda till att inflöde massan strömmar in i det (den så kallade omvända dragkraftseffekten eller dess vältning).

Bild
Bild

Att förebygga ett sådant negativt fenomen verkar enkelt - det är förlängningen av kanalerna som tas ut i rätt riktning eller användningen av svängar i dem. Men varje sväng gör jobbet svårare och saktar ner hastigheten på luftutsläpp eller intag. Lösningen är att orientera inflödesinloppet till den sida där vinden huvudsakligen blåser, genom att placera utloppet på motsatt sida eller på taket (med en hög skorsten).

Bild
Bild

Det är inte värt att använda en ventilationskanal i en blockvägg , i sådana fall, montera den på innerväggen och skiljeväggen. Enligt experter är den bästa luftkanalen den som är byggd av galvaniserade rör. Plaststrukturer kan installeras med omsorg och noggrant utvärdera temperaturområdet för dem. Spalten från röret till hålets väggar fylls med mineralull eller modernare isolering. Polyuretanskum hjälper till att eliminera luckor vid ingången och utgången.

Bild
Bild

Metoden för att fästa ventilationsgallren väljs enligt det material som fungerar som bas. Det är mycket enkelt att kontrollera ventilationens kvalitet - en brand eller ett rökföremål förs in i hålet. Detta gör att du dessutom kan ta reda på vid vilken hastighet luften rör sig. I omklädningsrummet är oftast bara en avgasplåt placerad, kompletterad med en fläkt.

När ugnen tas ut i omklädningsrummet måste du göra en speciell ventilationskanal baserad på galvaniserat stål, passerat under de färdiga golven och tillföra luft direkt till ugnsdörren. Det är nödvändigt att skapa en kanal innan det sista golvet läggs. En kant av röret sätts in i hålet och fixeras i det med polyuretanskum, igensatt med ett galler. En justerbar plugg installeras på kanten som passar för ugnen.

Bild
Bild

God ventilation är en som undviker kondens på takytan . När det gäller undergolvet börjar arbetet med det med att förbereda en cementbeläggning, som lutas mot avloppsröret. Fundamentet är utrustat med ett par hål (i motsatta väggar, men inte direkt mittemot varandra). Luftströmmarna ska följa de mest invecklade banorna under golvet. Hålen är pluggade med ventiler, vilket gör att du kan justera rörelsens hastighet i enlighet med den aktuella säsongen.

Bild
Bild

I badet, som ursprungligen byggdes utan golvventilation, krävs det att man borrar betongfoten ner till marken. Detta kommer att visa sig vara ett anständigt substitut för full dränering när det inte finns någon önskan att arbeta med att installera avloppsrör. Det ventilerade golvet måste dekoreras med byglar, som är rör eller en träbalk med en sektion på 11x6 eller 15x8 cm. Stockarna är täckta med bearbetade och välpolerade ekskivor.

Bild
Bild

Hur väljer man?

I det ryska badet, till skillnad från den vanliga tvätten, det är nödvändigt att med hjälp av ventilation tillhandahålla följande förhållanden:

  • temperaturen i ångrummet är från 50 till 60 grader;
  • relativ luftfuktighet - minst 70 och högst 90%;
  • mycket snabb torkning av alla träytor efter tvätt;
  • snabb minskning av luftfuktigheten utan drag och dörrar som öppnas;
  • samma luftkvalitet i ångbadet, liksom i relaxrummet, oavsett årstid;
  • bevarande av alla de traditionella egenskaperna hos det ryska badet.
Bild
Bild

Inga ventilationsanordningar hjälper dig att fly från kolmonoxid om det finns ett konstant flöde. Vi måste kontinuerligt övervaka fullständigheten av förbränningen av ved, och först efter att alla kol dämpats stängs skorstenen av. Organiseringen av luftflödet i ett hackat timmerbad sker genom väggarnas kronor.

Bild
Bild

Av uppenbara skäl är detta tillvägagångssätt inte lämpligt för tegelkonstruktion. När väggarna är mantlade med brädor eller skivor är det absolut nödvändigt att använda ventilationshål, annars blir den negativa effekten av fukt mycket kraftig. I de flesta fall kommer ett 200x200 mm hål att räcka för att föra rör till gatan. Valet av plast eller metall bör göras i enlighet med ventilationssystemets specifika projekt och driftsförhållanden.

Bild
Bild

Ett skumblockbad måste ventileras inuti väggarna . Skikten med vattentätning och beklädnad separeras av ett ventilationsgap, för ytterbeklädnaden är det 40-50 mm och inuti badet-30-40 mm. Typisk konstruktion innebär användning av svarv, vilket redan hjälper till att stödja väggbeklädnaden. Förutom ventilation i väggen är alla rum utrustade med ett luftintag i botten (oftast bakom kaminerna) och ett utlopp (i själva taket). Fördelen med det aktiva luftfräschande systemet är att det kan placeras var som helst.

Bild
Bild

I de flesta fall ventileras skumblockbad på volley, det vill säga samtidigt som ytterdörren öppnas och fönstret längst bort från den. Endast en professionell beräkning garanterar att det är möjligt att ta reda på om det behövs konstgjord ventilation eller om luftmassornas naturliga cirkulation är tillräcklig.

Komponenter och material

En fläktvärmare för ett bad måste ha ett visst värmeskydd (minst IP44), dess kropp är alltid tillverkad av värmebeständiga material. Moderna enheter har en mycket hög effekt och fungerar nästan tyst, volymen är inte mer än 35 dB.

I rollen som ventilationshål på vinden kan du använda:

  • speciella fönster;
  • luftare;
  • strålkastare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis i byggnader av SIP -paneler används naturlig luftcirkulation . Men om det i hus fortfarande är möjligt att komma till rätta med den ständiga avgången av värme utanför, för bad är detta kategoriskt oacceptabelt. Därför har system med ett returflöde av värme, eller, med andra ord, termiska installationer av användningstyp, blivit utbredda. Användning av metallrör är kontraindicerat eftersom de skapar mycket buller och förvärrar värmeisoleringen inuti rummet. Naturlig luftcirkulation kan bara användas för envåningshus, men om det finns två våningar eller området är mycket stort, behövs hjälpmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska ventiler installerade under konstruktion eller efterbehandling bör vara gjorda av plast- eller asbestcementrör. När det gäller grillen för badventilation måste de vara klart uppdelade i externa och installerade inuti. I det första fallet är det tillåtet att endast använda aluminiumkonstruktioner som är utrustade med ett nät (för att förhindra igensättning) och uppvärmningsmedel.

Användningen av avloppsrör för utsugning verkar bara konstig och onaturlig. Bland alla tillgängliga alternativ rekommenderas det att i första hand uppmärksamma lösningar från polypropen, PVC och polyeten. Enkel installation (tack vare klockornas gummitätning) och hög motståndskraft mot destruktiva ämnen är de tveklösa fördelarna med sådana strukturer. När du köper komponenter för ventilation måste du också vara uppmärksam på pluggens egenskaper och skorstenens egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

På vintern är det bättre att vägra använda fläktar eftersom de tenderar att dra in för kall luft. Om uteluften är mycket smutsig krävs speciella filter. Vid beräkning av erforderlig effekt för ventilationsanordningar bör man styras av kravet att uppdatera all luft i badet på högst 15 minuter. I ångrummet är tillförsel- och avgasanordningarna idealiska, men i omklädningsrummet och vilrummet kan du säkert begränsa dig till det naturliga cirkulationsläget. När du väljer platsen för ventilationsöppningarna utanför byggnaden måste du vara uppmärksam på konstruktionens estetiska kvaliteter, samma krav gäller rören som förs ut till utsidan, svamparna i luftare och ventiler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en pool är utrustad i badet bör luften i denna del vara 2-3 grader varmare än i andra delar av rummet, och dess luftfuktighet bör inte överstiga 55-60%. Användningen av flexibla kanaler anses vara en mycket bättre lösning än användningen av styva rör. Med hänsyn till alla dessa rekommendationer kan du enkelt skapa ett ventilationssystem med egna händer eller övervaka specialister.

Rekommenderad: