Betongens Proportioner För Grunden: Sammansättningen, Hur Mycket Cement, Sand Och Krossad Sten Som Behövs Per 1 Kubikmeter Murbruk

Innehållsförteckning:

Video: Betongens Proportioner För Grunden: Sammansättningen, Hur Mycket Cement, Sand Och Krossad Sten Som Behövs Per 1 Kubikmeter Murbruk

Video: Betongens Proportioner För Grunden: Sammansättningen, Hur Mycket Cement, Sand Och Krossad Sten Som Behövs Per 1 Kubikmeter Murbruk
Video: MURARE 2 TEKNIK 4 BLANDA ETT PERFEKT BRUK 2024, Maj
Betongens Proportioner För Grunden: Sammansättningen, Hur Mycket Cement, Sand Och Krossad Sten Som Behövs Per 1 Kubikmeter Murbruk
Betongens Proportioner För Grunden: Sammansättningen, Hur Mycket Cement, Sand Och Krossad Sten Som Behövs Per 1 Kubikmeter Murbruk
Anonim

Huvuddelen av en byggnad eller struktur är grunden. När allt kommer omkring vill alla att hans struktur, vare sig det är ett hus eller ett garage, ska tjäna så länge som möjligt och klara de uppsatta uppgifterna. Därför är huvuduppgiften att bygga en stark och högkvalitativ grund. Denna enhets egenskaper består inte bara i noggrann beräkning, kompetent läggning, utan också i betong av hög kvalitet. Om betongen är gjord med dina egna händer måste du veta i vilken andel du ska blanda de komponenter som i hög grad påverkar det slutliga resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är inte helt korrekt att kalla betong för vätska. Betong är en sten som består av komponenter. Det officiella namnet är betongbruk. Om vi pratar mer öppet om cement, så är det ett bindemedel som håller ihop alla beståndsdelar, som blir en enda helhet efter sedimentering. Betongens främsta egenskap är en hög hygroskopicitet. På grund av detta måste den levereras kort innan morteln tillverkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter

Det finns flera komponenter i betongens sammansättning.

  1. Cement . Det är grunden för lösningen.
  2. Vatten . Det är ett nödvändigt reagens.
  3. Sand . Ett förtjockningsmedel som gör lösningen viskös. Lösningens densitet beror också på dess mängd.
  4. Aggregat . Det kan finnas både finkornigt grus och tegelflis. Det finns också alternativ med större platshållare. Detta påverkar betongens hållfasthet och dess bärande egenskaper (kvalitet).
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandblandning M 500, tillverkad enligt ASG, måste blandas noggrant under knådning så att konsistensen blir tjock. Ett speciellt bord hjälper till att knåda korrekt.

Vyer

Det finns följande typer av cement, beroende på sammansättningen.

  1. Portlandcement (vanligt) . Designad för normal användning. Det tolererar perfekt effekterna av både fukt och låga temperaturer. Det används främst för att bygga fundament i vanliga byggnader, oftast i enskilda bostadshus.
  2. Slagg Portland cement . Mycket större fuktbeständighet än den föregående. Detsamma gäller styrka. Det härdar mycket långsammare än normalt. Det huvudsakliga användningsområdet är områden med hög luftfuktighet, med normalt klimat och mycket sällsynta frost.
  3. Pozzolaniskt portlandcement. MED Den mest resistenta cementen mot fukt, men har den vanliga styrkan. Designad för gjutkonstruktioner som inte är avsedda för tunga laster. Ofta är det undervattensstrukturer.
  4. En särskild klass av cement är snabbinställande . Detta beror på speciella kemiska komponenter som gör att denna lösning härdar dubbelt så snabbt som vanligt - på 14 dagar. Klimatförhållandena för denna lösning är inte kritiska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan allt vatten är lämpligt, inklusive från kranen, det viktigaste är att det inte är rikt på salter. Genom att komma in i en kemisk reaktion med vatten omvandlas torrt cement till själva murbruk.

Sanden bör inte innehålla lera eller andra föroreningar, det tillåtna värdet är upp till 5%. Kornstorleken på sanden ska ligga i området 1, 2 - 2, 5 mm av varje korn, en finare för framtida betong fungerar inte.

Den bästa sanden för grunden anses vara flodsand, men tvättad och siktad . Detta beror på dess ständiga tvätt med färskt vatten, vilket har en positiv effekt på ler- och saltkompositionen. Fyllmedlet för manuell tillverkning av betong är ofta krossad sten, vars spannmålsfraktion ligger inom 15 - 20 mm.

Men det är viktigt att komma ihåg att storleken på kornen bör vara ungefär densamma i den totala massan, utan en uppenbar övervikt av stor krossad sten över små. Detta är nödvändigt för att minska mängden hålrum i betongen, vilket minskar cementförbrukningen. Det bör inte heller innehålla föroreningar av lera, skräp.

Bild
Bild

Betongmärkning

Betongkvaliteten betecknas med bokstaven "M" och ett numeriskt värde, som betecknar betongens tryckhållfasthet, i kg / cm2. Denna täthet när man når betongens inställning, som enligt SNiP är 28 dagar. Detta gäller inte snabbhärdande cement och betong. Det är ett misstag att tro att betong inte har en lägre kvalitet än M100; M50 -betong används för gjutning av små strukturer, ofta med fint grus.

Betonglinjen börjar från M15 och slutar med M1000. Upp till M200 betong används huvudsakligen på icke bärande konstruktioner, hjälp- eller dekorativa. För fundament används vanligtvis M200 eller M300, för höghus - M350.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minsta cementhalt är M100. Max cement är M500, men betong är M1000. Betong av detta märke är supertungt, det används praktiskt taget inte på grund av sitt höga pris och specifika förhållanden.

En av de största tillämpningarna är att släcka branden i den fjärde reaktorn vid kärnkraftverket i Tjernobyl 1986. Fyllmedlet var blygott som dumpades separat från betongen. Och även bombskydd gjordes av betong av detta märke, där väggtjockleken nådde 5-7 meter.

Sedan avvecklingen av Tjernobyl -olyckan har den endast använts i Ryssland och OSS en gång - under konstruktionen av Vostochny -kosmodromen.

Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Det beror på väl valda komponenter, liksom på deras proportioner, hur pålitlig och hållbar strukturen kommer att sluta, oavsett om det är en grund eller en vägg. Om vi tar det beräknade förhållandet som används vid anläggningen, kan en inte riktigt högkvalitativ blandning visa sig på grund av att komponenterna används där, original och tidstestade. På fabriken är formeln följande: cement (1), sand (2), krossad sten eller annat aggregat (4), vatten (0, 5).

Bild
Bild

I konstruktion med handgjord betong är det bättre att följa samma teknik, men med mindre justeringar. För att få M100: cement (1), sand (4), krossad sten eller annat aggregat (6), vatten (0, 5).

Men för en tydligare förståelse av frågan ger vi som exempel beräkningar för en kub: cement 205 kg, sand 770 kg, krossad sten 1200 kg, vatten - 180 liter. Men ofta finns det inga vågar till hands, särskilt de som kan beräkna stora vikter, därför är det enklast att använda improviserade medel, till exempel en hink. Du behöver en 10 liters hink, helst galvaniserad. Det bästa alternativet för grunden skulle vara betong av märket M250. Dess proportioner är: cement (1 hink), sand (2 hinkar), grus (3, 5 hinkar), vatten (en halv hink).

Bild
Bild

Recept

Lågbyggnader och strukturer (upp till tre våningar) kräver en bra grund. Naturligtvis beror det både på den territoriella platsen och på den kommande konstruktiva belastningen. Eftersom fundamenten med betonggjutning är tejp, kan det antas att detta kommer att appliceras i mittfältet inte i områden som är benägna för jordbävningar, eftersom användning av sådana fundament är förbjudet i sådana områden.

I fallet när trycket per centimeter av grillens grund är mer än 400 kg, väljs en betongkvalitet på minst M350 med proportionerna cement (1), sand (1), grus (2, 5), vatten (0, 5).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om parametrarna för den framtida belastningen är okända, och kunden inte heller har en aning om detta, är det bättre att spela säkert och göra tyngre betong M450 med proportionerna: cement (1), sand (1), krossad sten eller annat återfyllning (2), vatten (0, 5) … Sådana fundament är mycket dyrare än deras mindre starka motsvarigheter minst tre till fyra gånger, att döma av M200, så det är också värt att utföra en ekonomisk beräkning och möjligheten att hälla tyngre betong.

Men om du ska använda M100, bör du överge detta projekt, såvida det naturligtvis inte är en sommarstuga eller en liten struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra betong med egna händer

Det viktigaste verktyget för att förbereda betong är en betongblandare, samt en spade och en hink. Och du behöver också flera skopor och en skottkärra (bår). Men om det inte finns någon betongblandare kan du förbereda en lösning med improviserade medel. För att göra detta behöver du någon slags trälåda, ett plastbad, även om en metall kommer att göra det. Dessutom två spadar, ett par hinkar. Naturligtvis är det lämpligt att ta en skottkärra. Resten av verktygen inkluderar en stampare, nivå, måttband och mätare, och glöm inte reglerna.

Bild
Bild

Avsätt bara en hink och en spade för cement, de ska inte bli blöta. Även om du kan använda en vanlig målarkniv, gör ett snitt i påsen och häll cementet direkt i behållaren. För sand och grus kommer vi också att avsätta en uppsättning spadar och hinkar, som inte ska komma i kontakt med cement. Efter beredning kan du börja tillverka cement, noggrant mäta ut den erforderliga mängden med skopor.

Efter att ha fått cementmurbruk tillsätt krossad sten och sand och blanda sedan noggrant tills ett homogent lager uppstår. Det enklaste sättet att blanda är genom att gräva under murbruk och genom vertikala rörelser efter toppen liksom att "dela" lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta gör att du kan knåda nästan alla komponenter och lyfta från botten det som inte reagerar bra. Gör sedan en "pyramid" av godtyckliga vinklar, former och gör en fördjupning i mitten av halva tjockleken på den torra blandningen. Tillsätt sedan den mängd vatten som behövs och börja blanda på exakt samma sätt som en torr lösning. Efter fullständig blandning och upplösning av vatten, upprepa proceduren med "pyramiden". Och så vidare tills hela lösningen är mättad med vatten och blir betong. Livslängden för sådan betong är cirka två timmar, därför är det nödvändigt att arbeta med det omedelbart efter förberedelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För korrekt blandning kan du använda råd från proffs.

  1. Om lösningen är för tjock kan den spädas med lite vatten så att blandningens struktur blir homogen. Var inte ivrig med snabb omrörning, vanlig omrörning räcker.
  2. Vid arbete i vått väder eller regn, liksom i fall där sanden är våt, måste andelen vatten minskas.
  3. Den första härdningen av betong sker efter 12 timmar. Primär härdning efter 7 dagar från hällningstillfället. Efter 14 dagar får betong två tredjedelar av sin styrka, och efter 28 dagar är den redo för vidare arbete eller drift. Detta avser gynnsamma väderförhållanden som inte strukturellt påverkar betongen.
  4. Betongarbeten utanför lokalen utförs endast under säsongen, det vill säga vid temperaturer över noll, eftersom då en adekvat kemisk reaktion sker utan dröjsmål och är exakt vad som krävs. Om betong knådas och hälls i frost, bildas ispartiklar inuti, vilket är mycket dåligt, eftersom de tar lejonparten av styrkan i betong, förstör det på grund av hålrum och reparation och restaurering av fundamentet är ett mycket dyrt företag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis, med teknikens utveckling, har speciella tillsatser till lösningen dykt upp, vilket gör det möjligt att utnyttja just denna lösning, vilket gör strukturer av den som är lämpliga för nästan alla områden. Förutom frostbeständighet kan du lägga till egenskaper med ytterligare fuktbeständighet och vattenpermeabilitet. Detta har en positiv effekt på egenskaperna hos den framtida strukturen, så att du kan bygga hus där tidigare endast tung och dyr betong användes.

Rekommenderad: