Golvkonditioneringsapparater (36 Bilder): Hur Fungerar Luftkonditioneringsapparater Med Luftkanal För Hemmet? Typer Av Golvkonditioneringsapparater. Hur Väljer Man? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Golvkonditioneringsapparater (36 Bilder): Hur Fungerar Luftkonditioneringsapparater Med Luftkanal För Hemmet? Typer Av Golvkonditioneringsapparater. Hur Väljer Man? Recensioner

Video: Golvkonditioneringsapparater (36 Bilder): Hur Fungerar Luftkonditioneringsapparater Med Luftkanal För Hemmet? Typer Av Golvkonditioneringsapparater. Hur Väljer Man? Recensioner
Video: Air Conditioner - How To Select The Proper Size Unit 2024, Mars
Golvkonditioneringsapparater (36 Bilder): Hur Fungerar Luftkonditioneringsapparater Med Luftkanal För Hemmet? Typer Av Golvkonditioneringsapparater. Hur Väljer Man? Recensioner
Golvkonditioneringsapparater (36 Bilder): Hur Fungerar Luftkonditioneringsapparater Med Luftkanal För Hemmet? Typer Av Golvkonditioneringsapparater. Hur Väljer Man? Recensioner
Anonim

När det gäller en luftkonditionering tänker folk vanligtvis på enheter placerade på väggen och tydligt synliga på avstånd. Men det finns ett annat alternativ - enheten är installerad på golvet. Den har sina egna egenskaper och nyanser som du definitivt borde känna till.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Den golvstående luftkonditioneringen fungerar på ungefär samma sätt som dess väggmonterade eller takmonterade motsvarigheter. Detta är vanligtvis en godis. Freoncirkulationen sker kontinuerligt, därför avbryts inte heller kylningseffekten. I förångaren ändrar köldmediet sitt aggregationstillstånd och tar samtidigt värme från luften i kontakt med rören.

I kondenseringsenheten händer det motsatta: när det görs flytande, matar freonmassan ut värme utanför, och sedan avlägsnas det redan på ett naturligt sätt. För att luften ska cirkulera mer aktivt är det nödvändigt att använda en centrifugalfläkt. Luftintag utifrån sker vanligtvis genom ett genomarbetat system med slitsar. Vanligtvis används ett par fläktar: den ena tar bort den uppvärmda massan till luftkanalen som går utanför, och den andra hjälper till att fördela den kylda luften i rummet.

I kroppens nedre del finns en droppbricka där kondensatet rinner

Bild
Bild

Du måste själv tömma vätskan från denna kastrull.

Vissa enheter kan fungera i värmarläge, men de har en begränsning - värmeintensiteten är mindre än i enheter i full storlek. Men i alla fall fungerar modern klimatteknik enligt kommandon från elektroniska styrenheter. I annat fall representerar golvkonditioneringsanordningens enhet ingen särskild komplexitet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den otvivelaktiga fördelen med utomhusklimatteknik är dess relativa rörlighet. Om en stol eller soffa flyttas i rummet kan du snabbt flytta enheten till en ny plats . Vissa förberedande steg krävs fortfarande, men det finns färre av dem än när du använder andra typer av luftkonditioneringar. Det finns inget behov av att dra komplexa luftkanaler och annan sofistikerad kommunikation. Därför är installationens komplexitet mindre och sannolikheten för utrustningsfel är lägre.

Samordning av installationen av den golvstående luftkonditioneringen krävs inte. Men denna lösning har också vissa nackdelar. Att placera kompressor- och freonlinjerna inuti huset innebär att driftbrus är nästan oundvikligt . Det kan vara ganska svagt, men ändå är det omöjligt att eliminera ljudet. Dessutom kommer mekaniska komponenter oundvikligen att generera värme, vilket strider mot själva tanken med luftkonditionering.

Svårigheter kan skapas av avsaknaden av kondensatdränering till utsidan. Det kommer att ta tid att tömma manuellt och tappa effektivitet om detta inte kan göras . Oavsett alla ansträngningar, för all isolering, kommer slangen som avleder luft till utsidan säkert att överhettas. Därför kommer området bakom luftkonditioneringen att utsättas för växthuseffekten. Intaget av kylluft från samma rum där det cirkulerar kan försämra kvaliteten avsevärt.

Bild
Bild

Jämförelse med väggapparater

Golvmonterade system är definitivt närmare idealet om bärbar teknik. De kan installeras varhelst konsumenten önskar (så länge platsen är säker). Installationen är mycket enkel och bekväm, det finns inget behov av professionell hjälp . Därför är installationen billigare och snabbare än vanligt.

Bild
Bild

Nästan alla modifieringar av golvstående enheter är utrustade med:

  • timers;
  • fjärrkontroller;
  • alternativ för luftjonisering;
  • djuprengöringsfilter.

Men det betyder inte att en golvmonterad enhet är otvetydigt bra. Sådana enheter har en effektbegränsning - sällan är produkter mer kraftfulla än 4000 watt. Det är sant att de samtidigt utför sina uppgifter relativt bra, särskilt om det konditionerade området är litet.

Bild
Bild

Som nämnts är golvstående apparater relativt bullriga. I sin tur kan väggdelningssystem dra nytta av:

  • tyst arbete;
  • relativt hög effekt (en konventionell apparat kan ha en värmeeffekt på 7 kW);
  • lämplighet för arbete på en yta på 80-100 kvm. m;
  • en mängd olika inomhusenheter;
  • brett utbud.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Luftkonditioneringsapparater installerade på golvet, vi noterar, är också ganska olika. En stationär enhet med en luftkanal kan vara ett attraktivt val . Utanför liknar det ett litet sängbord på rullhjul. Därför kommer det att vara möjligt att installera enheten nästan överallt. Du kan rulla det fritt - det viktigaste är att kanalens längd är tillräckligt.

Bild
Bild

Detta är mycket viktigt vid rengöring och städning. Du kan tvätta golvet under luftkonditioneringen och sedan lägga tillbaka det.

Det bör dock komma ihåg att alla golvstående enheter absorberar användbart utrymme i rummet. Därför måste du vanligtvis noga välja installationspunkterna och tänka på de möjliga konsekvenserna.

Men, Till skillnad från split -systemet kommer det inte att vara nödvändigt att demontera huvudväggarna eller skiljeväggarna.

Men luftkonditioneringar i hemmet med en luftkanal, med alla deras fördelar, kan knappast kallas kompakta enheter. Närmast miniidealet är rent monoblockmodeller utan luftkanal.

Bild
Bild

I det här fallet lönar sig minskningen i storlek i minskningen av produktiviteten och den totala effektiviteten. Lite av, En”ren” godisstång gör för mycket ljud för att användas säkert i sovrummet eller i barnrummet.

Ballu BPAC-07 CE_Y17 är ett utmärkt exempel på en liten inomhusluftkonditionering i golvstående design.

Bild
Bild

Denna kinesiska maskin har en kylkapacitet på 2 kW. Tillhandahålla optimala luftparametrar på en yta på 20 kvadratmeter garanteras. m. I kylläge förbrukas 785 W ström per timme. Ljudvolymen under drift varierar från 45 till 51 dB.

En annan liten enhet är Loriot LAC-07HP

Bild
Bild

När det gäller effekt och serviceområde skiljer det sig inte från den tidigare modellen. Den nuvarande förbrukningen är också identisk. Dessutom garanteras en stabil ljudnivå - högst 45 dB. Några komplexa förberedelser för användning av enheten krävs inte.

Invertertypen av luftkonditioneringsapparater anses vara mycket lovande

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta namn används i kommersiell praxis, och det betyder enheter som kan ändra intensiteten hos kompressormotorn. Korrigering av denna indikator uppnås genom att manipulera typen av strömförsörjning . Som ett resultat förbättras prestanda avsevärt och energi förbrukas mycket mer ekonomiskt än vanligt. En ytterligare fördel är förmågan att arbeta över ett bredare temperaturintervall och att vara flexibel för att anpassa sig till den situation som uppstår.

Det som inte är mindre viktigt, justeringen utförs smidigt i form av flera steg … Därför fungerar kompressormotorn exakt som den ska enligt värmelasten. För att påskynda uppnåendet av de nödvändiga indikatorerna krävs användning av ett speciellt alternativ i styrenhetens drift. Det ställer in det forcerade läget, som bibehålls tills den önskade temperaturen detekteras. Därför är det inte nödvändigt att ständigt starta och stoppa kompressorn och därigenom minska dess resurs.

Bild
Bild

Fördelarna med en inverterkrets kan övervägas:

  • snabbare åtkomst till önskat läge;
  • jämförande tystnad under drift;
  • spara ström;
  • förmågan att värma hemmet även vid en relativt låg temperatur;
  • minska belastningen på hemmakablar och minimera startström.

Den obegränsade användningen av konverteringsenheter hindras dock av deras ökade kostnad (även med andra identiska egenskaper). Ett extra block ökar produktens storlek och vikt. Elektroniken kommer inte att kunna slå på kompressorn när uteluften värms upp över det tillåtna värdet. Detta kan skapa en liten olägenhet, men det kommer att hålla värdefull utrustning i gott skick längre.

Bild
Bild

Under ryska förhållanden kommer modeller med uppvärmning att vara ett mycket värdefullt alternativ för en luftkonditionering. Vanligtvis används detta läge i delade system, men det är möjligt att implementera det i golvmodeller också. Ett mer vanligt alternativ är modeller med luftfuktare. Det är värt att säga att en luftkonditionering utan befuktning inte är helt komplett. Att kompensera för torr luft som uppstår samtidigt med luftkonditionering är extremt viktigt för hälsan och bevarandet av vissa saker i rummet.

Vatten, kondenserande, samlas upp och återförs till rummet . Därför är luftfuktigheten normaliserad. Det är en jämn befuktning av luften, och fukt fastnar inte i de övre skikten i hematmosfären. Behovet av att ständigt lägga till nya portioner vatten försvinner.

För jämförelse: för konventionella modeller måste detta göras var 10-14 timme.

Befuktning hjälper vanligtvis till att rena luften.

Bild
Bild

Populära modeller

Står ut bland mobila golvstående luftkonditioneringar NeoClima NPAC-09CG.

Bild
Bild

Dess blygsamma storlek förenklar användningen av enheten i små lägenheter och privata hus. Dess volym är relativt låg. Kondensvatten är välorganiserat. Det är inte svårt att justera enheten för det optimala mikroklimatet.

Den kan utföra diagnostik i automatiskt läge, växla till viloläge och stänga av helt på kommando av automatisering. Fläkten har 4 standardvarvtal. En timer finns. Du kan ge kommandot att torka luften utan att ventilera rummet.

Den lilla men genomtänkta LCD-skärmen är också ett bra tillskott.

Det måste dock komma ihåg att denna enhet har en relativt låg effekt.

Som ett alternativ är det värt att överväga Ballu BPAC-09 CM.

Bild
Bild

Bara det faktum att leverantören är ett ledande företag inom klimatteknologi väcker förtroende. Nyheten från 2019 kommer att glädja konsumenterna med ett antal avancerade tekniska framsteg.

Så ett förbättrat kontrollsystem dök upp. Utvecklarna har ägnat stor uppmärksamhet åt att säkerställa tillförlitligheten och smidig funktion av sina produkter. Funderat över hur man skyddar mot kondens och överdriven fukt. Tillverkaren hävdar att enheten överensstämmer med energieffektivitetskategorin A. Vad som är viktigt, den använda freon är helt miljövänlig. Andra fördelar med produkten inkluderar elegant design och optimalt pris. Kompressorn stör dock mycket.

När det gäller hållbarhet under drift sticker det ut positivt Zanussi ZACM-12 MS / N1.

Bild
Bild

Denna luftkonditioneringsapparat av mobil typ använder också en miljövänlig typ av Freon. Samtidigt överstiger enhetens arbetsvolym inte 50 dB. En timer finns. Skärmen är tillräckligt ljus för full kontroll. Luftkonditionering från Zanussi förbrukar högst 90 W per timme. Designerna har tagit hand om valet av tre varvtal. Trots sin kompaktitet överstiger enhetens vikt 24 kg; du kan inte lägga det överallt.

Electrolux EACM-08CL / N3 skiljer sig åt i budgetpris och samtidigt praktiskt. Men utvecklarna har inte glömt den attraktiva designen.

Bild
Bild

Optimal inmatning av enheten i alla rum garanteras. Ljudvolymen överstiger inte 44 dB. Luftkonditioneringens kapacitet är tillräcklig för att förbättra luftkvaliteten i en standard tvårumslägenhet; bara utloppsrörets styvhet förstör det hela.

En mycket attraktiv lösning kan vara Ballu BPAC-16CE … Dess termiska effekt når 1600 W. Därför kan enheten förbättra luftkvaliteten över ett område på 43 kvadratmeter. m. Leveransuppsättningen innehåller en fjärrkontroll, utformad enligt alla regler. En timer i 24 timmar tillhandahålls, funktionen av skydd mot överdriven fukt och läckage är genomtänkt; inga väsentliga brister hittades.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men ganska många försöker välja en kombinerad (golv-tak) luftkonditionering. Sådana system hjälper till att ge önskat mikroklimat, även över ett ganska stort område. Ett bra exempel är Timberk AC TIM 24LC CF5.

Bild
Bild

I den här modellen implementeras ett automatiskt system på hög nivå, helt fritt från manuell kontroll av luftstrålar. Tillförlitligt skydd mot negativa faktorer tillhandahålls också, inklusive alla samma läckor; kylkapaciteten når 11 700 watt.

För maximal förlängning av livslängden användes i synnerhet en pålitlig korrosionsskyddande beläggning. Timern har förbättrats avsevärt jämfört med andra modeller. Ett tyst nattläge tillhandahålls. Energiförbrukningen är relativt låg. Men det finns också en allvarlig nackdel - dåligt utseende.

Om du behöver en förstklassig luftkonditionering, bör du vara uppmärksam på Royal Clima CO-F60HN.

Bild
Bild

Den har ett "rent" ventilationsläge och ett självdiagnosalternativ. 30cc luftstråle m per minut förbättrar mikroklimatet även i en stor stuga. Kyleffekten är 17 000 W och värmeeffekten når 18 500 W. Den enda märkbara svagheten är bristen på tilluftsventilationsläge.

Men ursäkten här skulle vara:

  • utmärkt dränering;
  • enkel hantering;
  • genomtänkt fjärrkontroll;
  • pålitligt skydd mot isbildning av interna kanaler;
  • minne av inställningar;
  • användning av fina filter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det skulle vara möjligt att prata länge om särdragen hos enskilda modeller, men det är mycket viktigare att veta något annat - hur man gör rätt val så att golvkonditioneringen inte gör besviken. Monoblocks utan luftkanal måste väljas om det krävs inte bara för att kyla luften, utan också för att befukta den.

En sådan anordning är dock endast lämplig när det är möjligt att ständigt byta vatten.

Till viss del kompenseras denna nackdel med ett överkomligt pris. Om du behöver välja en enhet för stora rum på 50, 60 kvm. m och så vidare skulle det vara bättre att ha ett mobilt golvdelningssystem.

Bild
Bild

Naturligtvis måste du betala seriösa pengar för det. Men i stora områden är det bara effektiviteten av en sådan teknik som hjälper människor i extrem värme. Uppskattning av antalet slangar, deras längd och fastsättningsmetod kommer att vara möjligt att förstå hur mobil luftkonditioneringen är och hur den exakt ska installeras. Följaktligen är det lätt att ta reda på om en given enhet alls är lämplig (ibland på grund av ett fel i valet är det inte möjligt att installera ett luftkonditioneringssystem). När du väljer måste du vara uppmärksam på exakt hur kondensatet avlägsnas.

För upptagna människor är modeller med en förångare mycket bättre än de som är avsedda för uppsamling och tömning av vätskor . Om du planerar att ge ett idealiskt mikroklimat för ett hus eller en lägenhet måste du leta efter olika klimatfunktioner. "För många" av dem finns inte i det här fallet. Men för ett sommarboende väljs en luftkonditionering med hänsyn till en annan omständighet: den måste vara resistent mot strömfall och instabilitet av nuvarande parametrar. När du väljer en enhet för ett sovrum är det oönskat att föredra mycket kraftfulla enheter - de är ofta för bullriga.

Bild
Bild

Närvaron av ett speciellt nattläge löser bara detta problem till viss del. När allt kommer omkring vill du slappna av under dagen, och det är lite svårt att ständigt slå på speciella inställningar. Undantaget är modeller där volymminskningen ställs in med en timer . Sedan kan du omedelbart ställa in vissa timmar då enheten börjar fungera mindre aktivt. Och ja, det är vettigt att köpa en golvmonterad luftkonditionering utan fjärrkontroll.

Installationsrekommendationer

Men luftkonditioneringsenheten har valts. Det är dags att montera den. Och här är det också viktigt att inte göra misstag som kan värdera någon modern produkt. Det sägs ofta att golvstående luftkonditioneringar är installerade mycket enkelt med egna händer, men det finns fortfarande en viss teknik som måste följas. Mobila monoblocks installeras oftare, vilket leder ut genom luftkanalen genom fönstret . Det är både lättare än att bryta igenom väggar och säkrare.

Bild
Bild

Vanligtvis säljs HVAC-apparater med färdiga installationssatser. Om det inte finns något sådant kit måste du manuellt sätta in det i fönsteröppningen.

Ju närmare enheten kommer till själva fönstret, desto mindre motstånd möter tilluften. Av samma anledning försöker de alltid göra så få böjar som möjligt.

Det är oönskat att möbler eller andra föremål placeras nära luftkonditioneringen (du måste försöka flytta dem minst 0,5 m).

Plexiglasinsatsen görs efter noggrann mätning av fönsterbågen . Denna insats ska ha formen av en rektangel, och en passage för luftledningen skärs igenom den. Kanalen är något smalare än rördiametern. Annars kommer hon inte att kunna hålla tillräckligt hårt.

Det rekommenderas att använda självhäftande gummitätningar för tätning. Under installationen av insatsen måste fönstret vara ständigt öppet. Själva plexiglasstycket fixeras med maskeringstejp eller speciella klämmor. Det är värt att komma ihåg det luftkanalen är först ansluten till luftkonditioneringsapparaten och sedan ut på gatan.

Bild
Bild

Först då kan dräneringskanalen anslutas.

Golvdelningssystem börjar installeras genom att borra en genomgående kanal i väggen med en sektion på cirka 0,06 m . Detta hål gör att ett kylmedelsrör kan anslutas till utomhusenheten på luftkonditioneringen. Avloppsrör och elkablar kommer också att passera dit. Hålet läggs i enlighet med märkena från tillverkaren på klimatanordningens monteringspanel. En kanal borras med en utåtlutning, annars kommer regn att strömma och kondensat stagnera.

Bild
Bild

Den yttre delen fästs med specialfästen. Hål borras inuti väggen för att passa bultarna. De obligatoriska fästena ingår vanligtvis i leveranssetet. När själva blocket är fäst ser de till att minst 0,05 m återstår till väggen (och helst 2-3 gånger mer). Var noga med att kontrollera hur säkert mekanismen är fixad, annars kan det uppstå allvarliga problem.

Installation av den yttre delen av luftkonditioneringen på balkonger och loggior är tillåten . Du måste dock se till att det finns en stadig tillförsel av frisk luft. Den inre delen är mycket lättare att installera. Allt du behöver är att välja en lämplig plats och fästa 4 hjul underifrån.

Det viktigaste är att det är ett avstånd på 0,5 m från luftintagsgallret till något föremål, och att det inte finns några radiatorer eller andra uppvärmningsanordningar i närheten.

Bild
Bild

Villkor

Alla tillverkare i instruktionerna nämner nödvändigtvis att golvstående luftkonditioneringar endast kan användas när de är anslutna till ett eluttag direkt. Förlängningssladdar och adaptrar av alla slag är absolut oacceptabla. Se till att själva utloppet, luftkonditioneringen och ledningarna är väljordade. Det är strängt förbjudet att starta enheten efter att det yttre gallret tagits bort. På samma sätt är installation av luftkonditionering utomhus, i badrum och duschkabiner förbjuden.

Jordning bör inte ske genom gasrör, gas och VVS -utrustning . Det är absolut nödvändigt att se till att tillgången till uttaget inte hindras. En golvstående luftkonditionering kan påverkas mycket av överhettning, därför bör den bara placeras i skuggan. Dessutom måste den placeras strikt vertikalt. Mer detaljerade krav för varje specifik enhet finns i instruktionerna.

Bild
Bild

Tips

Det finns några fler finesser som köpare av utomhus luftkonditioneringsapparater bör överväga. Genom att köpa en billig modell måste du stå ut med en ganska hög ljudnivå. Om du vill göra livet så lugnt som möjligt måste du föredra dyr utrustning. Du måste betala ett högt pris för särskilt kompakta modeller, medan deras prestanda inte är imponerande.

När du ställer in luftkonditioneringen är det meningslöst att ställa in luftkylningen till mer än 18 grader . Detta är inte bara irrationellt när det gäller energiförbrukning, utan också helt enkelt ohälsosamt. Sannolikheten för förkylning, reumatism ökar.

Det rekommenderas i alla fall inte att sitta direkt under strålarna med kall luft.

För att enhetens kraft exakt ska passa kundens behov måste du omedelbart rådgöra med proffs.

På natten, även om värmen inte minskar, är det nödvändigt att ställa om luftkonditioneringen till ett mindre intensivt läge . Du kan minska kylningen med 1-2 grader, eftersom kroppen förbrukar mindre värme på natten.

Klimatutrustning måste rengöras, och detta måste göras systematiskt. Både externa och interna filter kan rengöras. Kolfilterblocken tvättas inte utan ersätts helt.

Rekommenderad: