Fotoblixtar (28 Bilder): LED-blixt På Kameran Och Andra Typer, Kamerans Blixtnummer, Dess Schema. Hur Väljer Jag En Blixt?

Innehållsförteckning:

Video: Fotoblixtar (28 Bilder): LED-blixt På Kameran Och Andra Typer, Kamerans Blixtnummer, Dess Schema. Hur Väljer Jag En Blixt?

Video: Fotoblixtar (28 Bilder): LED-blixt På Kameran Och Andra Typer, Kamerans Blixtnummer, Dess Schema. Hur Väljer Jag En Blixt?
Video: Blixt på kameran 2024, Maj
Fotoblixtar (28 Bilder): LED-blixt På Kameran Och Andra Typer, Kamerans Blixtnummer, Dess Schema. Hur Väljer Jag En Blixt?
Fotoblixtar (28 Bilder): LED-blixt På Kameran Och Andra Typer, Kamerans Blixtnummer, Dess Schema. Hur Väljer Jag En Blixt?
Anonim

Fototekniken har länge varit ganska populär bland många yrken och människor, eftersom den låter dig ta olika typer av fotografier som gör det möjligt att fånga vissa stunder i vårt liv. Ett av dess väsentliga attribut är en fotoblixt. Låt oss försöka ta reda på vad en kamerablixt är, hur den fungerar och vad som händer.

Bild
Bild

Vad det är?

Om vi pratar om vad en professionell blixt för kameror är, kan detta kallas en artificiell ljuskälla, som är nödvändig för bildandet av högintensiva blixtar av mycket kort varaktighet . Denna enhet används för fotografering i svagt eller svagt ljus, samt för att fotografera föremål i snabb rörelse och som arbetsljus i fotostudior.

Bild
Bild

Idag används de i många fall elektroniska blixtar.

Fördelarna med sådana enheter, jämfört med permanenta ljuskällor, kommer att vara bättre energieffektivitet på grund av möjligheten till korttidsanvändning endast när slutaren är öppen.

Blixten gör det också möjligt att ta skarpa foton av objekt som rör sig snabbt på grund av den extremt korta glödtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Kretsen på vilken nästan alla elektroniska små blixtar fungerar är mycket enkel och består av huvuddelarna - en anordning för att starta en gasurladdningslampa och en lagringskondensator. Omvandlingen av elektricitet till ljus utförs tack vare en gaslampa av pulstyp som skapar en urladdning. Vanligtvis är det tillverkat som ett förseglat transparent rör av glas med en ringformad, rak eller välvd form, som är fylld med gas.

Bild
Bild

Xenon används oftast för fyllning. I dess änddelar finns vanligtvis ett par elektroder, som är gjorda av eldfasta material. En högspänningskälla är ansluten till dem - en lagringskondensator. Den lagrar energi, som vid urladdning omvandlas till ljus. En annan elektrod i pulslampan tänds. Vanligtvis är det skapat av tråd eller i form av en ledande typ av mastikband.

Startanordningen är en automatisk steg-upp-transformator, i vilken en startkondensator matas ut till primärlindningen genom enhetens synk-kontakt, som inte har en särskilt stor kapacitet. Och vid utgången av den högspänningstyplindning som är ansluten till tändtypselektroden i den ovannämnda lampan, bildas en högspännings AC-potential i storleken ett par tusen volt.

Bild
Bild

Och en bärbar modern modell av en elektronisk fotoblixt fungerar så att först en kondensator av lagringstyp som laddades till en spänning på upp till 400 volt är ansluten till en lampa med gas.

Men en sådan spänning på lampelektroderna räcker inte för att urladdningen ska ske av sig själv.

För att göra detta, när slutaren är helt öppen, när synkrokontakten är aktiverad, joniserar en högspänningspuls, som matas till tändelektrodens elektrod, gasen inuti och blir orsaken till början av urladdning av lagringen kondensator genom blixtlampan. Urladdningen varar bara ett par ögonblick, men den åtföljs av en intensiv ljusblixt, varefter spänningen över kondensatorn minskar och urladdningen försvinner.

Bild
Bild

Därefter laddas lagringskondensatorn igen, med nästa puls applicerad på tändningselektroden, är lampan igen redo att ge en ljusblixt. Nästan alla befintliga fotografiska enheter har denna funktionsprincip, som finns i både enkla och premiumkategorier.

Översikt över arter

Låt oss nu försöka ta reda på vilken typ av blixtenheter som kan baseras på olika kriterier: plats, trådlösa justeringsmöjligheter, tecken på automatisering och möjligheten att arbeta med kameror från olika tillverkare.

Baserat på automatisering

Om vi pratar om tecknet på automatisering kan utbrott enligt detta kriterium vara:

  • icke-automatiska, som ger en viss mängd ljus;
  • mäta belysning med sin egen sensor eller med en enhet installerad i kameran;
  • mäta belysning med en preliminär impuls av utvärderande karaktär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om möjligt, arbeta med kameror av olika märken

Enligt detta kriterium är flashmodeller så här

  • Universell . Deras kännetecken är närvaron av en central kontakt, varför de inte är särskilt dyra. Men innan du använder en sådan modell bör du noggrant läsa instruktionerna för en sådan blixt innan du monterar den på kameran. Det är bara att ett antal av dem är skapade enligt högspänningskopplingskretsar, sådana modeller kan inte monteras på moderna kameror, så att enhetens elektronik inte skadas av högspänning. Vanligtvis kan effekten av sådana blixtar styras av ett ljuskänsligt element i själva enheten.
  • Universella modeller med en speciell kontakt , som kan anslutas till en enhet från en viss tillverkare med en speciell adapter.
  • Systemmodeller , som endast är lämpliga för fotografisk utrustning från en viss tillverkare eller företag. Sådana modeller gör det oftast möjligt att använda TTL- eller E-TTL-ljusmätning och andra moment.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plats

Genom placering kan valfri blixtmodell vara enligt följande

  • Inbyggd i själva kameran . En sådan modell kommer inte att ha stor kraft och på grund av dess närhet till objektivaxeln ger den en platt bild, där det nästan inte finns några skuggor, och strukturen är mycket dåligt markerad. Den största fördelen med en sådan modell är att den alltid finns i kameran och inte ökar dess vikt och dimensioner alls. En sådan enhet kommer att vara bra för fotografering på en ljus solig dag för att markera hårda skuggor från solen.
  • Fixat på fotografisk utrustning … Vanligtvis är denna impulsmodell mer kraftfull än den inbyggda. Det låter dig få en platt bild med skarpa skuggor av liten storlek. Ett antal enheter har funktionen att vrida huvudet uppåt eller åt sidan, vilket gör att du inte kan rikta blixten mot objektet som skjuts, utan mot ett vitt tak eller en reflektionsskärm, så att belysningen blir så naturlig som möjligt.
  • Modell som inte är kopplad till fotografisk utrustning … Till exempel manuell. Denna kategori av modeller låter dig flexibelt byta belysning när fotografens idé förändras. Till exempel, för att få mjuk belysning, rikta en separat blixt direkt mot motivet. Du kan styra sådana enheter antingen trådlöst eller med en kabel. Detta gör det möjligt att styra flera enheter samtidigt.
  • Makro blinkar . För makrofotografering används en ringformad eller dubbelblixtmekanism, som är monterad på linsen. En makrokamerablixt är inte särskilt effektiv eftersom objektivet blockerar blixten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trådlös kontroll om möjligt

Enligt ett sådant kriterium som förmågan att styra blixten utan ledningar är de:

  • fungera som slav och ledare;
  • slavar;
  • ledande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första gruppen gör det möjligt att styra olika typer av avancerade funktioner - pulskraft, mäta belysningen av ett borttagbart objekt, bilda grupper av blixtar. Den andra gruppen kan utlösas endast av impulsen från den bärande blixtmodellen. Normalt är det utbrott i mellanklassen. Även i manuellt läge kan de användas som mästare … Huvudblixtenheten är en specialiserad kontrollmodell, som ger en impuls av önskad typ, men inte tillåter huvudmodellen att starta slavanordningen, eller den enklaste modellen, som kan utlösa ytterligare blixt.

Populära modeller

Som du kan se är spektrumet av blixtar på marknaden extremt stort: från de enklaste till tekniskt komplexa enheterna. Låt oss säga lite om de mest populära och efterfrågade blixtmodellerna. Den första modellen som förtjänar användarnas uppmärksamhet - Canon Speedlite 600EX II-RT.

Bild
Bild

Denna modell är en dyr studioutrustning, utrustad med ett vattentätt fodral och högsta driftshastighet.

Om vi pratar om dess funktioner, så ska det sägas att denna blixt är konventionell och har ett skofäste … Det ledande numret här är 60 meter och omladdningstiden är från 3,3 sekunder. Modellen är utrustad med ett vridbart huvud och har en display som är utrustad med bakgrundsbelysning, samt en vidvinkel diffusor.

En annan modell värd att uppmärksamma är Nikon Speedlight SB-5000 … Det är extremt exakt och snabbt och är endast lämpligt för Nikon -kameror. Det finns ett "sko" fäste här.

Bild
Bild

Detta utbrott klassificeras som normalt.

Det ledande antalet i denna modell är 28 meter. Nikon Speedlight SB-5000 är utrustad med en display och ett roterande huvud. Det finns också en autofokusbelysning här.

Bild
Bild

En annan ganska intressant modell är Sony HVL-F43M . Dess särart är att det är en av de mest kraftfulla blixtenheterna på marknaden. Dess robusta kaross garanterar dess höga kvalitet och hållbarhet. Den är utrustad med ett skofäste.

Bild
Bild

Detta är en vanlig blixt med ett lednummer på 43 m.

Utrustad med en display såväl som ett vridbart huvud och möjliggör modelleringsljus av hög kvalitet. Enheten kommer att drivas av 4 AA-batterier. De kommer att räcka tillräckligt för att säkerställa hög kvalitet och effektiv drift av denna enhet.

Hur väljer man?

Låt oss nu ge några tips som låter dig välja blixten av högsta kvalitet som uppfyller de nödvändiga kraven och kriterierna. Den första viktiga punkten att vara uppmärksam på är kamera kompatibilitet . Här kommer allt från märkning av enheten och information och dess kompatibilitet, som finns i bruksanvisningen.

Nästa viktiga punkt är fastsättning … De allra flesta modellerna är utrustade med speciella skor, även om de tyngsta modellerna kan monteras på en stolpe eller tråd. Den tredje viktiga aspekten är blixt typ … Det kan vara vanligt, två -lampa, cirkulärt, LED - allt beror på var exakt du behöver använda den här enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktiga faktor är riktnummer . Detta är en konventionell indikator som beskriver intensiteten av blixtens ljus. För billiga modeller anses en indikator på 10-12 vara normal, och för högre kvalitet - upp till 20. Externa modeller har en indikator på mer än 20. En annan viktig aspekt är omladdning . Dess hastighet beror på vilken typ av kondensator som används, strömkälla, elektronisk fyllning och ett antal andra punkter.

Förutom hennes hastighet, varaktigheten är också viktig, vilket beror på driftläget.

En viktig egenskap hos blixten är närvaron av en egen skärm, vilket gör det möjligt att se alla inställningar och information om driftläget.

Naturligtvis blir denna typ av blixt mycket lättare att hantera.

Rekommenderad: