TV -kontrast: Vilket är Bättre? Vad är Dynamiskt Kontrastförhållande? Kontrast På LED -TV

Innehållsförteckning:

Video: TV -kontrast: Vilket är Bättre? Vad är Dynamiskt Kontrastförhållande? Kontrast På LED -TV

Video: TV -kontrast: Vilket är Bättre? Vad är Dynamiskt Kontrastförhållande? Kontrast På LED -TV
Video: BENQ GC2870H MONITOR - UNBOXING 2024, April
TV -kontrast: Vilket är Bättre? Vad är Dynamiskt Kontrastförhållande? Kontrast På LED -TV
TV -kontrast: Vilket är Bättre? Vad är Dynamiskt Kontrastförhållande? Kontrast På LED -TV
Anonim

TV -tillverkare med varje ny modell släppt förklarar sina förbättrade funktioner och funktioner. En av dessa parametrar är TV: ns kontrast. Dess olika typer, fördelar och nackdelar är svåra för en vanlig köpare av utrustning att uppfatta, och därför är det viktigt att ta reda på hur viktigt det är för visning och vilken typ som är att föredra.

Vad är TV -kontrast?

Idag är tv en informationskälla som alla uppfattar visuellt och genom sina hörapparater. Kontrast är en viktig parameter för bildkvalitet, vilket innebär att det beror på hur väl information visuellt kommer att förmedlas till en person . Med denna parameter visar tillverkaren hur många gånger den ljusaste punkten i bilden är ljusare än den mörkaste.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anteckna det idag fluktuerar dessa priser och betecknas som 4500: 1, 1200: 1, etc . Det finns modeller med indikatorer över 30 000: 1, men en sådan ögonkontrast fångar inte, och därför kommer en dyr TV med denna parameter inte att skilja sig från sin mer budgetkonkurrent. Dessutom kan egenskapen inte mätas med improviserade medel, och tillverkare anger ofta felaktiga överskattade värden och lockar därigenom köpare.

Det bör också noteras att inte alla TV -användare behöver en hög prestanda … Så föredragen visning under dagen kräver inte höga numeriska värden för parametern från TV: n, till skillnad från kvällsvisning av filmer med ett stort antal mörka scener. Bra kontrast i det senare fallet gör att du kan märka alla penumbra och silhuetter, se den svarta paletten i all sin mångfald.

Bild
Bild

Displaytekniken är ansvarig för kontrasten. När det gäller en LCD -skärm bestäms denna parameter av flytande kristallpanelen . Idag har välkända utrustningstillverkare hittat flera sätt att öka det numeriska värdet på parametern. Det huvudsakliga sättet att uppnå detta mål är att använda LED -källor, som är kantbelysning. Ljusstyrkan på varje LED kan variera beroende på den visade bilden, vilket gör den så kontrasterande som möjligt och nära verkligheten.

Trots att denna alternativa metod inte relaterar till pixelnivån och fungerar zonalt, är resultatet glädjande för ögat i alla bemärkelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Idag finns det två typer av kontraster som marknadsförs av marknadsförare.

Dynamisk

Dynamiskt kontrastförhållande är nu en förlängd term för TV: ns förmåga att överskatta statiska kontrastförhållanden. En TV utrustad med denna funktion kan justera det totala ljusflödet som riktas till bilden i realtid . Till exempel, i en mörk scen, ökar svartnivån avsevärt. Denna process liknar manuell kontrastjustering, men den är mer avancerad och kräver ingen mänsklig handling.

Trots en sådan "smart" utveckling i förhållande till TV -apparater verkar allt i verkligheten lite annorlunda. Om LCD -skärmens bakgrundsbelysning visar det maximala ljusstyrkan för ljustonerna blir den svarta paletten otillräcklig . Om bakgrundsbelysningen är inställd på ett minimum kommer den svarta paletten att kontrastera positivt, men ljusare nyanser visar en låg kontrast.

I allmänhet sker en sådan utveckling, men när du köper bör du inte jaga den utökade dynamiska kontrasten och ge företräde åt den statiska parametern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Statisk eller naturlig

Statisk, naturlig eller naturlig kontrast bestämmer möjligheterna för en viss HDTV -modell. För att bestämma det används en stillbild, där förhållandet mellan den ljusaste punkten och den mörkaste punkten uppskattas. Till skillnad från dynamisk kontrast krävs statisk för att utvärdera denna parameter.

Höga värden för naturlig kontrast uppskattas alltid, för när den är tillgänglig kommer bilden på TV: n nära bilden på skärmen i biografen. Vitt förblir vitt och svart förblir svart.

Bild
Bild

Vilket är bättre?

Många tillverkare ökar medvetet värdena för statiska och dynamiska indikatorer enbart för marknadsföringsändamål. Tyvärr, Det är mycket problematiskt att bestämma den exakta nivån på en parameter idag, eftersom den kan bedömas på olika sätt och endast med närvaro av speciella instrument och testare . Den vanlige mannen och köparen måste nöja sig med data från professionella recensioner av nya TV -modeller, som finns i Internetkällor, men felaktigheter har identifierats i dem.

Experter rekommenderar att du väljer modeller med hög statisk kontrast, snarare än dynamisk, med uppmärksamhet på närvaron av LED -källor.

Samtidigt är digitala värden, som nämnts tidigare, inte alltid korrekta, och därför bör du lyssna på dina inre känslor och glöm inte att bildens mättnad påverkas inte bara av kontrast, utan också av matt eller glans av panelen, dess antiglare -egenskaper.

Rekommenderad: