Pallar (95 Bilder): Storlekar, Höga Och Små Pallar. Hur Väljer Man En Snygg, Modern Pall I Korridoren Och Andra Rum? Vita Pallar Och Benalternativ

Innehållsförteckning:

Video: Pallar (95 Bilder): Storlekar, Höga Och Små Pallar. Hur Väljer Man En Snygg, Modern Pall I Korridoren Och Andra Rum? Vita Pallar Och Benalternativ

Video: Pallar (95 Bilder): Storlekar, Höga Och Små Pallar. Hur Väljer Man En Snygg, Modern Pall I Korridoren Och Andra Rum? Vita Pallar Och Benalternativ
Video: Wibe Ladders - Säker positionering av anliggande stegar 2024, April
Pallar (95 Bilder): Storlekar, Höga Och Små Pallar. Hur Väljer Man En Snygg, Modern Pall I Korridoren Och Andra Rum? Vita Pallar Och Benalternativ
Pallar (95 Bilder): Storlekar, Höga Och Små Pallar. Hur Väljer Man En Snygg, Modern Pall I Korridoren Och Andra Rum? Vita Pallar Och Benalternativ
Anonim

Pallar är en vanlig möbel som finns i nästan varje lägenhet eller hus. Låt oss prata om huvudpunkterna relaterade till deras typer, syfte och urvalsregler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är en pall?

En pall är en möbel som är utformad så att en person kan sitta på den. En pall skiljer sig från en stol genom att den inte har någon rygg. Följaktligen har avföringen inte heller armstöd som är typiska för fåtöljer . Låg avföring med vadderad sits, som ofta är rund i formen, kallas ottomaner. Puffar bör inte förväxlas med bänkar, även om de båda tillhör stoppade möbler. Bänken har ofta inte heller rygg, men denna möbel anses vara en slags bänk.

Pallar är en riktig upptäckt om rummet har en liten yta och det inte går att placera det antal stolar som krävs . Tack vare avsaknaden av ryggstöd passar pallarna lätt under bordet, vilket gör att du kan frigöra utrymme vid behov. Dessutom kan vikbara modeller förvaras i tvättstugan. Sådana reservpallar kan vara till stor hjälp om gäster anländer. En pall är en funktionell bit som ser lämplig ut i alla rum, förutsatt att den väljs utifrån dess stil.

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med denna typ av möbler är dess kompakthet och låga vikt. Av denna anledning pallar används i små rum, liksom i öppna utrymmen i olika situationer (till exempel fiske eller ogräs i en grönsaksträdgård). Den största nackdelen med avföring är bristen på ryggar att luta sig tillbaka mot. Alla andra fördelar och nackdelar beror på den specifika pallmodellen och de material som den är tillverkad av.

Utnämning

Efter överenskommelse alla typer av pallar kan delas in i flera typer:

  • för hemmet;
  • utomhus (trädgård, sommarstuga, för turister);
  • för ett bad;
  • bar;
  • ortopedisk;
  • barn;
  • professionell, till exempel för musiker (för att spela piano, trummor), för manikyrister, för läkare, etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Hempallar finns i många varianter. Detta är:

  • kök;
  • puff;
  • till badrummet / duschrummet;
  • för toaletten (till toaletten);
  • för korridoren;
  • en pall i form av ett sidobord eller sängbord;
  • stege pall;
  • Ståpall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Puffar och pallar kan användas i olika rum:

  • i sovrummet;
  • i vardagsrummet;
  • i korridoren;
  • i barnrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Puffar är på små ben, på hjul eller utan det ena eller det andra.

Sådana möbler är placerade framför sängen, nära toalettbordet, nära stolen eller soffan som ett fotstöd. Puffar anses vara ett bra alternativ för ett barns rum . Som regel väljs i detta fall modeller med ett runt säte, utan hörn. Denna möbel kan också fungera som en leksakslåda samtidigt.

Ottomaner för barns sovrum tillverkas ofta i form av olika djur, vilket gör dessa pallar till en märkbar inredningsdetalj, mer som en stor leksak än möbler. Sittande på en ottoman är det bekvämt att ta av och på skorna, så att de ofta syns i korridorerna. I detta fall Puffar kombinerar ofta funktionerna hos en pall och en förvaringslåda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I korridoren kan inte bara puffar användas, utan även andra typer av pallar, till exempel:

  • med en hylla för skor;

  • med paraplyställ;
  • med utdragbar låda för små föremål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pallar används också i badrum. Det finns flera typer av badrumspallar.

  • För äldre, de med trauma, efter operation, etc., så att de kan duscha medan de sitter. Duschpallar (för en duschkabin) är gjorda av fuktbeständiga material, har halkskydd, hål i sätet, vissa modeller är gjorda med räcken, med justerbara ben.
  • Ståpall . Stående på det kan små barn tvätta händerna och borsta tänderna över diskbänken. För vuxna kommer ett sådant steg också att vara användbart: med dess hjälp är det lättare att nå de övre hyllorna i skåpen, samt att komma in i duschkabin om pallen har höga sidor. Dessa pallar har en låg höjd och halkskydd på stöden och ovanpå.
  • Med hylla för förvaring av handdukar … De är också gjorda av fuktbeständiga material. Oumbärlig för små rum där det är omöjligt att installera ett ställ eller en byrå.
  • För toalett - det här är också en trapppall, men med en utskärning ovanpå, som gör att du kan placera produkten nära botten av toalettskålen eller på diskbänken (benet).

Dessa pallar kan vikas, med bärhandtag, vissa modeller har en behållare för luft doft eller till och med en ficka för en mobiltelefon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stegar, bord

Vissa typer av pallar används inte bara som sittplatser, utan har också andra syften. Det finns trappstolar och bordsstolar. Många pallar med tillräcklig höjd kan användas som underlägg eller sängbord, men det finns också specialmodeller där bordsskivan är i form av en halv oval, så att de kan flyttas nära väggen eller på sidan av soffan, och om du lägger två sådana pallar bredvid varandra får du ett bord med en oval skiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

För användning som både pall och trappstege har modeller med en extra trappyta utvecklats.

De är högre än de vanliga, men de är lätta att klättra på grund av stegen nedan. Sådana trappor det rekommenderas inte att måla eller lackera, eftersom detta kommer att göra ytan på stegen för hal.

Denna möbel är mycket användbar i många fall: när du behöver hämta något från garderobens översta hylla, häng gardiner på fönstren, ta bort damm från höga möbler etc. Om det behövs används stege pallar som hyllor, till exempel kan du lägga blomkrukor på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett bad

Det är vanligt att göra pallar för ett bad av massivt trä, lind används ofta, eftersom dess trä, till skillnad från tall, inte innehåller harts, som kan sticka ut till ytan under påverkan av höga temperaturer. Lindträ mörknar inte, behåller sin naturliga färg länge, har inga knutar och är behaglig att röra vid. Möblerna i badhuset är också gjorda av al eller asp (som lind, det här är lövträd). Bastupallar är inte målade eller lackerade. Stolarna är vanligtvis gjorda av lameller med luckor så att vatten inte samlas ovanpå och avföringen torkar ut snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gata

För friluftsliv eller arbete på en sommarstuga har speciella modeller av pallar utvecklats. Vanligtvis, De är vikbara för enkel förvaring och transport från plats till plats och är gjorda av material som inte utsätts för ruttning, korrosion och skador från solen eller har beläggningar som ger dem sådana egenskaper . Sådana pallar - en oföränderlig sak att ge , vilket alltid är användbart för trädgårdsarbete, till exempel för ogräs, vilket är mycket lättare att göra när du sitter. Vissa fällbara modeller (tyg och metallrör eller helmetall) kan enkelt passa in i en väska och ta med dig på en picknick eller fisketur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bar

Barstolar placeras nära bardisken. Av alla typer är dessa de högsta avföringarna de har benstöd och minskad sittstorlek . Möbler av denna typ används ofta inte bara i serveringsanläggningar, utan också i lägenheter och privata hus, om en bar är utrustad i kök eller vardagsrum. Sådana pallar är i regel lägre än vanliga barstolar, men har samma design och kallas halvbarstolar. Barstolar är tillverkade av slitstarka material, belagda för att motstå slitage och ofta rengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ortopedisk

Ortopediska anordningar gör att personen som sitter på dem kan hålla ryggen så att ryggraden behåller sin naturliga S-formade position. Det finns tre typer av sådana ortopediska möbler som säljs:

  • med ett rörligt säte och en fast bas;
  • med två stödytor (en av dem är för knäna), vissa modeller är gjorda med rygg, de kallas "knästolar";
  • med sadelstol kallas det sadelstol, även om det oftast saknar rygg.

Ortopediska avföring gör att du kan bilda rätt hållning, hålla ryggen frisk och minska trötthet från att sitta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design och funktionalitet

Pallar har en mängd olika mönster, alla är förenade förutom närvaron av ett säte och stödelement som stöder det. Men i vissa fall kan båda vara en detalj. Utformningen av pallar innebär inte en rygg, en möbel med rygg för sittplats för en person kallas en stol. Alla mönster kan delas in i tre typer:

  • hopfällbar (till exempel med oskruvade ben);
  • ej separerbar;
  • hopfällbar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Turistpallar görs huvudsakligen vikbara eller hopfällbara. Många typer av trädgårdspallar har en vikbar design. Av användningssätt finns det alternativ:

  • endast avsedd för sätet;
  • med ytterligare funktioner (till exempel en bröstpall, en trappstege, med en låda för förvaring av olika saker under sätet, en bordsstol, en pall, etc.).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga typer

Den vanligaste designen är ett säte och fyra ben, fästa under med lådor (anslutningsremsor). Ibland kan benen dessutom anslutas i botten med hjälp av projektorer, vilket resulterar i att strukturen förstärks. Vissa typer av fyrbenta pallar tillverkas utan lådor.

En enkelbenad pall är också en ganska vanlig design . Benet kan stå på en liten rund bas eller ha tre, fyra eller fem stöd. Den första konstruktionstypen finns till exempel bland barstolar.

De kan utrustas med en svängmekanism för gaslyft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av pallar för att spela musikinstrument har ett ben med tre eller fyra stöd, ett ben med fem stöd finns hos ortopediska och professionella (till exempel för manikyrister) . Många professionella pallar (en eller fyra ben) är utformade med en justerbar sitthöjd.

Vridbart säte kan inte bara vara för bar- eller professionella möbler, utan också pallar som placeras i badkaret eller duschen. Utformningen av en pall på två stöd (på två ben), ibland ansluten med en projektil, finns också ofta. En sådan möbel är ungefär en enda bänk. Vissa fällbara modeller har två eller fyra ben som skär varandra på tvären.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tre ben

Det finns också trebenade pallar. En sådan pall är bra eftersom, om du lägger den på en ojämn yta, kommer den att röra den med alla tre benen, medan i en fyrbent kommer ett av benen att vara ovanför denna yta som ett resultat av att han, under vikten av kroppen, börjar vackla, ett av hans tre ben kommer att röra golvet, sedan det andra. Det är starkt avskräckt att stå på trebenta pallar, eftersom de är mycket instabila och det är stor risk att falla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växlar

Vissa typer av mönster tyder på att sitshöjden kan ändras utan att använda en speciell mekanism, men helt enkelt genom att vända objektet 180 grader . Det här är de så kallade upp och ner avföringarna. Enligt denna princip är mini-bänkar gjorda för arbete i trädgården. De är vikbara, så det borde inte vara några problem med lagringsutrymme .… En flip-flop kan också vara en stege pall, som har steg fast mellan benen. Det finns också en designer upp och ner pall i form av ett timglas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Pallar är gjorda av olika typer av material. De viktigaste är:

  • trä;
  • plast;
  • metall;
  • Spånskiva;
  • MDF.

Deras olika kombinationer är också möjliga när ramen är gjord av ett material och sätet och klädsel från andra.

Ram

Det finns flera typer av avföring. Det här är modeller där ramen (ben, stöd) och sätet:

  • från ett material;
  • från olika material;
  • presenteras i ett stycke av ett material.

Den senare typen innehåller keramiska pallar i kinesisk stil, som har formen av en cylinder eller fat. Sittartiklar gjorda av trädstubbar kan också ingå i denna kategori. Bland de kombinerade modellerna är produkter med metallkromben och en sits i konstläderklädsel vanliga. Alternativ med järn (metall) ben och säten av spånskiva eller MDF är mycket efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallramen kan vara:

  • smidd;
  • från röret;
  • av böjd plåt.

Färgen på metalldelar kan vara olika, tillverkare erbjuder ett brett utbud av alternativ: vit, svart, guld, brons, silver, koppar, krom och andra. Sittplatsen på pallar med en smidd ram är vanligtvis mjuk. Träpallar finns i en mängd olika modeller:

  • med mejslade ben;
  • med snidade ben och säte;
  • från en bar, i loftstil;
  • med böjda delar;
  • från delar med naturliga former etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tallstolar är bland de mest prisvärda produkterna i denna kategori, ekprodukter är mycket dyrare, men de är också mer hållbara .… Som ett budgetalternativ till ekpallar erbjuds ofta alternativ från billigare material, till exempel från MDF eller björkfanerad med ek … Ofta är en sits gjord på detta sätt, medan ramen är till exempel gjord av metall.

Sittplats

De vanligaste sätematerialen är:

  • Spånskiva + klädsel;
  • Spånskiva;
  • MDF;
  • trä;
  • plast.
Bild
Bild

Säten i vissa designermodeller är gjorda av trä och tonade eller klara epoxi . Kåda hälls i träsnitt med liten diameter eller tillbehör av träplankor, placerade i en speciell form för storleken på det framtida sätet. När hartset härdar avlägsnas arbetsstycket från formen och bearbetas.

Resultatet är en unik bit, var och en med ett distinkt arrangemang och sammansättning av de träelement som ingår. Dessutom gör denna metod för tillverkning av sätena det möjligt att återvinna avfallet som återstår från tillverkning av trämöbler.

Epoxiharts hälls också i luckorna som finns i sågade snitt med stor diameter. Tonat med blått, blått, grönt, det härdade hartset liknar vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rottingpallarna har en korgsits i rottingbark är ett bra alternativ till mjuka säten med tygklädsel. Avancerade möbler inkluderar pallar med läderklädsel. Ramen för sådana möbler är vanligtvis gjord av trä. Dessutom använder sätesklädsel:

  • jacquardtyg, inklusive chenille;
  • mikrofiber;
  • konstgjort läder;
  • mattning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

  • Pall standardhöjd - från 42 till 48 cm, alternativet 45 cm finns oftast på rea.
  • Standardhöjd på barstolar - 75–85 cm (beroende på stångens höjd, som kan vara från 110 till 130 cm).
  • Hög kökspall (halvstång) - 63–65 cm.
  • Låg plast används som fotstöd eller ett extra ministeg kan vara 13 cm högt.
  • Höjd på modeller som kan användas som en trappstege eller en liten bokhylla - 50 cm.
Bild
Bild

Blanketter

Pallens former representeras av ett mycket brett utbud av alternativ. Den vanligaste formen på sätet är fyrkantig eller rund. Rektangulär och triangulär är också utbredd. Designerpallar finns i många olika former:

  • en stympad pyramid eller kon;
  • kagge;
  • hyperboloid;
  • liknar siffran 7;
  • Z-formad,
  • timglas, spole eller andra föremål och figurer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Färgerna bestäms av tillverkningsmaterialet, liksom möbelstilen. För trämöbler väljs oftast svart, brunt, vitt. För laminerade spånskivor - beige eller wenge och blekt ek. Plastmodeller tillverkas vanligtvis i ljusa färger: rött, orange, grönt.

Rosa, blå, gul, grön och olika färgkombinationer efterfrågas för barnstolar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Pallar tillverkas i en mängd olika möbelstilar. Wien kan betraktas som en klassisk typ. Detta är en elegant, icke-separerbar böjd träpall med ett runt säte. Alla dess element kännetecknas av släta linjer, även tsar och utskott (i stapelversionen) har formen av en halvcirkel. Följande typer av pallar finns i moderna lägenheter som säljs under namnet "Classic":

  • träpall på mejslade tunna ben, med lådor och en fyrkantig sittplats, lämplig för interiörer i stil provence och land;
  • på en metallram , med ett runt eller fyrkantigt säte täckt med konstläder, utan lådor, med tre eller fyra ben;
  • trä , på fyra raka ben, med lådor och ett mjukt fyrkantigt säte täckt med tyg.
Bild
Bild
Bild
Bild

För sommarstugor, hus och barer väljs ofta antika pallar. Detta är massiva trämöbler, artificiellt åldrade med borstning och andra snickeritekniker. Klädda möbler med en vagnskopplare har kommit på mode. Denna teknik för dekorativ klädsel med capitonné -knappar går tillbaka till mitten av 1700 -talet. Idag kan puffar dekoreras på detta sätt. T abureter med smidda ben och ram är gjorda i olika stilar:

  • modern;
  • loft;
  • barock;
  • minimalism osv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanliga träpallar skapas av japanska designers.

Till exempel fick designern Sori Yanagi en guldmedalj vid Milanos triennial för skapandet av en fjärilsstol. Fjärilstolen kombinerar traditionerna för japansk kultur och moderna designtrender.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer måste du tänka på följande faktorer:

  • materialets hållbarhet, dess säkerhet, bearbetningskvalitet;
  • styrka och stabilitet för hela strukturen (alla anslutningar måste vara starka och pålitliga);
  • produktens vikt och dess övergripande ergonomi - bekvämlighet, användarsäkerhet;
  • höjd (det ska vara bekvämt);
  • detaljerna om att ta hand om saken (till exempel modeller med hårt säte kräver ingen särskild vård);
  • överensstämmelse med rummets stil och andra möbler (kan de till exempel göra en uppsättning med ett bord);
  • pris;
  • garantitid.
Bild
Bild

Kombinationsregler i interiören

När du väljer pallar i ett rum måste du komma ihåg att de måste motsvara den stil som inredningen är inredd i. Plast är lämpliga för popkonst, med en metallram - för högteknologi, loft, modern stil och trä - för lantlig stil, Provence, loft, minimalism. Pallar bör kombineras med andra möbler . I en hall, till exempel med klädhängare, spegel, hylla eller skoskåp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Antalet pallstillverkare är mycket stort. Bland de välkända utländska varumärkena i Ryssland: IKEA, Miniforms, Bonaldo, Tonin Casa. Bland de populära ryska är Domoteka, Shatura. "Commander" och andra . Pallar från kinesiska tillverkare är också efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snygga alternativ

Sammanfattningsvis några ovanliga och vackra exempel på skapelser av kända designers

" Elefant " - modern klassiker. Detta är den berömda modellen av den japanska designern Sori Yanagi.

Bild
Bild

Kreativ " Flygande" pall (Koncord) från designern Karim Rashid.

Bild
Bild

Roliga möbler av designern Philippe Grasse

Bild
Bild

Verk av den belgiska designern Kaspar Hamaker.

Rekommenderad: