Gör-det-själv Växthus Från Improviserade Material (101 Bilder): Hur Man Gör Av Plastflaskor, Alternativ För Hemlagade Växthus

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Växthus Från Improviserade Material (101 Bilder): Hur Man Gör Av Plastflaskor, Alternativ För Hemlagade Växthus

Video: Gör-det-själv Växthus Från Improviserade Material (101 Bilder): Hur Man Gör Av Plastflaskor, Alternativ För Hemlagade Växthus
Video: Vi bygger växthus 2024, April
Gör-det-själv Växthus Från Improviserade Material (101 Bilder): Hur Man Gör Av Plastflaskor, Alternativ För Hemlagade Växthus
Gör-det-själv Växthus Från Improviserade Material (101 Bilder): Hur Man Gör Av Plastflaskor, Alternativ För Hemlagade Växthus
Anonim

Med vårens början vill varje trädgårdsmästare snabbt få en skörd i form av ett nytt gäng dill, rädisor och en doftande gurka. Vädret är oförutsägbart nu, så älskare av grönsaker och bär försöker lösa problemet på egen hand. Växthus är idealiska för små trädgårdar. Frågan uppstår - från vad man ska göra en värmebesparande struktur? Materialet som finns i alla hushåll används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och typer

Växthuset placeras på trädgårdsbädden. Ibland görs en bas för det. Metallböjliga stavar är placerade ovanför dess yta. En plastfilm sträcks över dem. Så här ser den vanligaste designen ut.

Ett enkelt växthus låter dig hålla skörden vid temperaturer ner till minus två grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solljus spelar en viktig roll, från vilken växter får den nödvändiga värmen . Och tänk om det inte räcker? Temperaturökningen i växthuset utförs med hjälp av biobränsle. Det är mycket viktigt att det inte är ruttnat gödsel. Den ligger begravd i jorden till ett djup av 20 cm och är täckt med jord ovanifrån. Vid överhettning avger uppslamningen värme. Denna typ av växthus är liten i höjd och används vanligtvis för odling av plantor. I sin konstruktion används också en metallram och film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa version av växthuset kan kallas ett mini-växthus. En träram används som bas. Ramen här kan vara gjord av trä eller metall. Glas, spunbond, polykarbonat, filmyta används som täckmaterial. Dess höjd är över en meter och används för att mogna grönsaker.

Växthusen är indelade i följande typer enligt deras former: välvd, gavel, skjul, infälld.

Alla alternativ har en funktion - att odla den första grödan så snabbt som möjligt, för att hålla plantorna från låga temperaturer och vår nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ett växthus kan göras med egna händer av skrotmaterial. Detta låter dig spara pengar och skapa små, stabila strukturer var som helst. Jämfört med växthus är detta en av de främsta fördelarna. Växthusen är lätta att rengöra, vilket är mycket viktigt med början på den varma sommarperioden. Billiga material, om de skadas, ersätts enkelt med andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen kvarstår i storleksbegränsningen. Antalet plantor bestäms av sängarnas storlek. I höjd kan växthuset nå en höjd av 1, 2-1, 5 meter, vilket skapar besvär för trädgårdsmästaren när han tar hand om växterna.

Detta är en säsongsdesign och används endast tidigt på våren och hösten, när luften värms upp under dagen och fram till den första frosten. Vid temperaturer under noll är användningen opraktisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan ett växthus och ett växthus

Växthuset monteras enkelt på några timmar med hjälp av improviserade medel.

Under byggandet av växthuset utvecklas en layout med hänsyn till de uppgifter som tilldelas den . Det är en permanent struktur med fasta väggar och tak och värms ofta upp.

Jämfört med dem ser växthusen små ut. Växthus används endast vissa tider på året. Endast en person kan arbeta i ett växthus. Men i växthuset kan ett par människor komma trädgårdsmästaren till hjälp.

Och om ett växthus är för jordbruksbehov, placeras också utrustning i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

I alla hushåll finns det alltid något som kommer att skapa grunden för ett framtida växthus. Till exempel pallar. Att bygga ett växthus av dem är ganska enkelt. Det är nödvändigt att välja önskad mängd, demontera dem i separata brädor och montera ramen med taket.

Inuti förstärks ramen med ett nät eller ett vanligt monteringsnät . För beklädnad används en tät film. Fördelen med ett sådant material är en lång livslängd, billiga material och god penetration av solljus. Det finns också faror i form av mögel och barkbaggar. Polyeten tappar sin styrka när den utsätts för vittring. Trämaterial måste ständigt omhändertas: blötläggas av parasiter och ofta tonas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fönsterramar är ett annat budgetalternativ . Men för ett sådant växthus måste du bygga en extra grund. Även här är det nödvändigt att ständigt övervaka tillståndet hos träbasen. Samtidigt kan fönsterramar tjäna mycket länge. Designen kommer att vara hållbar, perfekt överföra ljus och hålla värmen väl. Den största nackdelen med ett sådant växthus är bräckligt glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det billigaste och mest populära materialet är plastflaskor . Med dem kan du slå olika former av växthus - fyrkantiga, halvcirkelformade. De överför ljus bra. De förhindrar att kyla och vind tränger in. Växter kan odlas i ett sådant växthus från tidig vår till sen höst. Plast är ett ömtåligt material, därför rekommenderas det inte att använda konstruktionstrådar när man bygger växthus av detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flaskorna kan användas i två versioner. I form av kolumner med en trimmad botten eller ark limmade från mitten av produkten. Båda alternativen är bra. I det första fallet håller flaskorna sig varma även i lätt frost. Men när man samlar ett växthus är det nödvändigt att övervaka packningstätheten. I det andra fallet blir strukturen mer lufttät, men du måste tinka med materialet när du skär och limer dem. Bara för ett växthus måste du samla mer än 600 bitar. Dess dimensioner kommer att vara 3 meter med 4 meter i längd och bredd, höjden är 2,4 meter. Du behöver transparenta och färgade flaskor. I alla fall ges företräde åt stora plastflaskor. Det snabbaste sättet att göra en duk av önskad storlek är från två-liters. Färgad plast rekommenderas att användas på byggnadens norra sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är ett minidrivhus tillverkat av en femlitersflaska . Den nedre delen skärs av från behållaren och den övre delen används som växthus. Hon täcker plantan. Denna metod används ofta för att odla vattenmeloner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett metallnät eller en kedjelänk är ett annat enkelt alternativ för att bygga ett växthus. Som grund används brädor eller stöd, på vilka materialet sträcks. Polyeten ligger ovanpå. Detta är en av de snabbaste byggmetoderna. Man måste överväga hur fundamenten ska förankras i marken. Designen är mycket lätt och går lätt sönder i stark vind eller regn. Ett sådant växthus förlorar snabbt sitt utseende på grund av förlusten av filmens utseende och rost på nätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett non-woven-membran kan användas som överdrag . Tyget skyddar växter bra från låga temperaturer, är lätt att reparera och andas bra. Men han är rädd för djurens klor. Därför måste du dessutom mantla växthuset med ett finmaskigt nät när du använder detta material.

Varje material kräver en lämplig metod för att täta fogarna. Filmen kan också förseglas med tejp. Det ovävda membranet fixeras över hela sin längd med en överlappning. Och polykarbonat kommer att behöva en skummad tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Halsen på en plastflaska kan användas för att förbättra fixeringen av materialen. I små växthus fungerar ett gurknät mycket bra. Klämmor för PVC -rör visade sig vara utmärkta. Dessutom kan en klädstreck, en träplanka, ett fisknät av syntetiska trådar fungera som klämmor.

För att beräkna mängden material, särskilt för komplexa växthus i polykarbonat, kan du använda speciella tjänster. De är offentligt tillgängliga på Internet. Det räcker bara att skriva: ritning av växthus och beräkning av material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas att ha flera växthus på sina tomter . Varje kultur har sina egna krav - någon älskar våtare, någon tvärtom, vatten är destruktivt. Du ska inte prova i ett växthus genom att expandera för att försöka plantera alla växter. Olika typer av täckmaterial i struktur och egenskaper gör att du kan välja och skapa gynnsamma förhållanden för plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande regler och förberedelse

Innan vi fortsätter med byggandet av ett växthus är det värt att bestämma dess plats och bestämma parametrarna. Strukturen ska vända mot söder, rumpa mot norr. Tack vare detta kommer sidodelen att få värme från öst och på kvällen från väst. På så sätt får plantorna jämn värme hela dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikroklimatet i växthuset beror också på vindrosen . Strömmarna av kall luft kommer att blåsa ut värmegraderna så mycket som behövs för växterna. Utkast sänker temperaturen enkelt med 5 C. Därför bör du försöka placera den nära byggnader där det blåser mindre när du installerar ett växthus. Eller tänk på någon slags skyddande skärm. Det kan till och med vara att plantera buskar. Oftast gör trädgårdsmästare det enklare - de täcker de blåsta sidorna med cragis eller vanliga brädor.

Växthusets höjd är vanligtvis cirka en meter, bredden är något mer än en meter. Det rekommenderas inte att göra en struktur som är för lång.

Den mest optimala längden är högst 4 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste känna till funktionerna på din webbplats. Detta gäller särskilt för grundvatten. I högvatten kan växter ruttna sina rötter. För vissa kulturer är vattenmängden destruktiv. Du måste också veta vilken typ av jord. Sandjord är perfekt. Om lera plötsligt upptäcks måste ett antal förarbeten utföras. Till att börja med måste du gräva en liten grop, placera grus jämnt, sedan ett lager sand och lägg därför ett bördigt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den framtida platsen måste rensas för stenar och skräp. Mät dess gränser för att beräkna mängden material som krävs. För att korrekt bygga ett hemlagat växthus behöver du en ritning. Om den kommer att vara gjord av fönster eller brädor, är det nödvändigt att ge ventilation och inte glömma åtkomst för att säkerställa arbete med växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedande arbete beror på ramens material . Det enklaste är metallbågar. De kan omedelbart fastna i marken var halv meter. Men deras installation är också tillåten via mätaren. När du använder fönsterkarmar är det nödvändigt att behandla materialet med ett parasitiskt medel. Sedan kan du börja markera filmen. Om du plötsligt behöver limma ihop två bitar, är det snabbaste sättet att göra detta med ett strykjärn. Materialet ligger på gummit och är täckt med spårpapper.

Efter att ha passerat genom järnet visas en stark söm på filmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder ett växthus med biobränsle måste du förbereda två fördjupningar på båda sidor längs hela längden. Det första lagret är halm, gödsel ovanpå. Stick i bågarna och täck med en film, som måste grävas in och fixa kanterna med stenar. Sedan återstår det att vänta på att jorden värms upp och börja plantera plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För gurkor, som sommarboende ser fram emot, kan du göra ett litet växthus själv. Det är nödvändigt att göra ett grusdräneringsskikt. Täck sedan med biomassa från gödsel och ett lager jord. Sedan fastnar bågar i marken, den övre delen och sidan fixeras med tråd. När gurkorna börjar växa kan filmen tas bort när plantorna växer. Sedan återstår ramen för vävning av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För snabb uppkomst av plantor rekommenderas att använda organiskt material som värmekälla. Men för att värma jorden är det nödvändigt att strö snön med aska tidigt på våren. Det rekommenderas också att använda torv. Den svarta färgen lockar intensivt solens färg och värmer snabbt upp jorden. Efter att snön har smält kommer ask eller torv att finnas kvar i trädgården som gödningsmedel för växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att vissa typer av plantor dör vid en temperatur på + 5. Det kan vara gurkor, tomater, paprika. För sådana känsliga växter är det värt att förbereda ett mobilt växthus som kan föras in i värmen. Den är tillverkad av en vanlig låda, som du kan fästa bärhandtag på. Det är täckt med folie eller glas. Senare, när plantorna blir starkare, kommer de att må bra i gata växthus.

Inte ett högt stationärt växthus är lämpligt för kål, morötter, dill etc . Solen kommer att räcka för dem. Uppvärmda växthus kommer att vara ett bra hem för tomater, äggplanter, paprika.

Grödor som gillar att bli höga, som gurkor, kommer att kräva ett högt växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning: alternativ

Ett bågformat växthus kallas ofta för ett tunnelväxthus på grund av dess likhet med en lång tunnel. Dess form är baserad på bågar som fastnat i marken. Detta är en av de enklaste DIY -teknikerna. Om det är nödvändigt att förstärka strukturen används plaströr eller en stålstång som bas, som sätts in i vattenslangen. I början av arbetet måste du tänka på hur du ger tillgång till växter. För att göra detta, lyft sidofilmen och fixera den upptill. Så att materialet sträcks tätt i botten spikas lamellerna.

Om det är nödvändigt att ventilera utrymmet, lindas filmen på denna träbotten och de monterade rullarna fästs på den övre delen av bågen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra ett välvt växthus av träskivor behöver du en låda. Dess sidor gör att du kan göra en varm säng med biomassa, du kan fixa bågar på lådan. För att skydda mot gnagare skyddas framtida plantering med ett metallnät. Sektioner av rör är fästa på lådans sidor, i vilka metallbågar kommer att sättas in.

En båge av ett plaströr behöver inte fästas . Armeringsbitar, som drivs in från sidan av lådans långsidor, kommer att hålla den. Röret skärs i bitar av önskad storlek och förs in i arbetsstyckena. Bågar med en höjd av 1 meter måste förstärkas med en bygel. Det kan vara exakt samma rör. Den färdiga strukturen är täckt med material och spikad längs kanterna med lameller. Du kan börja plantera.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att isolera det välvda växthuset används plastflaskor, i vilka vatten hälls . Dessa bör vara gröna eller bruna behållare med en volym på två liter. Flaskans mörka färg gör att vattnet kan värma upp mer under dagen, så att värmen över natten överförs jämnt till jorden och plantorna.

Vattenflaskor placeras tätt runt trädgårdsbädden och gräver dem i marken för stabilitet. Sedan spänns de ihop med lådan med ett tätt rep.

Svart polyeten sprids i botten av sängen, vilket skyddar växterna från den kalla jorden. Fruktbar jord fylls upp och täckmaterial fixeras ovanpå. För frostskydd är fiberduken bäst lämpad.

Bild
Bild

För att göra ett växthus av plastflaskor krävs en ram av trälister. Ett gaveltak rekommenderas eftersom det inte behåller vatten vid regn. Det är bäst att ta upp tydliga flaskor. Efter att ha klippt ut flaskans hals och botten bör ett rektangulärt fragment vara kvar, vilket kommer att bli grunden för den framtida väggen. Alla rektanglar måste sys till önskad storlek. Plasten fästs på ramen med konstruktionsfästen. Det är bäst att försäkra taket med polyeten för att förhindra att fukt läcker ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fönsterramar anses vara det bästa materialet för att göra ett växthus. Massiva baser gör att du kan montera strukturen på mycket kort tid. Det kan vara en helt transparent låda med en toppöppning. Det viktigaste är att observera lockets lutning för dränering av regnvatten - minst 30 grader. Efter att ha förberett platsen för växthuset monteras lådan. Träet måste behandlas mot ruttnande och insektsparasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett separat växthus görs för gurkor, med hänsyn till deras höjd . Det rekommenderas att göra det i en ovanlig form - i form av en hydda. Ett virke på 1,7 meter i storlek med en sektion på 50x50 mm fästs på lådan i ena änden. Varje bit fästs i en sluttning så att stavarna så småningom konvergerar på båda sidor i en spetsig vinkel ovanför mitten av lådan. Stöden hålls samman av tvärgående brädor. Ramen är täckt med en film och fixerad. Du kan stärka sin position med tunna remsor. I själva stugan sträcks ett trädgårdsnät för tillväxt och vävning av gurkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan bygga ett växthus med vanliga grenar och lagra förpackningsfilm. Det är bättre att välja träd som är tjocka, minst 5-6 cm i tvärsnitt, så att de klarar styrkauppgiften. Själva filmen är bra för luftgenomsläpplighet, den måste lindas i flera lager. För att göra detta måste du förbereda en manuell hållare för att förenkla uppgiften att arbeta med materialet. Två stora rullar räcker. Filmen kommer att skydda planteringar väl vid lätt frost. För att tillverka konstruktionen behöver du 6 pelare med en höjd av 2,5 meter, 3 gånger 3 meter och 2 gånger 6 meter.

Växthusets botten måste skyddas från djur med brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grenarna måste bearbetas genom att ta bort barken, bearbetas tills den är slät eller omslagen med tejp. Detta är viktigt eftersom filmen kan riva på grund av grovheten under omslaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramen är byggd enligt schemat . Att linda filmen runt behöver inte lämna utrymme för dörren och fönstret. Detta görs senare. Det mest optimala lindningsalternativet är minst tre gånger. Taket är täckt med en tjockare film. Fogarna stängs med tejp. Längs konturen av det framtida växthuset kommer ytterligare fixering i form av en bar att krävas. Filmen fästs på ramen med byggklammer. Det rekommenderas att använda gummirör som distans. Sedan skärs dörren och fönstret ut. Deras form kommer att hållas av de återstående grenarna. Snittet och tröskeln måste bearbetas ytterligare genom att förstärka filmen. Dörren kan isoleras med skumtejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat inte svårt alternativ kan göras av en vinstock och en trädgårdsslang. Du kan använda vinstockar för att göra bågar. De ska vara ca 10 mm tjocka. Längden på stavarna kommer från storleken på täckmaterialets bredd. Till exempel, om bredden är 3 meter, bör vinstocken vara exakt halva storleken. Beredda grenar rengörs från bark. Slangen skärs i bitar på 20 cm. Vinrankan sätts in i arbetsstycket från båda sidor och därmed erhålls en enda växthusbåge. Efter att alla delar har monterats monteras den välvda ramen. Efter spänning av täckmaterialet kan du delta i nästa steg i trädgårdsarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan återgå till den bortglömda metoden - att göra växthus av påsar med jord . Det anses vara det mest miljövänliga. Plastpåsar fylls med våt jord och staplas ovanpå varandra. En slags infälld konstruktion byggs, där väggen blir tunnare närmare toppen. Krossade påsar används som grund. Väggarna måste putsas, en dörr och fönster görs. Taket måste vara transparent, polykarbonat rekommenderas. Ett sådant växthus kommer att hålla i flera år. Men det kommer att kräva mycket arbete under byggandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat miljövänligt alternativ för ett halmblock . Halm håller värmen väl. Blocken staplas ovanpå varandra och fästs med armeringsstavar. Det transparenta taket kommer att ge det nödvändiga ljuset för växterna. Ett växthus kan fungera i många år, men för detta är det nödvändigt att göra en grund. Detta kan vara en träsele gjord av balkar.

Ett växthus på en träram ser ganska intressant ut. Detta är redan en hel struktur gjord av glas eller polykarbonat med ett sluttande tak. Oftast belägen intill husets vägg. För att göra ett väggmonterat växthus behöver du en bar för en låda, en bar för en ram, material, arbetsverktyg, tejp, måttband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till att börja med bestäms platsen, jorden bereds, storleken beräknas, en ritning görs.

Arbetet börjar med montering av ramen . En ram är gjord, som kommer att bli en extra låda - basen. Stången fästs med självgängande skruvar. Sedan placeras hörnstolparna. De ska ha samma storlek som växthuset. Vanligtvis når den övre lutningen en meter, den nedre är två gånger mindre. Sedan kommer installationen av den övre ramen. För fastsättning av täckmaterialet installeras mellanstolpar.

Det är absolut nödvändigt att hela trädet är täckt med ett skyddande medel mot parasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat viktigt steg är att göra en betong eller tegelsten . Men en trälåda är också tillåten. Den monteras på samma sätt som för ett välvd växthus. Det måste behandlas med träfläck, lack - så kommer det att hålla mycket längre.

Basen ligger på trädgårdsbädden och en ram är installerad på den, som fästs med skruvar och hörn.

Polykarbonatväggarna måste skäras i storlek. Ändarna stängs med tejp och fästs på ramen med självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att fästa täckmaterialet är ytterligare ett nästa steg mot resultatet. Förstärkt folie rekommenderas. Det kommer att fästas på den övre sluttningen med en bar. Omslaget mäts med en marginal på båda sidor för varje sida, fram och bak. Detta görs så att det när som helst finns tillgång till växthusets innehåll. Mellan två tunna balkar är den nedre delen fixerad, som nu bekvämt kommer att lindas när den öppnas i en rulle.

Det finns många videor på Internet med en detaljerad montering av alla typer av växthus. Efter en mästarklass hos en specialist kommer vem som helst att kunna samla något sådant.

Rekommenderad: