Halogenlampor (45 Bilder): Vi Väljer Metallhalogenlampor För Huset På Taklampor, Ljuskronor Och Strålkastare

Innehållsförteckning:

Video: Halogenlampor (45 Bilder): Vi Väljer Metallhalogenlampor För Huset På Taklampor, Ljuskronor Och Strålkastare

Video: Halogenlampor (45 Bilder): Vi Väljer Metallhalogenlampor För Huset På Taklampor, Ljuskronor Och Strålkastare
Video: How To Fix Bathroom Halogen Ceiling Down Lights #withme 2024, April
Halogenlampor (45 Bilder): Vi Väljer Metallhalogenlampor För Huset På Taklampor, Ljuskronor Och Strålkastare
Halogenlampor (45 Bilder): Vi Väljer Metallhalogenlampor För Huset På Taklampor, Ljuskronor Och Strålkastare
Anonim

Belysning spelar en av de viktiga rollerna i en modern människas liv. Med dess hjälp organiseras många tekniska och hushållsprocesser. Utformningen av alla belysningsarmaturer innebär användning av speciella lampor som genererar en ström av ljus.

Dessa mekanismer kan fungera på grundval av olika ämnen som skiljer sig åt både i sammansättning och fysiska parametrar. Bland all denna sort bör särskild uppmärksamhet ägnas åt halogenlampor. Produkterna är ganska populära och används mycket i modern industri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Halogenlampor är en typ av konventionell glödlampa. En egenskap hos sådana strukturer är användningen av speciella gasfyllmedel istället för konventionell luft. Gaser från halogengruppen fungerar som huvudmediet.

Flera grundämnen används för lampor av denna typ:

  • brom;
  • jod;
  • klor.

Ibland kan lampans lampa fyllas med en blandning av dessa komponenter, vilket möjliggör bättre teknisk prestanda. Denna struktur gör att du kan minska basens storlek avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa energisparande glödlampor kan användas för lampor och ljuskronor samt för bilstrålkastare.

Flera tekniska egenskaper hos denna produkt bör noteras:

  1. Lampkraft kan variera över ett mycket brett spektrum. Idag på marknaden kan du hitta enheter med indikatorer från 1 W till 20 kW. Alla används för att lösa specifika problem både i vardagen och i industrin.
  2. Livstid halogenlampa beror på dess modifiering. Ofta överstiger denna siffra inte 4 tusen timmar. Observera att när du använder mjukstartsteknik kan denna siffra ökas upp till 12 tusen timmar.
  3. Färgtemperatur . Lampan kännetecknas av en bra färgåtergivning, som enligt klassificeringen är lika med spektrumindexet för Ra 99-100. Detta värde finns i svarta kroppar, som värms upp till en temperatur på 2800-3000 K.

Uppvärmningstiden för halogenlampan är ganska kort, vilket gör att du kan få ett varmt ljusflöde på bara några sekunder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att enhetens lampa kan nå mycket höga temperaturer under drift. Därför är den tillverkad av speciellt kvartsglas som tål sådana belastningar.

Produktens bas kan vara annorlunda, vilket gör att den kan anslutas till olika elproducenter. Vissa modeller har speciella utgångar i form av metallgängor som bara behöver anslutas med hjälp av speciella kontakter. När det gäller ljusflödet beror detta värde ofta på lampans effekt. Du kan se de ungefärliga siffrorna i tabellen.

Bild
Bild

Det bör noteras att alla egenskaper hos halogenenheter kan variera något beroende på tillverkaren och användningsmiljön.

Funktionsprincip

Halogenlampor är mer avancerade versioner av konventionella glödlampor.

En sådan struktur består av flera huvudkomponenter:

  1. Volframtråd . Detta element är tillverkat i form av en spiral, vilket gör att du kan öka systemets arbetsyta. På detta sätt mottas mycket mer ljus än vad en rak glödtråd skulle generera. Generering av ljusstrålning sker på grund av att strömmen passerar genom volfram. Detta gör att metallen genererar fotoner, som släpps ut i den yttre miljön.
  2. Påfyllningsgas . Som redan nämnts används halogenämnen i sådana lampor. Denna komponent löser flera problem samtidigt. Först och främst förhindrar gasen snabb avdunstning av volframtråden, vilket så småningom kan leda till dess förstörelse. Fyllmedlet "tvingar" också det förångade volframet att sätta tillbaka på spiralen. Detta uppnås genom speciella kemiska reaktioner där komponenterna kommer in.
Bild
Bild

Observera att i en sådan lampa bleknar inte väggarna, eftersom praktiskt taget ingenting sätter sig på dem.

Samtidigt kan gas pumpas in i små kolvar vid högt tryck. Detta förlänger i sin tur också produktens livslängd flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Populariteten för halogenlampor ökar varje dag. Detta uppnås på grund av deras många fördelar:

  1. Lönsamhet . En liknande effekt uppnås genom ljuskvalitet av hög kvalitet. Så till exempel avger enheter av denna typ från 15 till 22 lumen per watt effekt. För standard glödlampor överstiger detta värde inte 12 lm / W. Därför kan du med hjälp av halogenanaloger spara nästan dubbelt så mycket el. Observera att dessa indikatorer kan förbättras med tiden, vilket också beror på den specifika tillverkaren.
  2. Livstid . Användningen av halogener gjorde det möjligt att avsevärt öka denna indikator i jämförelse med klassiska motsvarigheter. Den genomsnittliga drifttiden för en halogenlampa är minst 2-5 tusen arbetstimmar.
  3. Strålningsindikatorer . Lampor av denna typ genererar ett varmt ljusflöde, som när det gäller prestanda kan likna solstrålning. Idag kan strålningsspektrumet för dessa enheter förändras, vilket gör att du kan välja det för alla inrednings- och arbetsförhållanden.
  4. Mått . De tekniska egenskaperna hos halogenlampor är mycket olika idag. De kan vara enorma för gatubelysning, eller mycket små, vilket gör att de kan installeras på fordon.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men halogenlampor är inte en unik lösning på alla dessa problem.

Dessa produkter har många nackdelar, bland annat:

  1. Minimal fuktbeständighet . Detta beror på strukturen av kvartsglas, som fungerar som ett skyddande. Men idag är detta problem ganska enkelt löst med hjälp av yttre kolvar av glas eller annat material. De fungerar som en buffert och tillåter inte att fukt tränger in i själva lampan.
  2. Hög uppvärmningstemperatur . Detta leder till att lampan kan tända närliggande element. Därför rekommenderas det inte att använda dem nära ämnen som lätt kan fatta eld. Denna funktion är också viktig att tänka på när du byter lampa. Alla operationer behöver endast utföras efter att hela systemet har svalnat.
  3. Lampan är mycket känslig för smuts . Sådana fenomen kan leda till dess snabba misslyckande. Därför är det lämpligt att utföra alla operationer med dessa enheter endast med speciella handskar.
  4. Högt pris . Detta beror på att produktionen av ett sådant system är en ganska mödosam process. Därför kan många använda andra alternativa källor istället för halogenmodifieringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre än LED?

Belysningsmarknaden idag utvecklas snabbt, vilket leder till att många modifieringar av belysningslampor uppstår. En av konkurrenterna till halogenljuskällor är LED -modeller. Varje år upptar de en ökande nisch, eftersom de har många fördelar jämfört med andra produkter.

Bild
Bild

Men halogenlampor har fortfarande flera betydande fördelar jämfört med sina LED -motsvarigheter:

  1. Pris . Priset för LED -modifieringar är flera gånger högre än för en enhet baserad på glödtråd.
  2. Ljusspektrum . Många ägare noterar den varma strålningen från halogenmodeller. Ljuset från dem har en trevlig gulaktig nyans, som inte är så hård i ögonen. LED -modeller fungerar ofta i ett kallt spektrum, vilket kräver liten tillfällig anpassning till sådan belysning. Halogenenheter fördelar också ljuset jämnare, medan LED -motsvarigheter inte kan skryta med detta.
  3. Direktanslutning . Halogenenheter kan drivas från ett konventionellt elektriskt nätverk, vilket eliminerar användningen av trapptransformatorer. När det gäller lysdioder kan dessa strukturer inte undvikas.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller resten av de tekniska parametrarna har LED -lampor en fullständig fördel här. De förbrukar mycket mindre energi och värmer inte upp så mycket att de kan installeras även på undertak. Samtidigt innehåller lampan inte gaser som kan påverka människokroppen vid höga koncentrationer.

Bild
Bild

Visningar

Användningsområdet för halogenlampor är mycket brett, vilket har lett till att ett stort antal av deras typer har uppstått. Dessa produkter kan klassificeras enligt flera kriterier, bland vilka typen av fall anses vara en av de viktigaste:

Lampor med en extern lampa . Dessa är de vanligaste hushållsmodifieringarna. Utåt liknar de en vanlig glödlampa. Men samtidigt består designen av två kolvar. En av dem är yttre och är skyddande, medan inuti den andra finns en volframtråd och en fyllnadsgas. Denna design eliminerar den direkta påverkan på glödlampans kvartsglas. Produkter av denna typ är utrustade med socklar som gör att de kan skruvas fast i standardhållare på ljuskronor eller lampor. Det finns två typer av socklar på marknaden - E27 och E14. När det gäller de yttre kolvarna kan de vara antingen transparenta eller med en matt eller mjölkaktig beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linjär . Externt består mekanismen av ett långt kvartsrör, som är utrustat med två kontakter i varje ände. Dessa enheter använder R7s bas / socklar. Lampor av denna typ är väl motståndskraftiga mot mekanisk belastning. Men samtidigt behöver många modifieringar bara installeras i horisontalplanet. Detta är en av nackdelarna med denna produkt. De används som översvämningsljuskällor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med reflektor . Dessa produkter kompletteras med en speciell ram, på vilken en aluminium- eller infraröd reflektor appliceras. Själva glödlampan med en volframtråd ligger i mitten av produkten. Lampor av denna typ är ofta avsmalnande. Reflexsystemet låter dig rikta ljusflödet till önskad punkt. Kroppens övre del är täckt med genomskinligt glas, på vilket ett extra UV -filter ibland kan appliceras. Produkter med hög ljusstyrka används ofta endast i lågspänningsnät. Därför kan nästan alla typer av reflektorlampor fungera från en spänning på 12-24 V. Tillverkare kompletterar dem med flera typer av kepsar - GY *, GZ *, GU *, G9 och G10.

Denna produkt är en av de mest populära idag. Lampor med reflektor används ofta för att organisera spot- och områdesbelysning av lokaler.

Bild
Bild

Kapsel . Dessa lampor är små i storlek, eftersom själva designen består direkt av en lampa med två terminaler för anslutning. På grund av sin låga effekt avger de lite ljus. Därför används de ofta för dekorativa ändamål (belysningshyllor, etc.). Det bör noteras att sådana lampor är mycket svagt uppvärmda. Vissa designers använder dem för att skapa belysning för möbeldesigner för att skapa praktiska egenskaper. Produkterna kompletteras med flera typer av socklar, bland vilka de vanligaste är GY6, 35, G4 och G9.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan klassificering av halogenlampor är nätverkets egenskaper.

Det finns 2 typer av sådana strukturer:

  1. Högspänning . Lamporna kan anslutas direkt till ett vanligt 220V -nätverk. För att göra detta behöver de bara skruvas in eller anslutas till uttaget. Ofta inkluderar dessa modifieringar dubbelskrovsmodifieringar, som kompletteras med vanliga socklar.
  2. Låg spänning . Denna typ av produkt är den vanligaste. De fungerar i ett nätverk med en spänning som inte överstiger 24 V. Anslutningen av sådana system utförs endast med hjälp av speciella trapptransformatorer. Lampor av denna typ avger inte mycket värme, så de kan användas nästan var som helst. Mycket ofta kompletteras de med små ljuskronor.
Bild
Bild

Dimensioner

Utbudet av halogenlampor är mycket stort.

Dimensionerna på sådana produkter beror huvudsakligen på konstruktionstypen:

  1. Lampor med två lampor eller med en reflektor är praktiskt taget samma dimensioner som en vanlig glödlampa. I detta fall kan formen skilja sig något, vilket beror på tillverkaren.
  2. Kolv- eller fingermodeller är små platta produkter, vars längd kan nå 1-2 cm. Tjockleken och bredden beror på vilken typ av installerad bas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Ljusflödet för varje belysningsarmatur har olika färgtemperaturer. Denna indikator indikerar vilket ljusspektrum som finns i strålen. Halogenlampor genererar ofta flöden i det gula spektret.

Det finns flera typer av liknande lampor på marknaden idag:

  • orange;
  • gul;
  • röd;
  • vit;
  • blå.

De tre sista ljusflödena är ganska sällsynta, eftersom detta spektrum inte är klassiskt. För att uppnå denna glöd ändrar många tillverkare lampans struktur och specifikationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

De tekniska egenskaperna hos halogenlampor gör att de inte kan användas överallt. Men idag är miljön för deras användning ganska bred. På marknaden kan du hitta hemprodukter för både taklampor och glödlampor för ljuskronor, lampor eller golvlampor. Produkterna är perfekta för strålkastare eftersom de kan anslutas till elnätet utan trapptransformatorer.

Det är mycket sällsynt att hitta lampor som är avsedda för sträcktak. Men strålkastare kan kompletteras med lågeffektljuskällor, även om de gradvis ersätts av LED-baserade enheter.

Badrumslampor kompletteras med speciella skyddskåpor, eftersom glödlampan inte är utformad för att fungera i en fuktig miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Den moderna marknaden är mättad med ett stort antal halogenlampor som kan användas för olika uppgifter.

Bland all denna sort bör flera populära tillverkare särskiljas:

  1. Philips . Företaget är en av ledarna inom detta område. Den tillverkar både standardlampor och enheter för bilar. Produkterna är av hög kvalitet och tillförlitlighet. Många användare föredrar endast detta märke.
  2. Osram . Företagets specialister ägnar stor uppmärksamhet åt produkternas kvalitet. Glödlampor testas ständigt för fysiska stötar för att minimera skador.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Vid köp av denna produkt bör flera parametrar utvärderas:

  1. Effekt och ljuseffekt . Lampan ska ge ett ljusflöde av sådan styrka att den är tillräcklig för ett visst rum.
  2. Spänning . Det är viktigt här om du planerar att ansluta enheten direkt till nätverket eller använda trapptransformatorer. Observera att lågspänningsversionerna förbrukar mycket mindre ström.
  3. Bas typ . Allt beror på vilken enhet du väljer lampan för. Innan du köper den måste du bekanta dig med den gamla modellens tekniska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i drift

Korrekt användning av en halogenlampa kan förlänga dess livslängd avsevärt. En av de skadliga faktorerna som påverkar livslängden är fett. Detta gäller inte bara köket, som bildas i luften under stekning, utan också ämnet på människors händer. Byt därför endast lampor mot speciella handskar. Om du vill eliminera denna faktor kan du använda tvåkroppsprodukter.

Många experter rekommenderar att du torkar lampbenen med alkohol ungefär var sjätte månad för att avlägsna kolavlagringar. Det är nödvändigt att utsätta glas och spår för en liknande procedur, där strukturen är fixerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om enheten är ur funktion måste den kasseras, eftersom kompositionen innehåller skadliga ämnen som har en dålig effekt på människor och miljö. Därför måste sådana produkter vid störningar överlämnas till specialorganisationer som känner till dess egenskaper och kommer att behandla dem korrekt.

Rekommenderad: