Primer För Trä För Målning: Kompositioner För Beläggning Med Akrylfärger, än Du Behöver För Att Grunda Trappor Och Trägolv

Innehållsförteckning:

Video: Primer För Trä För Målning: Kompositioner För Beläggning Med Akrylfärger, än Du Behöver För Att Grunda Trappor Och Trägolv

Video: Primer För Trä För Målning: Kompositioner För Beläggning Med Akrylfärger, än Du Behöver För Att Grunda Trappor Och Trägolv
Video: Måla trappa – steg för steg 2024, Mars
Primer För Trä För Målning: Kompositioner För Beläggning Med Akrylfärger, än Du Behöver För Att Grunda Trappor Och Trägolv
Primer För Trä För Målning: Kompositioner För Beläggning Med Akrylfärger, än Du Behöver För Att Grunda Trappor Och Trägolv
Anonim

Naturligt trä är ett av de vanligaste materialen inom inredning och inredning. Trots sina många fördelar är massivet en sårbar råvara som behöver särskild bearbetning och omsorg. Många verktyg har utvecklats för att förbättra trädets användbarhet och livslängd . En kvalitets träprimer hjälper dig att hantera olika problem som du kan stöta på när du arbetar med materialet. I artikeln kommer vi att lära oss om valet av en primer för trä för målning med akrylfärger.

Bild
Bild

Syftet med kompositionen

Innan du grundar en träyta måste du identifiera uppgifterna för detta verktyg för bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Desinfektion

Många träslag utsätts för putrefaktiva processer. I regel finns en sådan nackdel hos de tillgängliga träslag. Rotting förstör produktens utseende och förkortar dess livslängd. Denna process sker på grund av kontakt med ytan med vatten. En fuktig miljö är en idealisk grogrund för bakterier. För att störa denna process tillsätts ett antiseptiskt medel till primern. Komponenten behåller det naturliga materialets skönhet i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pålitlighet

Kompositionen stärker det översta lagret av träet. Den här egenskapen är särskilt viktig när du arbetar med gammalt trä. Efter bearbetning ökar livslängden för produkter av naturmaterial avsevärt, vare sig det är strukturer (trappor, möbler, dekorativa element), horisontella eller vertikala ytor (golv, väggar). Hartser i lösningens sammansättning tränger djupt in i fibrerna och fäster dem på ett tillförlitligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minskad absorption

Träet har absorberande egenskaper, som beror på typen. Om du applicerar emalj på ytan av materialet utan förbehandling, absorberas en stor mängd färg i porerna. Som ett resultat kommer de flesta av pengarna att gå till spillo. Mikroporer förseglas med primer, vilket skapar en slät och jämn yta för felfri applicering av färger och lacker.

Bild
Bild

Skydd

Den tuffa skyddsfilmen som visas på träet ökar basens användbarhet och livslängd. Produkter tillverkade av naturligt trä kostar mycket, det rekommenderas att ta hand om deras ytterligare bearbetning och skydd. Primern skyddar gruppen från korrosion, överflödig fukt, mögel och andra problem.

Bild
Bild

Estetiskt utseende

Träet innehåller tannin (ett naturligt färgämne). Med tiden börjar komponenten dyka upp från fibrerna till ytan, och därför visas fläckar på träet, vilket förstör ytans utseende. Primern stänger porerna och förseglar komponenten inuti.

Bild
Bild

Textur

Primern kommer att förvandla ytan, göra den texturerad och grov. Sådana förändringar har en positiv effekt på materialets vidhäftningsegenskaper.

Bild
Bild

Färg

Förbehandling av primern gör att du fullt ut kan avslöja färgens skönhet och rikedom. Om du applicerar emaljen direkt på träet kan det slutliga resultatet bli väldigt annorlunda än vad du vill ha. Professionella använder en vit primer för att avslöja skuggan.

Bild
Bild

Typer av kompositioner

Den moderna marknaden erbjuder ett stort utbud av grundfärger utformade speciellt för arbete med trä. För att göra rätt val måste du bekanta dig med de olika lösningarna, deras funktioner och uppgifter . Enligt de funktionella aspekterna delade specialisterna kompositionerna i grupper.

Antiseptika

Deras huvuduppgift är att skydda naturliga råvaror från skadliga mikroorganismer. En sådan komposition är perfekt för att skydda beläggningen från utseende av bakterier, ta bort befintliga mikroorganismer som förstör träet.

Bild
Bild

Förstärkning

För att göra materialet mer pålitligt, tätt och hållbart, använd sådana föreningar. På butikshyllorna kan du hitta dem under namnen "primers" eller "deep penetration primers". Denna behandling kommer att öka motståndskraften mot vädret.

Bild
Bild

Fuktskydd

Hydrofoba primrar förhindrar övervätning av materialet. Produkten används vid bearbetning av lokaler. Lösningen är idealisk för arbete i byggnader med hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Primersammansättning

När det gäller sammansättning har behandlingslösningar sin egen klassificering.

Akryl primer

Akrylpenetrerande primer är utmärkt för alla typer av färger och lacker. Denna produkt absorberas nästan helt i träet efter applicering.

Det har vissa fördelar:

  • Denna primer har ingen obehaglig lukt, på grund av vilken det är bekvämt att arbeta med materialet.
  • Det tar flera timmar att torka (1 - 4). Tiden som läggs ned på bearbetning reduceras avsevärt.
  • Kompositionen ska spädas med kallt vatten.
  • Denna primer används aktivt för inredning.
Bild
Bild

Primer i silikon-akryl

Produkter av denna typ skiljer sig från andra i sina höga hydrofoba egenskaper. Var uppmärksam på kompositionen om du planerar att arbeta i en fuktig miljö. Den behandlade ytan (oavsett fukt i den yttre miljön) uppvisar en stabil fuktnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd

Dessa produkter används tillsammans med alkydfärger och lacker. När det gäller sammansättning är dessa lösningar mycket lika. För målade ytor rekommenderas att välja en alkyd -primer. Till salu hittar du speciella pigmenterade alkydtyper av blandningar som bildar en matt yta. För fullständig torkning måste du vänta 12 - 18 timmar.

Bild
Bild

Polyvinylacetat

Polyvinylacetatgrupper har en distinkt fördel - snabb torkning. Minsta tid är en halvtimme. För att förbättra vedens vidhäftning efter att primern har torkat är det nödvändigt att gå över ytan med vanligt PVA -lim.

Bild
Bild

Polyuretan

En sådan primer kommer att kosta mer än andra formuleringar. Det används tillsammans i färger och lacker, som inkluderar polyuretanhartser. Polyuretanprimrar skiljer sig från emaljer och lacker med samma namn i procent av lösningsmedlet och i frånvaro av tonande komponenter.

Bild
Bild

Schellack

Denna typ av primer används för att släta träytor. Det är ett effektivt botemedel för att stoppa hål från vilka hartset strömmar. Kompositionerna används som ett isolerande element i lösliga fläckar.

Bild
Bild

Huvud urvalskriterier

För att välja rätt primer måste flera kriterier beaktas.

Arbetsplats

Innan du köper en primer måste du veta exakt om verktyget köps för inomhus- eller utomhusarbete. Vissa formuleringar är speciellt utformade för utomhusbruk, medan andra rekommenderas för inomhusbruk. En korrekt vald produkt är nyckeln till ett högkvalitativt resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikroklimat

Det finns primers till salu som är resistenta mot olika yttre påverkan (torr och varm luft, fuktighet, temperaturfall). Var noga med att överväga dessa egenskaper när du väljer en produkt. Den maximala hydrofoba effekten möjliggör användning av primern i områden med hög fuktighet.

Bild
Bild

Torktid

Denna parameter bör beaktas när du väljer ett behandlingsagent. Under den varma säsongen rekommenderas att förberedningen utförs på morgonen eller eftermiddagen. Torktiden reduceras avsevärt om du arbetar utomhus. Alkyd -primern torkar särskilt snabbt och måste appliceras i flera lager.

Bild
Bild

Material för vidare bearbetning

Beroende på vad du kommer att applicera på den grundade ytan (lack eller färg), bör du välja typ av komposition. Om du vill visa upp den naturliga nyansen av naturligt trä, välj tydliga kompositioner tillsammans med lacker. En vit primer avslöjar färgens fyllighet och rikedom. På en snövit bakgrund ser färgen mycket mer uttrycksfull ut.

Bild
Bild

Expertråd

Snåla inte med primers. Ytans utseende, motståndskraft mot olika yttre och inre faktorer beror på deras kvalitet. Om din budget är trång är det bäst att spendera mindre på emalj eller lack. Var noga med att läsa instruktionerna för kompositionen, särskilt om du använder primern för första gången och utför arbetet utan deltagande av en specialist . Köp produkter i pålitliga butiker. Kräva lämpliga certifieringar om det behövs. Om du köper en produkt på distans (till exempel via webbplatsen), läs noggrant beskrivningen av produkten, bekanta dig med dess sammansättning.

Bild
Bild

Grunderna i träberedning

Det slutliga resultatet beror på kvaliteten på primern och ytberedningen. Ta noggrant bort dammpartiklar och andra föroreningar från träet. Slipa ytan vid behov. Grundning kan göras på gammal färg om emaljtypen och färgen matchar.

Bild
Bild

I det här fallet är det inte nödvändigt att helt ta bort den gamla färgen . Ta annars bort gamla partiklar med en konventionell spatel. Använd vid behov ett lösningsmedel. Slipa ytan. Om du har att göra med färskt trä bör du slipa och slipa ytan. Om det finns mindre brister på duken är de täckta med akrylspackel.

Rekommenderad: