Grundning Av Väggarna Före Puts: Vad Ska Grundas Under Dekorativt Gips, Vilken Primer är Bättre För Betongväggar Och Hur Man Väljer Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Grundning Av Väggarna Före Puts: Vad Ska Grundas Under Dekorativt Gips, Vilken Primer är Bättre För Betongväggar Och Hur Man Väljer Sammansättning

Video: Grundning Av Väggarna Före Puts: Vad Ska Grundas Under Dekorativt Gips, Vilken Primer är Bättre För Betongväggar Och Hur Man Väljer Sammansättning
Video: Välj rätt upphägning för Gips , Betong och Träväggar 2024, April
Grundning Av Väggarna Före Puts: Vad Ska Grundas Under Dekorativt Gips, Vilken Primer är Bättre För Betongväggar Och Hur Man Väljer Sammansättning
Grundning Av Väggarna Före Puts: Vad Ska Grundas Under Dekorativt Gips, Vilken Primer är Bättre För Betongväggar Och Hur Man Väljer Sammansättning
Anonim

Att putsa väggar under renoveringsprocessen är en av dess viktigaste etapper. Hur bra du gör det beror på hållbarheten, styrkan och estetiska utseendet på ytbeläggningen: tapeter, färg eller kakel. Ibland börjar själva gipset spricka och falla av. Förbeläggning av väggarna med en primer kan spara mycket problem och slösar bort tid och pengar.

Bild
Bild

Vad är det för?

Är det verkligen nödvändigt att grunda väggarna och är det möjligt att klara sig utan det - en fråga som intresserar många som börjar reparera. Kan särskiljas flera viktiga funktioner som primern utför:

  • stärker den sönderfallande och porösa ytan på väggens bas;
  • förbättrar vidhäftningen av gipset och det föregående lagret;
  • minskar risken för fuktinträngning från väggen till det dekorativa skiktet, det vill säga fungerar som en vattentätning;
  • primerblandningarna innehåller speciella tillsatser som ger en antiseptisk effekt (motstå svampar och mögel, vilket är viktigt i våtrum) och ökar gipsets brandresistenta egenskaper;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • förbättrar ytans kvalitet, eftersom små partiklar och konstruktionsdamm under appliceringen avlägsnas från basen;
  • alla formuleringar som appliceras på primern lägger sig jämnare;
  • skyddar den slutliga finishen från olika fläckar som kan synas från väggarna.
Bild
Bild

Av allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att grundning krävs före puts.

Vyer

Primern kan delas upp enligt olika indikatorer. En av dem är effektfunktionen. Blandningarna skiljer sig åt i sammansättning, och varje ytterligare ingrediens påverkar vissa egenskaper hos slutprodukten:

Limkomposition används för bättre kontakt med material som inte absorberar fukt väl. Dessa inkluderar plast, glas, kakel eller metaller. Täta beläggningar kan inte fästa på gipset på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Djupt penetrerande blandning … Den måste användas för porösa underlag som betong, gips, tegel, ytor av putsade väggar. Kompositionen ökar väggens hållfasthet, sparar förbrukning av gips genom att minska dess absorption.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isolerande föreningar … Behovet av deras användning uppstår när visuella färgdefekter finns på väggens bas: olika fläckar, rost och färg.

Primern bildar ett lager som förhindrar att smuts blöder igenom på ytbehandlingsmaterialet eller kan användas för att separera de grova och topplackskikten.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Svampdödande och mögelbekämpande föreningar . Först och främst är deras användning motiverad i badrum, toaletter eller kök och andra rum med hög luftfuktighet. De förhindrar väggskador från mikroorganismer och garanterar en hälsosam rumsmiljö.
  • Universell primer kombinerar flera typer för att förbättra basens kvalitet och underlätta applicering av gips på den.
Bild
Bild

Primers sammansättningar är olika, i detta avseende kan flera typer särskiljas:

Akryl kompositioner. Det är en mångsidig primer för ett brett spektrum av ytor och många finish, inklusive emulsionsfärger. De ekologiska egenskaperna hos akryl avgör populariteten för dess tillämpning och ger fördelar för kompositionen: den torkar snabbt, har ingen lukt och ökar vidhäftningsförmågan. Sådana blandningar är inte bara lämpliga för metallsubstrat: de kan bidra till att rost ser ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd primers har tillräcklig mångsidighet för användning på olika typer av substrat. De enda undantagen är väggar gjorda av porösa material med ökad absorptionsförmåga: betong, tegel, gips, etc. Om blandningen innehåller fosfater bör den huvudsakligen användas för beläggning med akrylfärg.

Glyftala underarter används främst för torra rum. De är belagda med hydrofoba material (fuktbeständiga).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

PVA -jordar . Många försöker förbereda sådana lösningar själva. De har ett antal nackdelar: de ger otillräcklig vidhäftning, de kan bidra till att gipset lossnar om blandningens proportioner kränks och de kan orsaka gula fläckar på den slutliga finishen.

Samtidigt finns det fortfarande flera fördelar. Kompositionens billighet tillåter inte att den tappar sin relevans under reparationsarbete. Den självhäftande baksidan bildar en fuktsäker film på väggytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral lösningar. De är avsedda för porösa underlag: gips, betong, väggar av gassilikatblock, tegel eller täckta med ett lager gips.

Deras huvudsakliga uppgift är att minska fuktabsorberingen av ytan och följaktligen spara den applicerade lösningen. Detta gäller särskilt innan tapetsering eller applicering av dekorativt gips.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polystyren primer. Den används för trä och putsade väggar. Men inomhus kan en sådan komposition inte användas på grund av dess toxicitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra egenskaperna kan komponenter som bildar ett filmlager eller påskyndar torkningen av ytan läggas till olika typer av primerblandningar. I primerns egenskaper nämns ofta typen av substrat. Därför är det lämpligt att separera grundmaterialen för:

  • trä;
  • metall;
  • glas;
  • plast;
  • mineralbaser.
Bild
Bild

Ytfunktioner

Det optimala valet av primer dikteras av skillnader i substrategenskaper. För varje yta är det nödvändigt att välja den typ av blandning som ska förbereda den så mycket som möjligt för applicering av gips och säkerställa hållbarheten hos en sådan beläggning.

Flera grupper av väggytor kan särskiljas:

Metall yta. I en lägenhet är det osannolikt att du hittar den här typen av material, men i ett privat hus kan det vara portar, garageportar och olika skiljeväggar. Om du behöver putsa dem är det värt att använda en rostfri primer.

För detta ändamål används ofta en rostomvandlare på metall. Det kommer också att klara av att öka limegenskaperna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrofob typer av baser. Denna grupp inkluderar glas, plast, laminat, kakel. Innan gipset appliceras måste de behandlas för att förbättra vidhäftningen av täta och släta material till nästa lager. För att bilda en film på ytan kan du använda primerblandningar med tillsats av hartser eller PVA. Det blir då mycket lättare att applicera färg eller gips.

Bild
Bild

Trä ytor har två betydande nackdelar: de brinner lätt och är mottagliga för olika mikroorganismer. Detta gäller inte bara naturligt trä, utan även spånskivor, träplattor och block av pressat spån. Den korrekta primermixen ökar beläggningens säkerhet och skyddar mot mögel vid hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Lösa och porösa ytor . Denna grupp inkluderar väggar av skumblock, luftbetong, tegel, betong. Materialets struktur kommer att uppmuntra överdriven absorption av fuktinnehållande blandningar i väggytan. Därför är det på tegelbaser eller väggar, vars grund är ett gasblock, vanligt att applicera en primer som bildar en speciell skyddsfilm.

Det är bättre att använda en sådan komposition om du ska gipsa väggen som kittet appliceras på.

Bild
Bild

Vilken ska man välja?

För det mesta, innan du putsar väggar, behöver du bara lösa två problem: hur man stärker ytan och säkerställer hållbarheten hos en beläggning med en slät bas. I det första fallet bildar primära blandningar av djup penetration en film, som vid uppvärmning börjar avge en karakteristisk lukt. Bland blandningar för släta ytor är betongkontakt innehållande limtillsatser utbredd.

Vid beredning av tak för puts, används traditionellt en djup penetrationsjord, akryl eller mineral. I gamla hus kan du hitta ett blekt tak. Om det är täckt med kalk är det tillräckligt att ta bort det med en fuktig trasa och fortsätta med grundning. Vid arbete med krita måste primern appliceras två gånger.

Bild
Bild

Efter det första lagret kommer du att se kvaliteten på kalkningen på ytan. Om inget är skadat kan du använda speciella kalkmassor. Vid defekter är det bäst att ta bort hela kritskiktet.

Framgången för din reparation beror på hur högkvalitativ primer du väljer. Därför bör butiken uppmärksamma inte bara sammansättningen och syftet, utan också på tillverkaren.

Bild
Bild

Om du inte är särskilt insatt i byggmaterial är det värt att undersöka produkterna från märkena:

  • Knauf . Detta är en tysk tillverkare som garanterar lämplig kvalitet och har förbättrat sin teknik för tillverkning av byggmaterial sedan första halvan av förra seklet. Linjen av primers inkluderar djupa penetrationsföreningar, universalakryl, betongkontakt och till och med lösningar för dekorativt gips.
  • Tikkurila … Finsk ledare inom försäljning av färger och efterbehandlingsmaterial, känd över hela världen. Valet av olika primers gör att du kan välja den lämpligaste blandningen för ditt specifika problem.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ceresit Är ett annat högkvalitativt tyskt märke producerat av en av världsledarna inom tillverkning av olika material Henkel. Företaget tillämpar ständigt den senaste tekniken, utökar sortimentet och arbetar med en prispolicy. Kostnaden för produkterna förblir acceptabel på grund av tillverkningen i Ryssland. De mest populära är fyra typer av jord: djup penetration, under dekorativt gips, betongkontakt (tål temperaturer på -40? C) och svampdödande.
  • " Prospektörer " är ett ryskt företag som har utvecklat olika byggmaterial i över 20 år. Den frestande prislappen, i kombination med anständig kvalitet, enligt kundrecensioner och ett brett utbud av primers gör den till en seriös konkurrent till utländska motsvarigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bergauf - resultatet av investeringar från Tyskland för att skapa torrblandningsanläggningar på tysk nivå i Ryssland. Märkets historia har inte två decennier, men det har redan vunnit köparnas förtroende. Serien innehåller 4 produktalternativ: djupgående primer, självhäftande primer, universal och för yttre och inre ytor (frostbeständig).

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Varje underlag måste noggrant förberedas innan grundning. Alla cementstötar tas bort från tegelväggen. Betongen avdustas och jämnas. Träbotten rengörs från smuts och damm. Om ett stort lager gips krävs fyller du i ett nät av tunna remsor för större vidhäftning

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan du använda andra typer av lösningar istället för en primer. Om du blandar PVA och sand till en lätt homogen uppslamning och applicerar på en cementbas kan du säkert lägga kakel på en sådan beläggning. Det är bättre att vägra användning av vattenbaserade färger istället för primers. I detta fall kommer vidhäftningsegenskaperna att vara låga och det fuktskyddande skiktet kommer att vara ineffektivt. Istället för att spara får du dålig styrka och hög gipsförbrukning

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med träväggar och -tak är det definitivt bättre att ta till butiksprodukter. Hemma kommer du inte att kunna hitta alla nödvändiga anti-mögel- och förstärkande tillsatser i rätt proportion, och risken för att beläggningen försämras kommer att vara stor

Bild
Bild
  • Följ processen med att blanda primern noggrant. Detta säkerställer topplackens kvalitet och hållbarhet.
  • Om ytan är mycket lös och porös kan förbrukningen av blandningen öka i förhållande till den som anges av tillverkaren. Därför är det bäst att alltid ta en primer med en liten marginal.
Bild
Bild
  • Använd inte en blandning av primers från olika tillverkare. Detta kommer att kränka deras deklarerade egenskaper och funktioner.
  • Under förhållanden där det är nödvändigt att välja en viss nyans för att täcka väggen kan du använda speciella formuleringar som innehåller ett färgat pigment. Både primern och färgschemat köps bäst från en tillverkare. Detta kommer att ge bättre kommunikation och pålitliga resultat.

Rekommenderad: