Digitalisering Av Fotografiska Filmer (28 Foton): Skanning Och Andra Metoder För Digitalisering Av Film Av Hög Kvalitet Hemma Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Digitalisering Av Fotografiska Filmer (28 Foton): Skanning Och Andra Metoder För Digitalisering Av Film Av Hög Kvalitet Hemma Med Egna Händer

Video: Digitalisering Av Fotografiska Filmer (28 Foton): Skanning Och Andra Metoder För Digitalisering Av Film Av Hög Kvalitet Hemma Med Egna Händer
Video: Digitalisering och överföring av smalfilm: Del 1 2024, Maj
Digitalisering Av Fotografiska Filmer (28 Foton): Skanning Och Andra Metoder För Digitalisering Av Film Av Hög Kvalitet Hemma Med Egna Händer
Digitalisering Av Fotografiska Filmer (28 Foton): Skanning Och Andra Metoder För Digitalisering Av Film Av Hög Kvalitet Hemma Med Egna Händer
Anonim

Debatten mellan förespråkare för digital och analog fotografering är praktiskt taget oändlig. Men det faktum att lagring av foton på skivor och flash -enheter i "molnen" är mer bekvämt och praktiskt, kommer knappast någon att bestrida. Och därför är det viktigt att känna till de viktigaste sätten att digitalisera fotografiska filmer, deras nyanser och finesser.

Bild
Bild

Hur digitaliseras med en skanner?

Redan från början är det värt att påpeka att digitalisering av fotografiska filmer hemma är ganska tillgängligt även för icke-proffs. Det är logiskt att starta analysen av detta ämne genom att skanna analoga bilder. För att lösa ett sådant problem rekommenderas det vanligtvis att använda speciella miniatyrskannrar. De fungerar relativt snabbt och garanterar en bra kvalitet på fotograferingen. Experter rekommenderar främst Dimage Scan Dual IV, MDFC-1400.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är inte alls nödvändigt att köpa så dyra modeller i alla fall. Digitalisering på en konventionell skanner kan inte ge de sämsta resultaten.

Vissa versioner har till och med ett speciellt fack för att hålla filmen. Detta alternativ finns i avancerade skannrar Epson och Canon . Filmerna fixeras i en hållare, skannas och sedan sparas det negativa till en dator och efterbehandlas.

Men här är det värt att göra ytterligare en avvikelse - nämligen att påpeka att du måste arbeta med ganska olika filmer . En positiv bild, eller positiv för kort, förmedlar färger och nyanser så realistiskt som möjligt, i ett naturligt område. De allra flesta fotografiska bilderna på film är dock färgnegativa. De områden som skuggas i verkligheten kommer att återges med ljusare, och de områden som är mörka på det negativa är i verkligheten så väl upplysta som möjligt. Ibland stöter man på svarta och vita negativ baserade på traditionella silverföreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan kvalitativt digitalisera vilken film som helst med egna händer med hjälp av surfplatta. Naturligtvis, om skannern har funktionen att arbeta med fotografiska material. Som ett resultat av genomlysning av ramar kommer det reflekterade ljuset in i det avkännande elementet. Att konvertera de mottagna signalerna till digital form är relativt enkelt.

Glasytan är dock ett problem . Det kommer inte att sprida ljusstrålar, utan kommer att överföra dem obehindrat. Som ett resultat minskar kontrasten för den digitala bilden märkbart. Ett alternativ presenteras av slutna bildskannrar - filmen i sådana system hålls stadigt i ramen. Den går sedan in i skannern, där ingenting stör överföringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Några av modellerna är till och med utrustade med anti-newtonska glasögon.

Deras väsen är enkel. När transparenta ytor inte är idealiska när det gäller inriktning framkallar de angränsande områdena ljusstörningar . Under "laboratorie" -förhållanden på fotografisk film framstår den som koncentriska iriserande ringar. Men vid riktig fotografering påverkar ett stort antal faktorer formen och storleken på sådana områden, och därför kan de se väldigt ovanliga ut.

Sanning, fotografer är inte nöjda med detta "ljusspel " … Och ramar för skanning löser också problemet endast delvis. De kommer inte att kunna jämna ut ytan till 100%. Och det är därför vi behöver anti-newtonskt glas, som delvis kommer att kompensera för störningar. Men det bästa resultatet, att döma av recensionerna, är att använda finmattade glasögon.

Bild
Bild

För att återgå till huvudämnet är det värt att nämna möjligheten att använda pseudotrummskannrar . Filmen placeras inte direkt där, utan välvd. En speciell krökning hjälper till att eliminera ojämn skärpa i bilder. En viktig bieffekt är förresten också en ökning av bildens klarhet som helhet. Perfekt för suddiga och svagt ljus.

Bild
Bild

Fotoskannrar av trumtyp använder de mest ljuskänsliga fotocellerna . Originalbilder är fixerade på en speciell cylinder (trumma). De är placerade på utsidan, men visar igenom efter att ha rullat på insidan. Arbetet kommer att bli snabbt och du kan få ett skarpt, skarpt skott med minimal ansträngning.

Den tekniska komplexiteten ökar dock kraftigt kostnaden och storleken på trumskannrar, så denna teknik är knappast lämplig för hemmabruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett radikalt sätt att spara pengar är att använda "konventionella" (icke-specialiserade) skannrar . För detta måste du göra ett litet arbete med dina händer. Ta ett ark A4 -kartong med en silversida. En mall ritas för den framtida reflektorn, sedan skärs arbetsstycket och viks med en silverkant inåt. När "kilen" har torkat med en öppen sida kan du omedelbart börja använda den.

Bild
Bild

Hur fotograferar man korrekt med en kamera?

Tyvärr är det inte alltid möjligt att skanna. Trots allt relativt få människor kan använda en hem- eller arbetsskanner … Det betyder inte att du behöver acceptera, ge upp allt och skjuta upp gamla foton till ett bättre ögonblick. Det är fullt möjligt att digitalisera dem genom att ta om. En liknande uppgift löses både med hjälp av en extern kamera och med användning av smartphones.

Bild
Bild

Naturligtvis passar inte alla smartphones. Det är lämpligt att välja modeller med högsta möjliga upplösning, annars behöver du inte räkna med tydliga foton. Det rekommenderas att stänga av blixten och ställa in högsta möjliga upplösning före fotografering. Används som bakgrundsbelysning:

  • skrivbordslampa;
  • elektriska lampor;
  • strålkastare på bilar och motorcyklar;
  • bärbara skärmar eller datorskärmar (som är inställda på högsta möjliga ljusstyrka).

För att själv överföra bilden till en dator från en filmnegativ måste du använda en kamera med ett makroläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta ökar bildens upplösning. Viktigt: fotoreproduktion bör utföras på en vit bakgrund, och därefter ska den resulterande bilden korrigeras med specialprogram . Vissa kameramodeller har redan specialiserade objektivfästen, så det finns inget särskilt behov av att "sträcka lakan" och göra något annat.

Bild
Bild

Det är fullt möjligt att göra ett cylindriskt munstycke själv . För detta ändamål, ta en cylinder, vars diameter är något större än linsens tvärsnitt. Konserver, te, kaffe och liknande metallburkar används. Ibland använder de till och med behållare för fiskfoder. En bit kartong eller plast fästs på cylinderns ena sida. På en sådan "plats" (termen för fotografer) skärs ett hål exakt till ramens storlek (oftast 35 mm).

Bild
Bild

Du måste fästa cylindern på linsen med den andra sidan . Kameran är placerad på ett stativ precis framför ljuskällan. Det ska inte finnas några andra källor, absolut mörker krävs. Filmen placeras på ett visst avstånd från lampan (men inte mer än 0,15 m). Detta kommer att säkerställa optimala förhållanden för att fånga färg- och svartvita bilder, samt utesluta de termiska effekterna av belysningsarmaturer.

Bild
Bild

andra metoder

En alternativ lösning kommer till nytta för dem som bara kan kopiera film till en mobiltelefon. D För arbete behöver du:

  • låda utan lock (storlek ca 0,2x0,15 m);
  • sax;
  • brevpapper kniv;
  • en bit tunn plast med en vit eller matt yta;
  • två kartongark (något större än kartongens botten);
  • student härskare;
  • penna av vilken hårdhet som helst;
  • liten bordslampa eller ficklampa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Linjalen används för att bestämma längden och bredden på ramen på filmen. En motsvarande rektangel skärs ut i mitten av ett av kartongarken, sedan upprepas denna procedur med det andra arket.

Vid kanterna på det resulterande "fönstret" faller 0,01 m tillbaka och skärs, vars längd är något större än öppningens bredd

0,01 m reträtt igen och igen gör ett snitt. Gör samma sak två gånger på andra sidan hålet. Sedan tar de upp plasten för att förbereda ljusdiffusorn. Plasttejpen ska ha samma bredd som skårorna. Dess längd är ungefär 0,08-0,1 m.

Bild
Bild

Först sätts tejpen in i snittet närmast fönstret. Just i dessa snitt, ovanför tejpen, lindas den fotografiska filmen. När allt onödigt tas bort från bordet sätts en ficklampa i lådan. På rutan med ficklampan på, sätt på hela det tidigare gjort tomma.

Det andra pappskiktet läggs mycket snyggt och anpassar fönstren . Annars kommer kameran att täppas till med överflödigt ljus. Efter att ha valt en lämplig ram måste du växla kameran till makroläge. Bilderna erhålls i negativ bild. Ytterligare arbete sker med hjälp av speciell programvara.

Bild
Bild

Det är värt att överväga ett annat möjligt alternativ för digitalisering av filmer . Det handlar om att arbeta med en fotoförstorare. I det här fallet används det naturligtvis inte av sig själv, utan i kombination med en plattskanner av hög kvalitet. Förstoringsglaset är orienterat så att linsaxeln gör en vinkel på 90 grader mot filmytan. Själva filmen är placerad i en standardram.

Var noga med att uppnå diffus matt belysning av hela ramen. Detta uppnås genom att installera en spridningsstruktur. Helst belysning med en kallspektrumfluorescerande lampa med bas . En glödlampa kan användas för svartvita filmer, men vid skanning av färgbilder är en sådan bruskälla oacceptabel.

Exponering väljs genom att testa för varje typ av negativ.

Bild
Bild

Valet av avståndet mellan linsen och förstoringsglaset är också individuellt. Bländarens extrema punkter undviks bäst. Man bör komma ihåg att det inte alltid är möjligt att använda ett stativ. Kopiering är möjlig på alla ställen där direkt ljus inte träffar filmen. Filmen måste torkas av damm innan den sätts in i förstoraren.

Förstoringsglasets ISO bör hållas till ett minimum . En slutartid på 2 sekunder är vanligtvis tillräcklig, men ibland tar det 5 eller 10 sekunder. Vi rekommenderar att du sparar ramar i RAW -format. Specialprogram gör att du kan styra processen direkt från din dator. Denna metod garanterar utmärkta resultat även med gamla filmer.

Bild
Bild

Hur redigerar man?

Först måste du välja en lämplig fotoredigerare. Det finns till och med många gratisprogram, så valet är stort. Därefter måste du beskära den ram som krävs. När detta är gjort vänds färgerna in och korrigeras sedan:

  • ljusstyrka;
  • mättnadsnivå;
  • kontrastnivå.
Bild
Bild

Innan seriös filbehandling bör du konvertera RAW till TIF . Du måste välja det första färgfiltret i ordning, som omvandlaren kommer att erbjuda. För att invertera färger kan du använda en speciell plug-in eller en förinställning av böjda linjer. Den enklaste snabbtangenten är dock inte värre.

Att dra ut färger och ljus börjar med autoläge, vilket åtminstone ger dig en uppfattning om vart saker går.

Bild
Bild

Seriöst och noggrant manuellt arbete väntar. Färgkomponenterna ändras strikt en efter en. Den avgörande färgkorrigeringen i många redaktörer görs med verktyget Nivåer. Du behöver också:

  • öka färgernas ljusstyrka;
  • öka skärpan;
  • minska bildens storlek;
  • förvandla den slutliga bilden till.jpg" />

Rekommenderad: