Bad Av Avrundade Stockar (43 Bilder): Tvåvåningshus I Trä Med Vindsvåning, ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Bad Av Avrundade Stockar (43 Bilder): Tvåvåningshus I Trä Med Vindsvåning, ägarrecensioner

Video: Bad Av Avrundade Stockar (43 Bilder): Tvåvåningshus I Trä Med Vindsvåning, ägarrecensioner
Video: Mooring whips förtöjningsstänger 2024, April
Bad Av Avrundade Stockar (43 Bilder): Tvåvåningshus I Trä Med Vindsvåning, ägarrecensioner
Bad Av Avrundade Stockar (43 Bilder): Tvåvåningshus I Trä Med Vindsvåning, ägarrecensioner
Anonim

Under många år har trä betraktats som huvudmaterialet för konstruktion av bad. Träbad är älskade för sin unika interiör och varma hematmosfär. Byggnader av massivt trä ser särskilt imponerande ut, en av varianterna är bad av rundade (kalibrerade) stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Trä har varit och är fortfarande det mest populära materialet som används i bastubyggande. Inget annat alternativ kan matcha dess prestanda och prestanda. Dessutom kommer byggandet av bad från trä att kosta flera gånger mindre än från tegel, medan livslängden blir längre.

Du kan bygga ett träbad från en rundad stock med dina egna händer . Om du redan har erfarenhet av att bygga hus, kommer den här processen inte att verka så mödosam. Dessutom påminner det något om montering av en designer - det viktigaste är att känna till principen för fastsättning av stockar och kunna hantera byggnadsutrustning.

Bild
Bild

Projekt av sådana bad är mer och mer vanliga. Detta material blev kär i sitt relativt överkomliga pris och miljövänlighet. När du börjar bygga byggnader från kalibrering är det dock värt att känna till några av funktionerna i detta material.

För det första, som alla träslag, är en sådan stock benägen att ruttna, därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt impregnering av materialet med speciella svampdödande föreningar. För det andra, om reglerna för konstruktion av bad inte följs, finns det risk för att det blåser genom väggarna. Detta kan undvikas genom att anförtro designen och konstruktionen till proffs som kompetent kommer att montera byggnaden och tillhandahålla högkvalitativ isolering av timmerhuset.

Träbad kräver uppmärksamhet inte bara under konstruktionen, utan också under drift: det är nödvändigt att regelbundet isolera och fylla upp de sprickor som kan uppstå på grund av deformation av stockarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett badhus är ett rum där luftfuktigheten ständigt förändras. För att undvika ruttnande väggar är det nödvändigt att utrusta rummet med ett bra ventilationssystem.

En annan viktig aspekt är brandfarlighet. Eftersom ugnen värms regelbundet och ofta når höga temperaturer, bör badets funktion kontrolleras strikt och brandförebyggande åtgärder måste iakttas.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ett runt timmerbad har många fördelar:

  • Miljövänlighet. Trä avger inga skadliga ämnen under uppvärmning, och till och med, träbad anses vara fördelaktiga för hälsan, och att vistas i ett ångrum likställs med hälsoprocedurer. Vissa träslag innehåller naturliga eteriska oljor som har en gynnsam effekt på förångningsprocessen.
  • Låg värmeledningsförmåga . Bad, liksom trähus, ger svalka på sommaren och värme på vintern. Tätningen av timmerhuset låter dig snabbt värma upp rummet och behålla önskad temperatur under lång tid.
  • Naturlig ventilation . Trä har en fibrös struktur och unik andningsförmåga. På grund av detta sker luftcirkulation, som mättar rummet med syre.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lång livslängd . Om konstruktionen och konstruktionen utfördes i enlighet med standarderna, kommer badet att hålla i årtionden. Det mest hållbara virket anses vara sådana träslag som asp och lärk.
  • Prisvärt pris . Jämfört med byggnader av tegel eller sten kommer ett träbadhus att kosta flera gånger billigare.
  • Snabb och bekväm installation . Tack vare det enkla spikfästsystemet kan badet fällas som en konstruktör.
Bild
Bild

Följande faktorer kan särskiljas från minuserna:

  • byggnadens ganska långa krympperiod;
  • sannolikheten för deformation av stockarna under krympning;
  • hög luftfuktighet under drift det första året.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att sådana brister uppträder redan i början av operationen. Byggnader gjorda av kalibrerade stockar tjänar mindre än byggnader från ett "vilt" timmerhus.

Men genom att anförtro konstruktionen för proffs är det möjligt att få ett vackert bad av hög kvalitet, vars fördelar kan avnjutas i mer än ett dussin år. De estetiska egenskaperna hos de invändiga och yttre avrundade timmerbadet kan inte jämföras med någon annan typ av dessa konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Kammartorkande rundade stockar produceras genom bearbetning av massiva trästammar med specialutrustning. Som ett resultat erhålls stockar med standarddiameter (från 180 mm) med förberedda spår för installation. Den traditionella cylindertjockleken är från 18 till 32 mm. Om det behövs kan du beställa produktion av stockar enligt individuella parametrar.

Under bearbetningen avlägsnas ett mjukt fuktigt lager av trä - savved som är benägna att snabbt förfalla och spricka. För tillverkning av stockar används endast trädkärnor, som kännetecknas av höghållfasta egenskaper. Tack vare detta blir träet mer hållbart och slitstarkt.

Bild
Bild

I vissa fall, som ett resultat av avlägsnandet av savträ, behöver stockarna ingen efterbehandling - de är redan slipade och redo för kalibrering.

Tekniska egenskaper hos rundade stockar:

  • Hög motståndskraft mot yttre stimuli. Under behandlingen impregneras stockarna med speciella antiseptika och antirepiner, som är nödvändiga för att skydda mot svamp, fukt, insekter och eld.
  • Värmekapaciteten hos kalibrerade stockar är fem gånger högre än tegel och betong. Således är trähus och bad varma och sunda, och viktigast av allt, de är resistenta mot fluktuationer i temperatur och luftfuktighet.
  • Den naturliga fuktigheten i trä kan nå 70%. Det kommer att ta ungefär ett år att "stå" baden från "cylindern".
  • Estetiskt utseende. Tack vare modern teknik har tillverkarna lyckats utöka sortimentet av detta material. Idag finns stockar med olika diametrar och längder till salu. Träet presenteras i flera nyanser: från rödaktiga till ljusgula färgvariationer med ett uttalat mönster, som ser särskilt vackert ut. Dessutom kan du överge inredningen till förmån för en miljövänlig inredning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En rundad stock kan ha två typer av spår: mån och finsk . Formen på den första liknar en halvmåne, men de finska spåren skiljer sig inte bara i formen - deras bredd är mycket större, vilket gör det möjligt att skapa ett mer effektivt termiskt lås. Detta i sin tur minskar avsevärt kostnaden för uppvärmning av lokalerna, vilket är en viktig faktor vid konstruktion av bad.

Spårets speciella form låter dig avsevärt spara på att täta väggarna. I vissa fall ersätter hantverkarna helt denna procedur med behandling av stockar med ett speciellt tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de typer av finska spår är norska. Dess form är mer kantig, på grund av att stockarna fäster närmare varandra, vilket ökar rummets värmekapacitet.

Innan du fortsätter med installationen av fönster- och dörrkonstruktioner måste du vänta cirka sex månader. Användningen av stockar med ett finskt spår kommer att minska krympperioden till 3 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att man använder stockar med en diameter på 22 till 26 cm. Det rekommenderas inte att använda trä med en mindre diameter - detta kommer att påverka hela byggnadens värmeledningsförmåga negativt.

För produktion av rundade stockar är träslag som gran, tall, cederträ och lärk lämpliga.

Naturligtvis har tall de bästa egenskaperna, eftersom dess fuktmotståndsindikatorer klart överträffar andra träslag. Det ändrar inte sina egna egenskaper med frekventa hopp i temperatur och luftfuktighet. Hardved av asp och al är också populärt vid konstruktion av bad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Få människor vet att trä av samma typ kan ha en annan densitet beroende på tillväxtplatsen.

Vid köp av material för att bygga ett bad bör följande faktorer beaktas:

  • klyvningsmotstånd;
  • låg värmeledningsförmåga;
  • låg värmekapacitet;
  • inga hartsfickor;
  • små eller inga knop;
  • trevlig doft.
Bild
Bild

För att badet ska vara starkt och hållbart bör dess konstruktion närmar sig mycket försiktigt. Att göra till och med ett litet misstag kan leda till sprickor eller sprickor i stockarna, vilket i sin tur påverkar byggnadens livslängd.

Layout

Varje "cylindriskt" badhus kommer att se vackert och imponerande ut. Bastun med terrass ser särskilt elegant ut, där du kan koppla av efter vattenprocedurer och njuta av frisk luft. Ofta tillhandahålls planeringen av terrassen i designstadiet, och dess konstruktion utförs på en gemensam grund och under ett gemensamt tak.

Bild
Bild

Särskilt populära är tvåvåningsbastur med terrass eller vind. På andra våningen kan du utrusta en relaxavdelning med rum för spabehandlingar eller ett gäst sovrum, och på terrassen och verandan kan du placera en grill eller grill. Sådana bad är vanligtvis en del av underhållningskomplex och är utformade för hög trafik och regelbunden användning. Ofta när det på badkomplexets territorium finns eleganta lusthus, simbassänger och olika dekorativa element.

Parametrarna för bad av kalibrerade stockar kan vara olika . Standardprojekt innebär en huvudstruktur på 4x6 m. En terrass eller veranda görs vanligtvis 3x4 m - precis som köket. Stora byggnader kan nå storleken 5x5 eller till och med 6x6 m med ett omklädningsrum på 3 x 4. Vanligtvis görs tillbyggnader i storleken 1,5x4 m, som kan användas som vilorum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att ju större tillbyggnad, desto mer komplext blir projektet och desto mer intressanta kan de arkitektoniska lösningarna vara.

Att designa bastur med pool är en komplex och tidskrävande process .snarare än att skapa vanliga projekt. Skapandet av ett sådant projekt innebär att man tar hänsyn till många faktorer: byggnadens utseende, dess form, typ av fundament, platsen för tekniska nätverk, vattentätning av väggar och mycket mer. Poolen kan placeras inuti badhuset och utanför. I det senare fallet används vanligtvis uppvärmning.

Alternativen för komplex med utomhuspool anses vara ett mer ekonomiskt alternativ och är inte så svåra att genomföra. Poolen kan placeras under samma tak som bastun och ha gemensam teknisk kommunikation med den. Men i det här fallet kommer ett stort område att krävas för att rymma alla byggnader, och volymen av markarbeten kommer att vara flera gånger större.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ägarrecensioner

De flesta konsumenter som väljer rundade stockar för konstruktion av bad talar positivt om detta material. Det utmärks särskilt av analoga material av dem som är oberoende engagerade i konstruktionen av ett bad. Enkelhet och enkel konstruktion noteras, vilket inte alls är förvånande, eftersom den kalibrerade stocken är bekvämt anpassad till varandra, vilket underlättar installationsprocessen.

Vissa badägare har valt just detta material . för dess externa data och ganska billiga priser. Det låga priset på en stock gör att du kan närma dig designen av ett bad på ett stort sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns recensioner om frånvaron av värmeförlust i ångrummet, vilket är viktigt för ett bad. Dessutom sparar ägarna till ett bad från en kalibrerad stock ved uppvärmning, eftersom korrekt monterade balkar utesluter möjligheten att blåsa genom väggarna.

Många oroar sig över att träbad är brandfarliga och är rädda för att bygga byggnader från färdiga stockar. Rädslorna är dock helt förgäves, eftersom moderna metoder för träbearbetning gör det möjligt att uppnå en utmärkt eldfast beläggning som skyddar byggnadens väggar väl från antändning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa ägare klagar över stockens långa krympning .varför byggprocessen försenas. Det är värt att notera att detta inte är helt sant, eftersom krympningsperioden i många avseenden beror på specialisterna som kommer att vara engagerade i byggandet av byggnaden. Korrekt monterade stockar, kompetent tillvägagångssätt och erfarenhet från hantverkare kommer att minska tiden till flera månader.

Bild
Bild

Vackra exempel

Bastun med en pool inuti kommer att vara ett bra ställe att koppla av när som helst på året. För att göra resten bekvämt och trevligt bör du ta hand om att installera vattentätning, rengöring, värmesystem av hög kvalitet. Poolen kan ha vilken form som helst: rund, oval, rektangulär eller lockig.

Bild
Bild

Envåningsbad är ett klassiskt alternativ för ett litet område. Den ursprungliga konstruktionslösningen kompenserar byggnadens storlek.

Bild
Bild

Bad med terrass ser särskilt vackra ut. Terrassen i ekostil, kompletterad med vintage lampor, kommer att bli en favorit viloplats. Dessutom är det här som du kan placera en grillugn eller grillpanna.

Rekommenderad: