Tegelbad (77 Foton): Fördelar Och Nackdelar Med Tegelkonstruktion, Gör-det-själv-spisar-steg-för-steg-instruktioner, Spisspisprojekt

Innehållsförteckning:

Tegelbad (77 Foton): Fördelar Och Nackdelar Med Tegelkonstruktion, Gör-det-själv-spisar-steg-för-steg-instruktioner, Spisspisprojekt
Tegelbad (77 Foton): Fördelar Och Nackdelar Med Tegelkonstruktion, Gör-det-själv-spisar-steg-för-steg-instruktioner, Spisspisprojekt
Anonim

Man tror att trä är det bästa materialet för ett bad. Trä har använts i konstruktion i mer än ett dussin år. Moderna verkligheter innebär dock inte ett enda monopol på trä. Marknaden erbjuder många lika anständiga alternativ att välja mellan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett av alternativen är en tegelsten, med vilken du kan genomföra alla badprojekt med egna händer. Kolla in för- och nackdelarna med ett tegelbad, samt studera byggnadsinstruktionerna. Så att du har den bästa uppfattningen om egenskaperna hos ett tegelbad, överväga de grundläggande fördelarna och nackdelarna med materialet som används i konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med tegel:

  • Utmärkt brandbeständighet. Brandskyddsindikatorerna för tegel är de bästa i jämförelse med andra material.
  • Lång livslängd. Ett tegelbad kan vara upp till 50 år, eller ännu mer.
  • Miljövänlighet. Olika typer av naturliga baser används för tegel. Tegel anses vara säkert för människor.
  • Stort urval av arkitektoniska lösningar. Inte bara enkla lådor kan byggas av tegel, utan också bad med mer komplexa former.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med tegel:

  • Ökad värmekapacitet. Att värma ett tegelbad kommer att kräva mer bränsle än ett träbad.
  • Hög fuktabsorbering. Tegel är ett hygroskopiskt material och kräver därför noggrann isolering.
  • Betydande pris. Tegel är inte ett billigt material, så en badkonstruktion kommer att visa sig vara dyr. För konstruktion av ett bad är det endast tillåtet att använda rött tegel, som kännetecknas av dess hållbarhet och ökade värmebeständighet.
  • En annan nyans: ett tegelbad kräver konstruktion av en mer solid grund.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under konstruktion är det tillåtet att använda flera alternativ för väggkonstruktion. Till exempel anses väl murverk vara ett acceptabelt alternativ, vilket gör att du kan montera isolering inuti väggen. Ett annat rationellt sätt är att bygga en tunn vägg med installation av högkvalitativ isolering på utsidan.

Det mest olämpliga murverket för en badkonstruktion är en solid typ . För ett sådant bad kommer konstruktion av mycket tjocka väggar att krävas, vilket kommer att leda till överförbrukning av materialet. Dessutom är driften av ett sådant bad endast möjlig under sommarsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

När du bygger med egna händer är det största problemet att planera lokalerna inuti byggnaden. Färdiga projekt hjälper till att lösa problemet. Du kan bygga exakt med de hittade ritningarna, eller så kan du ta projektet som en idé och ändra det för dina egna syften. Tänk på små tegelbad som är lättast att bygga själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badkar 6x4 m

Den ursprungliga versionen av projektet förutsätter att det finns tre rum:

  • Vardagsrum (10, 4 kvm).
  • Tvättstuga (1,75 kvm).
  • Ångrum (4,75 kvm).

Badets layout är lätt att ändra genom att byta dörröppningar. Tänk på att det inte är det bästa alternativet att gå direkt till pausrummet, särskilt på vintern. När allt kommer omkring, när du öppnar dörrarna, kommer kylan att flyta inuti. För att eliminera nackdelen kommer en vestibyl fäst på utsidan att tjäna. För att eliminera intrång av kall luft från gatan in i rummet är det viktigt att isolera vestibulen ordentligt. En annan liknande metod är att bygga en terrass.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En partition installerad i rekreationsrummet kommer att fungera som skydd mot kylan . Med hjälp av en struktur kan du separera en liten del av rummet. Som ett resultat av ombyggnaden får du ett långt toalett.

Det resulterande rummet kommer att fungera som en korridor där det blir bekvämare att hänga kläder eller badtillbehör på galgar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Envånings badhus 6x5 m

En struktur med tillräckliga dimensioner kan förvandlas till ett gästhusbad.

Här finns insidan:

  • hall;
  • vardagsrum av en anständig storlek;
  • toalett;
  • ångbastu;
  • badrum.

Ett särdrag är verandan fäst på utsidan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badkar 3 x 4 meter

Trots så små dimensioner är 3x4 m badet ganska lämpligt för familjen. Dessutom innebär konstruktionen flera alternativ för placering av rum inuti. Vissa layouter inkluderar också en entré till rekreationsrummet direkt från gatan. Det är meningslöst att stänga av ett litet rum, och därför kommer en bifogad vestibul att fungera som skydd för resten av rummet från den kalla luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för ändringar är uteslutning av ett separat tvättrum . Det ryska badet förutsätter att du kan tvätta och ånga samtidigt. Byggandet av ett separat tvättrum är en modern tolkning av en traditionell bastu. Det är här viktigt att se till att värmespisen är korrekt placerad. Till exempel kommer en hörnkamin inte att störa människor under vattenprocedurer. Du kan öka det användbara området i badet något genom att bygga en underjordisk. En källare behövs till exempel för förvaring av hushållsartiklar eller som lager för hushållsartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett stort bad är det viktigt att ta hänsyn till spisens läge korrekt. Det är nödvändigt att det värmer upp alla lokaler. Samtidigt är det viktigt att välja ett spisalternativ, eftersom det också fungerar som uppvärmning. När man bygger tegelbad är det viktigt att redan äga tegeltekniken. Du kan lära dig att lägga tegelstenar genom att vara närvarande på byggarbetsplatsen. Till exempel om dina grannar bygger en ladugård. Försök att titta på processen, kolla med dem frågor av intresse. Var särskilt uppmärksam på konstruktionen av byggnadens hörn. Strukturens geometri och styrka beror på detta stadium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Glöm inte reglerna när du utformar ett badhus själv. Huvudregeln är efterlevnad av brandsäkerhetsstandarder. Till exempel bör trä och andra brandfarliga föremål placeras en meter från spisen. Badets inredning är önskvärd naturlig, miljövänlig. Därför ska du inte använda ett budgetplastalternativ som kan målas som ett träd. Trots den ekonomiska fördelen är plast inte praktiskt, eftersom det inte tillåter ånga att passera igenom. Dessutom, under påverkan av ånga och temperatur, kommer det att släppa ut skadliga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du försöker spara ett tegelbad inuti kan du inte avsluta med någonting alls . Den moderna designen av badet innebär ibland att man använder klossar för att dekorera väggarna. Det bästa alternativet för billiga badfinisher är trä. Det kräver minimal kompetens i att arbeta med verktyg, sådan efterbehandling kommer inte att vara svårt. Om vi tittar mer i detalj är det bättre att läsa badets design från omklädningsrummet. När du väljer alternativ är det värt att överväga att de vilar i rummet efter vattenprocedurer, därför är det viktigt att ge den mest bekväma funktionen inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel en komplett garderob, samt platser att koppla av på. En standard uppsättning nödvändiga föremål: bord, bänkar, garderob. Väggdekorationsmaterial och möbelfärg kan väljas efter din smak.

Ett standard ångbad inkluderar: spis spis, hyllor, som vanligtvis sätts upp på olika nivåer. Ångrummet är ett mycket viktigt rum för ett bad. Ordna hyllorna efter individuella preferenser. Ju högre hyllan desto varmare blir den på den.

Inne i ångrummet får designartiklar som björkkar, slevar etc. placeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om hyllorna och väggarna i ångrummet är trimmade med trä, är platsen nära spisen nödvändigtvis tegel eller, som tillval, natursten. Om tvättrummet är ett separat rum, kräver det också ett designmässigt tillvägagångssätt för design. I ett vanligt duschrum måste bänkar, dusch eller badkar med kallt vatten finnas (som tidigare, i ett ryskt bad). Duschrummet innebär inte den obligatoriska träfinishen. Dekorativa plattor eller väggpaneler är lämpliga som efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Ett särskilt problem med tegelbad är värmeledningsförmåga och värmekapacitet. Värmeisolering av tegelbad utförs korrekt från insidan. På detta sätt uppnås god värmeledningsförmåga och varm luft avbryts också från byggmaterialet. Den nödvändiga värmen förblir inne i lokalerna, och teglet på utsidan kommer inte att frysa.

När du väljer isoleringsmaterial bör du komma ihåg att en tegelsten tål ett annat antal avfrostnings- och frysningscykler. Dessutom är denna parameter annorlunda för röda, silikat (vita) eller ihåliga tegelstenar. Bad av silikatstenar kräver ytterligare yttre efterbehandling, som spelar rollen som isolering, till exempel från tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggarna i ett tegelbad är ofta byggda enligt principen för en termos . Det kan vara ett par tunna vertikaler, mellan vilka det finns ett gap. En tom skärm fungerar som värmeisolator, eftersom luft har utmärkta värmeabsorberande egenskaper. Avståndet mellan vertikalerna kan fyllas med isolerande material. Det kan till exempel vara expanderad lera. Men i detta fall kommer strukturen att kräva bra vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimala materialalternativ: polypropylenskum, polyetenskum. Material absorberar inte fukt, de påverkas inte av svamp. Isolering av ett tegelbad kommer att variera. Till exempel, i fuktiga rum, behövs god ventilation av isoleringsmaterial. Ventilation ger snabb uppvärmning, ingen kondens.

Det bästa alternativet för ett tegelbad är en sådan kombinerad vägg:

  • svarvning för ångrummet, om en värmeisolator används, en aluminiumprofil för gips;
  • mineralull - för ett ångrum 10 cm, för andra rum 5 cm;
  • en grov vertikal tillverkad av fuktbeständig plywood eller annat panelmaterial som förhindrar uppkomst av mögel och mögel;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ånga och fuktisolering "Izospan";
  • vertikal kontroll svarv;
  • utvändig beklädnad, till exempel foder eller vanlig träplanka.

Murverket kommer att visa sig med detta alternativ av betydande tjocklek. Tänk på detta när du planerar. När allt kommer omkring kommer den inre volymen i lokalerna att minska på grund av användningen av en blandning av isolering och vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger?

Gör-det-själv steg-för-steg-konstruktionsanvisningar hjälper dig att korrekt skapa ditt eget badhus på platsen.

Varje konstruktion börjar med valet av en plats för en struktur . Vid den valda punkten förbereds en markering, och därefter börjar ordningen av grunden. För ett tegelbad skulle en tejpbas vara det bästa alternativet. En sådan grund kräver förberedelse av en gräv, som måste grävas, sedan fixeras den med brädor. Det är nödvändigt att täcka dikets väggar med formning, och botten är täckt med sand. Sandkudden fördelar lasten jämnt. Därefter utförs förstärkning.

Nätet läggs på ett visst djup beroende på klimatfunktionerna i området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan förbereda betonglösningen för ett litet bad själv. För stora byggmängder kan du beställa en färdig lösning. Det tar tid för grunden att krympa. Denna period beror på egenskaperna hos betonglösningen. Ibland behandlas fundamentet med vattentätande material.

Om badet byggs med egna händer är det lättare att använda en och en halv röd tegelsten i arbetet. Att lägga väggar för ett bad är tillåtet i ett tegel. För att beräkna materialmängden måste den planerade bredden och höjden på vertikalerna divideras med produkten av höjden och bredden på ett tegel. Materialmängden väljs med hänsyn till önskat antal dörrar och fönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggrader börjar från yttre tegelstenar . Vid läggning måste materialet fuktas, särskilt om det är tillräckligt varmt ute. Lägg tegelstenar runt hela byggnadens omkrets, gå sedan vidare till en ny rad. Användning av trasiga tegelstenar är oacceptabelt för bärande konstruktioner. Under processen, var försiktig med kvaliteten på sömmarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillräckliga öppningar måste förberedas för takplattans balkar. Ändarna på balkarna som kommer att ligga på tegelstenarna måste lindas med takmaterial. Den enklaste versionen av badets tak är en enstaka typ. Ovanpå de lagda balkarna görs ett golv av brädor. Som tätningsmaterial är tygasbest lämpligt. Ovanpå appliceras en sågspån-lerblandning. Den torkade basen strös med sand.

Var uppmärksam på platsen för skorstenen. Det är viktigt att markera detta område med en plåt.

Dessutom isolerar metallen den plats inuti rummet där kaminen ska stå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutför svarvning av tegelbadkarverkets system. Lägg takmaterial ovanpå spärren. Det kan vara skiffer eller profilerade ark.

Nästa steg i fasbyggandet av ett tegelbad är att lägga golvet . För detta är golvets nedre del täckt med en sandblandning. Loggar installeras på fundamentens avsatser. Golvet kan sys med plankor. Ett annat lämpligt alternativ är porslinstengods. Plattor kommer att garantera hög brandsäkerhet i konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För beklädning av taket är foder lämpligt, i ångrummet kan det vara limeträ, och i omklädningsrummet kan du använda tall. Väggarna inuti kan också mantlas med plåt. Gör hyllorna parallella med väggbeklädnaden. Använd lövträ. Hyllremsor fixeras med träpinnar, du kan bränna dig på strykjärn.

Montera dörrarna . Den yttre strukturen kan vara vanlig, metall, och dörren till ångbadet kan bara vara av trä. Observera att det kommer att användas i en fuktig miljö och vid höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

När du väljer material för inredning av ett tegelbad, var särskilt uppmärksam på komfort och användning. Till exempel är porslin stengods kallt, så att dina fötter är bekväma måste du gå i skor. Installation av speciella träpallar bidrar till bästa komfort.

Ovanliga material kan användas för att dekorera väggarna i vissa badrum . Till exempel kommer ett högkvalitativt och ofarligt alternativ att vara tillverkat av natursten. Särskilda saltstenar kommer att vara mer användbara. Men av ägarnas recensioner att döma kommer detta inte bara att kräva extra kostnader, utan också noggrann tanke över inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa designalternativet för ett bad är trä. På grund av hög luftfuktighet och temperaturförändringar tenderar trädet dock att mörkna. Lägg märke till detta, var inte avskräckt, det kommer inte att kräva reparationer, denna situation anses vara normal.

Bild
Bild

Vackra exempel

  • Tänk på alternativet med ett tegelbad med en originalterrass som mer ser ut som ett lusthus. Inuti badet finns: ett ångrum, ett tvättrum, ett rum. Det finns också ett badrum.
  • Ett annat bra alternativ för ett enkelt bad. Det är rymligt nog. Den gula tegelstenen som valts för konstruktionen passar bra med metalltaket. Badhuset har standardfönster och ett ovanligt - ett hörn.
  • Det tredje alternativet är en liten byggnad av röda tegelstenar. Enskilda tegelstenar är ljusare i färgen - utlagda i hörnen. Byggnaden kombinerar väl både det bruna taket och samma ytterdörr.

Rekommenderad: