Växthus För Gurkor (56 Foton): Hur Man Gör Ett Mini -växthus Med Egna Händer, Alternativ För Små Hemlagade Mönster

Innehållsförteckning:

Video: Växthus För Gurkor (56 Foton): Hur Man Gör Ett Mini -växthus Med Egna Händer, Alternativ För Små Hemlagade Mönster

Video: Växthus För Gurkor (56 Foton): Hur Man Gör Ett Mini -växthus Med Egna Händer, Alternativ För Små Hemlagade Mönster
Video: 100 Cheap & Easy DIY Greenhouse Ideas | Garden Ideas 2024, Mars
Växthus För Gurkor (56 Foton): Hur Man Gör Ett Mini -växthus Med Egna Händer, Alternativ För Små Hemlagade Mönster
Växthus För Gurkor (56 Foton): Hur Man Gör Ett Mini -växthus Med Egna Händer, Alternativ För Små Hemlagade Mönster
Anonim

Gurkor anses vara den mest populära grödan bland trädgårdsmästare, vilket tyvärr inte är lätt att odla, eftersom grönsaken inte bara kräver bra vård, utan också vissa klimatförhållanden. Därför, för att ordentligt odla gurkor och få hög avkastning, föredrar de flesta bönder att lägga växthus på sina tomter.

Dessa strukturer installeras enkelt med dina egna händer och gör att du kan plantera en grönsak när som helst på året, vilket ger dem nödvändiga fukt- och temperaturförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Växthuset för gurkor är en unik design som gör att du enkelt kan odla en gröda och på ett tillförlitligt sätt skydda den från de negativa effekterna av den yttre miljön. Dessutom ger gurkväxthuset växter tillräckligt med värme för deras snabba tillväxt, bildning och mognad. Huvuddragen i denna byggnad är att du självständigt kan justera ljusets varaktighet och intensitet.

Eftersom direkt solljus ibland skadar grönsaken måste växthusen placeras på ett sådant sätt att ljuset tränger in väl, jämnt fördelat över hela området. För att förbättra belysningskvaliteten är det lämpligt att rengöra filmen eller glaset i strukturen från ackumulerad smuts och damm en gång per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid installation av växthus är det också viktigt att säkerställa god luftcirkulation, vilken luftfuktighetsnivå inuti installationen direkt beror på.

Arrogant eller otillräcklig luftfuktighet kan påverka utvecklingen av kultur negativt, därför rekommenderas att utrusta strukturerna med flera ventiler och försöka öppna dörrarna för ventilation oftare.

Dessutom måste strukturen uppfylla följande krav:

  • ha en konstant temperaturregim - under dagen från +22 till 30 grader och på natten från +14 till 18 grader;
  • förmågan att bibehålla marktemperaturen inte lägre än +20;
  • upprätthålla den nödvändiga luftfuktigheten vid en nivå av 75 till 80%;
  • fullständig frånvaro av utkast;
  • bra belysning;
  • bekväm åtkomst för insekter under pollinering;
  • intern tillhandahållande av strukturen med nät, spaljéer och fästelement för att bilda buskar i vertikalt läge.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du installerar ett växthus är det också viktigt att överväga en sådan funktion som dess plats. Det är bäst att placera strukturen i ett öppet område från höga byggnader som kan skapa skuggning och minska den maximala belysningsnivån. Många trädgårdsmästare föredrar att installera växthus i väst-östlig riktning.

Om enheten är belägen på södra sidan, kommer det att vara nödvändigt att använda projekt av byggnader med ett övre ventilationsalternativ, vilket gör änden på södra sidan mörkare. Detta kommer att hjälpa till att skydda gurkorna från stickande strålar vid lunchtid.

Det är också viktigt att installera ett växthus på en plan mark så att det är möjligt att fritt tränga in i strukturen och det är bekvämt att utföra underhållsarbete, vattning och transport av mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Idag har det blivit mycket lättare att odla gurkor hemma tack vare installationer som växthus. De låter dig plantera en grönsak från tidig vår till sen höst eller vinter. Beroende på planteringsförhållandena och sorterna av gurkor används olika typer av strukturer, som inte bara skiljer sig i interna klimatförhållanden, utan också i utseende och storlek.

För närvarande är de mest populära och mest använda typerna av installation:

  • Välvda strukturer. De är monterade från flera bågar, som placeras i en rad och täcks med en speciell film ovanpå.
  • Enstaka sluttningshus. De är vanligtvis tillverkade av polykarbonatark. Sådana strukturer kännetecknas av närvaron av en gemensam vägg med huvudbyggnaden som redan ligger på tomten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gavel växthus. Det är varmt och är en hög, fristående struktur med en änddörr. Det finns projekt för en stationär version av ett växthus, för vars konstruktion du måste lägga en solid grund med en minsta bredd på 3 m. För områden där svåra klimatförhållanden fördjupas strukturens bas med 50 cm.
  • Enkelt miniväxthus. Det kallas också ofta för vind, eftersom det ser ut som en stor låda fylld med jord inuti. Lämplig för installation både på vinden och i alla andra rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vertikalt filmväxthus. Installationen består av metallbågar, som är fixerade i en rad och täckta med polyeten ovanifrån. På grund av sitt mobila utseende och enkla installation används detta alternativ ofta som en bärbar. För att ge gurkor ett gynnsamt klimat inne i växthuset, fixeras filmens kanter på marken med brädor eller tegel.
  • Ryskt växthus (fjäril). Detta är en hopfällbar typ av struktur som ger åtkomst inte bara för att plantera växter utan också för att ta hand om dem. En sådan struktur anses vara hållbar, eftersom den har en rundad form som tål hagel, vindbyar och snöskikt upp till 10 cm tjocka. Dessutom ger glidväggarna dig möjlighet att regelbundet ventilera rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Växthus i polykarbonat. Installerad från en metallram täckt med polykarbonat. Plattorna av detta material kännetecknas av en transparens på 85%, de har en obetydlig värmeförlustskoefficient och en hög indikator på motståndskraft mot effekterna av den yttre miljön (snötäcke, hagel). Efter uppvärmning i solen under dagen kan polykarbonat hålla temperaturen inne i växthuset hela natten.
  • Vinter växthus. De är permanenta strukturer, ofta monterade i regioner med kallt klimat eller långa vintrar. Strukturen är uppvärmd, snabb att installera och kompletteras med ett bra belysningssystem. För att bygga det räcker det med en metallram, glas- eller polykarbonatplåtar till hands.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående sorter finns det också ursprungliga typer av växthus, som har en femkantig form. Ett litet växthus "fat" anses också vara en ovanlig dekoration av platsen, men det tjänar bara en dekorativ funktion.

Material (redigera)

En viktig punkt när du planerar ett gurka växthus är valet av materialet från vilket det installerades. Ramar är vanligtvis gjorda av plankor, trä eller metall och installeras en gång varannan säsong. Perfekt för ram- och PVC -rör, de kan enkelt anslutas med ett lödkolv eller beslag. De kännetecknas av utmärkt motståndskraft mot extrema temperaturer, lätta och hållbara. Många trädgårdsmästare monterar också basen av strukturen från en metallprofil, men den behöver förbehandling, utan vilken materialet snabbt kan rosta.

När det gäller träbjälken är den prisvärd och har låg värmeledningsförmåga . Att arbeta med trä är inte svårt, eftersom tallarter väljs för växthus, som lämpar sig bra för efterbehandling. Den enda nackdelen med sådana ramar är att de ser grova ut.

Dessutom bör virket impregneras med speciella lösningar för att skydda det från skador och förfall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande material används för att täcka gurkväxthus:

  • Polyetenfilm . Lämplig för små strukturer och anses vara ett ekonomiskt alternativ för priset. Filmytan överför ljus väl, men försämras ofta under påverkan av ultravioletta strålar, efter ett år börjar det riva och blir skört. Bildandet av hål i växthusets foder leder till inre acklimatisering och allt arbete med att odla gurkor kan vara förgäves, eftersom växten kommer att dö.
  • Polykarbonat . Det är en utmärkt ersättning för filmen, eftersom den inte är rädd för ljus, värme eller kyla. Ett växthus kan bara försämras på grund av kraftig hagel, men ett sådant fenomen är sällsynt. Polykarbonatark är hållbara, lätta i vikt, de kännetecknas av hög ljustransmittans och styvhet. För att skydda materialet mot bakterier och svampar rekommenderas att täcka kanterna.
  • Glas . Växthus för gurkor täcks sällan med glas, eftersom det är för dyrt och skört. Oftast, under installationen, används gamla fönsterkarmar, som blev kvar efter byte av tvåglasfönster i huset.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Eftersom gurkor i växthus bildas med vertikal tillväxt, kan strukturens inre område användas så mycket som möjligt. Därför installeras ofta små och smala växthus, där den optimala höjden når 2,5 m.

Om byggnaden har ett gaveltak, görs höjden minst 2 m. Detta gör att du kan arbeta bekvämt och inte böja dig, plantera grödor.

Enligt ett enskilt projekt kan du också montera ett högt växthus, då är det lämpligt att plantera grönsaker i flera våningar i det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusets bredd är lika viktigt. Om det är litet kommer det att orsaka mycket besvär. Den optimala indikatorn för bredden anses vara minst 3 m. Med sådana parametrar kommer det att vara möjligt att utrusta den centrala vägen och plantera gurkor på sidorna i tre rader.

Ibland förvärvar trädgårdsmästare färdiga eller prefabricerade välvda strukturer, men de har en minibredd . Samtidigt bör det noteras att strukturen kommer att vara så stark som möjligt endast med en liten bredd, särskilt för glashus.

Bild
Bild
Bild
Bild

I många växthus är en standardbredd på 1, 8 till 2, 4 m inställd. Följaktligen rekommenderas experter att välja mellan en bredd på 91 eller 94 cm. minst 2,4 m, och installera ställ med en bredd av 90 cm på sidorna av gången. Om denna siffra är mer än 4 m, bildas en central säng och två gångar.

När det gäller växthusets längd måste det vara en multipel av 60, vilket gör att ytterbeklädnaden kan göras med paneler i standardstorlek.

Men om så önskas kan längden göras annorlunda. För att göra detta, ta som regel hänsyn till antalet växter och pallar som planeras att läggas på hyllorna. Polykarbonatstrukturer gjorda av paneler med en bredd på 1, 22 m ökar växthusets längd med ett steg på 1, 22 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finheterna hos den interna enheten

Pricken efter växthuset är dess interna arrangemang. Det finns vissa regler för detta. Vanligtvis läggs en väg ut i mitten och sängar placeras på sidorna. Om boragen är rymlig kan två sådana vägar göras i den, vilket ger bekväm åtkomst till växterna. Det är bäst att installera spåret med en bredd på upp till 50 cm och välja ett halkskyddande material för dess täckning, eftersom klimatet inuti byggnaden är fuktigt. Krossade stenbeläggningar och gummimattor är väl lämpade för sådana växthus.

Sängen ska vara hög och täckt med ett tjockt lager bördig jord . För att höja sängarna används speciella kantstenar, på grund av vilka markkostnaderna minskar och grönsaksvård förenklas. I glasväxthus är droppbevattning valfritt. Det mättar jorden helt med vatten och bildar inte enorma vattenpölar.

Dessutom skadar droppbevattning, till skillnad från vanligt, inte buskarna, eftersom vatten tillförs långsamt genom rörledningen och hinner värmas upp innan det matas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger?

Innan du börjar installera ett växthus för gurkor, bör du först förbereda materialen. För nybörjare trädgårdsmästare som planerar att installera strukturen med egna händer är den enklaste versionen av projektet lämplig, där träbjälkar kommer att användas för ramen och manteln kommer att göras med polykarbonat.

Byggnadsarbete i detta fall är indelat i flera steg:

  • Montering av ramen . Först rengörs 40 × 50 balkarna med en hyvel så att deras yta blir så slät och jämn som möjligt. Det är bäst att fästa delarna med 55 × 4 självgängande skruvar. Elementen är monterade vertikalt, de är fästa vid varandra. För att göra allt rätt rekommenderas att först montera delarna i verkstaden och sedan överföra dem till den färdiga ramen till den plats där växthuset kommer att stå. Om ramstrukturen är instabil kan den förstärkas med en extra stång längs den nedre omkretsen.
  • Installation av tak och sidoväggar . För deras mantel används polykarbonatark med en tjocklek av minst 10 mm. Byggmaterialet fästs på ramen med självgängande skruvar. För tillförlitlighet kan du vrida självgängande skruvar i aluminiumplattor, och inte direkt till polykarbonat. När ett hemlagat växthus byggs försöker många spara pengar och köpa efterbehandlingsmaterial av låg kvalitet till ett lågt pris. Men detta kan inte göras, eftersom sådant polykarbonat inte tål effekterna av temperaturförändringar och ultravioletta strålar, varefter det snabbt spricker och smulas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också göra ett växthus själv från film och bågar, dess installationsteknik är enkel, eftersom det inte kräver att du häller grunden.

En liten fördjupning grävs under marken och isoleringsmaterial läggs. Bågar köps bäst färdiga. De placeras på platsen och sedan täcks den monterade ramen i flera lager med en film. I detta fall är det lämpligt att trycka på taket med tunga föremål.

Om du behöver göra ett fast växthus, innan du börjar bygga, är det nödvändigt att noggrant jämna ut platsen och kontrollera nivån på grundvattenflödet under den. Sedan avlägsnas ett lager på 0,5 m från marken och krossad sten hälls i urtaget, det är väl ramat och täckt med flodsand för komprimering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den första fasen av installationen appliceras också en kabel, vilket är användbart för anslutning av el, eftersom ytterligare ett belysningssystem kommer att installeras i växthuset. Därefter placeras lådan under basen och grunden hälls.

Stöden för ramen måste vara gjorda av träblock, och bågarna är gjorda av vanlig tråd. När det gäller växthuslocket kommer det att fungera som en förstärkt film. Det är hållbart och behöver inte demonteras på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Att odla gurkor anses vara en ganska mödosam men effektiv process. Med ett välbyggt växthus och bra växtskötsel kan varje trädgårdsmästare räkna med en riklig skörd. Naturligtvis är färdiga strukturer bättre, de ger alla parametrar för strukturen, men du kan också montera ett växthus med egna händer från skrotmaterial. Det viktigaste är att göra det bekvämt för odling av grönsaker.

För att undvika misstag vid konstruktionen av grönsakshus är det värt att överväga följande rekommendationer från experter:

Om ramen är av trä måste stängerna impregneras med speciella antiseptiska medel innan installationen påbörjas. Detta gäller även metalldelar. De behandlas med korrosionsskyddande medel. En sådan åtgärd lyckas skydda materialet från de negativa effekterna av den yttre miljön och förlänga dess livslängd

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Under konstruktionen är det viktigt att upprätthålla noggrannheten hos konturlinjerna. Om diagonalerna överförs kommer strukturen att visa sig vara ömtålig och kommer att kräva reparationer inom en snar framtid.
  • Växthuset måste göras rymligt. Spara på material och installera en obekväm tät struktur, i framtiden måste du möta ett sådant problem som en minskning av avkastningen och utvecklingen av olika sjukdomar hos växter. Stora växthus kommer på ett tillförlitligt sätt att skydda gurkor från negativa influenser och ge alla nödvändiga förutsättningar för normal tillväxt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett bra ventilationssystem måste finnas i växthus. För att göra detta bör du välja modeller där det är möjligt att öppna väggarna för ventilation.
  • Spelar en stor roll i växthus och deras interna arrangemang. Därför ägnas särskild uppmärksamhet åt bevattningssystem och belysning. För vinterkonstruktioner kommer installationen av uppvärmning inte att störa. Det är också värt att planera planteringarna korrekt. Om gurkorna planteras tätt, kan svampsjukdomar uppträda som påverkar grönsaken, och grödan kommer att försämras.
  • För att spara utrymme i strukturen rekommenderas att forma gurkorna med vertikalt nöje.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För små tomter är bärbara och hopfällbara växthusalternativ väl lämpade. De är lätta att installera och kan flyttas till en lämplig plats när som helst.
  • Innan du bygger ett växthus måste du noggrant studera markens egenskaper. Om grundvattnet ligger nära kan det orsaka översvämningar.

Rekommenderad: