Latexmadrasser (44 Foton): Gjorda Av Naturlig Och Konstgjord Latex, Tunn Med Kokos, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Latexmadrasser (44 Foton): Gjorda Av Naturlig Och Konstgjord Latex, Tunn Med Kokos, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner

Video: Latexmadrasser (44 Foton): Gjorda Av Naturlig Och Konstgjord Latex, Tunn Med Kokos, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Video: Natural Latex Mattress Or Polyurethane Serta Mattress - Which Lasts Longer? 2024, April
Latexmadrasser (44 Foton): Gjorda Av Naturlig Och Konstgjord Latex, Tunn Med Kokos, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Latexmadrasser (44 Foton): Gjorda Av Naturlig Och Konstgjord Latex, Tunn Med Kokos, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Anonim

Alltmer finns latexmadrasser och kuddar på butikshyllorna. Naturlatex är gjord av gummi extraherat från saften på Hevea -trädet. Det resulterande råmaterialet genomgår långsiktig bearbetning, vilket resulterar i en viskös massa med unika egenskaper.

Bild
Bild

Vad det är?

Naturlatex är särskilt flexibel. Madrasser gjorda av detta material anses vara de bästa i världen och har ett antal unika egenskaper.

Konstgjord latex är tillverkad av syntetiskt gummi med teknik som kallas emulsionspolymerisation. Skillnaderna mellan artificiell latex och naturlig latex är signifikanta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllnadstyper

Naturlatex är dyrt - minimipriset för en madrass gjord av detta material börjar på $ 500. Naturlatex innehåller lite mer än 80% gummi, i fyllmedel för madrasser - från 40% till 70% gummi.

Konstgjord latex är billigare , det är märkbart styvare, dess livslängd är relativt kort. Ekonomiska faktorer är ofta avgörande för inköp, men efterfrågan på konstgjorda latexprodukter minskar inte.

Latexfyllmedel tål tung belastning. Det kan monteras som ett monoblock eller alternativt med andra fyllmedel av konstgjorda material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstgjord latex är ett mycket elastiskt polyuretanskum (HR -fyllmedel), som är tillverkat av butadien och styrenmonomerer. Jämfört med andra typer av polyuretanskum är konstgjord latex mer flexibel, hållbar och billig.

Konstgjord latex finns ofta i vårmadrasser och monolitiska madrasser.

Konstgjorda och naturliga latexer skiljer sig markant.

Konstgjord latex:

  • Absorberar vätskor;
  • Har en gulaktig nyans;
  • Har en kemisk lukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlatex har en fet yta vid beröring, men inga spår av det finns kvar på handflatorna, fukt absorberas inte i sådant material. När temperaturen stiger blir latexen klibbig, och om temperaturen sjunker till minusmärken blir den spröd.

Huvudkvaliteten hos naturlig latex är att den är extremt slitstark och kan tjäna i mer än fyra decennier utan att förlora dess egenskaper. Latex används som bas på madrassen, som skiljer den åt i olika hårdhetsgrader (från 3 till 7).

Om möjligt, innan du köper är det bäst att "testa" madrassen genom att ta en horisontell position på dess yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre än polyuretanskum?

När du köper en madrass går många vilse, utan att veta vad de ska föredra - en produkt tillverkad av latex eller polyuretan.

Fördelar med en naturlig latexmadrass:

  • Elasticitet;
  • Elasticitet;
  • Ofarlig;
  • Absorberar inte fukt;
  • Lätt att städa.

Av bristerna kan vi säga om den höga kostnaden.

Bild
Bild

Konstgjord latex är tillverkad av polymerer som är skummade med vattenånga. Enligt dess egenskaper liknar det mycket skumgummi - det återställer sin form bra, men har en relativt kort livslängd.

Om frågan om att spara pengar i första hand är det mest rationellt att köpa en produkt tillverkad av konstgjord latex.

Det bästa valet är en naturlig latexmadrass av märket. Fördelar:

  • Ackumulerar inte statisk elektricitet;
  • Perfekt för ett barns kropp mellan 9 och 14 år, när ryggraden aktivt bildas;
  • Har en lång livslängd;
  • Stimulerar blodcirkulationen.
Bild
Bild

Madrasser kan ha en ortopedisk effekt med varierande grad av fasthet.

Tillverkningsmetoder

Det finns två tekniker för att tillverka latexmadrasser. Den första metoden kallas Dunlop , det har funnits sedan 30 -talet av förra seklet. Med det piskas skum i en industriell centrifug, sedan hälls produkten i speciella former och sedimenteras. Med denna teknik är latex svårare.

Talalay -teknik - Detta är en metod där den skummade massan hälls i formar och placeras i vakuumkammare, på grund av vilken bubblorna i ämnet är jämnt fördelade över volymen. Efter förpackning i ark fryses latex vid -30 grader. Skiljeväggar spricker i bubblorna och madrassen blir "andas".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare behandlas ämnet med koldioxid, som bildar mikroporer. Därefter värms det upp till +100 grader Celsius, varefter latexen vulkaniseras. Den resulterande substansen kyls igen och upphettas sedan igen.

Talalay -processen är mer komplex. Produktionen av en produkt kräver mer tid och arbete, därför är materialet dyrare, men det har också enastående egenskaper.

Vilken av teknikerna som är bättre - Dunlop eller Talalay, är svårt att svara på . Madrassen tillverkad enligt den första metoden är mer motståndskraftig, i Ryssland har den fått större erkännande. Objekten som görs med den andra metoden är mer luftiga och mjukare, deras struktur är nästan homogen. Dessa madrasser har utmärkt luftcirkulation, vilket garanterar den idealiska temperaturen för hela blocket. I varmt väder är denna faktor särskilt uppskattad.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med materialet

Latexmadrassen måste vara certifierad enligt följande standarder:

  • Öko-Tex;
  • Eurolatex;
  • LGA;
  • Morton Thiokol.

Latex, som är 100% naturgummi, är mycket efterfrågat. PVC -tillsatser är inte alltid en bra lösning eftersom de avger en obehaglig lukt. En riktig latexmadrass luktar bakad mjölk.

Kemiska tillsatser är hälsoskadliga, särskilt för den yngre generationen i åldern 0-16 år. Därför är det om möjligt bättre att köpa en sak med minst 70% latex.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att snabbt kontrollera hur hög kvalitet produkten är kan du göra ett litet test. Sätt ett glas vatten på madrassens högra sida och hoppa sedan på vänster sida. Om saken är gjord med hög kvalitet, förblir glaset med vatten orörligt. En annan positiv kvalitet hos latex är att den inte ger onödigt ljud. Det finns inga toxiner i sådana produkter, detta faktum bekräftas av den strikta Oeko-Tex-certifieringen.

En annan positiv egenskap hos en latexmadrass är hållbarhet . Det kan tjäna i många år utan att ändra dess egenskaper. Dammkvalster som framkallar allergier saknas i latexmadrasser.

Om vi pratar om konstgjord latex, böjer sig madrasser av sådant material bättre. De är också efterfrågade på marknaden på grund av den harmoniska kombinationen av låga priser med utmärkta funktionella egenskaper.

Bild
Bild

Konstgjord latex utvecklades ursprungligen för försvarsindustrin. Dess andra namn är latexskumgummi. Den är baserad på skummad polyester och isocyanat. Vid tillverkning av en sådan produkt används skum med en densitet av 26 till 34 kg per m3.

Nackdelar med konstgjord latex:

  • Det finns en kemisk lukt;
  • Serverar högst 10 år;
  • Tål dåligt höga temperaturer.
Bild
Bild

Olika sorter

Antiseptiska och andra tillsatser läggs vanligtvis till latex. Tillverkare kan skriva ut att madrassen är 100% naturlig latex, men ytterligare komponenter finns i produkten ändå. Anledningen till detta är att det är nödvändigt att skydda det mot svampangrepp och för tidig fuktskada.

Den kombinerade latexmadrassen kan bestå av ett eller flera lager och är en smörgås med kokosnöt och kokos.

Flerlagers latexmadrasser har vissa fördelar. Lager kan bytas ut och anpassas till kroppens parametrar. Till exempel föredras en komposition av 16 cm och 5 cm lager framför ett enda 21 cm lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minneskum latex madrasser är tillverkade i en mängd olika kvaliteter därför är prisintervallet betydande. Ibland kan sådana produkter kosta mer än tusen dollar. Strukturtätheten för minneskumlatexmadrassen varierar från 34 till 95 kg / cu. m. Ju högre densitet skummet är, desto längre behåller produkten värme. När lasten och kroppsvärmen försvinner tar ämnet sitt ursprungliga tillstånd. På sådana produkter är kroppen fixerad i det maximala antalet poäng, vilket ger en känsla av absolut avslappning.

Användningen av en latexmadrass är särskilt användbar för ett barns kropp när skelettet just formas och det är hög risk för krökning av ryggraden. Dagens barn upplever ökad ryggstress, bär stora ryggsäckar fulla av böcker och spenderar många timmar i skolan vid skrivbordet eller hemma för att förbereda lektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För spädbarn är en dubbelsidig madrass det bästa valet. En sådan produkt har två typer av styvhet. Den hårdare sidan är lämplig för de små som ännu inte är ett år gamla.

Fördelarna med en liknande latexprodukt:

  • Styrka;
  • Varaktighet;
  • Elasticitet;
  • Innehåller inte allergener;
  • Har en gynnsam effekt på utvecklingen av skelettet;
  • Avger inte obehaglig lukt;
  • Luftbyte sker inuti;
  • Skrumper inte;
  • Återställer formen snabbt.
Bild
Bild

Latexmadrassens mjukhet tillhandahålls av mikrogranuler med luft, de deformeras under påverkan av kroppsvikt. Hårdhetsnivån är direkt proportionell mot antalet sådana celler per kubikcentimeter. Om det finns vissa tillsatser i latexmadrassen får den motsvarande styvhet.

Dimensioner

De mest populära barnmadrasserna finns i storlekar:

  • 63x158;
  • 120x60;
  • 65x156;
  • 68x153;
  • 80x150;
  • 75x120.
Bild
Bild

Storlekar för enstaka vuxna modeller:

  • 190x80;
  • 160x70;
  • 73x198.

För en dubbelsäng är de optimala parametrarna:

  • 140x200;
  • 160x200.

En bra vila beror till stor del på hur tjock madrassen är. De tunnaste exemplaren överstiger inte en höjd av 7 cm, det är obehagligt att vila på sådana produkter. Experter rekommenderar inte att använda dem för barn, liksom för patienter med osteokondros. Det finns modeller med en skikttjocklek på 10, 12, 15, 17 cm. Sådana produkter hör också till kategorin tunna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den optimala höjden på en monolitisk säng är från 15 till 30 cm. Madrasser med oberoende fjäderblock finns i tjocklek från 18 cm.

Madrasser med många lager anses mer bekväma. Premiummodellerna är 25 till 42 centimeter tjocka. Den vanligaste standarden är 18 till 24 cm, perfekt för en vuxen.

Madrassens bredd ska vara något mindre än sängens bredd, annars hänger kanterna ner, vilket leder till besvär och otillräcklig sömn. Ibland, om sängen är för bred, köps två madrasser som i storlek motsvarar de angivna parametrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Innan du köper en latexmadrass bör du definitivt testa den och försöka lägga dig på den. En annan madrass är lämplig för varje person, män gillar oftast hårdare produkter, medan kvinnor föredrar mjukare.

Ryssarna tar årligen med sig tusentals enheter latexprodukter från Thailand och Vietnam. Thailand är känt för naturlig latex av hög kvalitet och produkter gjorda av det. Det finns dussintals latexfabriker i det lilla landet, särskilt i de södra regionerna. De producerar inte bara madrasser, utan även kuddar, nackstöd och andra produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att endast köpa varor från kända tillverkare. Även om priset på produkterna är dumpande är det inte värt att köpa en latexmadrass av tvivelaktig kvalitet. Ett bra dubbelprov kostar inte mindre än $ 400, en kudde från $ 70.

De högsta priserna på produkter - traditionellt turistorter - ligger i Koh Samui, Phuket, Pattaya. Bästa Latex -företag i Thailand - Patex. Bra produkter tillverkas av Durian, Knobby.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller kvalitet är madrasser från Vietnam inte sämre än produkter från Thailand. Vietnam anses traditionellt vara en av de största leverantörerna av latex till världsmarknaden.

När du köper bör du vara uppmärksam på de initiala uppgifterna . Om etiketten säger 100% latex, ska du inte tro det, speciellt för lite kända tillverkare. Företag, vars varumärken inte”marknadsförs”, försöker spara så mycket som möjligt på dyra råvaror under produktionen.

Det rekommenderas att du köper föremål från kända märken, även om du måste betala för lite för dem. Till exempel tillverkar fabriken Lien kvalitetsmadrasser. Dess produkter finns ofta i butiker i hela vårt land. Produkterna från denna tillverkare motsvarar deklarerade egenskaper som finns på etiketten

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det rekommenderas inte att köpa designerprodukter, men madrasser från tillverkare du kan lita på. Det är bättre att läsa recensionerna innan du gör det slutliga valet. Med sådan information blir det lätt att navigera i det stora utbudet av erbjudanden och att hitta det rätta som uppfyller dina behov blir mycket lättare. Det är bättre att samla in information från olika källor, eftersom betalda recensioner är vanliga på Internet. Vid köp kan säljaren vara en viktig informationskälla. Inte bara är han intresserad av att sälja en latexmadrass, det är också viktigt för honom att det inte finns någon retur till butiken.

Seriösa tillverkare ger upp till tio års garanti Dessutom är de redo att byta produkter efter flera års drift, om det plötsligt uppstår problem. För att dra nytta av detta garantifodral måste du hålla madrassen intakt. Det är också mycket viktigt att kränkningen i dess arbete just var ett produktionsfel och inte mekanisk skada. Serviceavdelningen för de flesta företag ser till att skrupelfria köpare inte lurar dem och noggrant övervakar kvaliteten på produkter som levereras till marknaden. så sådana fall är sällsynta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att utvärdera madrassens fasthet och storlek. Varje person väljer en sak för sig själv - någon gillar att madrassen är mjuk eller medelstor, någon tvärtom. Materialets densitet spelar också roll. I detta avseende är flerlagermadrasser mest efterfrågade.

När du köper bör du kontrollera tillgängligheten av certifikat och produktcertifikat. Om deras äkthet är i tvivel är det bättre att avstå från att köpa saken, även om den har ett attraktivt pris. Dumpningspris är ett annat knep av skrupelfria tillverkare, som därmed försöker sälja en produkt som inte uppfyller de krav som krävs.

Bild
Bild

Vård

Fördelarna med en latexmadrass är välkända:

  • Dammkvalster kommer inte överens i den;
  • Det provocerar inte utvecklingen av allergier;
  • Produkten kan användas i upp till 40 år.

Latex har också nackdelar. Det kan inte lagras vid temperaturer under noll, eftersom det spricker. Om detta dock händer, så finns det en speciell förening som limmar latexen.

Madrassen kan tvättas i maskin , men han är "rädd" för tvättmedel där klorkomponenter finns. Det rekommenderas inte heller att hålla sådana produkter i direkt solljus under lång tid.

Bild
Bild

Madrassen behöver en bra bas. Sängen måste ha lameller av hög kvalitet. Om den är mycket stor behöver den ytterligare stöd i mitten av sängen. Det rekommenderas att vända produkten var tredje månad så att den inte sjunker på platser med konstant stress. Om möjligt rekommenderas det i varmt soligt väder att ventilera det genom att placera det under en baldakin i frisk luft.

Det är också nödvändigt att ändra madrassens platser från huvudets position till fötterna. Det rekommenderas att göra detta var 3-4 månader. Alla barn älskar att hoppa på madrasser, men det avråds starkt att göra det, eftersom även högkvalitativa produkter inte tål stora spetsbelastningar.

Bild
Bild

För att en madrass ska hålla längre bör du definitivt använda madrassöverdrag. De tar belastningen. Det rekommenderas att dammsuga produkten en gång i månaden. Oundvikligen kommer damm och olika mikropartiklar på ytan, vilket fungerar som en grogrund för utseende av sängkvalster.

För att rengöra madrasser bör du använda schampo eller tvålösning, som är lätt att förbereda själv. Detta görs på följande sätt: diskmedel (70 g) tillsätts i glaset. Därefter hälls innehållet i mixern. Enheten slås på, ett tjockt skum visas, vilket är ett sätt att rengöra madrassen.

Bild
Bild

Recensioner

Lejonparten av kommentarer om latexmadrasser är positiva, men det finns alltid ett problem med val. Priserna på latexmadrasser är höga, så köpare undrar ofta hur man köper en madrass av god kvalitet så att den passar i alla avseenden utan att spendera mycket pengar. För att göra detta är det bäst att köpa sådana produkter i en offline -butik under försäljningsperioden, för att inte snubbla på en falsk.

Ofta diskuteras mängden naturlig latex från en viss tillverkare . Hevea juice härdar i tolv timmar, så riktiga finsmakare av bekväm vila hävdar att naturliga latexmadrasser bara kan köpas i Sri Lanka, Vietnam eller Thailand. Denna fråga är kontroversiell. Den frysta saften av hevea är bara en värdefull råvara, men det är möjligt att göra en underbar sak av det med tillgången till modern teknik när som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latexmadrasser tillverkade enligt Ergo Foam -metoden är också märkbart efterfrågade. Sådana produkter erövrar sakta men stadigt den ryska marknaden. Kunderna föredrar i allt högre grad just dessa madrasser.

Rekommenderad: