Dowel För Betong (38 Bilder): Metallspikar Och Plast För Infästning I En Betongvägg. Hur Får Man Ut Dem Och Hammar?

Innehållsförteckning:

Video: Dowel För Betong (38 Bilder): Metallspikar Och Plast För Infästning I En Betongvägg. Hur Får Man Ut Dem Och Hammar?

Video: Dowel För Betong (38 Bilder): Metallspikar Och Plast För Infästning I En Betongvägg. Hur Får Man Ut Dem Och Hammar?
Video: How to Use Concrete Nail the Safe Way 2024, Maj
Dowel För Betong (38 Bilder): Metallspikar Och Plast För Infästning I En Betongvägg. Hur Får Man Ut Dem Och Hammar?
Dowel För Betong (38 Bilder): Metallspikar Och Plast För Infästning I En Betongvägg. Hur Får Man Ut Dem Och Hammar?
Anonim

För fast fastsättning av strukturer av vilken typ som helst på en betongyta används pluggar. Detta monteringsalternativ, förutom sin enkelhet, utmärks av sin förmåga att klara tunga belastningar och är säkert fastsatt i betongmaterialet. Med detta verktyg tillverkas hållbara sammansättningar av fästelement, som vid behov kan utsättas för demonteringsprocessen.

Bild
Bild

Särdrag

Betongpinnen skiljer sig från tegelversionen. Det används inte på ihåliga tegelstenar, eftersom pluggstrukturen i detta fall inte kommer att kunna ge tillförlitlig fastsättning. Spindeln för betong används för både externt och internt arbete . Den används för att montera små hyllor och stora strukturer, den används för att montera en upphängd ram för taket, den används för att montera en ljuskrona och så vidare. Som arbetsyta kan pluggen användas för armerad betong, för polystyrenbetong samt för cellbetong.

Externt ser fästet ut som en plasthylsa, gjord i form av en cylinder, på vars yta speciella fästspår och utsprång är jämnt placerade . Med deras hjälp hålls fästelementen inom gränserna för det hål som förberetts i förväg i materialet, lossnar inte och faller inte ut. En lång självgängande skruv eller en speciell spik av hållbar legerad stållegering sätts in i cylindern.

Fästelementen kan skruvas in i cylindern med en skruvmejsel eller hamras in med en hammare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa modeller av betongpluggar kan ha en speciell stålkrage eller vara gjorda av polymera material - det skyddar väggens arbetsyta, liksom det förberedda hålet och stärker hållfastheten hos fästförbindelsen. Plastpolymerfästdon är bra genom att de inte är känsliga för korrosion, de leder inte elektrisk ström genom sig själva, men garanterar samtidigt tillförlitlig vidhäftning till betong på grund av deras särdrag.

Förankringsmaterial som används för betongytor kan vara helt metalliska i sammansättning och skilja sig lite från fästelement av polymerplast. Det bör dock noteras att valet av metallfästen är betydligt mindre än deras plastmotstånd . Dessutom anses metallmaterialet vara för styvt, icke-plastiskt och svårt att installera, och under installationsarbetet utsätts detta alternativ ofta för deformation på grund av felaktig hantering och blir oanvändbart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Utformningen av pluggen för betong, som vi redan har sagt, är av två typer - de skiljer mellan drivna modeller och skruvade. Tillämpningen gör det möjligt att avgöra vilken som är bättre. Varje mästare har sin egen uppfattning om denna fråga, även om de båda metoderna faktiskt ger god tillförlitlighet.

De vanligaste och efterfrågade typerna av fästelement för betongytor är följande alternativ.

Bild
Bild

Distanser

Denna typ av betongpinne används för att fästa styva och stora strukturer på en monolitisk yta. Till exempel för installation av en asbestcementplåt, när fästelement hamras i materialet med en hammare. Själva infästningen i denna utföringsform kan göras i form av ett genomgående rör eller stängas vid cylinderns botten . Fästet har 2-3 distanser i form av spikar.

Användningen av en expansionsplatta för betong ger en stark fästanordning som framgångsrikt kan användas även för lösa strukturer med hålrum i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fjärilar

Denna typ av infästning används när det är nödvändigt att fästa strukturen på en tunnväggig betongyta. Fästhylsan sätts in i det förberedda hålet, och dess baksida, under skruvens installation, rullar upp sig själv och fixerar därigenom fästkonstruktionen tätt i väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Universell

Externt liknar den universella typen expansionspluggen. När den träffar en ihålig vägg, när skruven skruvas in, rullar fästelementets hylsa upp och bildar en knut, och infästningen är stark och pålitlig.

Denna armatur kan användas för många typer av betongmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naglar

Med sin struktur är detta den vanligaste typen av fästelement, när en spik spikas in i väggen med en hammare, eller en specialdesignad pistol används för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fasad

Utåt sett liknar en sådan anordning i struktur till en distansversion, även om skillnaden är i skruvhuvudets storlek - här är den något större och själva skruven är längre. Oftast används denna typ av infästning för installation av externa strukturer för värmeisolering av byggnadsfasaden.

Hylsan och skruven i denna plugg är gjorda av slagfasta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk

Den används för att montera strukturer på ytan av luftbetongväggar. Fästdonen innehåller inte bara en stark metallskruv, utan också en kapsel med lim, som förstörs under skruvning av skruven ., och limmet, efter härdning, fixerar fästet tätt i hålet i väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kwt

Spindeln i denna modell används endast för arbete med luftbetong. Fästelementets design skiljer sig från andra analoger i en bredare tråd - det är hon som garanterar att fästelementet hålls stadigt inne i luftbetongmonoliten.

Bild
Bild
Bild
Bild

GB

Denna typ av plugg är avsedd för arbete med polystyrenbetongytor. Monteringshylsans konstruktion liknar distansmodellen i utseende, men skiljer sig från den genom att den är gjord med en spiralvridning . En sådan enhet tål mycket stora viktbelastningar, det rekommenderas att använda den för installation av köksskåp, kåpor, hyllor, apparater, övergripande ramar och andra tunga strukturer.

När det gäller klassikerna är detta alternativ en plastcylindrisk bussning , som har många skåror, och spindlar som är nödvändiga för att skapa en distans inuti vägghålet. En skruv är placerad inuti cylindern - det garanterar tillförlitligheten och hållbarheten hos den gjorda fästanslutningen.

När du kör eller skruvar in en skruv expanderar cylindern i cylindern och tar upp allt ledigt utrymme i det förberedda hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

För tillverkning av fästelement i form av en plugg används metall och plast. Skruven i sig, som skruvas fast i hylsan, är järn, och hylsans material kan vara metall eller plast. Fästelement kan vara rostfritt eller galvaniserat stål. Sådana produkter utsätts inte för korrosion och garanterar en tillförlitlig och samtidigt stel fastsättning.

Plastpluggar för betong är indelade i följande typer

  • Nylon - är trögflytande och vibrationsresistent. Med hjälp av nylonpluggar erhålls stela och ganska starka fästelement. De har ökat slitstyrka och är inte rädda för mekaniska skador under installationen. Även om det fanns några nackdelar här - en sådan enhet är mycket hygroskopisk, därför används den inte för utomhusarbete vid förhållanden med hög luftfuktighet eller låga temperaturförhållanden.
  • Polyeten - lätt fästmaterial, motståndskraftigt mot sur miljö, har god viskositet och deformeras inte under installationen. Med tiden kan en polyetylenpinne åldras och spricka, samtidigt som den smuler ner och minskar tillförlitligheten. Polyeten är resistent mot negativa temperaturförhållanden och är inte rädd för installation i kylan.
  • Polypropylen Är ett mångsidigt material som är resistent mot både låga och höga temperaturer. Den har bra slitstyrka och ger en rejäl fästanslutning. Materialet behåller sina egenskaper under lång tid, men med tiden spricker det.

Ur brandsäkerhetssynpunkt har nylon-, polyeten- och polymerfästen en hög grad av brandfarlighet, varför denna typ av produkt inte används vid brandfarliga anläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

För att göra en fästanslutning av hög kvalitet är det nödvändigt att välja rätt storlek på pluggen. Varje sådan produkt är märkt. Till exempel, beteckningen 6x40 betyder att fästet har en diameter på 6 mm och dess längd är 40 mm . För närvarande ligger diametrarna på betongpluggar i intervallet från 5 till 10 mm och längden kan vara från 25 till 160 mm. Den minsta storleken på pluggen är 5x25 mm, och den maximala pluggen kan presenteras i storleken 10x160 mm.

Storleken på fästelementet väljs utifrån den belastning som det kommer att behöva tåla . Ju större belastning, desto större diameter och längd bör du använda. Dessutom beror valet av plugglängd också på tjockleken på det material som ska fixeras. Oftast används pluggar på 6x40, 6x60 och 6x80 mm för hushållsbehov.

Syftet och tekniska parametrar för den ryska tillverkade pluggen för betong med diametrar på 4 och 5 mm omfattas av GOST-standarder , andra storlekar på diametrar faller under TU -föreskrifterna. Tappar med en diameter på 4-16 mm är gjorda av nylon och fästelement med en diameter på 5-10 mm är gjorda av polyeten

Bild
Bild

Utnyttjande

Ett verktyg för att köra eller skruva in en plugg består av en elektrisk borr, en hammare och en skruvmejsel eller skruvmejsel, medan en tång krävs för att dra ut pluggen ur en betongvägg. Installationsalgoritmen för pluggar utförs beroende på vilken betongyta som är avsedd för installation.

Du kan köra in en plugg i en tät massa betong enligt följande

  • Tidigare, i planet på väggen eller taket, görs ett hål med erforderlig diameter med hjälp av en elektrisk borr eller en perforator.
  • Djupet på hålet som ska borras måste vara 5 mm mer än pluggens längd.
  • En plugg installeras i det färdiga hålet. Om det behövs kan den hamras med en gummerad (om vi arbetar med en plastprodukt) eller konventionell (om vi arbetar med en metallkropp) hammare.
  • En skruv sätts in i pluggen - den måste dras in eller dra åt så att specialsidan inte pressas mot väggytans plan.
Bild
Bild

Om du arbetar med en universell typ av plugg måste skruven inuti den vridas två gånger. För att montera pluggen på en porös skumbetongyta måste du utföra följande steg.

  • Ett hål är förborrat i väggen eller annan arbetsyta, men under drift kan du inte använda en perforator för att inte förstöra skumbetongmaterialet.
  • Borrdiametern tas något mindre än diametern på den installerade pluggen. Hålets djup görs 5 mm längre än fästelementets storlek.
  • En plugg skruvas försiktigt in i det färdiga hålet med en skruvmejsel och sedan sätts en skruv in i den.
Bild
Bild

När du väljer ett pluggalternativ för installationsarbete bör du alltid komma ihåg om det är möjligt att demontera det om det behövs. Använd verktyget när du tar bort en onödig plugg enligt följande.

  • Du måste hitta en självgängande skruv med en diameter som är lämplig för pluggens storlek. Den självgängande skruven skruvas halvvägs in i pluggcylindern.
  • Ta en tång och kläm fast skruvlocket.
  • Med svängande rörelser, ta bort pluggen från hålet i väggen.

Om det inte finns någon tång eller den applicerade kraften inte räcker för att ta bort pluggen, använd en spik

  • En självgängande skruv skruvas i pluggen cirka 2/3 av längden.
  • Den självgängande kepsen är böjd av med en spikdragare. Genom att skapa en spak för att utöva kraft avlägsnas pluggen försiktigt från väggen.
Bild
Bild

Om pluggen smular, ska den dras ut bit för bit med en tång. Ibland är det inte möjligt att ta sig ur en vägg som är mycket fast installerad. I det här fallet bör det lämnas där, men först skär av den del som går ut, och urtagningen kan sedan stängas med en lösning av cement eller alabaster. Det finns tillfällen då en bit självgängande skruv fastnar i pluggen. Du kan få det så här.

  • Ta ett elektriskt lödkolv och värm upp det. Installera lödkolven nära pluggen och smält pluggen med verktygets stick.
  • Därefter behöver du en spik eller tång som tar bort de trasiga fästelementen och sedan tar bort.

För att ta bort en gammal plugg från väggen med en speciell pistol måste du ta en hammare. Med dess hjälp lossnar de pluggen i väggen och drar ut den, beväpnad med tång eller spikavdragare. Om denna metod inte hjälper, måste du expandera hålet där spikspiken sitter. För att göra detta måste du borra hålet ordentligt med en borr så att det är mycket nära där fästelementen är installerade. Som ett resultat av expansionen av tratten med hål kommer pluggen lätt att dras ut.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du korrekt sveper pluggen i betong nedan.

Rekommenderad: