DIY -komposter (35 Bilder): Alternativ För Att Göra En Kompostlåda Enligt Ritningar, Från Pallar Och Brädor, Enligt Finsk Teknik Och Annat

Innehållsförteckning:

Video: DIY -komposter (35 Bilder): Alternativ För Att Göra En Kompostlåda Enligt Ritningar, Från Pallar Och Brädor, Enligt Finsk Teknik Och Annat

Video: DIY -komposter (35 Bilder): Alternativ För Att Göra En Kompostlåda Enligt Ritningar, Från Pallar Och Brädor, Enligt Finsk Teknik Och Annat
Video: Compost Bins: Lid or No Lid? 2024, Maj
DIY -komposter (35 Bilder): Alternativ För Att Göra En Kompostlåda Enligt Ritningar, Från Pallar Och Brädor, Enligt Finsk Teknik Och Annat
DIY -komposter (35 Bilder): Alternativ För Att Göra En Kompostlåda Enligt Ritningar, Från Pallar Och Brädor, Enligt Finsk Teknik Och Annat
Anonim

Kompost är ett naturligt organiskt gödningsmedel , som absolut alla kan få på sin webbplats. Sant, för detta måste du göra en komposter. Vad det är, vilka mål det hjälper att uppnå och hur man gör det korrekt, kommer vi att prata i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra av?

En komposter är en speciell struktur som är utformad för vikning och vidare bearbetning av organiskt avfall från en personlig tomt . Som regel skickas gräs, grenar, löv och andra växter till komposten.

När de förvaras länge i en komposter ruttnar de och produktionen är ett helt naturligt användbart gödningsmedel, vilket inte bara är lämpligt för applicering på alla typer av jord utan också för alla växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bygg hemma en sådan anpassning ligger inom allas makt. Du behöver inte utföra några komplexa manipulationer, men du kan göra det från skrotmaterial.

Oftast bygger människor en komposter med egna händer från:

  • tegelstenar;
  • skiffer;
  • brädor;
  • bältros;
  • bitar av nät och metallprofiler;
  • gamla trä- eller metallpallar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även under kompostbehållaren du kan göra om och eurocube eller bara gräva ett hål och betong det.

I princip kan alla tillgängliga enheter användas för att tillverka denna enhet. material till hands . Det är dock att föredra att välja de som gör att luft kan passera inuti sig själv. Det är syre som är nödvändigt för att få högkvalitativt och verkligt användbart organiskt gödselmedel vid utgången från komposten.

Bild
Bild

Tillverkningsalternativ

Så, besluta att göra en komposter för att ge med egna händer, först och främst behöver du:

  • bestämma dess plats;
  • välja tillverkningsmaterial;
  • förbereda ritningar av den framtida strukturen med de exakta måtten på alla sidor;
  • förbereda verktyg och material.
Bild
Bild

Nedan kommer vi att överväga möjliga alternativ för att göra en komposthög med egna händer på olika sätt, förutom en - betonggrop … Det görs mycket enkelt - gräva en gräv med en viss höjd och bredd , det är betong och helt enkelt täckt med växter.

Bild
Bild

Men vid tillverkning av komposter av andra slag finns det flera viktiga nyanser , som måste beaktas innan arbetet påbörjas.

Val av sittplats

Efter att ha bestämt dig för att göra en trädgård hemlagad komposter, först och främst bör du välj rätt plats för dess framtida läge … Det är mycket viktigt att installera det på ett avstånd från själva huset och det närliggande rekreationsområdet. Faktum är att när lufttemperaturen stiger kommer processen med växtförfall att accelerera och åtföljas av en mycket specifik lukt, som kanske inte tillfredsställer alla. Det är därför du bör installera det så långt som möjligt från rabatter och bär- eller fruktbuskar.

Kompostern ska inte placeras bredvid en brunn eller borrhål . och ännu mer direkt i direkt solljus . I det första fallet kommer bearbetningsavfallet att förorena källan, och i det andra kommer plantorna helt enkelt att torka ut, och det blir omöjligt att få högkvalitativt gödselmedel från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att placera kompostbehållaren i halvskugga, på en plats skyddad mot genomträngande vindar och så att det finns fri tillgång till det från alla sidor. Så, inuti lådan och mellan resterna av växter kommer det att finnas en tillräcklig mängd syre och en normal luftfuktighet.

Komposten måste ständigt vattnas, tampas och nya organiska element läggas till i lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Endast en komposter installerad på rätt plats kommer att bli en riktigt effektiv och användbar struktur på platsen, så att du kan få organiskt gödningsmedel lönsamt och praktiskt taget utan krångel.

Bild
Bild

Montering av lådan

När den exakta installationsplatsen har valts kan du börja montera själva kompostern. Diagrammet hjälper dig att välja rätt storlek och formmaterial . Fundera steg för steg på hur du skapar en 2- eller 3-sektions komposter med egna händer. Det är det här alternativet som är det bästa, eftersom varje sektion har sitt eget syfte - att lägga den ursprungliga råvaran och mogna den, lagra den färdiga komposten.

Så du behöver:

  • barer;
  • brädor;
  • insatser;
  • eldningsolja;
  • skruvmejsel;
  • skruvar;
  • metallhörn, om lådan är på en metallram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lådan måste ha en gemensam bredd minst 1 m , var och en av de två behållarna måste ha längden är inte heller mindre än 1 m … I detta fall måste mellan brädorna vara glipa . Endast i detta fall kommer luftningen inuti kompostern alltid att vara på önskad nivå, vilket innebär att sönderdelningen av växter sker korrekt.

Innan arbetet påbörjas måste den nedre delen av insatserna finnas rikligt smörj med eldningsolja eller tjära - detta förhindrar att trä ruttnar och förlänger livslängden på själva lådan.

Bild
Bild

Efter det insatser gräver i marken , och mellan dem på platserna för framtida fack fäst vinkelrätt mot brädet , men på ett sådant sätt att det finns ett gap mellan dem. Höjden på denna barriär mellan de två facken bör vara 15 cm lägre än lådans totala höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ytterligare arbetsplanen är följande

  1. Lådans främre del är mantlad med brädor från toppen till mitten. Det bör finnas cirka 2 cm ledigt utrymme mellan varje nytt bräda, det vill säga att de inte är fästa vid varandra från ände till ände. I botten finns låddörrar.
  2. Enligt samma princip med brädor mantlar sidorna och baksidan av lådan … Om alla material och verktyg är förberedda i förväg enligt ritningen, utförs arbetet enkelt och snabbt.
  3. Nu två dörrar är fästa i lådan - var och en för ett separat fack. De kan tillverkas oberoende av en spånskiva eller brädor eller tas bort från gamla möbler.
  4. I slutskedet hänger de på komposten lås, spärrar och handtag .
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att kompostern är helt monterad måste den vara det måla . Samtidigt är det bättre att först behandla träet med en primer, sedan applicera 2-3 lager färg efter att det har torkat helt. Och först efter att det är helt torrt är lådan redo för vidare användning.

Om det är monterat av metall, skiffer eller andra material, är det inte alls charmigt att måla dem, men det är fortfarande värt att prima.

Bild
Bild

Finsk komposter

Det är nödvändigt att säga några ord om behållarna tillverkade enligt den så kallade finska tekniken. Idag presenteras de i två former.

Den första är väldigt liknar behållaren som skapades ovan . Skillnaden ligger i att den alltid består av tre fack - råvaror - halvfabrikat - färdig kompost. Växter överförs från fack till fack en gång om året. Fyllning börjar alltid bara från den första rutan. Om tre år får sommarboende och trädgårdsmästare en oavbruten driftstransportör för produktion av organiskt gödningsmedel. En annan skillnad är att det allra första facket är gjord antingen av nät eller skiffer, medan de andra två måste vara av trä och ha en gräskudde ca 5 cm tjock i botten.

Bild
Bild

Det andra alternativet är för många inhemska trädgårdsmästare innovativt . I grund och botten är det två anslutna behållare med luftningsrör som gör att du kan kompostera från avfall. Dess andra namn är en kompostgrop som liknar en finsk torrskåp … Här är grunden för att skapa kompost mänskligt avfall. Efter att ha besökt den torra garderoben är det nödvändigt att hälla ett lager torv eller sågspån av en viss tjocklek i behållaren. När den är helt fylld skjuts den åt sidan och en andra tank placeras på plats. Komposten från den första behållaren är klar att användas. Alla typer av matavfall från människor kan också fungera som råvaror för att erhålla konstgödsel.

Bild
Bild

Den första versionen av kompostern enligt finsk teknik lämplig för dem som har stora personliga tomter och inte bara vill hålla dem rena, utan också att göra det med ytterligare fördel.

Den andra typen av finsk komposter kommer att vara ett idealiskt alternativ för dem som har lite mark, därför också råvarorna för kompostering. Men samtidigt måste jorden godkännas, och det finns mycket matavfall tillgängligt.

Bild
Bild

Bokmärke

Men det räcker inte bara att göra en komposter med egna händer och kasta växter i den . För att få ett idealiskt högkvalitativt gödselmedel vid utgången är det nödvändigt att fylla det korrekt.

Råvaror läggs bara i den första lådan . Innan dess krossas den i bitar på ungefär samma höjd - så att sönderdelningsprocessen kommer att ske jämnare. Alla växter kan användas som växtråvara - gräs, löv och grenar. I det här fallet är det bättre att lägga ogräset utan frön.

Och vidare det är bäst att lägga framtida gödningsmedel i komposten efter regn eller någon nederbörd när det redan är ganska varmt ute. I detta fall kommer alla nödvändiga förutsättningar för normal kompostering att erhållas naturligt.

Bild
Bild

Skapande av villkor

För att få gödsel från växter är det nödvändigt att de väl ruttnade och förvandlades till en smulig substans mättad med vitaminer och mineraler , vilket ökar jordens bördighet och avkastning.

Detta kräver:

  1. Se till att temperaturen inne i själva kompostern aldrig sjunker under +16 grader. Annars kommer jäsningsprocessen att sluta, och plantorna försämras helt enkelt, det blir helt enkelt omöjligt att använda dem senare som gödningsmedel.
  2. Luftfuktigheten spelar också en viktig roll - den ska vara minst 60%. Annars kommer komposten att ruttna eller torka ut. Beroende på lufttemperaturen utanför vattnas den därför med varmt vatten 1-2 gånger i veckan.

Och behövs fortfarande varje år överför komposten till nästa fack . Detta är nödvändigt eftersom det nedre skiktet av växter i komposten är redo att användas som gödningsmedel efter ett år. Men om lådan ständigt fylls på, inte flytta eller sikta råvarorna, försvinner den helt enkelt. Därför, ett år senare, överförs den halvfärdiga komposten till lådans andra fack, och den första fylls igen med nya råvaror.

Bild
Bild

Rekommendationer

Erfarna trädgårdsmästare hävdar att kompostbehållare kommer att bli mer effektiva när det gäller att producera gödselmedel om du har några riktlinjer i åtanke

  1. Även om ogräs också kan användas för att producera gödselmedel är det bäst att förvara dem separat. För att göra detta kan du välja en separat låda i komposten, eller till och med göra en separat låda för dem med egna händer.
  2. Ju finare råmaterialet är, desto snabbare blir komposten klar att använda. Därför rekommenderas det om möjligt att hugga plantorna så fint som möjligt, särskilt stort gräs och grenar.
  3. Förutom trädgårdsväxter kan du också fylla behållare med matavfall från frukt och grönsaker. Det ökade innehållet av stärkelse och socker i dem kommer bara att påskynda processen för kompostmognad.
  4. Vattna komposten med varmt vatten. Men det är mycket mer effektivt att använda en speciell örtinfusion. För att göra detta bör nyskuren nässlor torkas något i skuggan, stoppas i en fat och fyllas med vatten. Låt stå i solen i 2 veckor och använd sedan den resulterande vattningsvätskan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och en sak till: för att skydda komposterns innehåll från små gnagare eller daggmaskar bör den mantlas inifrån med ett metallnät med små celler.

Bild
Bild

Trädgårdskomposter - det här är ett utmärkt alternativ, som gör att du alltid kan ha organiskt universalgödselmedel till hands, samt slänga alla överflödiga växter på platsen.

Rekommenderad: