Spaljé För Gurkor (46 Foton): Hur Gör Man Det Själv I Det öppna Fältet Och I Ett Växthus? Gurka Strumpeband Och Spaljéhöjd, Gjord Av Polykarbonat Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Spaljé För Gurkor (46 Foton): Hur Gör Man Det Själv I Det öppna Fältet Och I Ett Växthus? Gurka Strumpeband Och Spaljéhöjd, Gjord Av Polykarbonat Och Andra

Video: Spaljé För Gurkor (46 Foton): Hur Gör Man Det Själv I Det öppna Fältet Och I Ett Växthus? Gurka Strumpeband Och Spaljéhöjd, Gjord Av Polykarbonat Och Andra
Video: NÅGON BYGGDE EN FEJKAFFÄR (och vi åkte dit...) 2024, Maj
Spaljé För Gurkor (46 Foton): Hur Gör Man Det Själv I Det öppna Fältet Och I Ett Växthus? Gurka Strumpeband Och Spaljéhöjd, Gjord Av Polykarbonat Och Andra
Spaljé För Gurkor (46 Foton): Hur Gör Man Det Själv I Det öppna Fältet Och I Ett Växthus? Gurka Strumpeband Och Spaljéhöjd, Gjord Av Polykarbonat Och Andra
Anonim

Det händer så att i samma region med samma klimatförhållanden har en av de två grannarna en bra skörd, medan den andra har en bättre skörd. Faktum är att för att få ett högre utbyte kan man inte bara begränsas till vattning och värme. I lager av en erfaren trädgårdsmästare finns det alltid flera knep som påverkar grödans kvalitet och kvantitet. En av dem är installationen av stödstrukturer på sängarna - spaljéer, som inte tillåter högklättrande växter (hallon, gurkor, tomater) att ligga på marken.

Bild
Bild

Varför behöver vi det?

Gurkor, som är en pumpagröda, liknar en liana, eftersom de är en klätterväxt. Dessutom klibbar kulturens många rankor tätt fast vid allt som kommer deras väg: trädgrenar, stenar och jordhögar. De håller också fast vid varandra och bildar ett ganska starkt band. Oftast ignoreras sådan bindning av trädgårdsmästare, eftersom det inte påverkar gurkans smak . Och bara ett fåtal människor vet att på grund av detta minskar skörden, eftersom blom äggstockarna bryts av och gurkor som inte får rätt mängd ljus är mycket mindre i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och resultatet av skörden, erhållen med närvaro av spaljé för gurkor i trädgården, kommer inte att ersätta att plantera en gröda varken i ett växthus eller i öppen mark, eftersom spaljén har vissa fördelar:

Förekomsten av en spaljé förenklar vården av gurkor: vid vattning rinner vattnet direkt till roten . Det ogräs som har dykt upp är tydligt synligt, vilket lätt och snabbt avlägsnas, eftersom det inte är nödvändigt att vara försiktig, av rädsla för att skada gurkornas rotsystem.

Bild
Bild

Tapeten hjälper till att förhindra uppkomsten av svampsjukdomar eftersom lövverk inte kommer i kontakt med våt jord.

Bild
Bild

Att äta frukt av skadedjur som lever i marken är uteslutet, eftersom gurkor är i limbo . Dessutom är det mycket lättare att skörda, och samtidigt bryts inte äggstockarna som gömmer sig under grödans stora löv.

Bild
Bild

Om det blir nödvändigt att utföra jordbearbetning , då behöver du inte oroa dig för att lösningen kommer på frukten.

Bild
Bild

Sängar med bundna buskar ser alltid mer estetiskt tilltalande ut

Bild
Bild

Det bör noteras att denna struktur kan installeras både utomhus och i växthus och växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Först och främst bör det noteras att gobelängerna kan tillverkas eller tillverkas av dig själv. Men när du väljer en design är det bättre att inte vägledas av detta, utan av den lämpliga versionen av enheten specifikt för detta eller det specifika fallet. Valet av modell påverkas av egenskaperna hos grödans tillväxt, trädgårdsbädden och den plats där den växer (växthus, växthus, öppen mark).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa eller dessa typer av spaljéer skiljer sig huvudsakligen i höjd och lutning (separata raka och lutande). Valet av material är av sekundär betydelse, vilket inte påverkar funktionaliteten, utan enhetens utseende. Handgjorda modeller är gjorda av alla tillgängliga material (metall, trä), och fabriksmodeller är hopfällbara plaststrukturer . Både fabriks- och självtillverkade gobelänger kan delas in i flera typer.

Bild
Bild

Horisontell

Den horisontella spaljén är den enklaste designen att använda; den används oftast av nybörjare.

Kärnan i designen ligger i det faktum att träpelare eller metallrör installeras längs kanten av trädgårdsbädden, mellan vilket ett starkt rep eller tråd dras i rader . Avståndet mellan dem bör vara cirka 30 cm. Resultatet är en flerradig design. En ung kultur fixeras till den nedre raden genom ett strumpeband.

Bild
Bild
Bild
Bild

En horisontell spaljé har en nackdel: om buskens höjd blir högre än spaljén, börjar växten att hänga ner och bilda ett slags baldakin . Detta blir orsaken till skuggsidans utseende, vilket förhindrar en jämn fördelning av solen.

Bild
Bild

Vertikal

En vertikal spaljé skiljer sig från en horisontell genom att mer material behövs för att installera den, eftersom strukturen är installerad nära varje buske.

Men till viss del är det lättare att installera det, ingen hjälp behövs. Det är en vanlig rör- eller trästolpe som fastnar i marken nära busken så att kulturen lätt kan knytas till dem. Olika band eller rep används för bindning.

Bild
Bild

Spaljénät

Denna typ av konstruktion kan tillverkas på fabriken, tillverkad av polykarbonat, eller så kan du göra den själv. Det finns ingen funktionell skillnad mellan dem.

Sådana modeller skiljer sig bara i installationsmetoden. Köpt spaljé kräver inte speciella ansträngningar under installationen - det räcker med att sticka stolparna i marken, varefter gallret fästs på de speciella fästelementen. Svårigheten att installera ett gör-det-själv spaljnät är att du kommer att behöva anstränga dig lite för att dra i repet eller vajern både horisontellt och vertikalt . Dessutom, om du inte vrider tråden i korsningen av det horisontella och vertikala, eller om du inte knyter ett rep i en knut på samma ställen, fungerar inte nätet. Detta är den enda svårigheten som är möjlig under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, livslängden för fabriksmodellen är mycket längre (cirka 7 år), den kan demonteras utan krångel för vintern . Storleken på cellerna är 15 x 17 cm, det är bekvämt att passera gurktopparna genom dem, vilket inte behöver ett strumpeband som ytterligare fixering. När det gäller strukturens utseende är polypropen, som är plast, motståndskraftig mot fukt och solljus - det rostar inte eller sväller som trä eller metall.

Bild
Bild

Rektangulär och hyddotyp

De som gillar att överraska med originaliteten och skönheten på deras webbplats designar ofta ovanliga rektangulära spaljéer eller hydrotypar. Ur funktionssynpunkt har strukturerna ingen fördel jämfört med till exempel det enklaste alternativet för installation av vertikala spaljéer . Men med skicklig konstruktion kan en hög, vacker modell dyka upp på trädgårdsbädden, vars topp kommer att dekoreras med gurktoppar, och frukterna själva kommer att hänga ner nedanför.

Denna typ av spaljé är fallet när trädgårdsmästaren kan visa fantasi, eftersom det inte finns något specifikt konstruktionsschema. Alla gör en modell efter eget gottfinnande: vissa använder ett nät för dessa ändamål, medan andra drar trådarna vertikalt eller horisontellt.

Tapeterna används både i växthus och utomhus . Men om du vill odla tidiga gurkor i avsaknad av ett växthus, kan du installera små spaljéer i växthus, om de unga plantorna dras upp väl och väderförhållandena fortfarande inte tillåter att grödan flyttas till öppen mark. Genom att installera motsvarande spaljéer i den kommer gurkorna att stärkas utan att fastna vid varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Det har redan noterats ovan att fabrikstapeter är tillverkade av polypropen, vilket gör dem resistenta mot fukt, sol och plötsliga temperaturförändringar.

För att göra en hemgjord enhet samma osårbar kan du använda plaströr, bitar av PVC-paneler och andra improviserade medel av polypropen för tillverkning.

För metallmodeller behöver du beslag, en metallfil och i vissa fall en svetsmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träspalter är de enklaste att göra, eftersom det alltid finns flera onödiga stänger och lameller i landet, precis som i nästan alla hus på landet finns det en såg för trä, en hammare och några spikar. Tråd eller rep används som bindemedel . Men i trämodeller kan du ersätta dem med tvärstänger av tunna lameller. En sådan modell kommer att likna en stege eller galler. Hon ser alltid spektakulär ut i trädgården.

Bild
Bild

När du väljer ett material bör du komma ihåg att rost snabbt kommer att dyka upp på metallprodukter . Trädet på gatan utsätts för snabbt förfall. Plast anses vara mer motståndskraftigt mot miljöpåverkan, men du måste arbeta med det mycket noggrant, eftersom det kan spricka (när du försöker ansluta delar även med små spikar). Det är att föredra att använda lim för anslutningen, avsedd för utomhusbruk.

Bild
Bild

Men på många sätt beror materialvalet på gurksängens form, eftersom du för detta eller det materialet kan plocka upp speciella bearbetningsmedel som skyddar mot yttre påverkan (rost, sönderfall).

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att göra en spaljé själv utgör inte malm. Först behöver du bara bestämma, med hänsyn till trädgårdens form, vad den ska vara. Det kan vara enkelt i form, eller det kan vara komplext.

De enkla inkluderar horisontella och vertikala strukturer.

Att göra ett nät, en båge, en hydda och andra alternativ anses vara svårt.

Nästa steg är val av material (se ovan).

Därefter ritar vi upp enkla ritningar som gör att vi kan beräkna måtten.

Bild
Bild

Om det är beslutat att installera en metallspaljé i landet, måste du köpa två meter metallrör, liksom metallpinnar, vars antal är relaterat till sängens bredd. Vi fixerar rören i marken på ett djup av 40 cm och fäster sedan en metallstång ovanifrån, till vilken ett rep som släppts från pinnarna kommer att knytas . På motsatt sida sätter vi pinnar i par på 20 cm avstånd från varandra. Det sista steget är att dra upp repet från botten av pinnen till tvärstången svetsad till metallrören. Vi upprepar bandet tills en L-formad struktur erhålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra träspalvor själv är mycket lättare än att göra metall . För att göra detta fixeras staplar i de grävda hålen på ett avstånd av 2,5 m (avståndet och antalet staplar beror på sängarnas storlek). Efter det spikade vi till varje kolumn längs tvärstången så att bokstaven "T" skulle visa sig. Vi drar sedan repet på dessa steg.

Bild
Bild

Om det blir nödvändigt att göra en plastmodell, rekommenderas att använda rör och hörn till dem, som används i lägenheter för uppvärmning . Sådana delar behöver inte limas eller spikas. Det räcker med att hitta de önskade rördimensionerna, och med hjälp av hörnen kan du ge dem en U-form, över vilken repet dras.

Det finns inget enda krav på hur man gör en spaljé korrekt - allt beror på trädgårdsmästarens krav och fantasi.

Bild
Bild

Hur man installerar?

Kärnan i installationen ligger i den goda fixeringen av strukturen. Faktum är att fuktig jord (för en gynnsam tillväxt av kulturen måste fukt hållas konstant) är ganska lös . Dessutom, om spaljén är tung, kan hela installationen kollapsa och skada kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att säkra de ledande pelarna för hela strukturen på ett speciellt sätt, eftersom deras höjd måste vara minst 2 meter. För att fixa dessa kolumner nära sängarna måste hålets djup vara minst en meter . För fullständig balans måste de placeras i mitten av fossan. Strö sedan över jorden och tampa väl. Vid installation av spaljéer på lösa sandstenar (jord med övervägande sand i) rekommenderas att fylla metallstolparna med cementmortel, vilket ger hela strukturen särskild styrka. Metoden är inte tillämplig på trästolpar, eftersom de bör tas bort för vintern för att undvika sönderfall . Men när det gäller cementmurbruk finns det också en viss nyans: spaljén kommer att bli icke-bärbar. Och för att öka avkastningen på ofruktbar jord bör planteringsplatsen för grödor ändras varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om gurksängen har en rund eller oval form, skulle det vara att föredra att dra en maskindel på den i en vinkel eller organisera installationen av en mer komplex, till exempel en hyddeliknande struktur. En sådan installation kommer inte bara att se spektakulär ut, utan kommer i framtiden också att minska tiden som spenderas regelbundet för att binda varje fristående buske . En annan fördel med denna design är frånvaron av behovet av att förbereda ett stort antal kolumner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och om sängen är liten, där grödorna sprids från varandra, behöver du inte installera komplexa spaljéer. Här är det mer lämpligt att använda en vertikal strumpeband för varje buske separat.

Bild
Bild

För att förhindra att den lockiga gurkbusken glider är det nödvändigt att fästa spaljén i närheten av den.

Men att trycka hårt på spaljén är inte heller värt det, eftersom detta kan göra att buskens stöd blir ojämnt . Det visar sig att gurkorna som har vuxit i bredd kommer bara att fästas på ena sidan, och den andra kommer att ligga på marken.

Bild
Bild

Hur knyter man ihop gurkor?

Vanligtvis orsakar strumpan av gurkor inga problem, men för att inte skada grödan är det nödvändigt att knyta den korrekt

  • För ett strumpeband rekommenderas det inte att använda trånga eller för tunna trådar (fiskesnör eller nylon), eftersom de kan orsaka snitt.
  • Du kan inte knyta tråden. Det kan också skada växten.
  • Strumpebandet är inte riktigt underifrån och inte riktigt uppifrån. Med en vanlig strumpeband är det optimala avståndet precis över mitten.
  • Mest av allt är band eller trasor 1-2 cm breda för ett strumpeband.
  • Om du knyter den med en rosett, och inte med snäva knutar, kan du använda samma material för nästa strumpeband genom att lossa det.
  • Strumpebandsproceduren görs bäst tidigt på morgonen, eftersom det är hög risk för sår som kommer att torka ut vid soluppgången. Detta främjar snabb läkning.
  • När du knyter en fortfarande ung tillväxt rekommenderas att bevattna buskarna med "Epin" efter proceduren, så att växten snabbt kommer till sin rätt.
  • Den första strumpebanden efter plantering görs när grödan har släppt 3 eller 4 blad.

Rekommenderad: