TV -skärmupplösning (25 Bilder): Vad är Det? Vilken är Bättre Att Välja? Hur Tar Jag Reda På Upplösningen? Skärmar 1920x1080, 1366x768 Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: TV -skärmupplösning (25 Bilder): Vad är Det? Vilken är Bättre Att Välja? Hur Tar Jag Reda På Upplösningen? Skärmar 1920x1080, 1366x768 Och Andra Alternativ

Video: TV -skärmupplösning (25 Bilder): Vad är Det? Vilken är Bättre Att Välja? Hur Tar Jag Reda På Upplösningen? Skärmar 1920x1080, 1366x768 Och Andra Alternativ
Video: Как поработить человечество ►1 Прохождение Destroy all humans! 2024, April
TV -skärmupplösning (25 Bilder): Vad är Det? Vilken är Bättre Att Välja? Hur Tar Jag Reda På Upplösningen? Skärmar 1920x1080, 1366x768 Och Andra Alternativ
TV -skärmupplösning (25 Bilder): Vad är Det? Vilken är Bättre Att Välja? Hur Tar Jag Reda På Upplösningen? Skärmar 1920x1080, 1366x768 Och Andra Alternativ
Anonim

En TV är en integrerad hushållsenhet i varje hem. Den kan installeras i alla rum: sovrum, vardagsrum, kök, barnkammare. Dessutom kännetecknas varje modell av ett stort antal individuella egenskaper.

När du väljer och köper en TV bör särskild uppmärksamhet ägnas åt en sådan indikator som skärmupplösning. I vårt material kommer vi att prata om funktionerna i denna indikator, om dess befintliga sorter, liksom om reglerna för att välja en TV -mottagare, med hänsyn till denna parameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

TV-skärmupplösning återspeglar förhållandet mellan antalet färgade prickar (eller så kallade pixlar) horisontellt till antalet sådana prickar vertikalt. Dessutom uttrycks denna parameter i numeriskt värde och betecknas på olika sätt.

Skärmupplösningen för en konsumentenhet påverkar direkt kvaliteten på bildöverföringen som sänds av konsumentenheten . Ju högre upplösning, desto högre klarhet, desto bättre färgåtergivning, desto bättre bildens mättnad och djup. Vid höga skärmupplösningar finns det inga färgreflektioner eller synliga färgövergångar.

Således betyder denna siffra ganska mycket när det gäller kvaliteten och bekvämligheten att titta på TV.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer?

Idag kan du i hushållsapparater hitta enheter med olika skärmupplösningar: 1920x1080; 1366x768; 1280x720; 3840x2160; 640 × 480; 2560x1440; 2K; 16K; 8 K; UHD och många andra.

Om vi överväger dessa indikatorer mer i detalj, bör det noteras att upplösning 640 × 480 anses vara ganska gammal. Moderna TV -apparater har inte sådana indikatorer. Konsumentenheters funktionella kapacitet med en upplösning på 640x480 är mycket begränsad. I detta fall indikerar en sådan parameter bildskärmens bildförhållande i proportionerna 4 till 3. Indikatorn på 640 × 480 kännetecknas av låg bildklarhet. Dessutom är skärmskanningen i detta fall också mycket låg och uppgår till 30 eller 60 bilder / sek (för ED). Därför får du mycket låg bildkvalitet när du tittar på dynamiska scener. Det finns 307 200 punkter på skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Å andra sidan är en av de mest populära idag upplösningsstandarden HD Ready (eller 1366x768) . Denna indikator är typisk för budgetklassutrustning, som kan köpas av representanter för alla klasser av befolkningen i vårt land. HD Ready är typiskt för TV -apparater som inte är större än 45 tum. Samtidigt, för att säkerställa maximal bildklarhet med en 1366 × 768 indikator, bör företräde ges till enheter med en skärmdiagonal på 20-25 tum (detta är rekommendationer från experter).

Samtidigt är en bild med HD Ready -upplösning bredbildsformat, eftersom bildförhållandet i detta fall är i bildförhållandet 16: 9.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du köper en TV som har detta skärmupplösningsformat kan du se innehållet i analogt och digitalt format. Samtidigt kommer bilden i sig att vara ganska kontrasterande (i det här fallet bör du också ta hänsyn till TV -matrisens kvalitet - ju högre den är, desto mer mättad blir den svarta färgen, det kommer inte att finnas någon oönskad bländning). Dessutom ger 1366 × 768 -förhållandet ljusa, naturliga, skarpa och detaljerade bilder. HD Ready -upplösningen matchar perfekt med en vertikal skanningshastighet på 1 080.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt, enligt experter, är en TV med en skärmupplösning på 1920x1080 optimal för hemmabruk (denna indikator kallas också Full HD). Det mesta av innehållet produceras i denna upplösning. Om du vill köpa just ett sådant alternativ, var uppmärksam på TV -apparater med en skärmdiagonal på minst 32 tum (idealet är 45 tum). Bildprestandan för en sådan TV kommer att förvåna även de mest sofistikerade användarna: du kan njuta av detaljerade och tydliga bilder med hög ljusstyrka och kontrast . Dessutom blir bilden mättad och färgövergångarna är osynliga (men i detta fall är tillverkningstekniken för TV -monitorn, som beror direkt på tillverkaren, av stor betydelse).

Om du vill se multimediainnehåll i högsta kvalitet hemma, bör du vara uppmärksam på Ultra HD (4K) upplösning - 3840 × 2160. Samtidigt kommer TV -apparater med den största skärmdiagonalen (upp till 80 tum) att bli tillgängliga för dig att köpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Att välja en TV med optimal skärmupplösning är en viktig och ansvarsfull uppgift. Detta mått påverkar den övergripande upplevelsen av att titta på en video. När du väljer och köper en hushållsapparat bör du vara uppmärksam på flera viktiga faktorer.

Antal rader

En indikator som antalet rader motsvarar upplösningen. Till exempel har enheter med en skärmupplösning på 1920x1080 1080 linjer.

Bättre att köpa TV -apparater med så många rader som möjligt.

Sopfrekvens

Skärmens uppdateringsfrekvens mäts i hertz (Hz). Om du vill uppnå hög bildkvalitet bör denna siffra vara minst 200 Hz. Om denna siffra är mindre blir bilden suddig och otydlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramsökningstyp

Det finns två typer av skanning: sammanflätad och progressiv. Det andra alternativet anses vara mer att föredra. Huvudskillnaden mellan dessa typer är hur ramen är konstruerad . Så, med sammanflätad skanning, består en ram av separata ingående delar, medan progressiv skanning säkerställer överföring av en integrerad bild. På grund av dessa egenskaper visar de TV -apparaterna, vars bildskanning är sammanflätade, 25 bilder per sekund. Samtidigt ger progressiv en demonstration av 50 bilder per sekund.

Det är ganska enkelt att bestämma typ av skanning när du köper en TV - det är viktigt att vara uppmärksam på märkningen. Så bokstaven i indikerar sammanflätad skanning och bokstaven p indikerar progressiv (vilket rekommenderas av experter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal skärmstorlek

Storleken på TV -skärmen motsvarar dess diagonal. Idag erbjuder marknaden hushållsapparater i olika storlekar - från miniatyr till stor. Och det påverkar också upplösningen - ju större storlek, desto fler alternativ för att välja den optimala skärmupplösningen.

I detta fall bör skärmstorleken väljas beroende på i vilket rum du ska installera TV: n. Till exempel, det är lämpligt att välja en stor enhet i vardagsrummet och sovrummet, och en kompakt TV är lämplig för köket eller barnrummet.

Dessutom måste du överväga beroendet av TV: ns storlek och skärmens avstånd från ögonen.

Bild
Bild

Tillverkare

Experter rekommenderar att man endast föredrar de företag och märken som har visat sig bra på marknaden för hushållsapparater och som respekteras av konsumenterna. För att till fullo njuta av din TV: s höga upplösning (och därmed kvalitetsbilden) måste själva monitorn uppfylla vissa standarder (vilket säkerställs under produktionsprocessen).

Om du styrs av de faktorer som beskrivs ovan när du väljer en TV, kommer du att skaffa en enhet som uppfyller alla dina behov.

Bild
Bild

Hur får man reda på det?

Att bestämma skärmupplösningsmätvärdet på din TV är ganska enkelt. Detta kan göras på flera sätt.

Så, När du köper en TV och kontrollerar dess prestanda med en säljassistent eller butikstekniker kan du ta reda på skärmupplösningen.

Bild
Bild

I bruksanvisningen, som är ett integrerat dokument och nödvändigtvis ingår i standardpaketet, föreskriver tillverkaren skärmupplösningen för varje specifik modell . Samtidigt kan du i handboken ta reda på inte bara upplösningen som är inställd som standard, utan också de befintliga modifieringsalternativen. I TV -menyn i avsnittet "Inställningar" kan du se denna indikator.

Bildens kvalitet beror på en sådan indikator på enheten som skärmupplösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ändrar?

Det är ganska enkelt att ändra skärmupplösningen (minska eller öka) på din TV.

Så först måste du gå till menyn för hushållsenheten. Detta kan göras med motsvarande knapp på TV: n eller på den externa panelen på hushållsenheten. Efter det måste du gå in i inställningsavsnittet. I det här avsnittet väljer du kapitlet "Systemparametrar" och hittar sedan alternativet "Välj bildformat och högupplöst förhållande". Därefter måste du gå till avsnittet "Bildförhållande och hög upplösning". Efter det, på TV -skärmen, kommer du att se ett speciellt fönster där du kan bestämma de indikatorer du behöver.

Normalt erbjuder tillverkare av konsumentenheter användarna att välja en av de befintliga upplösningarna:

  • 4x3 - detta bildförhållande och motsvarande upplösning anses vara en av de mest populära och används för standardskärmar;
  • 16x9 (1366 × 768) - det här alternativet är lämpligt om du äger en bredbilds -TV;
  • 720p -upplösning är lämplig för skärmar som kännetecknas av en hög definition;
  • 1080i är det valbara måttet för bredbilds-HD-TV: er;
  • andra alternativ är möjliga.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har valt önskad parameter bör du klicka på "OK" -knappen och lämna menyn. Dina ändringar sparas och skärmupplösningen ändras automatiskt. Således är det ganska enkelt att justera upplösningsparametern - även en person som inte har fördjupad teknisk kunskap klarar denna uppgift.

Rekommenderad: