Lökurea: Vattning På Sommaren I Juni Och Våren. Hur Man Matar När Bladen Blir Gula? Andra Användningsområden, Matningsförhållanden

Innehållsförteckning:

Video: Lökurea: Vattning På Sommaren I Juni Och Våren. Hur Man Matar När Bladen Blir Gula? Andra Användningsområden, Matningsförhållanden

Video: Lökurea: Vattning På Sommaren I Juni Och Våren. Hur Man Matar När Bladen Blir Gula? Andra Användningsområden, Matningsförhållanden
Video: Så får du grön gräsmatta i sommar 2024, Maj
Lökurea: Vattning På Sommaren I Juni Och Våren. Hur Man Matar När Bladen Blir Gula? Andra Användningsområden, Matningsförhållanden
Lökurea: Vattning På Sommaren I Juni Och Våren. Hur Man Matar När Bladen Blir Gula? Andra Användningsområden, Matningsförhållanden
Anonim

För närvarande är det svårt att föreställa sig en trädgårdsmästare som inte skulle använda gödningsmedel när han odlade några växter på sin webbplats. Tack vare deras användning kan du öka utbytet av olika grödor. Komplexfoder hjälper till att skydda växter mot sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Urea är ett universellt kvävegödselmedel som används av ett stort antal trädgårdsmästare för utfodring.

Urea är ett kvävehaltigt preparat i form av vita eller transparenta runda granulat som är luktfria . Denna form av befruktning förklaras av önskan att undvika kakning under långtidsförvaring, samt att säkerställa flytbarhet. I vissa fall säljs läkemedlet i form av tabletter, som är inneslutna i ett speciellt skal. Det speciella med detta skal är att det löser sig under lång tid.

Därför kommer upplösningen att ske ganska långsamt när den kommer in i jorden, vilket leder till att onödig nitrifiering av växter och själva jorden inte sker.

Bild
Bild

Urea har ytterligare två namn - karbamid och kolsyraamid. Gödningsmedlets kemiska formel är (NH2) 2CO. Nästan hälften av läkemedlets sammansättning är kväve (46, 2%), vilket är mycket användbart för grönsaks- och prydnadsgrödor, tack vare dess användning accelereras och aktiveras växttillväxten. Kväve ingår i växtprotein, det är ansvarigt för konstruktionen av celler. Om det saknas kväve, leder detta till ett litet antal skott, gulning av bladen. Dessutom är tecken på kvävebrist i växter:

  • långsam tillväxt;
  • underutvecklade njurar;
  • antalet njurar är obetydligt;
  • otillräcklig frukt;
  • svaga korta skott;
  • tunna blad av en blek färg.

Urea löser sig bra i en vätska, därför används den både i ren form (i form av granulat) och i form av en lösning.

Bild
Bild

Fördelarna med läkemedlet är uppenbara

  • Fördelen med produkten är möjligheten att använda den i vilken jord som helst, även lätt eller sur. På för fuktig mark är urea också ganska effektivt. Eftersom gödningsmedlet är väl fixerat av jorden, tvättas det praktiskt taget inte av nederbörd.
  • Urea -lösningen lämnar inte heller kemiska brännskador på växtblad (till skillnad från ammoniumnitrat). Kväve från urea absorberas enkelt och snabbt av lök. På grundval av detta är urea ekvivalent med fosfat och ammoniumsulfat.
  • Det är ett bekvämt och mångsidigt gödningsmedel lämpligt för olika växter. Urea för lök fungerar som en utmärkt toppdressing, accelererar tillväxten och ökar avkastningen.

Nackdelarna är inte så betydande, och de är lätta att neutralisera om du följer vissa regler

  • Det är nödvändigt att noggrant beräkna dosen av gödningsmedel, för vid en för stark koncentration nära fröna kommer spiringsnivån märkbart att minska.
  • Eftersom urea tenderar att vara mycket återfuktad är det under lagring nödvändigt att säkerställa torrhet och skydda det mot fukt på gödningsmedlet.
  • Om jorden innehåller ett lågt innehåll av ureas (hydrolytiskt enzym) kommer urea att vara ineffektivt. Då är det att föredra att använda annat organiskt gödningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder

Lök är inte en mycket nyckfull växt, de tolererar mindre frost och förändringar i lufttemperaturen väl. Även inte för erfarna trädgårdsmästare kan odla en bra skörd av denna växt . Men lökgrödor är ganska krävande för jordens bördighet. Eftersom rötterna inte går djupt töms matjorden på trädgårdsbädden snabbt ut. Därför är det mycket viktigt att utföra toppdressing för att få en bra skörd. Saftiga gröna skott och stora lökar utvecklas bara om det finns tillräcklig tillgång på de viktigaste näringsämnena som kväve, fosfor och kalium. Tidig och korrekt utförd utfodring har en fördelaktig effekt på växtens huvud och grönska.

Urea är ett av de mest koncentrerade kvävegödselmedlen och är därför utmärkt för lök . Oavsett den specifika sorten och typen av växt (schalottenlök, batun, purjolök, lök) är karbamid ett effektivt botemedel.

Det är detta läkemedel som är direkt involverat i växternas aktiva näring och bildandet av klorofyll, vilket påverkar fotosyntesprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urea kan användas under olika växttider som rot- och bladmatning av lök

  • Tid för sådd . Gödsel måste appliceras på jorden och omedelbart inbäddas i jorden på ett djup av cirka 4-5 centimeter så att ammoniaken inte avdunstar. Förgödning av jorden är nödvändig så att buaret, som bildas under granuleringen av gödningsmedlet, hinner brytas ned. Vid beredning av en tomt för plantering måste 5-10 gram granulat urea tillsättas per kvadratmeter yta.
  • Under sådd . Det krävs att fröet och preparatet separeras med ett lager jord. Detta villkor är nödvändigt, eftersom det är nödvändigt att skydda lökfrön från yttre påverkan, som de är ganska känsliga för. I detta skede rekommenderas att utföra komplex utfodring med andra typer av näringsämnen. Den mest effektiva är kombinationen av urea och kaliumgödsel.
  • Matning under växtsäsongen, när lökens fjäder når cirka 10 centimeter i höjd . Detta skede är av stor betydelse för den fortsatta tillväxten och utvecklingen av lökgrödor. Det är vid denna tidpunkt som en mycket aktiv tillväxt sker och därför ökar mängden näringsintag, främst kväve, kraftigt.
  • Bladförband utförs med manuell sprutning , som produceras på morgonen eller kvällen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla trädgårdsmästare och sommarboende har inte alltid vågen till hands . För att inte lägga till för mycket medel måste man komma ihåg att cirka 130 gram karbamid läggs i ett glas, cirka 15 gram i en tändsticksask och 10 gram i en matsked. Gödsling av lök kommer att kräva cirka 20 gram per kvadratmeter. Ett överflöd av läkemedlet kommer att leda till en försämring av grödans kvalitet och ackumulering av nitrater i löken.

Lökurea appliceras vanligtvis ytligt, men samtidigt är det täckt med ett lager jord . Preparatgranulerna sprids direkt bredvid växterna och strö över en liten mängd jord. Detta krävs för att den maximala mängden kväve och andra näringsämnen ska komma in i växten. Dessutom utsätts ammoniumkarbonat i friluft för ganska snabb nedbrytning. Därefter jämnas sängarna ut med en kratta. Nästa steg är vattning. När gödsel kommer in i jorden interagerar det med bakterier och enzymer i den.

Urea har egenskapen att försurra jorden, därför rekommenderas det att använda krita (kalksten) för att neutralisera det. Det förs in i marken samtidigt som urea. I det här fallet är det viktigt att observera rätt proportioner. För 500 g gödselmedel bör 400 g krita tillsättas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urea hjälper till att skydda växter mot infektionssjukdomar . Till exempel från dunig mögel lök, skorv eller lila fläck. Lökväxter kan också påverkas av mjöldagg, där en gråvit blomning visas på fjädrarna. För att förbereda en lösning för sprutning mot sjukdomar är det nödvändigt att ta cirka 50 gram av läkemedlet och späda det i 1 liter vatten. Denna blandning är effektiv för att skydda mot olika svampsjukdomar.

När bladen blir gula är urea ganska effektivt. För att undvika detta fenomen tidigt på våren, omedelbart efter uppkomsten av plantor, är det nödvändigt att behandla sängarna med gödningsmedel . Med brist på kväve blir först lökfjädrarnas toppar gula utan torra löv. Men om situationen inte korrigeras kommer fjädrarnas spetsar att krypa ihop, och efter ett tag kommer de helt enkelt att dö av.

Brist på kväve i lök påverkar strukturen och formen på växtens fjädrar . Om de blir korta och för smala och samtidigt ändrar färg (istället för en ljusgrön färg blir de väldigt bleka), så är detta ett tydligt tecken på kvävesvält.

Bild
Bild

Som toppdressing

Lök planteras på våren och hösten. Det maximala matningsbehovet uppstår på våren, när lökfjädrar växer aktivt . Det är också värt att använda urea på sommaren i juni så att greenerna inte blir gula. Bladförband av lök hjälper till att växa och skyddar samtidigt mot alla typer av sjukdomar.

På hösten planteras lök innan frosten börjar . I detta fall utförs utfodring 2 veckor före plantering.

För att mata växten måste du förbereda en lösning i förhållandet 10-15 gram per 10 liter vatten. Den beredda näringslösningen kan vattnas från vattenkannan . Det är korrekt att göra detta endast på morgonen eller kvällen. Bearbetningen kan utföras under dagen, med förbehåll för grumligt väder. För om en stor mängd av produkten kommer på lökens gröna i den aktiva solen kan det uppstå kemiska brännskador på växten.

All toppdressing ska stoppas senast 3 veckor före skörd och lökar. Om denna regel inte följs mognar inte löken tillräckligt bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel i trädgården ska inte vara för mycket . Därför är det nödvändigt att följa de rekommendationer och instruktioner som tillverkaren lägger på förpackningen med produkten. Vid övermättnad av jorden med kväve på grund av felaktig användning av läkemedlet är det nödvändigt att bli av med det med den rikligaste vattningen i trädgården.

För skadedjursbekämpning

Urea används inte bara för att mata lök, utan också som ett botemedel mot olika skadedjur. Bearbetningen utförs på våren efter fastställandet av en positiv lufttemperatur, till exempel mer än +5 grader . En lösning av karbamid hjälper till att bli av med flugor, suckar, kalvblad, bladlöss. För att förbereda lösningen är det nödvändigt att späda 50-60 gram i 1 liter vatten. Undvik att spraya med för koncentrerad lösning (mer än 100 gram per 1 liter), eftersom detta kan leda till brännskador på gröna skott.

Lökfluga är den huvudsakliga skadegöraren för lökgrödor. I utseende skiljer sig denna insekt lite från en vanlig fluga, men det gör mycket mer skada för växten. Lökflugan blir mer aktiv i slutet av april - början av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips för användning

  • Urea kan blandas med andra typer av gödningsmedel. Men de måste vara torra. Vid kombination av urea och superfosfat är det nödvändigt att neutralisera överskott av surhet med kalksten (krita).
  • Trots att det rekommenderas att mata lök med urea flera gånger under samma säsong, bör du fortfarande inte göra detta för ofta. Mängden näringsblandning bör inte överskridas, för i detta fall, mot bakgrund av den aktiva tillväxten av gröna, kommer det inte att bildas en stor glödlampa.
  • Det är nödvändigt att befrukta med kvävepreparat innan pilarna dyker upp, eftersom detta sedan kommer att påverka lagringen av lök. Det kommer inte att vara länge.
  • För att säkerställa en bra skörd är det nödvändigt att observera bevattningsregimen. Även om jorden är mättad med kvävehaltigt gödselmedel är det svårt för lökrötter att ta upp dem från torr jord. Därför är det nödvändigt att övervaka graden av jordfuktighet i trädgården för att löken ska få allt nyttigt från jorden som finns där efter utfodring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urea är ett billigt och lättillgängligt preparat som avsevärt kan öka lökens tillväxt. Därför väljer många trädgårdsmästare just detta gödningsmedel för att mata lök.

Rekommenderad: