Linsrengöring (19 Bilder): Hur Man Torkar - Produkter Och Pennor. Hur Rengör Jag Kamerans Objektiv Från Damm?

Innehållsförteckning:

Video: Linsrengöring (19 Bilder): Hur Man Torkar - Produkter Och Pennor. Hur Rengör Jag Kamerans Objektiv Från Damm?

Video: Linsrengöring (19 Bilder): Hur Man Torkar - Produkter Och Pennor. Hur Rengör Jag Kamerans Objektiv Från Damm?
Video: How to Clean your Camera Lenses - Lens Cleaning Kit 2024, Mars
Linsrengöring (19 Bilder): Hur Man Torkar - Produkter Och Pennor. Hur Rengör Jag Kamerans Objektiv Från Damm?
Linsrengöring (19 Bilder): Hur Man Torkar - Produkter Och Pennor. Hur Rengör Jag Kamerans Objektiv Från Damm?
Anonim

Ramens kvalitet beror på många faktorer: fotografens professionalism, de tekniska egenskaperna hos den använda kameran och ljusförhållandena. En av nyckelpunkterna har att göra med objektivets renhet. Vattendroppar på dess yta eller damm kan påverka bildkvaliteten negativt. För att förhindra att detta händer måste du regelbundet rengöra linsen med hjälp av speciella medel för att ta bort smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Ett av de viktigaste verktygen som används vid rengöring av fotooptik är en borste. Det måste vara mjukt. Med dess hjälp elimineras dammpartiklar, liksom smuts som samlats i fodralet från linsens yta. Den största fördelen med mjuka borstar är att de inte skadar optiken.

Bild
Bild

Förutom borsten krävs andra material:

  • mjukvävnad;
  • en liten luftfylld päron;
  • rengöringslösning;
  • speciell penna.

Rengör inte linsen med pappersservetter eller bomullstyg, eftersom det är full av repor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort ackumulerat damm utan att komma i kontakt med linsen är det värt att använda en liten luftfläkt. En alternativ lösning är att använda en liten medicinsk lavemang eller spruta. En lösning för att ta bort smuts från den optiska ytan finns i butiken .där sådana varor säljs. Många fotografer använder enkel etylalkohol ..

Det är förbjudet att använda vodka, det innehåller glycerin och andra komponenter som kan skada optikens antireflekterande lager.

Det finns också specialpennor utrustade med en mjuk borste och en svamp som är impregnerad med ett rengöringsmedel.

Hur väljer man en produkt?

Ett professionellt kit för varje fotograf bör innehålla rengöringsmedel för underhåll av utrustning. Valet av sådana medel måste hanteras med allt ansvar, eftersom kamerornas prestanda och följaktligen bildkvaliteten direkt beror på detta.

Du kan rengöra kameralinser med alkohol, men det är bättre att ersätta det med en penna som är speciellt utformad för rengöring av optik … Detta är ett bra alternativ till våtservetter och alkoholbaserade formuleringar. En Lenspen -penna är det bästa valet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer produkter för rengöring av fotooptik, läs recensioner av andra personer som är involverade i fotografering. Notera yttrandet från proffsen inom detta område.

Rengöringsprocess

Rengör kameralinsen korrekt, annars kan den repas. Proceduren är enkel att hantera på egen hand. Det viktigaste är att torka av linsen mycket noggrant.

Bild
Bild

Vi berättar hur man rengör objektivet på en DSLR från damm. Du bör börja med denna detalj .… Det betyder inte att resten av objektivet är underhållsfritt. Objektivet är värt att börja med eftersom det är lättast att städa. Procedurens varaktighet beror på föroreningens särdrag.

Förekomsten av en liten mängd damm på utsidan är tillåten - detta påverkar inte bildkvaliteten. Stora dammansamlingar avlägsnas försiktigt med en borste eller blåses av med en luftfläkt.

Du kan inte blåsa genom linsen själv - saliv kan komma på det, och dammet förvandlas till smuts, det blir svårare att eliminera det.

Bild
Bild

Hemma kan du ta bort mindre föroreningar: stänk från vatten, fingeravtryck. Innan du torkar av linsen ska du först ta bort torrt damm med en borste … Om denna procedur försummas kan små sandkorn repa glaset.

Efter att du har borstat damm av linsen, torka försiktigt av mikrofiberduken. Fortsätt försiktigt och undvik tryck. I vissa fall behöver glaset inte ens torkas - du behöver bara göra det blött lite. Mikrofiber servetter absorberar perfekt fukt och smuts, efter användning har de inga fibrer kvar.

Om kondens uppstår på frontlinsen på grund av temperaturfluktuationer är det inte nödvändigt att torka av det. Om glaset är rent torkar fukten av sig själv.

Bild
Bild

Mycket smutsig lins med fingeravtryck och smutsiga ränder kräver rengöring med våt rengöring … Mikrofiber tar bort smuts på fältet. Du kan använda alkoholsprit hemma. En servett fuktas något i den, varefter linsen torkas av med rörelser i en cirkel från mitten. Torka slutligen av linsen med en torr trasa.

Filter som utför en skyddande funktion, på vilka en antireflexbeläggning appliceras, rengörs på ett liknande sätt. Element utan upplysning kan tvättas med varmt tvålvatten efter att tidigare ha tagits bort från kameran och sedan torkas av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grov hantering av linsen under drift och rengöring kan resultera i repor. Små defekter påverkar inte bilden.

Hantera ultravidvinkellinser med särskild försiktighet … På grund av överdriven skärpa kan defekter på främre objektivet varieras väl. Linserna på dessa linser är mycket konvexa, så de är mer mottagliga för smuts och repor, och de har inte heller en tråd för ett säkerhetsfilter.

Bild
Bild

Rengöring är nödvändig för både främre linser och andra komponenter i fotooptik. Det bakre glaset är svårare att bli smutsigt, eftersom det sitter i fotoutrustningens kropp. Om det kommer smuts på den ska rengöringen inte skjutas upp.

Utskrifter på det bakre objektivet påverkar kvaliteten på dina bilder … Detta element rengörs enligt samma princip som det främre. Arbeta försiktigt och undvik för högt tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linsfästet (även kallat hästsvansen) bör rengöras då och då med en servett. Kontaminering av denna del påverkar inte utrustningens optiska kvaliteter, men de kan så småningom tränga in i kameran och störa matrisens funktion. På grund av smuts accelererar det mekaniska slitage på bajonetten - detta måste också beaktas.

Att ta hand om optikhuset är begränsat till att torka av det … Denna del av kammaren rengörs endast för estetiska ändamål. Den enda faran är sandstoppning i sprickorna mellan de rörliga linselementen. Om kroppen är mycket smutsig kan du använda en tandborste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att inte röra utrymmet inuti linsen .… Få människor kommer att kunna demontera, rengöra och montera inriktningen av en modern kamera på egen hand. Och det finns inga detaljer som kräver rengöring.

Ett sådant behov kan uppstå endast om kameran har förvarats på en fuktig plats under lång tid och optiken har blivit möglig. I det här fallet är det bättre att använda tjänsterna från ett servicecenter.

Under normala användningsförhållanden behöver du inte rengöra det inre av optiken.

Bild
Bild

Följ dessa enkla riktlinjer för linsvård:

  1. ta bort damm noggrant;
  2. använd en mjuk, fettfri borste;
  3. När du använder alkoholhaltiga produkter, se till att de inte faller in i lederna på de optiska elementen - detta är belastat med objektivfel;
  4. Innan du rengör kameran måste du stänga av den och ta bort objektivet.

Objektivet är kamerans öga, ramarnas uttrycksfullhet beror på det, därför bör vården av detta element inte försummas. Ta bort smuts korrekt och din optik håller länge.

Rekommenderad: