Siderata (34 Bilder): Vilket är Bättre För Trädgården? Vad Det är? Alfalfa För Jordgubbar Och Rädisor, Andra Växter. Hur Ska Man Så Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Siderata (34 Bilder): Vilket är Bättre För Trädgården? Vad Det är? Alfalfa För Jordgubbar Och Rädisor, Andra Växter. Hur Ska Man Så Dem?

Video: Siderata (34 Bilder): Vilket är Bättre För Trädgården? Vad Det är? Alfalfa För Jordgubbar Och Rädisor, Andra Växter. Hur Ska Man Så Dem?
Video: Så klipper du snabbt ned jordgubbsplantor på våren - Trädgårdsskötsel för nybörjare 2024, Maj
Siderata (34 Bilder): Vilket är Bättre För Trädgården? Vad Det är? Alfalfa För Jordgubbar Och Rädisor, Andra Växter. Hur Ska Man Så Dem?
Siderata (34 Bilder): Vilket är Bättre För Trädgården? Vad Det är? Alfalfa För Jordgubbar Och Rädisor, Andra Växter. Hur Ska Man Så Dem?
Anonim

För att sommarstugan ska glädja dig med sina ljusa färger och rika skörd är det nödvändigt att använda siderater, de tillhör grönt gödningsmedel. De kallas grunden för hållbar jordbruksodling utan användning av kemikalier. Deras fördelar är tveklösa - gröna gödselväxter berikar jorden med användbara ämnen, på grund av vilket avkastningen ökar med 30-50%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Siderata har länge använts i naturligt jordbruk - det är oersättliga återställande grödor som bidrar till förbättring av jorden. De avoxiderar, berikar jorden med nödvändiga mikro- och makroelement, ökar dess kvalitet, vatten- och luftgenomsläpplighet och förhindrar också vittring och urlakning. Förutom, gröna gödsel förbättrar utseendet på platsen, fyller den med ljusa färger under perioderna innan de huvudsakliga trädgårdsgrödorna planteras och efter skörden av frukterna.

Erfarna sommarboende säger att marken inte ska vara tom. Användningen av gröngödsel ersätter införandet av gödsel och komplex gödsel i jorden. De kan planteras utomhus och i ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de till för?

Siderater har en gynnsam effekt på underlaget. Deras användning har ett antal fördelar.

  • På grund av utvecklingen av ett djupt och grenat rotsystem, löser grön gödsel jorden, vilket bidrar till bättre luftgenomsläpplighet. Med sina långa rhizomer extraherar de näringsämnen från jordens djupa lager och höjer dem - i framtiden kommer de att bli grunden för näring för grönsaksgrödor.
  • Sideratgräs kan användas som mulch.
  • Plantering av gröngödsel rekommenderas för snabb återställning av eroderad mark, liksom berikning av knappa jordar med användbara ämnen.
  • Plantering av gröngödsel leder till en minskning av ogräs på platsen.
  • Att så gröna gödselgrödor optimerar substratets temperaturregim under varma och kalla årstider, skyddar plantorna från UV -strålar och skyddar det övre fertila skiktet från vittring och erosion.
  • De flesta sommarboende röstar inte upp gröngödselgräs för att bevara alla nödvändiga mikroorganismer i det övre lagret av substratet. Istället skär de helt enkelt bort hela örtmassan och gräver upp tillsammans med rötterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

En ytterligare bonus kommer att vara dessa grödors helande egenskaper . Till exempel finns tannin i de gröna delarna av lin - dess lukt driver bort Colorado -skalbaggar, därför är en sådan växt optimal för odling nära potatisplantningar. Colorado potatisbaggen är också rädd för doften av ringblommor och calendula - de planteras ofta i gångarna.

Men efter potatis kan du plantera råg, det kommer att bli ett bra verktyg i kampen mot nematoder - rågens rötter släpper ut speciella ämnen i marken som driver insekter bort från planteringsplatsen under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Listan över effektiv gröngödsel innehåller många växter. Tänk på vad de är.

Amarant

Växter: amarant, bläckfisk. Amarantväxter har en kraftfull rhizom. På grund av detta lossar de jorden, ökar dess luftgenomsläpplighet, berikar jorden med kväve och ökar dess bördighet.

Bild
Bild

Asteraceae

Växter: solros, calendula

Sådana växter skrämmer bort midger och vägglöss, bekämpar effektivt larver. Blommor lockar honungsinsekter och fungerar som täckgrödor och skyddar odlade växter från solljus. Oftast planteras solros. Det är oumbärligt för att skydda planteringar från solen, växten hjälper till att behålla fukt i marken . Dessutom fungerar dessa växter som en bärande struktur för grönsaksgrödor. Men de har också ett minus - solrosstjälkar blir snabbt grova och komplicerar sönderfallet hos den klippta massan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrofil

Växter: Phacelia . Phacelia normaliserar sura jordar, skyddar platsen från ogräs och förstör alla patogena mikroorganismer. Örts utvecklade rotsystem förbättrar dess andningsförmåga.

Phacelia är en mångsidig hydrofil gröngödsel . Efter det kommer alla växter att växa och utvecklas bra, vare sig det är bär, blommor eller grönsaker. Gräset är helt opretentiöst, det tål lätt temperaturfall och torka, växer ganska snabbt och ger vackra blommor. Phacelia sås vanligtvis i mars-april, direkt efter att snötäcket smält. När den planteras före vintern skyddar kulturen jorden från djupfrysning. Det hämmar utvecklingen av patogen mikroflora: skyddar trädgårdsplantor från skabb och senblåsa, driver bort nematoder, trådmaskar och nattfjärilar. När de första blommorna dyker upp skärs de gröna delarna av, plöjs i marken med 10-15 cm eller används istället för mulch.

Bild
Bild

Bovete

Växter: bovete . Dessa gröna gödsel rekommenderas för dåligt bördiga jordar med lågt innehåll av användbara mikroelement. Bovete växter berikar jorden med organiska ämnen, ger näring med kalium- och fosforsalter. Inhemska sommarboende planterar oftast bovete. Den växer bra på saltmyrar och andra tunga jordar - även sådan jord tar inte mer än 2 månader för den gröna gödseln att mogna.

Bild
Bild

Korsblomma

Växter: senap, raps, raps, rädisa . Korsblommiga växter kan planteras för att förbättra all jord, förutom områden med hög surhet. De grenade rötterna lossnar jorden, gör den genomsläpplig för luft och omvandlar svårsmält fosforföreningar till en form som är tillgänglig för trädgårdsodlingar. Dessutom förhindrar gröngödsel läckage av näringsämnen. Den vanligaste arten av korsblommig gröngödsel är senap. Det bygger snabbt upp grön massa och dränker helt bort ogräsens tillväxt.

Växten skyddar plantering av odlade växter från den heta solen och bekämpar effektivt skorv och senblåsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spannmål

Växter: råg, hirs, havre, vete . Korngrön gödsel är mångsidig, så de kan användas på alla typer av jordar, men de fungerar bäst i områden med hög närvaro av sand, hög surhet, samt på lera och leriga jordar. De hjälper till att öka fuktgenomsläppligheten i jorden, matar substratet med kväve och kalium, förhindrar vittring och urlakning av det övre fertila skiktet. Med ett snabbt utvecklande rotsystem "kväver" spannmål utvecklingen av alla ogräs.

I de flesta fall planteras havre i trädgårdstomter . Det är användbart för att mätta jorden med fosfor och organiskt material. Det planteras bäst med ärtor. Den kan växa och utvecklas på olika jordar, från svart jord till sandstenar, och är mest effektiv på aluminiumoxid. Rötterna ökar substratets fuktighet och luftgenomsläpplighet, förhindrar urlakning och vittring av jordens bördiga skikt. Förstör effektivt patogener av svampinfektioner. Det är bäst att använda råg för att plantera sumpiga områden. Det närmar inte bara jorden med mikronäringsämnen, utan torkar också jorden. Men på torr jord är det bättre att använda korn - det gör underlaget mer strukturerat och fuktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baljväxter

Växter: alfalfa, get rue, rödklöver, ärtor, gul sötklöver, sainfoin

Denna gröna gödsel är optimal för alla typer av jord. Främjar mättnad av jorden med kväve, lossnar och rengör området från nematoder. Undertrycker utvecklingen av ogräs. Faktum är att plantera baljväxter liknar att applicera färsk gödsel på marken. Klöver planteras oftast. Den är optimal för fuktig jord med låg syra. Clover ger näring åt jorden, vilket gör dess struktur lös och andas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Olika siderater är lämpliga för olika grödor.

För gurkor

Gurka rötter utvecklas ganska nära markytan. De går inte djupt, så det är svårt för växter att absorbera spårämnen. Gröngödselens huvuduppgift är tillförsel av magnesium, fosfor, kalcium, kväve och deras ansamling närmare ytan. Följande anses vara optimala:

  • baljväxter;
  • spannmål;
  • korsblommiga.

Dessa gröna gödsel kan odlas i gurkbäddarnas gångar. Säkert kommer du att bli nöjd med volymen av den skördade grödan och smaken av saftiga frukter.

Bild
Bild

Till potatis

Siderata för potatis måste utföra två huvuduppgifter:

  • bekämpa invasionen av Colorado -potatisbaggen och förhindra den;
  • förhindra spridning av svampinfektioner på plantager.

Siderata bör väljas med dessa egenskaper i åtanke, och de bästa potatisprekursorerna är:

  • baljväxter;
  • lin;
  • korsblommiga.
Bild
Bild

För tomater

Tomatgödsel hjälper till att lossa jorden, mata den med kväve och andra nödvändiga mineraler hämmar utvecklingen av ogräs. Phacelia anses vara den optimala gröngödseln för alla nattskydd. Det växer omedelbart och lämnar inget utrymme för ogräs att utvecklas. Dess örtmassa sönderfaller snabbt och berikar sängarna. Dessutom ser dess blommor av en ovanlig färg väldigt imponerande ut på webbplatsen.

För tomater är följande också optimala:

  • alla typer av baljväxter och korsblommiga gödselmedel;
  • alla spannmål.
Bild
Bild

För kål

Kål är en välkänd kväveälskare, därför måste grön gödsel mätta jorden med detta spårämne. Baljväxter är de mest effektiva för att göra detta. Dessa växter driver bort nematoder, liksom trådmaskar och några andra skadedjur i trädgården. Och om du kombinerar alfalfa och havregryn i gångarna kan du snabbt neutralisera patogena svampmikroorganismer.

Under jordgubbar planterar jag vanligtvis ärtor och senap, raps eller phacelia, före hallon - eventuella spannmål . Att odla senap är den bästa lösningen för vitlök.

Bild
Bild

Såfunktioner

Siderata kan sås från vår till höst. Dessa grödor har en kort mognadsperiod, därför kan upp till 4 skördar skördas under perioden från snösmältning till första frosten. Under vårplanteringen bygger gröngödselgrödor mycket snabbt upp örtmassa och rötter, vilket hämmar ogräs. Vid denna tidpunkt är det bäst att plantera havre, ärtor, samt sötklöver och alfalfa.

På sommaren, liksom i början av september, efter fruktets slut, är grön gödsel nödvändig för att återställa jordens fruktparametrar . Under denna period ger senap och bovete störst effekt, phacelia och baljväxter sås lite mindre ofta. Innan vintern är det lämpligt att plantera vintergrödor - råg eller havre. En bra effekt ges genom att plantera klöver, phacelia och senap. Sådana grödor ökar snabbt den örtmassa - på vintern skyddar den jorden från djupfrysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsen för plantering av gröngödsel väljs beroende på uppgifterna . På en fri tomt kan du så gräs för att förbereda jorden för framtida plantering av trädgårdsväxter. På våren planteras de för att förbereda marken för plantor - detta förbättrar fertiliteten och undertrycker tillväxt av ogräs. Aromatiska örter, till exempel ringblommor, kan planteras runt omkretsen av platsen - de stöter bort skadedjur. Siderata planteras ofta mellan raderna - där skyddar de planteringar från ogräs, förhindrar jorderosion och stöter bort insekter. För att skydda mogna fruktträd planteras gröna gödsel i en trädstammcirkel.

Sådd av gröngödsel omfattar flera steg . Först måste det område som bestämts för plantering grävas till spadebajonettens djup och lossas med en kratta. Då bildas små spår med en platt skärare - de ska riktas vinkelrätt mot sängarna, medan spårens djup inte bör överstiga 7 cm. Växtfrön sprids över ytan på fårorna, marken jämnas med en platt skärare. I det här fallet bör rörelser riktas strikt parallellt med plantersängens långsida. Således återfylls fröet med ett lager av substrat. Därefter vattnas marken rikligt och plantorna väntas.

Växter kräver inte komplex vård, det är bara viktigt att regelbundet återfukta plantorna för att stimulera tillväxten av grön massa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring

För att plantera gröna gödsel i trädgården för att få maximal effekt är det nödvändigt att ta bort dem korrekt

  • Vid skörd måste bara de gröna delarna klippas och rötterna måste ligga kvar i marken.
  • Skärning utförs före utseendet av den första blomman. Annars blir stammen grovare och massan kommer att ruttna för länge. Detta kommer att skapa ett överskott av kväve i jorden, och rötterna på växterna som planteras bredvid det börjar "brinna".
  • De klippta grenarna och bladen på växten behöver inte tas bort, de lämnas på marken, jämnt fördelade över ytan. Under ytterligare jordbruksarbete kan de plöjas, läggas i en kompostgrop eller göras näringsrik infusion.
  • Det är lämpligt att skörda gröngödsel 10-15 dagar innan den huvudsakliga grödan planteras.
  • Siderata planterade på hösten behöver inte tas bort för vintern - de ligger kvar i marken till våren. Detta kommer att ersätta höstplöjning, skydda jorden från frost och ge många andra fördelar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Trots den enkla odlingen av siderater, för att få en bra skörd när du använder dem, bör du följa några av rekommendationerna från experter

  • Siderata ska inte planteras framför en fruktväxt av samma familj. Till exempel bör senap, raps och andra korsblommiga växter inte planteras framför kål. Och havre med råg ska inte sås framför majs.
  • I områden med ung gröngödsel kan endast plantor planteras. Om du planerar att så frön måste all gröngödsel klippas i förväg.
  • Under torr sommar måste området vattnas ofta - detta bidrar till bildandet av humus.
  • Sidodragter, liksom alla andra, måste varvas. Detta gör att du kan följa principerna för växtföljd och maximera markens hälsa.

Rekommenderad: