Mobila Luftkonditioneringsapparater (39 Bilder): En Genomgång Av Bärbara Bärbara Luftkonditioneringsapparater För Hemmet. Hur Fungerar Luftkonditioneringar I Rummet? Hur Väljer Man

Innehållsförteckning:

Video: Mobila Luftkonditioneringsapparater (39 Bilder): En Genomgång Av Bärbara Bärbara Luftkonditioneringsapparater För Hemmet. Hur Fungerar Luftkonditioneringar I Rummet? Hur Väljer Man

Video: Mobila Luftkonditioneringsapparater (39 Bilder): En Genomgång Av Bärbara Bärbara Luftkonditioneringsapparater För Hemmet. Hur Fungerar Luftkonditioneringar I Rummet? Hur Väljer Man
Video: CoolEdge Pro Review: Best Portable Air Conditioner 2021 | Perfect For Room And Desk Air Conditioning 2024, April
Mobila Luftkonditioneringsapparater (39 Bilder): En Genomgång Av Bärbara Bärbara Luftkonditioneringsapparater För Hemmet. Hur Fungerar Luftkonditioneringar I Rummet? Hur Väljer Man
Mobila Luftkonditioneringsapparater (39 Bilder): En Genomgång Av Bärbara Bärbara Luftkonditioneringsapparater För Hemmet. Hur Fungerar Luftkonditioneringar I Rummet? Hur Väljer Man
Anonim

Mobila bärbara luftkonditioneringsapparater skapar idag allvarlig konkurrens om väggsplittsystem och klassiska luftkonditioneringsapparater. De har samma kraft och prestanda, men är billigare och kan röra sig fritt från plats till plats . I den här artikeln lär du dig den viktigaste informationen om mobila luftkonditioneringsapparater: hur de fungerar, populära sorter, samt fördelar och nackdelar med sådana enheter.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Mobil luftkonditionering består av 4 huvudkomponenter.

  • Inomhusenhet . Detta är huvuddelen av enheten, som är ansvarig för att justera dess effekt och primära bearbetning av luftflöden. Det måste finnas ett luftfilter, ett köldmedium, en grill för tillförsel av kyld eller uppvärmd luft, samt en kondensatuppsamlingspanna eller (i dyra modeller) dess förångare.
  • Externt block . Denna komponent finns endast i delade system. Vanligtvis är det ett fyrkantigt block med en fläkt, som är ansluten till inomhusenheten med en kabel och rör med freon. Den kan fästas på byggnadsfasaden eller inbäddas i en fönsterram.
  • Freon linje . Består av en kabel och rör med freon som ansluter inomhus- och utomhusenheterna i det mobila delningssystemet.
  • Korrugering eller kanal . I mobila luftkonditioneringsapparater används det för att avlägsna varm luft utanför rummet. Detta element finns inte i alla moderna modeller av mobila luftkonditioneringsapparater.
Bild
Bild
Bild
Bild

En klassisk mobil luftkonditionering fungerar så här. Freon, som vanligtvis fungerar som ett kylelement, cirkulerar kontinuerligt i en sluten krets i enheten . Komprimerad till flytande tillstånd kommer den först in i förångaren, sedan avdunstar den gradvis och kyler den samtidigt. Därefter rör sig köldmediet genom kompressorn och går redan i flytande tillstånd in i kondensorn (som i sin tur värms upp). Efter det upprepas hela handlingen på nytt.

Bild
Bild

Det första luftflödet genom värmeväxlaren går direkt in i förångaren som kyls efter freon, passerar sedan genom de installerade filtren och går ut utanför med hjälp av fläktar. En annan luftström som kommer in i enheten genom kondensorn kyler den, och värmen som genereras under denna process släpps ut utanför enheten med hjälp av en korrugering.

Fördelar och nackdelar

Mobila luftkonditioneringsapparater är komplexa enheter utformade för att styra mikroklimatet i ett rum, och därför har de sina egna fördelar och nackdelar. Några av de beskrivna fördelarna eller nackdelarna kommer att vara specifika för vissa modeller och sorter av mobila luftkonditioneringsapparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

  • Om du köper en modell utan korrugerat rör eller kanal behövs ingen installation. Du köper bara en enhet, väljer en plats att installera den och ansluter den till nätverket.
  • Namnet på sådana luftkonditioneringsapparater talar för sig själv - en sådan modell kan röra sig nästan fritt i rummet och till och med användas på långa resor om det finns ett bärbart batteri i enheten. Modeller med praktiska hjul är mycket populära idag, vilket gör att du kan ändra enhetens position när som helst.
  • Om vi pratar om monoblocksmodeller av mobila luftkonditioneringsapparater, som är mest populära idag, har de inga ytterligare blockelement som behöver ytterligare installation.
  • Oftast är sådana luftkonditioneringsalternativ mycket billigare än klassiska modeller. Detsamma gäller för elkostnader med jämförelsevis liknande kapacitet och effektbetyg.
  • Moderna mobila luftkonditioneringsapparater har ett antal egenskaper och funktioner som är nödvändiga för att skapa ett idealiskt inomhusklimat. Modeller med funktionen jonisering, avfuktning och luftrening från blommor och husdamm är särskilt populära. Timers, automatisk avstängning, växelriktarens driftläge, inställt ventilationshastighet och andra kan fungera som ytterligare funktioner.
  • Mobila luftkonditioneringsapparater kan framgångsrikt användas under både varma och kalla årstider. Kvalitetsmodeller är utrustade med en klimatkontrollfunktion och kan automatiskt justera värme- / kyltemperaturen eller luftfuktigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

  • Trots den höga effekten kan sådana enheter endast betjäna ett strikt definierat område och är inte lämpliga för arbete i flera rum.
  • Modeller av mobila luftkonditioneringsapparater, som inte tillhandahåller närvaro av en luftkanal och en utomhusenhet, kännetecknas av en ökad ljudnivå och är inte lämpliga för placering i sovrum eller barnrum.
  • Luftkonditioneringsapparater, där det finns ett korrugerat rör för luftutlopp, kan bara flytta runt i lägenheten inom gränserna nära fönstret. Dessutom, om kanalen redan är installerad, kan den ständiga platsändringen skada dess integritet (särskilt om det är ett mobilrör med två rör). På modeller utan luftuttag är nätsladden vanligtvis mycket kort, vilket kräver att enheten hålls nära eluttagen.
  • Om det finns en luftkanal i modellen, kan den under längre drift av enheten bli mycket varm. Detta tvingar dig att installera luftkonditioneringen bort från möbler och begränsa tillgång till barn och djur.
  • Nästan alla hushållsmodeller av mobila luftkonditioneringsapparater är tillräckligt stora och behöver en gratis plats för installation. Dessa är skrivbord, fönster och golvtyper av luftkonditionering.
Bild
Bild

Olika sorter

Experter pekar ut allt två klassificeringar av typer av mobila luftkonditioneringsapparater idag:

  • när det gäller kompakthet: monoblocksmodeller och mobila delningssystem;
  • efter antal kanaler: modeller med en och två kanaler (samt utan luftutlopp).
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna artikel kommer att i detalj överväga funktionerna i driften av modeller från den första klassificeringen.

Monoblock

Det centrala med monoblocksmodeller är att alla komponenter i enheten är placerade i en enda enhet, som bara kan placeras inomhus. Dessa enheter är också utrustade med ett korrugerat rör genom vilket varm luft strömmar direkt in på gatan. Plus av monoblocksmodeller.

  • Enkel och billig installation . Det behövs ingen professionell installation - nästan alla kan hantera dem. Svårigheter kan bara uppstå i det skede av kabeldragning av själva kanalen genom fönsterkarmen eller väggen till gatan. Eftersom en sådan installation dessutom kan utföras oberoende behövs inte heller ett betalt samtal från mastern här.
  • Rörlighet . Om din monoblocksmodell har en tillräckligt lång kabel, som själva luftkanalen, kan du när som helst ändra luftkonditioneringens läge och rikta luftflödet i rätt riktning. Dessutom är modeller i ett stycke ofta utrustade med bekväma hjul.
  • Enkelt underhåll . Till skillnad från komplexa split -system med två enheter och ett stort antal ytterligare komponenter (som ständigt blir smutsiga) behöver mobila monoblocksmodeller inte städas ständigt. Allt som krävs av dig är att ibland torka av enhetens fodral, kontrollera filterens skick och ta bort ackumulerad kondens (om det inte sker någon automatisk avdunstning).
  • Ingen platsbindning . Trots det faktum att mobila modeller kräver en banal installation av en luftkanal, binder detta inte tätt till ett visst rum. Du kan när som helst ta loss fästelementen och flytta modellen till jobbet eller till ett lanthus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tydliga nackdelar

  • Den största nackdelen med monoblocksmodeller är att på grund av det faktum att alla komponenter i enheten är placerade i ett block, ger en sådan luftkonditionering mycket mer buller än mobila split -system. Tyvärr måste du stå ut med detta om du vill köpa en kompakt luftkonditioneringsmodell för hemmet.
  • Kvalitetsmonoblock -enheter kostar mycket pengar, liksom komponenterna du kan behöva för att reparera dem. Detsamma gäller för regelbundet byte av köldmedium, vilket också kan kosta mycket pengar.
  • I mobila enheter ackumuleras allt kondensat som bildas under enhetens drift i en viss behållare, som måste tömmas regelbundet. Om behållaren är fylld till randen stängs enheten av automatiskt.
  • I fönstret eller väggen nära din luftkonditionering ska ett hål för luftkanalen göras i förväg. Detta är endast möjligt om fönsterramen består av flera skärmar och väggen i rummet inte är bärande.
Bild
Bild

Mobile split system

Den största skillnaden mellan mobila delningssystem och monoblock -luftkonditioneringsapparater är att de förstnämnda består av två enheter anslutna med rör med freon. Dessa modeller har sina fördelar och nackdelar. Fördelar.

  • Detta är det tystaste klimatsystemet på grund av installationen av en extern enhet på fasaden av en byggnad eller på en fönsterkarm. Samtidigt bullrar inomhusenheten praktiskt taget inte och kan installeras i barnrum och sovrum.
  • Mobile split -system har mer effekt än monoblocksystem och kan täcka ett större område.
  • Moderna modeller av dessa apparater är också utrustade med hjul, vilket ger apparaten nästan samma rörlighet som en monoblock -luftkonditionering.
  • I vissa modeller av mobila delningssystem finns det inget behov av installation alls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med mobila delningssystem är nästan identiska med nackdelarna med monoblock -luftkonditioneringar. Samtidigt finns det en individuell nackdel - låg rörlighet för enheter på grund av den korta kabellängden med freon.

Populära modeller

Nedan är en lista över de mest populära mobila luftkonditioneringsapparaterna enligt riktiga köpare och internetanvändare. Det här är modeller som fungerar för både kylning och uppvärmning.

Electrolux EACM-10HR / N3 . En utmärkt bärbar luftkonditionering med automatisk kondensavtappningsfunktion och låg ljudnivå på 44 dB. Denna modell kan fungera effektivt på ytor upp till 25 kvm. meter, medan den har en utmärkt effekt på 2, 7 kW. Det anses inte bara universellt, utan också energibesparande - dess energiförbrukningsklass A.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zanussi ZACM-09 MS / N1 . Tyst och ganska billig modell med självdiagnos och avfuktningsfunktion. Det klarar väl kylrum upp till 25 kvadratmeter, det finns också på / av -timer och ett trevligt nattläge som kan minska ljudnivån på enheten med upp till 30 dB. Tyvärr saknar modellen kondensatindunstningsfunktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ballu BPHS-14H . En elegant modell när det gäller effekt och design, den är utrustad med en fläkt med 3 fulla hastigheter, det finns en fjärrkontroll. Enheten kan fungera för kylning, uppvärmning och till och med avfuktning av rummet. Energiklass - A. Tillverkaren hävdar en ljudnivå på högst 52 dB, men köparna tvivlar allvarligt på denna siffra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Royal Clima RM-AM34CN-E Amico . En golvmonterad version av en mobil luftkonditionering, som är uppskattad för både effektivitet och användarsäkerhet. Enheten kan fungera i fyra lägen: uppvärmning, ventilation, avfuktning och kylning. Ytterligare fördelar: 3 fläkthastigheter, allergivänlighet, närvaro av timers. Trots sådan mångsidighet är den inte konstruerad för uppvärmning av stora rum på grund av den genomsnittliga effekten på 2 kW.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aeronik AP-09С . Ett utmärkt val när du köper en luftkonditioneringsmodell som enbart fungerar för kylning. Detta är en golvstående modell med fjärrkontroll, ventilation, avfuktning, automatisk omstart och en relativt låg ljudnivå. Skillnaden mot tidigare modeller är att det inte finns något behov av att ta bort kondensat på grund av dess avdunstning i värmeväxlaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Mobila luftkonditioneringsapparater är komplexa enheter med många viktiga och komplexa komponenter, och därför bör deras val tas så ansvarsfullt som möjligt. Lista över faktorer att tänka på när du väljer en mobil luftkonditionering.

  • Ström är den viktigaste faktorn som direkt påverkar enhetens effektivitet. Luftkonditioneringens erforderliga kapacitet bör beräknas enligt följande schema - för 10 kvm. meter i rummet ska ha tillräcklig effekt på 1,5 kW. Om du har ett stort rum eller en lägenhet med en yta på mer än 25 rutor, bör du köpa kraftfulla modeller över 2 kW.
  • Det andra mycket viktiga kriteriet när du väljer en mobil luftkonditionering är enhetens maximala ljudnivå. Oftast kommer du att stöta på exakt monoblock -luftkonditioneringar med en ljudnivå på 38 till 46 dB, men ibland kan det finnas alternativ upp till 56 dB. Om du väljer en enhet för ett sov- eller barnområde är det bäst att köpa ett mobilt delningssystem eller en tyst luftkonditionering med en tangentiell fläkt.
  • Alla hushållsapparater ska inte skada dina nära och kära. Det är därför mobila luftkonditioneringsapparater med miljövänliga och säkra köldmedier blir allt populärare idag. Freon av typen R410A anses vara den bästa när det gäller miljövänlighet. Den typ av köldmedium som används måste anges på förpackningselementen eller på själva enhetens kropp.
  • Luftkonditioneringsapparater, oavsett om de är av klassisk eller mobil typ, förutom kylning eller ventilation, kan utföra många användbara och bekväma funktioner. Bland de vanligaste är fjärrkontroll, uppvärmningsläge, joniserande och antibakteriellt filter, hårt filter, avfuktningsläge, på / av-timer, flera hastigheter, självdiagnostik och automatisk feldetektering.
  • Komponenternas längd - denna faktor påverkar i hög grad själva enhetens rörlighet. Det rekommenderas inte att installera luftkanaler längre än 1,5 meter, och en oberoende ökning av ett sådant rörs längd leder inte till något bra. Det finns inga begränsningar när det gäller kabeln för anslutning till nätverket och freonrören - ju längre de är desto bekvämare är det att byta plats för luftkonditioneringen.
  • Arbetsområdet är också en av de viktigaste indikatorerna när du väljer en luftkonditioneringsmodell. Den anger den högsta tillåtna ytan i rummet där en viss enhet kan användas. Tänk på att denna siffra vanligtvis överskattas med 7-10 kvm. meter.
  • Typen av kontroll påverkar vanligtvis endast enhetens användbarhet. Det finns mekaniska och elektroniska luftkonditioneringsapparater. Mekanisk anses vara säkrare, men det finns vanligtvis få ytterligare justerbara funktioner. Elektronisk kontroll är bekvämare, men den kan snabbt gå sönder. Oftast är modeller utrustade med en fjärrkontroll, vilket förenklar driften av enheten avsevärt.
  • Energiförbrukning är en mycket viktig faktor för konsumenter som sparar på allt. Om du är en av dem bör du välja modeller av luftkonditioneringsapparater med energieffektivitetsklass A eller A +++.
  • Mått och vikt är viktiga faktorer för kunder med begränsat utrymme. Stora och tunga mobila luftkonditioneringsapparater är vanligtvis utformade för stora rum eller privata hus, men för små rum kan alternativ med dimensioner högst 40 * 40 * 30 cm vara lämpliga. anses vara optimal.
  • Ju mer komplex luftkonditioneringsmodellen är, och ju fler funktioner och egenskaper den har, desto större är chansen att något går sönder och kräver reparation. I det här fallet är det bäst att kontakta servicecenteret, så försök att köpa modeller med en garanti på minst 1, 5-2 år.
Bild
Bild

Installationsrekommendationer

Högkvalitativa modeller av mobila luftkonditioneringsapparater är nästan helt automatiserade och kräver minimala justerings- och inställningskunskaper. Nedan finns en uppsättning regler och rekommendationer som hjälper dig när du installerar en sådan enhet.

  • För monoblock -luftkonditioneringar med luftkanaler och delade system bör du i förväg bestämma enhetens placering. Den ska placeras nära ett fönster eller en rumsdörr.
  • Ett korrugerat rör eller freon kabel monteras direkt i fönsteröppningen eller leds till byggnadsfasaden genom ett genomgående hål i väggen. Det är på grund av denna regel att man ska besluta om köp av luftkonditioneringar även vid reparationsstadiet i rummet - så att du kan förbereda ett rumsprojekt med hänsyn till denna enhet. För en bekvämare installation av kommunikation till fönsterramen används vanligtvis en speciell adapteradapter.
  • Se till att inga möbler eller andra främmande föremål står i vägen för kommunikation. Tänk på att kanalen troligtvis blir varm och kan skada din utrustning.
  • Slå inte på enheten direkt efter att du köpt den i en butik eller efter installationen. Låt den sitta i rummet en stund.
  • Mobila luftkonditioneringsapparater rekommenderas inte att anslutas till elnätet via förlängningssladdar. Det blir bättre om enheten är ansluten via sin egen kabel till närmaste uttag. När du gör detta, se till att uttaget finns på en tillgänglig plats.
  • Anslut endast enheten till ett jordat uttag där jordning utfördes utan hjälp av gasrör.
  • Undvik att placera enheten i direkt solljus. Dessa enheter är mycket känsliga för överhettning och plötsliga temperaturfluktuationer.
  • HVAC -utrustning bör inte installeras i närheten av väggarna i rummet. Detta kan leda till bildning av kondens och damm på väggarna och till och med förstöra tapeten. Se till att det finns minst en halv meter ledigt utrymme mellan enheten och väggen.
  • Enheten måste vara helt monterad under påslagning.
Bild
Bild

För att bekanta dig med de grundläggande reglerna för installation av din mobila luftkonditionering måste du läsa instruktionerna eller användarmanualen som medföljer den.

Villkor

Om din mobila luftkonditionering är korrekt konfigurerad bör det inte vara några problem med dess drift i framtiden. Luftkonditioneringsapparaten får under inga omständigheter förvaras i rum med hög luftfuktighet (bad, bad), såväl som utanför bostäder . Köket är inte det bästa alternativet för sådana enheter, där ångorna från matlagning kan påverka både luftkonditioneringens utseende och dess funktion negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder sådana luftkonditioneringsapparater kan du stöta på problemet med konstant tillströmning av kall luft från luftkanalhålet. I det här fallet bör du köpa en plugg av bättre kvalitet eller täta alla sprickor. Utför regelbunden underhållsrengöring och tvätt av din apparat . De viktigaste punkterna att vara uppmärksam på är att kontrollera filterens integritet och renhet, kontrollera köldmediumnivån, inspektera fästelementens tillförlitlighet (om vi talar om ett delat system), bedöma temperaturen vid kanalens utlopp.

Bild
Bild

Medan enheten fungerar, isolera rummet helt från resten av lägenheten - stäng fönster och dörrar . Mobila luftkonditioneringsapparater tillhör inte enheter som kan användas i flera rum. Så du kommer helt enkelt att minska effektiviteten hos den här enheten. En mycket viktig punkt, som redan har diskuterats ovan - glöm inte att regelbundet kontrollera kondensatnivån i tanken. Om du inte kan hålla reda på detta, köp modeller med automatisk förångning.

Bild
Bild

Trots att sådana enheter kallas mobila enheter, försök att flytta enheten från plats till plats så lite som möjligt. Detta leder till slitage på det korrugerade röret, freonlinjen, vilket i slutändan påverkar fästningens tillförlitlighet.

Vård och underhåll

Den vanligaste orsaken till nedbrytning av golvstående eller mobila luftkonditioneringsapparater är en minskning av mängden köldmedium i enheten. Freon fungerar vanligtvis som köldmedium, men det finns modeller av luftkonditioneringsapparater som fungerar på vatten. I genomsnitt förlorar luftkonditioneringsapparater under ett års stabil drift cirka 10% av den totala volymen freon. Detta är en helt naturlig process som bara kan undvikas genom att tanka enheten i tid. Tecken på vilka du kan bestämma den låga halten av köldmedium i enheten:

  • en märkbar minskning av arbetseffektiviteten eller en minskning av fläkthastigheten;
  • ljud som inte har observerats tidigare;
  • ökade energikostnader;
  • enhetens kropp, liksom luftkanalen, börjar täckas med ett tunt lager is.
Bild
Bild

Om du hittar minst ett av dessa tecken på din enhet är troligen problemet just bristen på köldmedium.

Tankning av en sådan luftkonditionering kan göras hemma . Moderna modeller av mobila luftkonditioneringsapparater använder vanligtvis bara två typer av köldmedium: freon R22 och R407C. Innan tankning bör du läsa instruktionerna för din luftkonditioneringsmodell - det är troligt att det kommer att finnas vissa individuella krav för tankningsprocessen. Dessutom kommer det att vara användbart att utföra förebyggande rengöring av filter och hus från smuts och damm. Så snart enheten är torr, börja tanka.

  • Koppla bort luftkonditioneringen från elnätet.
  • Placera tankningssladden i apparaten och löd den enligt instruktionerna.
  • Tänk på att luftkonditioneringen inte behöver tanka, utan en full laddning, så mängden köldmedium bör beräknas i förväg, baserat på den rekommenderade mängden köldmedium, vilket bör anges i instruktionerna.
  • Fäst en tom freonflaska på din enhet och pumpa ut den återstående vätskan inuti.
  • Sedan bör du fästa en redan full flaska freon på enheten och tanka enheten.
  • När du har fyllt på luftkonditioneringen kopplar du bort påfyllningssladden och tar hand om att försegla luftkonditioneringen.
Bild
Bild

För att kontrollera att det utförda arbetet är korrekt, är det bara att ansluta enheten till nätverket, aktivera det svagaste kylningsläget och observera hur enheten fungerar en stund. Om alla tecken som beskrivs ovan har försvunnit gjorde du allt rätt.

Granska översikt

Om vi överväger recensioner av köpare av mobila luftkonditioneringsapparater, är det extremt svårt att bilda en enhetlig uppfattning om ledarskapet för en viss typ av sådana enheter. När det gäller monoblocksmodeller med luftkanal är de flesta användare inte nöjda med principen för drift av ett korrugerat rör. Många säger att installationen av sådana rör är extremt svår, och resultatet ser sällan tillfredsställande ut och förstör hela rummet.

Bild
Bild

Du kan också hitta ett stort antal recensioner om modeller av mobila luftkonditioneringsapparater utan luftkanal och utan freon. I allmänhet uttrycker människor fullständig besvikelse över denna teknik och deklarerade funktioner. Konsumenter noterar låg effekt, frekventa driftstopp, svårigheter med reparation och val av delar, samt en mycket hög ljudnivå . Om vi pratar om övervägande positiva recensioner av mobila luftkonditioneringsapparater, relaterar de vanligtvis till några strikt definierade och inte nödvändigtvis dyra modeller, som redan har beskrivits i stycket "Populära modeller" strax ovan.

Rekommenderad: