Diskmaskiner (55 Bilder): Hur Man Väljer Enligt Råd Från Experter För Hemmet? Hur Det Fungerar, Miele Och Andra Märken, Industri- Och Hushållsmaskiner, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Diskmaskiner (55 Bilder): Hur Man Väljer Enligt Råd Från Experter För Hemmet? Hur Det Fungerar, Miele Och Andra Märken, Industri- Och Hushållsmaskiner, Recensioner

Video: Diskmaskiner (55 Bilder): Hur Man Väljer Enligt Råd Från Experter För Hemmet? Hur Det Fungerar, Miele Och Andra Märken, Industri- Och Hushållsmaskiner, Recensioner
Video: Så skapar du ordning i hemmet 2024, April
Diskmaskiner (55 Bilder): Hur Man Väljer Enligt Råd Från Experter För Hemmet? Hur Det Fungerar, Miele Och Andra Märken, Industri- Och Hushållsmaskiner, Recensioner
Diskmaskiner (55 Bilder): Hur Man Väljer Enligt Råd Från Experter För Hemmet? Hur Det Fungerar, Miele Och Andra Märken, Industri- Och Hushållsmaskiner, Recensioner
Anonim

För närvarande kan du inte se en diskmaskin i varje kök, så man kan få intrycket att sådan utrustning är dyr och exotisk. Det är ganska svårt att förstå vad denna åsikt från Rysslands medborgare är förknippad med - antingen beror det på bristen på utrymme i köket, eller på grund av vanan att göra allt rutinarbete med egna händer. Faktum är att du kan välja rätt maskin för nästan vilket kök som helst, det viktigaste är att veta vilka kriterier du ska leta efter. Dessutom skyddar diskmaskinen huden på dina händer, sparar tid och minskar vattenförbrukningen avsevärt. I den här artikeln kommer vi att överväga diskmaskinens funktioner, sorter och funktioner, och också ge några användbara tips för att välja sådan utrustning.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Den första diskmaskinen uppfanns redan 1850, men på den tiden var produkten obekväm och opålitlig, så den fick inte stor efterfrågan. Därefter gjordes flera fler försök att introducera en så användbar teknik, men alla misslyckades också. En verkligt användbar maskin som underlättar hushållssysslor skapades av engelsmannen William Howard Leavens 1924. Det liknade det moderna, men behövde fortfarande förbättras. Den slutliga designen gjordes 1940, men produkten var fortfarande för dyr för allmänheten att använda.

Bild
Bild

Diskmaskiner blev populära först i slutet av 1970 -talet, och 2012 installerades enheten i 75% av lägenheterna i Tyskland och USA.

Diskmaskinen gör de sysslor som många fortfarande gör för hand. Syftet med enheten är att rengöra, skölja och i vissa fall torka disk. Funktionsprincipen för de flesta maskiner består av fem bearbetningscykler av redskap: förberedelse, blötläggning, tvätt, sköljning och torkning. Vi föreslår att vi tittar närmare på varje steg i arbetet.

Träning . Det första steget i att använda en diskmaskin är att ladda disken i speciella brickor, som liknar ett torkställ. Därefter måste du fylla på tvättmedlet i form av pulver eller tabletter eller ett speciellt koncentrerat tvättmedel avsett för sådan utrustning i maskinen. Därefter bör du välja ett läge och du kan fortsätta ditt företag medan enheten gör sitt jobb.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blöta . Så att inga brända eller torkade matbitar finns kvar på disken, de är blötläggda. Diskmaskinens design stänker kallt vatten och lite diskmedel på redskapen och väntar en stund. Blötläggning säkerställer enkel avlägsnande av matrester.

Bild
Bild

Tvättning . För att diska diskar maskinen med vattenstrålar under tryck (vattentemperaturen beror på det valda programmet). Beroende på modell är vattensprayarna placerade längst ner, upptill eller på båda sidor samtidigt. Sprutorna roterar och vattentrycket sköljer matrester och fett från köksredskapen.

Bild
Bild

Sköljning . Efter tvätt sköljer maskinen disken flera gånger med antingen rent vatten eller vatten med sköljmedel. Om du lägger till sköljmedel i diskmaskinen kommer det inga spår av torkade flytande droppar på redskapen.

Bild
Bild

Torkning . Detta steg är inte inbyggt i alla diskmaskiner, men de flesta av dem. Det finns tre typer av torkning: varmluft, kondens och mineral (zeolittorkning). Den första metoden består i avdunstning av fukt på grund av tillförsel av varm luft; för detta är mekanismerna utrustade med en speciell värmeväxlare. Den andra metoden förutsätter att maskinen efter sköljning värmer upp vattnet (och följaktligen disken) och tömmer sedan det kokande vattnet. Maskinens väggar svalnar snabbare än redskapen, så all vätska som avdunstar från de heta köksredskapen kondenserar på insidan av apparaten. För den tredje metoden installeras en tank med zeolit under diskmaskinens tank - under tvätten värmer vattnet upp mineralet, vilket i sin tur börjar släppa ut värme som torkar disken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen med denna torkning är att ånga inte kommer ut från tanken när dörren öppnas.

Visningar

Diskmaskiner är huvudsakligen indelade i två huvudkategorier: industri och hushåll. Låt oss överväga varje grupp mer detaljerat.

Industriell . Industriell diskmaskin är avsedd för användning på hotell, kaféer, restauranger och andra anläggningar där en stor mängd disk måste tvättas. En professionell maskin är utformad på ett sådant sätt att den effektivt rengör en enorm mängd redskap på kort tid och också använder resurser ekonomiskt. Utformningen av produkterna är av tre typer: tunnel, kupol och frontal. Industriella enheter är ett dyrt nöje avsett för stora företag; det är opraktiskt att installera sådan utrustning i lägenheter och privata hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hushåll . En diskmaskin för hushållet måste uppfylla behoven hos ett stort antal människor, så tillverkarna skapar ett imponerande utbud av produktmodeller. Enheten för hemmabruk kännetecknas inte bara av sin breda funktionalitet, utan också av sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra viktiga klassificeringen av diskmaskiner sker efter hur de laddas, det finns totalt två typer: horisontell och vertikal lastning. Hur diskarna laddas påverkar inte enhetens funktionalitet och prestanda. Låt oss titta närmare på varje typ av nedladdning.

  • Vertikal lastning . Toppladdade diskmaskiner innebär att du placerar fat i korgar och brickor genom locket. Sådana modeller är begränsade i kapacitet - du kan tvätta högst 10 uppsättningar disk i taget.
  • Horisontell lastning . Designen är vanligare än den vertikala. Ibland kallas sådana modeller frontal på grund av att de har en extern frontpanel som öppnas istället för ett lock.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa kriterium enligt vilket diskmaskiner är indelade i flera typer är installationsmetoden . Totalt finns det fyra typer av diskmaskiner enligt installationsmetoden: fullt inbyggt, delvis inbyggt, fristående och kompakt. Funktionsprincipen för varje typ av utrustning är densamma, funktionaliteten skiljer sig inte heller. Det finns så många olika former av teknik så att varje person kan välja en maskin som är lämplig för integration i en befintlig eller planerad köksinredning. Vi föreslår att man tittar närmare på klassificeringen av diskmaskiner enligt installationsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inbyggt

Den inbyggda diskmaskinen passar perfekt i nästan alla kök, eftersom den är helt dold med en dekorativ möbelpanel av samma material som alla köksmöbler. Den positiva sidan av enheten är att endast ägarna till lägenheten kommer att veta om dess existens. Om gästerna inte vet att en diskmaskin är installerad i köket kommer de inte ens att märka det, eftersom det är inbyggt i möblerna.

Bild
Bild

Enheten styrs genom en speciell panel på dörrens övre ände. När maskinen är stängd döljs panelen under den dekorativa möbeln. Detta skyddar de tekniska elementen i strukturen från smuts och skador, men samtidigt tillåter det inte att titta på displayen för att ta reda på vilken tvättcykel maskinen befinner sig i för närvarande. Flera populära tillverkare som Bosch, AEG och Siemens erbjuder en lösning på detta problem . - de gör modeller som skjuter ut timern på golvbeläggningen bredvid dörren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ändå är en sådan funktion inte alls nödvändig - produkten kan användas bekvämt utan att observera displayen.

Fristående

Du kan installera en fristående diskmaskin i ett befintligt kök, det viktigaste är att hitta en lämplig plats för den. Enheten är inte en del av köksmöblerna, så du kan installera den var som helst i rummet. Denna modell är lämplig för de lägenheter som redan har ett nytt kök, men fortfarande inte har en diskmaskin.

Bild
Bild

När du köper en fristående enhet måste du dock i förväg tänka på hur den passar in i lägenhetens design . Tillverkare skapar inte så många färgalternativ för fodralet - det finns bara vita, silver och svarta modeller. Varje färg är dock universell, eftersom köket förmodligen har annan utrustning (tvättmaskin eller gasugn), som också har en liknande färg.

Bild
Bild

Bordsskiva

Diskmaskiner installerade på bordet är små i storlek - i de flesta fall är det 45x55x45 cm . En sådan enhet väljs vanligtvis av de människor som helt inte kan placera andra typer av apparater i köket. Kompaktitet är den enda positiva kvaliteten på en stationär maskin, som i de flesta fall inte övervinner nackdelarna.

Bild
Bild

Nackdelen med designen är att det är omöjligt att passa in mer än 4 uppsättningar rätter i den . Diskmaskinens parametrar tillåter inte att kokkärl och pannor passar in i den, så några av redskapen måste fortfarande tvättas för hand. Många användare noterar också att kvaliteten på skrivbordsutrustningens arbete lämnar mycket att önska, därför köps sådana modeller endast i extrema fall.

Bild
Bild

Delvis infälld

Egenskaperna hos en delvis inbyggd diskmaskin är nästan identiska med helt inbyggda modeller, den enda skillnaden är installationen av kontrollpanelen-den ligger inte i dörrens övre ände, utan på framsidan. På frontpanelen kan du styra enheten när dörren är stängd och döljer inte heller displayen som visar driftscykeln.

Bild
Bild

En sådan diskmaskin döljer inte för gästernas ögon, men den är lika bekväm och funktionell.

Precis som de helt inbyggda modellerna passar den delvis inbyggda maskinen in i köksmöblerna . Att köpa och installera en sådan enhet i ett befintligt kök är en mycket svår uppgift. Diskmaskiner av denna typ är lämpliga för de ägare som bara planerar inredningen i sin lägenhet eller kommer att genomföra storskaliga renoveringar med byte av möbler.

Bild
Bild

Dimensioner

Diskmaskinens mått är ett av de viktigaste urvalskriterierna. Innan du köper måste du överväga måtten på köket och köksredskapen som du planerar att ladda in i enheten. Det finns totalt tre typer av diskmaskinstorlekar: full storlek, smal och kompakt . Maskinernas kapacitet på marknaden varierar idag från 4 till 15 uppsättningar rätter. En uppsättning rätter är tre olika tallrikar, ett glas, kopp, fat, kniv, gaffel och tre skedar. Låt oss titta närmare på varje typ.

Full storlek

Modellen i full storlek anses vara standard och förutsätter att den kommer att användas av en stor familj, eftersom den rymmer 12 till 14 uppsättningar köksredskap. Användare kan undra varför så mycket utrymme behövs, och svaret är ganska enkelt - för stora rätter som grytor, pannor och bakplåtar . En sådan enhet har följande dimensioner: bredd - 60 cm, djup - 60 cm och höjd - 80 cm. Modeller i full storlek har som regel bred funktionalitet med många ytterligare alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smal

I många lägenheter i Ryssland tilldelas inte så mycket utrymme för köket, så ägarna försöker använda varje centimeter så effektivt som möjligt. Den smala diskmaskinen är ett utmärkt alternativ till vitvaror i full storlek som tar för mycket plats. Höjden på sådana produkter är från 70 till 85 cm, djupet är från 50 till 60 cm . Smala diskmaskiner har en mycket liten bredd - från 30 till 45 cm.

Kapaciteten för enheter av denna typ är från 8 till 10 uppsättningar, så valet på den kan stoppas för familjer på 3-4 personer . En smal diskmaskin passar perfekt in i ett nytt kök om du gömmer den under bänkskivan av nya möbler.

Bild
Bild

Kompakt

Den kompakta diskmaskinen är låg, ytlig och lätt, bokstavligen en miniatyrmästare. Standardparametrarna för sådana maskiner är: bredd - 45 cm, djup - 55 cm, höjd - 45 cm . Den låga och smala skrivmaskinen tar väldigt lite plats - den kan till och med placeras på köksbordet.

Nackdelen med en kompakt enhet är dess lilla kapacitet - högst 4-5 uppsättningar rätter . Av denna anledning är diskmaskinen endast lämplig för singlar och unga gifta par utan barn som inte tar hem gäster.

Bild
Bild

Funktionalitet och tillbehör

Alla diskmaskiner är utrustade med tre vanliga diskmedel: normalt, snabbt och intensivt. För modeller från olika tillverkare kan dessa funktioner variera i cykeltid och mängden resurser som används, så du måste jämföra och välja de enheter vars funktionalitet passar dig. Tre lägen är den minsta uppsättning diskmaskinskapacitet som varje modell är utrustad med. Funktionen hos moderna enheter kan förbättras med ett stort antal ytterligare alternativ som förbättrar diskens kvalitet. Låt oss titta närmare på flera användbara funktioner.

  • Försenad start . Detta alternativ gör att ägarna kan slå på bilen när som helst som passar dem. Till exempel, för att inte tvätta disken under dagen, laddar de dem helt enkelt i korgen och slår på tvätten över natten så att du kan använda rena redskap igen på morgonen utan onödiga problem.
  • Barnomsorg . En mycket praktisk funktion för unga föräldrar - den är utformad för att tvätta och desinficera barns rätter, tillbehör och leksaker.
  • Skonsam tvätt . Program för rengöring av ömtåliga fat - glasögon, glasögon och andra redskap av kristall eller glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa maskiner är utrustade med en annan användbar funktion som inte gäller för tvättlägen - AutoOpen -systemet för att öppna dörren . Diskmaskiner med automatisk öppning av kemtvättsskålar mycket mer effektivt och snabbare.

Bild
Bild

Tillbehör för diskmaskin inkluderar korgar, brickor och fat . De flesta modeller har två nivåer av galler - den nedre för tallrikar, krukor och andra stora rätter, den övre för muggar, glas och glas. Ibland finns det modeller med en tredje nivå avsedd för bestick, men detta är en riktig sällsynthet - oftare är platsen för skedar, gafflar och knivar placerade i mitten av den första eller andra nivån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Inte bara diskmaskinens funktionalitet och dimensioner spelar en viktig roll för att välja rätt modell - företag spelar också en viktig roll. Arbetskvaliteten och utrustningens hållbarhet beror ofta på enhetens märke, därför är det nödvändigt att uppmärksamma tillverkaren av den "hemassistent" du gillar. Vi föreslår att du överväger några av de bästa modellerna av diskmaskiner från populära företag.

Bosch Silence SMS24AW01R . Högkvalitativa tyska apparater i full storlek med bra lagringskapacitet (upp till 12 uppsättningar rätter). Nattdrift av enheten kommer inte att orsaka obehag för de boende i huset, eftersom modellen tillhör en serie tysta bilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gorenje GS54110W . En smal och rymlig diskmaskin från Slovenien - den kan tvätta upp till 10 uppsättningar disk i taget. Tillverkare har tillhandahållit ett intensivt tvättområde i maskinen för rätter med bränd eller torkad mat.

Bild
Bild

Miele G 5481 SCVi . Ett tjeckiskt företag som har samlat många positiva recensioner från ägarna av köksapparater av detta märke. Diskmaskinen Miele G 5481 SCVi är en bekväm, smal modell som är helt integrerad i köksmöbler. Enhetens funktioner inkluderar ett speciellt program för skonsam rengöring av kristall och glas. Den maximala kapaciteten för Miele G 5481 SCVi är 9 platsinställningar.

Bild
Bild

Bosch ActiveWater Smart SKS41E11RU . En av få kompakta diskmaskiner av hög kvalitet som är avsedda att användas i landet eller i en liten familj. Enhetens kapacitet är 6 uppsättningar köksredskap. Maskinen är utrustad med en tyst motor, 4 tvättlägen och en sensor som hjälper till att ordna disken i korgarna korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Den viktigaste faktorn som avgör valet av diskmaskin är dess syfte. För catering, kantiner, kaféer och andra offentliga institutioner är det nödvändigt att köpa industriutrustning som snabbt klarar en stor mängd maträtter. När du köper en enhet för ett hem måste du välja en modell enligt antalet människor som bor:

  • rymlighet i 4-5 uppsättningar räcker för 1-2 personer;
  • en bil med en kapacitet på 6 till 10 uppsättningar är lämplig för familjer på 3-5 personer;
  • diskmaskin med en kapacitet på 10-14 uppsättningar är avsedd för familjer med 5-6 personer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av parametrar är också viktigt, eftersom inte alla kök kan rymma en bil i full storlek . I de flesta fall blir den inbyggda smala modellen, som ingår i ett nytt kök, det bästa alternativet.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att köpa en fristående modell, var noga med att kontrollera den för alla kriterier så att den passar in i köket och uppfyller behoven hos invånarna.

För att individuellt välja en högkvalitativ modell är det nödvändigt att uppmärksamma ytterligare programvara och mekaniska funktioner. Expertråd hjälper dig att göra rätt val:

  • modellens kvalitet påverkar livslängden kraftigt, så du bör inte spara pengar, föredrar produkten av ett okänt märke;
  • om du har små barn i ditt hus måste du vara uppmärksam på diskmaskiner med "barnspärr" -skydd;
  • maskiner med programmet "halvbelastning" sparar perfekt resurser, för för tvätt är det inte nödvändigt att vänta tills brickorna är fulla - det hjälper mycket i de ögonblick då korgarna inte är fulla på en dag;
  • ytterligare funktioner påverkar i hög grad kostnaden för en diskmaskin, så tänk noga efter vilka funktioner du behöver och vilka du inte gör;
  • bristen på rymlighet kommer att tvinga ägarna att tvätta stora rätter för hand, så det är bättre att föredra modeller utformade för 7-10 uppsättningar rätter.

Rekommenderad: