Mulch (47 Foton): Vad är Det? Mulching Jord För Jordgubbar Och Andra Växter Med Egna Händer. Vilket Material Ska Du Använda? Applicering Av Flis Och Kokosmjölk

Innehållsförteckning:

Video: Mulch (47 Foton): Vad är Det? Mulching Jord För Jordgubbar Och Andra Växter Med Egna Händer. Vilket Material Ska Du Använda? Applicering Av Flis Och Kokosmjölk

Video: Mulch (47 Foton): Vad är Det? Mulching Jord För Jordgubbar Och Andra Växter Med Egna Händer. Vilket Material Ska Du Använda? Applicering Av Flis Och Kokosmjölk
Video: Del 4 Jord. Avsnitt 2: Organiskt material 2024, Maj
Mulch (47 Foton): Vad är Det? Mulching Jord För Jordgubbar Och Andra Växter Med Egna Händer. Vilket Material Ska Du Använda? Applicering Av Flis Och Kokosmjölk
Mulch (47 Foton): Vad är Det? Mulching Jord För Jordgubbar Och Andra Växter Med Egna Händer. Vilket Material Ska Du Använda? Applicering Av Flis Och Kokosmjölk
Anonim

Människor som precis börjat som trädgårdsmästare har den mest grundläggande förståelsen för vad mulch är. Samtidigt kan du undvika många misstag när du vet vilket material du ska använda och hur du multer jord för jordgubbar och andra växter. Användningen av flis och kokosmjölk är också anmärkningsvärd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Varje erfaren sommarboende kommer att kunna förklara vad ordet "mulch" betyder och vilken betydelse det har för trädgården. Det ska noteras att denna agrotekniska "assistent" är mycket effektiv . Tyvärr underskattar många värdet av denna metod och tror att det bara tar tid och ansträngning, vilket ger liten nytta. Vanligtvis är sådana bedömningar förknippade med analfabeter och bristande hänsyn till teknikens invecklingar. Kort sagt, mulch är ett materialskikt som läggs runt stjälkarna av odlade grödor.

Denna metod för att skydda jorden och själva växterna har använts under mycket lång tid . Det blev dock mest populärt när ett liknande sätt uppstod i främmande länder.

Mulching är möjligt för alla växter. Och ändå måste tillvägagångssättet i varje specifikt fall väljas individuellt. Bara under detta villkor kan du räkna med en anständig skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför mulching?

Dess viktigaste syfte är att skydda mot ogräs. Om det speciella lagret är tillräckligt brett, minskar tillväxten av skadliga växter flera gånger . Det är också viktigt att det blir möjligt att minska bevattningens intensitet, eftersom fukt och näringsämnen förblir under skyddsskiktet. Frekvensen för att lossa jorden reduceras, medan dess struktur är optimerad. Under täckning lider landet mindre av den ljusa solen på sommaren, av kyla och snö på vintern.

Detta ögonblick är särskilt relevant under de kallaste vintrarna, när bara mulch ibland räddar fleråriga plantager från döden . Men det har också ett antal andra funktioner. Bland dem sticker kampen mot infektioner ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare mulden är det mycket svårare för farliga mikroorganismer att komma in på själva växten. Vid användning bibehålls markens kvalitet på en hög nivå, läckage, olika typer av erosion och skorpor förekommer förhindras.

Förutom rent mekanisk bekämpning av ogräs, efter mulching, är gångarna skuggade, och detta stör också utvecklingen av ogräs . Under varma dagar bibehålls den optimala temperaturen under kompost. Att lägga ut ett speciellt material på hösten förhindrar vindöverföring, utspolning och andra obehagliga händelser. Praktiken visar att plantorna i detta fall utvecklas mycket bättre under nästa säsong. Slutligen producerar mulched växter mer äventyrliga rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För webbplatsen kan du välja flera typer av mulch.

Flis och sågspån

Hemma, för mulching, är det fullt möjligt att ta olika typer av träflis. Särdragen i dess stamtavla måste beaktas . Flis ska i alla fall inte placeras bredvid själva planteringarna. Stora träbitar kan hällas över mogna växter och mogna plantor. Men de kommer att ta bort för mycket värdefullt kväve från plantor.

Du kan strö alla växter med medelstora och fina chips . Men dess inflytande måste kompenseras genom aktiv bevattning med flytande blandningar som innehåller kväve. Det måste förstås att alla träd som ruttnar i jorden ökar dess surhet avsevärt. På jorden som redan är sur, undviks detta bäst. Att blanda sågspån med kalk och andra erkända alkalier hjälper till att förhindra försurning. Du kan bara vänta på att det skördade trädet ska slipas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klippa gräs

Gräsklippning är mycket effektivt för att kontrollera avdunstning. Det påverkar också negativt olika sniglar och sniglar. Användning av sjuka växter måste undvikas noggrant, eftersom detta hotar smittspridningen . Detsamma gäller för vegetation som påverkas av olika skadedjur, inklusive den efter slutlig ruttning i fat.

Färskt gräs gör att jorden kan mättas med kväve så mycket som möjligt, men det är giftigt för många växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sugrör

Denna typ av mulch kan vara till stor hjälp. Några av dess typer innehåller dock väldigt få biologiskt aktiva komponenter . Nästan alla växter koncentrerar de flesta av dem i korn, medan den gröna massan står för mycket lite. Forbs och hö måste användas efter lagring i minst 2 år. När de är färska täpper de marken kraftigt med frön.

Halmen skickas till konsumenter i balar som väger 16-20 kg. Självskörd av sådan mulch är möjlig med hjälp av handpressar. Efter skörd med skördetröskan krävs ingen ytterligare huggning av halmen. I områden med fleråriga bär läggs det ut i gångarna. Du kan multa potatis med halm direkt efter att de första groddarna kommit ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Löv

Mulching med gräsklippor, löv och strö är lämplig för alla grödor. Risken för skada minimeras, vilket är mycket viktigt för oerfarna trädgårdsmästare . Denna kompost hjälper till att behålla fukt i marken. Mättnad med kväve är också viktigt, vilket i hög grad saknas i många grönsaksodlingar. Läggning bör göras i ett tjockt lager, eftersom lövverk är benägna att torka ut och förlora volym.

Den mörka färgen på denna typ av mulchmaterial gör det mycket attraktivt inför vintern. Men du måste vara mer försiktig med att täcka lövverket med fleråriga växter. När gröna omvandlas till humus kan syror frigöras som kan orsaka allvarlig skada . Växtstammar är inslagna med plastfolie eller plastflaskor används. Du behöver inte ens gräva upp marken, utan sprida bladen över hålen som genomborrats av handtaget på en spade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kottar

Användning av tall- och grankottar är mest motiverad för:

  • blåbär;
  • tranbär;
  • rhododendron;
  • ljung;
  • vitlök;
  • Luke;
  • potatisar.

Om kottar läggs ut under träd och buskar bör deras lager vara 100-150 mm. För grönsaker är det 50-70 mm. När kompressen har lagts ut bör den vattnas. Det är mycket bra om det inte bara är vatten, utan en fungicidlösning. Från grönsaksbäddar, så snart grödan skördats, bör mulchen tas bort omedelbart. Den lämnas under träden till våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålar

Användningen av nålar av barrväxter är mest lämplig för acidofila växter. Oftast är det hortensior och rododendron. Parallellt med ett sådant skydd utförs kvävegödsling. Det är mycket oönskat att använda nålar för grödor som behöver kalcium. Det är oönskat att ta färsk barrträd (tills det blir brunt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Torv

Du kan använda medeltorv, högmyr och lågt liggande torv. Det senare alternativet är lämpligt för valfri jord och under alla årstider . Det kommer att lossna jorden, men tillsätter nästan inga näringsämnen. De mellersta och övre typerna innehåller ämnen som undertrycker vegetation. Därför är det lämpligt att använda dem för förberedelse av tomma sängar eller som grund för kompost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciellt tyg

Mulching med svart material är ganska utbredd. Mest använda agrofibre med en densitet på 0,1-0,13 kg per 1 kvadratmeter. Det kommer garanterat att undertrycka ogräs tillväxt. Med rätt vård är utseendet på röta och mögel helt uteslutet. Livslängden för agrofibrer når 4-5 år.

I vissa fall, använd geotextil … Det måste vara svart. Materialet är nedgrävt i marken. På platser där själva odlade växterna ligger är det nödvändigt att göra nedskärningar. Jordfuktigheten bevaras helt under geotextilfodret, men sådant material kan inte kombineras med odling av jordgubbar.

Attraktiv och mulching snurrade . Det är utmärkt för att undertrycka ogräs. Men man måste förstå att endast tätt material kvalitativt kan utföra en sådan uppgift. Liksom andra liknande beläggningar ska den vara svart.

Spunbond gynnas av dess långa livslängd, frostbeständighet, motståndskraft mot mikrober och mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filma

Denna metod har använts i flera decennier. Inte vilken film som helst är lämplig, utan endast speciellt anpassad för mulching . Hål tillverkas i valfri polyeten eller blandad tejp. De flesta rullar som levereras till marknaden har en bredd på 1 till 3 m.

I ett antal sommarstugor används genomskinliga filmer . De behövs för att förbereda plantor för plantering. Det är dock också tänkt att behandla landet med herbicider. Melonfilm måste vara av högsta kvalitet. Den svarta och ljussäkra filmen används vid odling av andra grödor. Tack vare det minskar vattenförbrukningen för bevattning märkbart. Men man måste förstå att växter kan överhettas under ogenomtränglig svart materia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra alternativ

Analysera för och nackdelar med mulching med expanderad lera, det är värt att påpeka:

  • spektakulärt utseende;
  • användarvänlighet;
  • lång torkperiod;
  • ett stort antal små partiklar (tvingar dig att bära andningsskydd);
  • billighet;
  • långsiktigt bevarande av grundkvaliteter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen har den så kallade aktiva mulchen, även känd som "hett gräs", använts allt mer . Det främjar den accelererade utvecklingen av markorganismer och maskar. Det blir snart klart att växterna är starkare och växer bättre. Nedbrytningen av gräsmassan leder till att koldioxid uppträder, tack vare vilket det är lätt att få en utmärkt skörd. Slutligen är "aktiv mulch" en kraftfull stimulant för växtimmunitet. Sist men inte minst utgör jäsning ingen risk.

I industriell skala produceras nu cellulosamjölk . Dess produktion sker på grundval av råmaterial från återvunnet papper. För att förbättra produktens kvalitet läggs ibland trämassa till den. Det är bäst om det här är värmebehandlade fibrer med ökad absorptionsförmåga. Alla tillverkare sorterar och rengör noggrant de inkommande råvarorna, så det är ingen idé att frukta markföroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under hantverksmässiga förhållanden används ofta en alternativ lösning, t.ex. mulching med kartong . Många trädgårdsmästare noterar att det ger stabila resultat under ett antal år. Vattenretention i jorden uppnås i alla fall med tillförsikt. Innan kartongen läggs ut måste det utrymme som är avsett för det vattnas rikligt med vatten. Själva arken överlappar så att de täcker hela området.

Mulching med majsmassa kommer att vara ganska logiskt . Det enklaste och mest korrekta sättet att göra speciella mattor för att lägga sig på sängarna. Stammar av ungefär samma storlek måste bearbetas (klipp av tunna sektioner och vik det ena till det andra, vrid det upp och ner). Rötterna måste klippas av. Du kan knyta stjälkarna som det är bekvämt: de resulterande mattorna kommer i alla fall inte att blåsa bort av vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hästsängkläder används också mycket - med andra ord, gödsel … Det anses vara mycket mer biologiskt produktivt än andra typer av spillning. Men det är viktigt att förstå att sådan mulch i sin rena form är mycket aktiv och kan till och med skada växter. Det är nödvändigt att rådgöra med specialister innan du köper.

En annan lösning som ofta används på sistone är kokosmjölk . Enskilda fibrer i dess sammansättning komprimeras under högt tryck. Resultatet är ett tätt men andningsbart material. Den produceras i form av mattor eller cirklar i olika storlekar. Under kokosskyddet är hypotermi, uttorkning av jorden och dess drift av vinden uteslutna. Det främjar mer aktiv fruktning, har en neutral syra-bas-balans och blockerar spridningen av patologiska mikrober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen, kanske mulching baserad på grenar och avverkningsrester . Även om de är mycket större än chips eller löv, ruttnar de med ett kompetent tillvägagångssätt på kort tid. För proceduren används speciella typer av utrustning. Dessa anordningar kan också sprida den beredda massan över platsen. De tillhandahålls till kunden av specialiserade företag.

Det finns flera andra alternativ värda att notera:

  • grus;
  • sphagnum mossa;
  • marktäckningsgrödor;
  • gummi (men det används bara som en sista utväg, när det inte finns något alternativ).
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur klipper man rätt?

Mulching är ett bra alternativ för att förbättra jordens egenskaper och därefter få en bra skörd. Denna procedur måste dock utföras korrekt . Först och främst är det nödvändigt att strikt följa villkoren i förfarandet. Oftast utförs mulching under vår- och höstmånaderna. Men samtidigt är det nödvändigt att titta så att jorden redan är uppvärmd eller ännu inte har hunnit svalna. För smala sängar rekommenderas användning av hö och sågspån. När trädstammar täcks mellan stammen och gränsen till layouten bör det finnas minst 1, 5 och inte mer än 3 m. Mulch måste periodiskt förnyas.

För tidig spridning av mulchskiktet kommer att bromsa utvecklingen av trädgården, gräsmattan eller buskar (hallon, druvor) . Med hög jordfuktighet kan ruttning till och med börja. I sin tur blir fördröjningen med vintermullning till det faktum att jorden hinner frysa och effektiviteten av skyddet mot kylan sjunker kraftigt. Vad som är viktigt, samtidigt är det fortfarande inte möjligt att förlänga tiden för växternas höstvakenhet. För att skydda jordgubbsbuskar måste du täcka området två gånger om året. Torrt lövverk och klippt gräs är optimala kandidater. Innan vintern kan du också använda halm eller nålar.

Torra löv och antenner på själva växten måste tas bort i förväg. För blåbär rekommenderas torv, sågspån, hö, halm och bark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågspån anses vara den mest hållbara. Det upplagda mullskiktet är ca 100 mm. Proceduren utförs minst två gånger: efter avstigning på rätt plats och vid behov. Vid efterföljande behandlingar reduceras skiktet till 50 mm. Torv, sågspån och spån är bäst för rosor . Barrträd kan också användas. Och till och med äggskal. Lärkbark är också en bra lösning. Proceduren utförs under andra hälften av våren. Barken måste torkas i 15 dagar och behandlas med antiseptika.

När våren kommer, bör den kompost som läggs på hösten kasseras . Under denna tid kommer hon själv att hinna bli en livsmiljö för olika skadliga mikroorganismer och farliga insekter. Det är nödvändigt att inte bara ta bort det gamla bokmärket utan också att bränna det. Du kan inte täcka bara nyligen kläckta skott och bräckliga skott. Detta förfarande är också skadligt för färska plantor, eftersom det stör starkt naturligt ljus och utveckling av skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver jag ta bort mulch för vintern?

I de allra flesta fall är detta valfritt. Omvänt, mulchlagret:

  • kommer att öka skyddet av rotsystemet från frost;
  • kommer att locka maskar;
  • under vintern kommer det att hinna ta om, mätta jorden och förbereda den för nästa säsong;
  • kommer att bevara jordens löshet och göra det lättare att gräva det på våren (och ibland till och med låta dig vägra att gräva alls).

När du mulkar med halm kan du ta bort det översta lagret, torka det och lagra det separat till våren. Detta görs vanligtvis av dem som inte kan försörja sig med halm. Åsikten att mikroorganismer kan föröka sig i mulch är korrekt, men det finns också användbara arter bland dem. Detta problem kan lösas genom specialbehandling med desinfektionsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Allt som finns kvar från trädgårdsgrödor måste krossas. Då och då måste du lägga till nya bokmärken (lager) . Det är omöjligt att använda växter för mulching som behandlades med bekämpningsmedel för mindre än 30 dagar sedan.

Halm kan användas ensamt eller i kombination med annat organiskt material. Rädslan för att den kommer att ruttna är grundlös: detta händer bara i slutna rum som inte har anständig ventilation. Halm är väl lämpad för bär- och grönsaksgrödor, men det är dåligt kompatibelt med buskar . Alltför tät halmläggning kommer att hämma utvecklingen av unga skott. Men samtidigt kan halmbädden bekämpa även Colorado -potatisbaggen.

När du väljer ängshö bör företräde ges till växter som klippts före blomning. Hö bör kasseras under särskilt fuktiga perioder, eftersom det tenderar att ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att täcka sängarna efter bearbetning (när de lossades, vattnades eller matades, till och med bara sprayades) . Mer än 20 mm av beläggningen får inte läggas på tung lerjord, annars är det troligt att ruttna. Det är bäst att tillsätta färskt material ungefär var 14: e dag. Lätt jord kan mullas mer aktivt, men även då är ett lager på mer än 80 mm kontraindicerat. Det är nödvändigt att se till att rötterna har tillräckligt med syre.

På regniga dagar reduceras det använda skiktet ytterligare . Dessutom bör den reduceras i alla skuggade områden. Det är värt att komma ihåg att nålar tar kväve, och när man använder det behövs läkemedel för att återställa koncentrationen i marken. Detsamma bör göras vid användning av sågspån.

Att lägga grön gödsel i mulch är inte bara möjligt, utan också mycket användbart. Tillsatsen av rått gräs skapar faktiskt en ensilageeffekt.

Rekommenderad: