Efflorescence: Vad är Det, Anledningarna Till Dess Utseende På Betong, Kakel, Gips, Trä Och Annan Yta, Hur Man Tar Bort Det Med Folkliga Och Andra Medel

Innehållsförteckning:

Video: Efflorescence: Vad är Det, Anledningarna Till Dess Utseende På Betong, Kakel, Gips, Trä Och Annan Yta, Hur Man Tar Bort Det Med Folkliga Och Andra Medel

Video: Efflorescence: Vad är Det, Anledningarna Till Dess Utseende På Betong, Kakel, Gips, Trä Och Annan Yta, Hur Man Tar Bort Det Med Folkliga Och Andra Medel
Video: Causes, Prevention and Removal of Efflorescence 2024, Maj
Efflorescence: Vad är Det, Anledningarna Till Dess Utseende På Betong, Kakel, Gips, Trä Och Annan Yta, Hur Man Tar Bort Det Med Folkliga Och Andra Medel
Efflorescence: Vad är Det, Anledningarna Till Dess Utseende På Betong, Kakel, Gips, Trä Och Annan Yta, Hur Man Tar Bort Det Med Folkliga Och Andra Medel
Anonim

Vita fläckar, saltavlagringar som har kristalliserats ur vattnet i betong eller tegel kallas utblomstring. De flesta försöker bekämpa dem, och vissa försöker använda dem för dekorativa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Utblåsning på betong ser ut som utbrott som uppstod under användning av väggen, liksom under påverkan av fukt, damm och konstanta förändringar i temperaturförhållanden. När det är torrt och varmt ute avdunstar vattnet från fasaden, och saltet som det innehåller kristalliseras och blir till fläckar.

Salt inneslutningar kan förekomma på gips, sten, trä, betong och finns på väggar och fönster. De bildas på vertikala och horisontella ytor, t.ex. gatstenar eller betongvägar. Plåtar kan vara av flera sorter:

  • primärt - med en stor andel kalciumhydroxid eller kalciumkarbonat;
  • sekundär - uppstår från betongens ålder eller dess långvariga användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Saltlösning kan innehålla både en fast och en lös struktur . Enligt många experter måste utblomstring och spår av fukt tas bort, eftersom de leder till att mikrosprickor uppstår i tegelverket eller förstörs av fasader. Om det finns utblåsning på väggen kommer hantverkarna inte att kunna applicera ett lager efterbehandlingsmaterial på den. Det kan också orsaka att gips och primer flagnar av.

I vissa fall kan saltfläckar på betong spela en estetisk roll . I försäljning finns det ibland material med ett åldrat utseende, som ges till det genom utblomstring. Ytan på ett sådant material kännetecknas av en askfärg och närvaron av vitt saltinnehåll.

För att få en varm tegelton lägger tillverkarna till järnoxidpigment till cementblandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Vanliga orsaker till saltfläckar på betong inkluderar följande

  • Hög luftfuktighet. Oftast observeras förekomsten av plack i ett slutet rum med hög luftfuktighet, där regelbunden ventilation inte utförs.
  • Närvaron av salter i vattnet. Vid kontakt med en vätska som innehåller olösta salter sker absorption. Med tiden avdunstar vätskefraktionen och det fasta materialet kommer ut och bildar vita fläckar.
  • Förekomst av kalk i lösningen. I detta fall observeras reaktionen mellan kalciumhydroxid och CO2.
  • Korrosion av kemisk natur. Det finns en stor mängd industrigas i atmosfären. Med tiden lägger sig den senare och bildar utblomstring.
  • Dålig isoleringskvalitet. Närvaron av ihålig isolering innebär att grundvatten tränger in i betongen, som innehåller salter.
  • Nederbörd. Nederbörd mättar betong med fukt, som innehåller oupplösta typer av salter.
  • Låg omgivningstemperatur. Brist på värme, liksom temperaturförändringar, medför saltutsläpp på betongytan.
  • Kränkning av tekniken för produktion och lagring av betongprodukter.
  • Struntar i krav och regler under konstruktionen.
  • Frånvaro eller liten mängd pozzolaniska ämnen i betonglösningen.
  • Låg densitet eller hög porositet hos den gjutna produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

botemedel

Det är möjligt att ta bort utblomstring inuti rummet eller utanför fasaden, inte bara genom kemikalier utan också med folkmedicin. Salterna som löser sig i vatten inkluderar klorider, sulfater, kalium och natriumsalter . De kan tas bort från väggarna med vanligt vatten och minimal fysisk ansträngning. Dåligt lösliga salter är karbonatsalter, liksom fosfater av kalcium, järn, aluminium, bariumsulfater, kalciumsilikater.

Ofta kan svårlösliga saltföreningar hittas på tegel- och betongytor . För att eliminera dem måste du använda speciella kemikaliebaserade rengöringsmedel. Eftersom ingen med säkerhet kan säga om utblommningens egenskaper, används metoden för uteslutning ofta för att eliminera dem. Lyckligtvis finns ett stort antal ämnen i hårdvaruaffärer idag som hjälper till att eliminera plack.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att genomföra tester rekommenderas det att köpa flera typer av rengöringsmedel för utblomstring i små förpackningar och testa dem på en liten del av fasaden. Appliceringen utförs med rullar eller borstar, hålls sedan i en halvtimme och tvättas av med vätska . Vidare bör de behandlade områdena undersökas och fastställas vilket verktyg som gjorde jobbet bättre. När specialrengöringsmedel används bör hantverkare skydda sig med glasögon och gummihandskar. Vid kontakt med någon del av kroppen ska du omedelbart skölja området med rent vatten och därmed förhindra kemiska brännskador.

Resultatet av borttagning av utblomstring måste fixas - för detta behandlas väggarna med en speciell impregnering som kallas vattenavvisande . Denna produkt tar bort basen och förhindrar att plack återbildas. Denna händelse bör genomföras omedelbart efter att tegelverket har torkat.

Experter rekommenderar att fasaden behandlas med vattenavvisande omedelbart efter att cementmurbruk har torkat. Således behöver mästarna inte spendera tid och ansträngning för att bekämpa utblommning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska många kompositioner för eliminering av saltfläckar är kända. Vattenavstötande silikon har visat sig bra . Som ett resultat av deras användning bildas en skyddande silikoniserad film som förhindrar att fukt tränger in i murverket. Dessutom bidrar dessa ämnen till väggarnas "andning" och naturgasutbyte. Behandling med sådana ämnen minskar kontaminering av fasaden och stoppar bildning av mögel och mögel på ytor.

Informationen för dessa produkter indikerar att efter bearbetning skyddar de fasaderna i cirka 10 år . Återanvändning av vattenavstötningen krävs om väggarna blir blöta av regn. I vissa fall utförs ny behandling 5 år efter den första appliceringen. Ytan måste bearbetas tills medlet absorberas. Efter det är det värt att återansöka. Innan det appliceras på murverket måste det vattenavvisande spädas i vatten, enligt instruktionerna. Det är omöjligt att eliminera återplack genom att öka koncentrationen, eftersom detta kan orsaka en omvänd reaktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att eliminera saltavlagringar från fasaden kan du använda följande folkmetoder:

  • behandling med ättiksyra - till följd av arbete erhålls en lättlöslig plack som kan tvättas av med vatten;
  • mekaniskt - med vanliga tvättmedel, borstar och en stor mängd osaltat vatten kan du försöka ta bort plack;
  • utspädd fosforsyra.

Industrisubstansen Trilon B (chelaton III) anses vara ett supermedel för att ta bort saltfläckar på murverk. Det har visat sig vara mycket effektivt för att bekämpa olösligt salt från en ångpanna eller värmealstrande anläggning. Trilon med hög hastighet gör det lätt att lösa upp från ett svagt lösligt salt. Efter att 15 minuter har gått sedan produkten applicerades måste ytan sköljas med varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande metoder

Som praxis har visat förhindrar utblommning bättre än elimineras senare. Därför bör hantverkare komma ihåg följande regler vid planeringen av byggandet av en byggnad.

  • Innan arbetet påbörjas bör teglet förvaras i ett rum där nederbörd inte faller.
  • Under konstruktionen, glöm inte god vattentätning av grunden.
  • Nyuppförda väggar ska inte lämnas utan skydd under årets frostiga period.
  • Tegelverk bör inte utföras i regn. Den kantade väggen ska täckas med folie.
  • Tillsätt inte för mycket tillsatser acceleratorer, frostskyddsmedel. Volymen av ovanstående ämnen bör inte vara högre än normen som anges i instruktionerna.
  • Det rekommenderas inte att blötlägga teglet i vätska innan du lägger det. Använd inte heller för tunn cementbruk. Och lösningen som fick på tegelstenarna måste snabbt elimineras.
  • Efter avslutad konstruktion av väggen krävs att den behandlas med vattenavvisande medel.

När du arbetar med murverk ska befälhavaren vara extremt försiktig, eftersom du kan ta bort färgpigmenten från teglet genom att tvätta bort utblomstring. Resultatet av sådant arbete kan vara en oattraktiv vägg med ojämn färg.

Rekommenderad: