Sandbetong (44 Foton): Vad är Det Och Vad är Det För? Märkning Av Torrblandning Av Sandbetong, Tillverkare Och Produktion, Sammansättning Och Transport

Innehållsförteckning:

Video: Sandbetong (44 Foton): Vad är Det Och Vad är Det För? Märkning Av Torrblandning Av Sandbetong, Tillverkare Och Produktion, Sammansättning Och Transport

Video: Sandbetong (44 Foton): Vad är Det Och Vad är Det För? Märkning Av Torrblandning Av Sandbetong, Tillverkare Och Produktion, Sammansättning Och Transport
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Sandbetong (44 Foton): Vad är Det Och Vad är Det För? Märkning Av Torrblandning Av Sandbetong, Tillverkare Och Produktion, Sammansättning Och Transport
Sandbetong (44 Foton): Vad är Det Och Vad är Det För? Märkning Av Torrblandning Av Sandbetong, Tillverkare Och Produktion, Sammansättning Och Transport
Anonim

Artikeln beskriver tydligt vad det är - sandbetong och vad det är till för. Den ungefärliga märkningen av sandbetongens torra blandning anges, huvudtillverkarna och de faktiska egenskaperna vid tillverkningen av en sådan blandning anges. Uppmärksamhet ägnas åt dess kemiska sammansättning och transportens särdrag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det ska sägas direkt att termen "sandbetong" till stor del är av vardaglig karaktär. Den har inte en verklig officiell beteckning, för i praktiken döljs en ganska annorlunda produkt under ett sådant ord. Torra sandbetongblandningar är en underart av finfraktionsbetong, och detta ursprung bestämmer deras huvudsakliga egenskaper, användningsnyanser och produktionsegenskaper . Grunden är dock alltid Portlandcement av god kvalitet. Samtidigt är det viktigt att kompositionen nödvändigtvis innehåller grov sand.

Frågan är dock inte begränsad till dessa komponenter . Andra tillsatser krävs också. Några av dem är utformade för att förbättra den färdiga produktens plastkvaliteter och därigenom underlätta dess tillämpning. Vid tillverkning av sandbetong kan andra typer av tillsatser också användas. De väljs vanligtvis av teknologer, styrda av den direkta ändamålsenligheten i det eller det här fallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att använda krossad sten med ett tvärsnitt på ca 2 cm . Mindre krossad sten kan också användas (2 cm är bara den högsta tillåtna storleken på krossad sten för tillverkning av detta byggmaterial). Det är mycket viktigt att krossstenen för blandningen ska ha lägsta möjliga fläckighet. Höga värden på denna indikator stör normal konstruktion och högkvalitativ drift av färdiga strukturer. Det är vanligt att komprimera sandbetong mer än konventionella betongblandningar.

Av den anledningen kräver det förresten mycket mer cement än de gör. Men det ger ökat motståndskraft mot fukt. Denna fastighet uppskattas mycket av byggare och reparatörer. Viktigt: det finns ingen krossad klinker i blandningen . Det finns ingen anledning att använda den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett substitut kan granitflis införas

Sandbetong uppskattas också eftersom det är ett snabbtorkande (med hög härdningshastighet) material. Hur snabbt det faktiskt torkar beror på:

  • från temperatur;
  • fukthalt i den ursprungliga blandningen;
  • miljöfuktighet;
  • antalet lager;
  • storleken på den dominerande sandfraktionen;
  • topplack (om den används).
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Det är mycket svårt att beskriva just dessa egenskaper så exakt, utan att utgå från ett specifikt märke av sandbetong. Det finns dock ett antal fakta som är tveksamma . I synnerhet det faktum att en sådan blandning är lika lämplig för inredning och utvändig dekoration av lokaler. Att ändra komponenternas proportioner hjälper till att korrigera egenskaperna hos den färdiga produkten. Som standard är sandbetong grå i färgen - men det finns tillsatser som gör att du kan ändra den.

Inställningstiden för den upplagda blandningen är normalt 180 minuter . Den tål ogynnsamma förhållanden både under installationen och vid vidare användning. Utmärkt värmehållande och utrotning av främmande ljud garanteras (i dessa parametrar är sandbetong åtminstone inte sämre än vanligt använda byggmaterial). Det är återigen omöjligt att bestämma blandningens densitet "i allmänhet" - och samtidigt massan av dess bestämda volym - utan hänvisning till sortkategorin.

Bild
Bild
Bild
Bild

I genomsnitt spenderas 19-20 kg av den färdiga kompositionen på 1 m2, men många finesser och nyanser ingriper igen.

Andra indikatorer:

  • fraktionskomposition varierar från 0,01 till 0,3 cm;
  • den nödvändiga tillsatsen av vatten per 1 kg av blandningen är inte mindre än 0,2 och inte mer än 0,25 liter;
  • blandningens brukstid mellan tillagning och läggning är minst 120 minuter;
  • lämplighet för utformningen av framsidan - den femte dagen efter beräkningen;
  • full mognadstid - 28 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och märken

M 50 och M 100

Sandbetongblandning M50 har en alternativ beteckning B-3.5. Det är värt att påpeka direkt att märken kännetecknas av specifik styrka, som mäts i kilogram per kvadratcentimeter. För M50 är denna standardindikator 50 kg respektive för M100 100 kg . Det huvudsakliga tillämpningsområdet för sådana föreningar är eliminering av sprickor och tillslutning av olika sammansömmar. Vid tillverkningen är mängden cement liten, medan det inte finns någon kalk i kompositionen alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

M 150

Detta är en anständig murblandning. Men det faktum att det används för att lägga tegel är bara en del av historien. En sådan produkt kan också användas för putsarbete. Vid tillverkningen används tvättad flod och / eller kvartssand, dess fraktionella sammansättning är 0,08-0,2 cm . Tack vare dess lätthet reduceras kostnaderna avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

M 200

Den huvudsakliga användningen av detta märke av sandbetong är bildandet av golvvärme. Hon tas också för en mängd olika interna arbeten. Grov sand används inte för beredning av M200. Den bildade beläggningen kommer att vara ganska motståndskraftig mot deformationseffekter . Det orsakar inga speciella klagomål - naturligtvis om du fungerar korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

M 300

Sandbetong av denna grupp tillverkas ofta med mjukgörare, vilket ökar användarvänligheten. På grundval av sådana blandningar skapas ofta ett armerat och annat höghållfast hus, offentlig eller industriell byggnad. De används också:

  • vid produktion av expanderad lera;
  • för husets blinda område;
  • när du häller golvet;
  • för gatan - det vill säga det är nästan en universell lösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

M 500 och M 400

Deras avsedda användning är främst inom industriell och civil konstruktion. Men byggandet av privata hus klarar sig nästan alltid utan det. Experter påpekar en mycket tydlig balans mellan huvudkomponenterna. Det eliminerar nästan neddragning, vilket är det viktigaste först och främst för professionellt arbete på en seriös anläggning . Dessutom är beräkningen av den nödvändiga mängden basiska ämnen mycket enkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Produkter av märket Etalon efterfrågas . Företaget använder bulkcement som har fraktionerats och förstärkts i ett särskilt bruk. Hon påpekar att hennes produkter är utformade för att bilda starka golvbeläggningar. Produkten är lämplig för både inomhus och utomhusbruk. I detta fall krävs endast bibehållande av en positiv lufttemperatur.

Bild
Bild

För utomhusarbete är "stenblomman" bättre lämpad . Den innehåller cement som innehåller en liten mängd aluminium. Den färdiga produkten har utmärkt frostbeständighet. Krympning är minimerad eller helt frånvarande. Huvudmärkena är M150 och M300.

Bild
Bild

Men produkten från Rusean är också bra. Det skiljer sig i:

  • lämplighet för användning vid negativa temperaturer;
  • hög tillförlitlighet;
  • mekanisk styrka.
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från betong?

Det är värt att notera att om en mjukgörare kanske inte ingår i betongens sammansättning, så är det för sandbetong nästan en obligatorisk komponent. Skillnader gäller också för siktningsmetoden. För honom, ta ett rutnät med en cell med ett tvärsnitt på cirka 1 cm maximalt. Men traditionell betong framställs genom siktning genom celler på 2 centimeter. En annan viktig specifik egenskap är att sandbetongreceptet är perfekt balanserat och gör att även oerfarna byggare och reparatörer kan fungera bra.

Dessutom vinner sandbetongblandningen:

  • med fysiska parametrar;
  • livslängd;
  • fuktmotstånd;
  • motstånd mot negativ påverkan av den yttre miljön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackning och förvaring

Som standard levererar de flesta företag sandbetong i påsar med en kapacitet på 25 och 40 kg. Men det finns också paket på 50 kg. Dessutom kan det inte sägas att den eller den kapaciteten talar om en falsk eller låg kvalitet. Påsarna är vanligtvis gjorda av 4 lager papper. Både ackumulering och transport av byggmaterial är föremål för ett huvudkrav - skydd mot fukt.

Därför måste rummet där sandbetongen förvaras vara torrt. Det är optimalt om det också finns en positiv lufttemperatur. Den högsta tillåtna temperaturen är 30 grader över noll. Behållare med byggmaterial måste vara tätt tillslutna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med förbehåll för dessa standarder är hållbarheten vanligtvis 6 månader.

Hur använder man det korrekt?

Redan från början är det värt att överväga att torra sandbetongblandningar kan ha ett högt specialiserat syfte. Om kompositionen är avsedd för självutjämnande golv och golv, är dess användning som gips knappast motiverad . Redan innan du blandar lösningen med en mixer bör du se till att basen är tillräckligt stark och ordentligt förberedd. Även lätt kontaminering, inklusive förekomst av tekniska oljor, är oacceptabelt. Eventuella defekter måste avlägsnas i förväg, ojämna områden måste repareras och basen måste vara korrekt grundad.

Det är möjligt att applicera materialet, inklusive puts av väggarna, antingen manuellt eller med hjälp av mekaniska anordningar . Samtidigt styrs de främst av omfattningen av det utförda arbetet och deras komplexitet. Det är lämpligt att använda en flytande antiseptisk komposition innan du applicerar sandbetong. Den mest plana ytan bildas med hjälp av fyrar. De placeras, styrda av en utjämningsstång eller en lasernivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många komponenter som ska införas i 1 m3 av den färdiga blandningen beror på dess användningsområde. I alla fall:

  • efter att ha lagt ut lösningen, fördela den jämnt över ytan;
  • anpassa layouten till "regeln" med fokus på fyrarna;
  • gör den sista utjämningen med en murslev;
  • när massan hårdnar något, avlägsnas fyrarna och de öppna kanalerna mättas med en skridlösning.

Det är absolut nödvändigt att utesluta torkning av det applicerade skiktet inom 48 timmar. Vanligtvis räcker det med vanlig film. Men vid behov fuktas sandbetongmassan intensivt. Annars kommer olika nivåer att torka ojämnt och därför är det troligt att sprickor uppstår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningen ska skyddas från kontakt med direkt solljus och efterbehandlingen utförs minst den tionde dagen.

Odling av sandbetong utförs alltid i rena behållare . För denna procedur tar de tekniskt rent vatten vid rumstemperatur. Hur mycket vätska som ska användas anges på påsen. Viktigt: det rekommenderas att hälla den färdiga blandningen i vatten, men tillsätt inte vatten till sandbetongen. Blandning med en mixer sker endast vid låg hastighet; då är det viktigt att låta lösningen stå i 5 till 10 minuter och slutligen blanda noggrant igen.

Variationer i egenskaperna hos sandbetong uppnås tack vare mjukningsmedel . Vissa av dem påskyndar härdningen av blandningen, andra kan bromsa den. Vissa tillsatser är utformade för att ge frostbeständighet. Och även om förvaring i kylan fortfarande är kontraindicerat, är det fortfarande möjligt att hälla golvet eller putsa väggen i låg frost. Skummande tillsatser introduceras ofta, på grund av vilket materialets värmeskyddande nivå ökar (fler luftporer dyker upp i det).

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsning med sandbetong övas när det är nödvändigt att jämna ut krökta väggar. Men det kan också hjälpa till att skydda väggen från vatten och förbättra ljudisoleringen. En sådan beläggning fungerar bra i ett fuktigt rum, utan värme. De använder den också på trappor.

Man bör komma ihåg att sandbetonggips är relativt tungt och kan skapa en allvarlig belastning på basen . Därför är den inte lämplig för arbete med luftbetongblock, gassilikat och så vidare. Ytförberedelse utförs på samma sätt som för andra putsarbeten. Det är absolut nödvändigt att använda en utjämningslösning. Det appliceras separat under varje lager.

Rekommendationer för bearbetning ges alltid på förpackningen av byggmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett graden av kapitalarbete på ytan bör det inte finnas:

  • spår av fett;
  • forma;
  • rostiga områden.

Släta väggar måste ofta spåras för att förbättra dragkraften. En tegelsten för samma ändamål broderas till ett djup av 10 mm. Topparna på tegelstenarna är repade med stålborstar. Metallfästen tas bort om möjligt, och det som inte kan tas bort isoleras. Svaga underlag måste förstärkas; ibland, tillsammans med impregnering och applicering av primers, tillgriper de till och med förstärkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprayen görs med en lösning som bringas till en kefirkonsistens. Detta lager behöver inte justeras. Det bör övervakas så att det inte torkar ut. När man märker utseendet på en matt glans bör en tjockare massa appliceras. Ibland utförs priming i två lager; den tredje nivån kan vara:

  • polymergips;
  • cementöverdrag;
  • återigen "kefir" -lösning med tillsats av fin sand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Annars närmar de sig utformningen av screed. Naturligtvis är det också nödvändigt att förbereda ytan ordentligt, för att eliminera sprickor och flis. Men golvet kräver i alla fall vattentätning. Själva hällningen av sandbetong utförs längs fyrarna. All hällning ska göras i ett steg för att undvika att "fastna".

Ju tjockare massa och ju fler lager som görs, desto längre kommer sandbetongen att torka . Det antas allmänt att 1 cm torkar på 6-7 dagar vid rumstemperatur. Användningen av tillsatser kan både minska och öka denna gång. Men användningen av värmeisolering samtidigt med screed gör att du spenderar flera gånger mer tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att torka golvet mindre, ibland görs det i flera steg i lager; fuktmätare hjälper till att kontrollera processen.

Rekommenderad: