Digitalkameror (47 Foton): Vad är Det? SLR Och Andra Kameror. När Dök De Första Kamerorna Upp? Hur Väljer Jag En Professionell Kamera?

Innehållsförteckning:

Video: Digitalkameror (47 Foton): Vad är Det? SLR Och Andra Kameror. När Dök De Första Kamerorna Upp? Hur Väljer Jag En Professionell Kamera?

Video: Digitalkameror (47 Foton): Vad är Det? SLR Och Andra Kameror. När Dök De Första Kamerorna Upp? Hur Väljer Jag En Professionell Kamera?
Video: Lär dig fota manuellt med din systemkamera | DSLR BASICS | TUTORIAL 2024, Maj
Digitalkameror (47 Foton): Vad är Det? SLR Och Andra Kameror. När Dök De Första Kamerorna Upp? Hur Väljer Jag En Professionell Kamera?
Digitalkameror (47 Foton): Vad är Det? SLR Och Andra Kameror. När Dök De Första Kamerorna Upp? Hur Väljer Jag En Professionell Kamera?
Anonim

Digitalkameran har länge upphört att vara en kuriosa. Idag finns denna enhet i nästan alla hem. Sortimentet av moderna högkvalitativa kameror är enormt - en köpare med alla krav och ekonomiska möjligheter kan välja det perfekta alternativet. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på en liknande teknik och lära oss hur man väljer den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Först måste du förstå vad en digitalkamera är. Detta är en apparat där en fotoelektrisk funktionsprincip används för att mata in viss information (spela in en bild) . I detta fall omvandlas ljuspulser till elektriska signaler med hjälp av en halvledarfotomatris. Därefter omvandlas de elektriska signalerna till digital data.

Moderna modeller av digitalkameror finns i det bredaste sortimentet . Varje konsument har möjlighet att hitta en modell som uppfyller alla hans krav och önskemål.

Vid användning av enheten fastställs enkla och tydliga regler - alla klarar dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

Numera är alla bekanta med digitalkameror och vet hur de ska användas. Men inte alla är medvetna om hur denna teknik framträdde. För första gången utvecklades utrustning designad för att fungera utan speciell film 1975 av Eastman Kodak -specialisten Stephen Sasson . Den nya utrustningen använder en speciell CCD-matris med en upplösning på 0,01 megapixel. Data registrerades på en separat kompakt kassett. Innan avancerade digitalkameror började säljas fanns det videokameror med rik funktionalitet.

Denna teknik bestod av speciella videokameror avsedda för inspelning . Med hjälp av dessa enheter spelades statiska bilder in på videodisketter eller videoband. Föregångaren till den första videokameran (Sony Mavica) var en enhet som uppfanns 1981. Kvalitetsparametrarna för bilden av denna teknik begränsades av TV -standarder. Det fanns en analog inspelningsmetod, som i slutändan ledde till integrationen av snedvridningar under bearbetningen av "bilden". Den slutgiltiga implementeringen av elektronisk fotografering kunde bara erhållas från det ögonblick som den omfattande introduktionen av nuvarande prestationer inom digital teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första modellen av en högkvalitativ digital enhet, avsedd för inköp av en genomsnittlig konsument, dök upp 1988 . Det var en Fuji DS-1P-maskin. Enheten användes för inspelning på ett speciellt Sram -kort, som var av en flyttbar typ. Samma år tillverkade Kodak en lanserings-DSLR-enhet som kallades Electro-Optic Camera. Teknikerns arbete baserades på egenskaperna hos Canon New F-1 apparater i små format.

Därefter ledde moderniseringen och förbättringen av sådan utrustning inte till ett fullständigt byte av enheter av analog typ. Människor fortsatte att tillgripa kemisk utveckling av fotografier . Vissa varianter av modern digital utrustning har använts på ett begränsat sätt och är vanligtvis mycket dyra.

Oftast använde journalister och korrespondenter denna teknik i sin yrkesverksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den verkliga förändringen av trender inom fotografering skedde vid en tidpunkt då datorer och digital teknik började sprida sig, tack vare vilket det var möjligt att få "bilder" av utmärkt kvalitet. Tekniker för tillverkning av fotomatrixer uppdaterades, vilket ledde till att priserna på motsvarande utrustning minskade . Gradvis ersatte digital teknik de vanliga filmprodukterna, eftersom nya enheter gjorde det möjligt att få en bättre, ljusare och mer detaljerad bild. Samtidigt var det inte nödvändigt att separat lära sig hur man arbetar med digitala enheter - det var inte svårt att förstå deras arbete.

Framväxten av högkvalitativa LCD-skärmar i digitala enheter spelade också en roll . Dessutom, med hjälp av dessa enheter, kunde användare skicka de fångade ramarna på Internet, eller lägga upp dem i olika sociala nätverk på sina personliga sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Den grundläggande funktionsprincipen för de aktuella kamerorna skiljer sig inte mycket från enkla analoga enheter. Enheterna är också baserade på en speciell ogenomskinlig kamera . På en av sidorna är en lins fixerad, som bygger en verklig bild av objekt på grundval av fokalprincipen. Exponeringen styrs av linsöppningen.

En sökare finns också i enheterna . Denna komponent finns här för fokusering och inramning. Särskilda egenskaper ligger bara i det faktum att i stället för fotografiska material installeras en speciell halvledartypsmatris i linsens fokalplan. Det är hon som är ansvarig för "omvandlingen" av ljus till elektriska signaler. De senare, med hjälp av en ADC (analog-till-digital-omvandlare), omvandlas till digitala filer som överförs till buffertminnet. Sedan skickas de till lagring på ett internt eller externt media.

I de flesta fall sparas bilder på 1 eller 2 flash -kort, kontakter som finns på utrustningshöljet.

Bild
Bild

Källfiler som kan matas ut av en RAW ADC kan konverteras att använda kamerans processor i ett av de nuvarande formaten, till exempel Jpeg eller Tiff. I detta fall kan källan också sparas, för ytterligare transformationer och bearbetning av användaren själv, med hjälp av en persondator eller bärbar dator.

Det finns inget fotografiskt material i dessa enheter. I digitala enheter behöver du inte använda film eller specialkassett. Huvudanordningen är sammansatt av elektroniska element, vars arrangemang visar sig vara mer flexibelt och genomtänkt än i situationen med vanliga mekaniska enheter . På grund av dessa funktioner hos enheten blir det möjligt att ordna alla komponenter mer fritt och praktiskt, vilket inte på något sätt påverkar de mekaniska anslutningarna och andra viktiga komponenter i utrustningen. I de tidiga stadierna av teknikutvecklingen utan filmanvändning gjordes många sätt för att skapa en helt ny ergonomi, som skulle vara så bekväm som möjligt för fotografen. Men i slutändan började layouten och designen av kameran, bevisad under många års drift, användas i nya digitala enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matriser för digitala enheter av alla slag är platta. Samtidigt är utrustningen utrustad med linser som bygger en verkligt högkvalitativ bild.

2014 släppte det berömda japanska märket Sony en nyfiken modell med en konkav matris .… Senare vände andra populära företag, till exempel Canon och Nikon, till samma utveckling. Under 2017 började liknande matriser användas av Microsoft. Dessa komponenter kräver helt andra linser med en tjockare struktur. Resultatet är mer kompakt fotografisk utrustning med färre optik och färre linser. I moderna modeller av digitala enheter finns samma kontrollelement som i analoga versioner som är bekanta för många . Autofokussystemet och dess justeringar är desamma som de som används i äldre kameror. Samtidigt är gränssnittet praktiskt taget oskiljbart från de senaste analoga enheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I enheter i amatör- och halvprofessionella kategorier installeras ytterligare en skiva som ansvarar för att byta specifika kameralägen. Tack vare detta har användaren möjlighet att justera algoritmerna för att arbeta med exponering, om så önskas. I produkter i digital kategori kan du också justera ljuskänslighetsnivån, filtilläggets storlek och typ, vitbalans, färgutrymme och andra användbara egenskaper . Alla dessa alternativ kan justeras genom att välja vissa menyalternativ.

Några av de toppmoderna och högteknologiska kameralternativen kan styras med en dedikerad app förinstallerad på smarttelefonen . I de nuvarande digitalkamerorna kan olika typer av siktanordningar användas, som också användes i analog teknik. Mer sofistikerade och populära för närvarande är spegelsorter av hög kvalitet.

Ofta har enheter också en speciell elektronisk sökare, som inte på något sätt är sämre än en spegelanalog, men den är mer kompakt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Numera finns det många varianter av populära kameror av denna typ, som visar användarna den utmärkta kvaliteten på ljusa och färgglada bilder. Om du bestämmer dig för att köpa den angivna enheten för dig själv, bör du veta exakt vad de viktigaste egenskaperna och särdragen hos olika typer av utrustning är. Låt oss lära känna dem bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speglad

Moderna SLR -kameror är mycket populära idag. Utrustningen är utrustad med en sökare baserad på en spegel . Vid försäljning kan köparen hitta 2 objektiv och 1 objektiv spegel enheter. I dem är spegeln fixerad i en vinkel på 45 grader, vilket gör det möjligt att se den verkliga bilden i sökaren. Ljuset som bryter igenom teknikens lins reflekteras på grund av spegelkomponenten och omdirigeras sedan uppåt, där det kommer in i pentamirroret. Det är den senare som orienterar bilden efter behov.

DSLR -kameror har ofta en extra svartvit skärm . I grund och botten tillhandahålls denna komponent i professionella enheter, där det oftast är lättast att komma åt alla knappar och andra kontroller. Den största fördelen med moderna DSLR är deras rika funktionalitet och breda kapacitet. Med sådan utrustning kan användaren få bättre och mer attraktiva bilder. Med rätt hantering är det möjligt att göra ramar där det inte finns onödigt "brus" och distorsion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en DSLR i arsenalen kan användaren dessutom köpa mer kraftfulla linser för den. De andra primära fördelarna med sådana enheter inkluderar följande:

  • stort utbud av ISO -värden;
  • skärpa kvalitet;
  • lång arbetstid;
  • utmärkt fokus.

Av nackdelarna noteras följande:

  • hög kostnad för många enheter;
  • inte mycket bekväm process att byta linser.
  • Spegelfri
Bild
Bild
Bild
Bild

Det här är digitalkameror som inte har en inbyggd sökare. De har en högkvalitativ elektronisk siktanordning. Med en sådan enhet kan du byta ut linsen. De ger nästan fullständig konsistens.

Namnet "spegelfritt" betyder att denna teknik inte har en bana med en spegel, men detta påverkar inte utrustningens funktionella innehåll. Idag finns det många enheter av denna typ som säljs. Låt oss analysera deras främsta positiva egenskaper.

  • De är vanligtvis kompakta och lätta.
  • Vid användning av spegellös teknik står användarna inte inför påverkan av onödigt buller eller vibrationer. Under fotografering skakar de inte, så du kan lättare få vackra och tydliga skott, även om en person befinner sig i svåra förhållanden. Närvaron av en elektronisk slutare kännetecknas av en helt tyst drift.
  • Enheterna ger en högre fotograferingshastighet på grund av närvaron av en elektronisk slutare och frånvaron av en spegeldel i designen.
  • Det finns ett hybrid autofokussystem. Sådan utrustning finns i de senaste modellerna av högkvalitativa spegelfria kameror.
  • Förhandsvisning i realtid är möjlig. Användaren kan se den färdiga bilden redan innan ramen tas av enheten.
  • Det finns en elektronisk sökare som har högre funktionalitet jämfört med den optiska. Den visar mer information (vanligtvis i form av siffror som visar indikatorer för vitbalans, djup, bildskärpa och andra egenskaper).
Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndsmätare

Avståndsmätarkameror anses vara gatufotografernas "arbetshästar". I sådana enheter finns särskilda optiska avståndsmätare och sökarsystem separerade från linsen. Utrustningen använder parallaxeffekten.

Vanligtvis kombineras sökaren och avståndsmätarkretsarna till en, på grund av vilken det är möjligt att samtidigt utföra både inramning och fokusering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ultraljud

Under de senaste åren har de så kallade ultrazoomkamerorna blivit mycket populära. Detta är digital utrustning som är utrustad med ett objektiv som inte kan bytas ut med ett högt zoomförhållande (vanligtvis minst x25). Objektivets zoom är en brännvidd som kan ändras . Zoomförhållande är förhållandet mellan objektivets längsta brännvidd och dess minimivärden.

Ultrazoom är bra eftersom användaren verkar vägra att använda flera separata linser samtidigt när de använder dem . - alla komponenter kombineras i en enhet. De är mångsidiga och passar alla typer av filmning. Med hjälp av ultrazoom kan du effektivt skjuta bilder, inte bara med månens bild på himlen, utan också en liten myra i gräset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompakt

I vår tid är trendiga och mest bekväma kompakta modeller av digitalkameror mycket efterfrågade. Sådan utrustning produceras av många välkända märken, som regelbundet glädjer konsumenterna med fler och fler nya artiklar med rik funktionalitet och ultramoderna designprestanda . Kompaktkameror är mycket praktiska att använda och bära med sig. För att bära dem behöver du inte plocka upp stora väskor eller tilldela mycket ledigt utrymme i en dams tillbehör. Deras vikt är mycket liten, så det är lätt och bekvämt att arbeta med dem.

Kompakt teknik är mycket relevant och efterfrågad, men den visar inte alltid den höga kvaliteten på de tagna bilderna . Många enheter tar bra bilder, men de saknar höga detaljer och ljuskänslighet.

För att inte misstas med valet av denna utrustning bör köparen vara mer försiktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modul

Kameror med avtagbara linser, som kombineras med en slutare och en fotosensor i en enda modulkomponent. Produktkroppen innehåller alltid en högkvalitativ sökare, informativ LCD-display, kontrollkomponenter och ett batteri . För första gången användes en enhet av denna typ relativt nyligen - 1996 (Minolta Dimage V -modell). Denna utrustning utvecklades vidare i populära seriens enheter - EX1500 och 3D 1500.

Den modulära driftsprincipen för sådana enheter har funnits tillämpning i moderna smartphones från många välkända märken . I kroppen av dessa utbredda prylar monteras ett objektiv med en matris, och i många fall ett flashkort med ett batteri, men en sökare tillhandahålls inte. I rollen som det sista elementet används smartphone -skärmen (det är till det som enheten är ansluten). Dataöverföring sker tack vare Wi-Fi- och NFC-protokollen.

Bild
Bild

Inbyggt

Funktionen hos de första inbyggda kamerorna var inte den rikaste. Med deras hjälp var det möjligt att få bra bilder bara under tillräckliga ljusförhållanden . Lite senare (sedan 2010) började de inbyggda enheterna "gå framåt i utvecklingen" och när det gäller bildkvalitet började det likna kompakta digitalkameror. Det finns också sådana enheter som fotograferar "bilder" i bredbild och medelstor format av högre kvalitet (till exempel i 4K -upplösning).

Bild
Bild

Actionkameror och fotofällor

Detta är en kategori av digital fotografisk utrustning som är lämplig för att ta stillbilder. Ofta används sådana apparater för filmning under extrema förhållanden eller när det är möjligt att undvika alls mänskligt deltagande. I grund och botten, Dessa enheter är tillverkade med slitstarka stöttåliga fodral som inte är rädda för fukt och fukt . De har oftast ingen sökare.

Kamerafällor fungerar längre offline än actionkameror. De är mer känsliga. Fotografering i dem startas ofta med en speciell rörelsessensor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusfältskameror

Experimentella enheter, presenterade i enstaka exemplar (oftare är detta begrepp). De fixar bara ljusfältet och distribuerar inte belysningen på matrisen . På grund av detta kan fokus uppstå efter avslutad inspelning på den färdiga filen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Låt oss ta en titt på hur du hittar rätt digitalkamera av hög kvalitet

  • Mål . Bestäm syftet med köpet. Om du behöver professionell eller halvprofessionell utrustning för arbetet är det bättre att välja en DSLR- eller spegellös kamera från ett välkänt märke. Om du inte har särskilda krav på teknik kan du köpa en kompakt modell. Alla andra typer är endast lämpliga för enkel amatöranvändning, liksom för extrem rekreation. Innan du köper, bestäm dig under vilka förhållanden du ska använda enheterna.
  • Egenskaper . Ta reda på allt om de tekniska parametrarna för din kamera. Var uppmärksam på alla värden och egenskaper som anges i den medföljande dokumentationen (det är bättre att studera all data i den och inte bara lyssna på säljassistentens berättelser).
  • Bekvämlighet . Se till att det blir enkelt och bekvämt för dig att använda utrustningen. Det ska inte verka för tungt för dig, inte ergonomiskt.
  • Bygg kvalité . Kontrollera gadgeten för skador och defekter innan du köper. Det är lämpligt att om möjligt kontrollera kamerans funktion (av vilken typ som helst) i butiken. Om du har gett tid för en hemmakontroll, slösa inte din tid - testa alla utrustningens alternativ och funktioner under den angivna tiden, beroende på bruksanvisningen.
  • Varumärke . Försök att bara köpa digitalkameror av hög kvalitet. Den märkta tekniken ser bättre ut och har en mer "samvetsgrann" byggkvalitet. Sådana enheter säljs alltid tillsammans med ett garantikort och är konstruerade för en lång livslängd.

För köp av "din" digitalkamera, gå till en pålitlig butik (en stor nätverksarbetare eller ett specialiserat, snävt inriktat butik). Endast här hittar du originalutrustning med tillverkarens garanti.

Rekommenderad: