DIY Cirkelsåg: Hemlagad Hörnbensinmodell. Hur Gör Man Det Hemma Enligt Ritningarna?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Cirkelsåg: Hemlagad Hörnbensinmodell. Hur Gör Man Det Hemma Enligt Ritningarna?

Video: DIY Cirkelsåg: Hemlagad Hörnbensinmodell. Hur Gör Man Det Hemma Enligt Ritningarna?
Video: SNICKARE UTOMHUS 5 VERKTYG 7 CIRKELSÅG 2024, Maj
DIY Cirkelsåg: Hemlagad Hörnbensinmodell. Hur Gör Man Det Hemma Enligt Ritningarna?
DIY Cirkelsåg: Hemlagad Hörnbensinmodell. Hur Gör Man Det Hemma Enligt Ritningarna?
Anonim

Sågverket är en anordning vars huvudsakliga uppgift är att hugga ved. Tack vare användningen av ett sådant verktyg kan du göra en bar hemma, liksom brädor som kan ha en annan sektion. Om det finns en önskan och de nödvändiga ekonomiska resurserna, kan enheten köpas i specialbutiker. Men oftast, på grund av dess höga kostnad, blir ett självtillverkat cirkelsågverk ett utmärkt alternativ.

Vi kommer att försöka ta reda på hur man gör det, vad som behövs för detta och också ge användbara rekommendationer

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Så innan du överväger processen att skapa en hemlagad cirkelsåg, bör du förbereda allt du behöver. Beroende på designfunktionerna måste du rita en ritning av en specifik enhet. Och här måste du ta hänsyn till ett antal aspekter.

  • Klämmor för trädstammen bör finnas på plattformen, liksom pålitliga fäststrukturer för arbetsstycken av olika storlekar.
  • Arbetsområdet ska vara utformat för en såg på 50-70 centimeter.
  • Ramen bör vara hopfällbar eller svetsad, beroende på dess egna dimensioner. Huvudtrimmen bör ha kanal # 4 eller # 6.
  • Bredden på stocken måste vara lika med bredden på styrskenorna så att konstruktionen är stabil under belastning. Det är bäst att använda en P50 -skena, för vilken rullar ska väljas.

Om vi pratar om verktyg krävs inget extraordinärt. Du behöver verktyg som finns i varje hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller komponenterna, låt oss säga att huvuddelen av alla sågverk kommer att vara en elmotor. Därför måste du köpa den i förväg. För att skapa resten av delarna måste du ha till hands:

  • fästelement;
  • brädor;
  • metallplattor;
  • byggbockar av metall eller trä.

Alla de ovannämnda elementen som kommer att utgöra ditt hemgjorda sågverk kan köpas i alla butiker som säljer byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg för steg tillverkning

Så, låt oss börja granska instruktionerna för att skapa ett cirkelsågverk. Om installationen görs i ett öppet utrymme måste du först göra en bas . Det måste vara sådant att det med tiden inte deformeras från vibrationer och permanenta belastningar av mekanisk karaktär. För att göra detta måste du ta bort ett 20 centimeter lager jord, göra en kudde av sand och grus och sedan betonga platsen.

För fri rörlighet för skivenhetens ram bör den monteras på hjul . De kan vara lager med en stor diameter. De är monterade på ett par axlar på varje sida av enhetens rörliga område. Som skena för att flytta kan du använda ett stålhörn som mäter 5 x 5 centimeter.

Förutom, du måste göra ett par hörnstycken med en längd av 600 centimeter eller mer . De måste fästas upp och ner på betongfundamentet så att avståndet mellan dem längs konstruktionens längd är lika.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att stärka basen på slipers, gjorda av ett profilrör som mäter 5 med 10 centimeter, installeras genom svetsning mellan skenorna. De bör placeras en meter från varandra. Och vid svetsning måste du övervaka hörnets temperatur. Om den överhettas för mycket kan den deformeras starkt, vilket innebär att den smidiga körningen försämras . Och som ett resultat kommer timret att visa sig vara defekt.

När arbetet i detta skede är klart kan du börja hantera den mellersta delen. Det kommer att vara nödvändigt att fästa klämmor på sliprarna, som ska hålla arbetsstycket medan du håller sågområdet för sågverket över det.

Den rörliga ramen är vanligtvis gjord av ett rör av profiltyp, som är tillverkat av metall

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredden på denna del bör vara något större än avståndet mellan skenorna. Och det rörliga elementets längd måste vara minst 100 centimeter för att strukturen ska ha god stabilitet.

Med tanke på att cirkelsågverket är bensindrivet kommer detta alternativ att kräva betydligt mer tid och ansträngning. Anledningen är behovet av att installera ytterligare delar som överför vridmoment . När du använder en kraftfull trefas elektrisk motor kan du installera den direkt på själva rotorn.

När du skapar ett sågverk som bara hugger trä horisontellt måste du fixa elmotorn mycket bra . Detta kan göras med hjälp av gängade anslutningar på en rörlig vagn, som rör sig vertikalt med en skruvmekanism.

Att implementera en sådan design är inte svårt . Du kan ta en stor hårnål och placera den i vertikalt läge. I denna position bör den säkras i lager. Stiftmuttern måste svetsas till ett rörligt område av ramen som kommer att rida vertikalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra konstruktionens tillförlitlighet kan du använda ett par muttrar, som fästs genom svetsning på avstånd från varandra så att när tappen skruvas på kan elementet vridas utan att fastna. För att vrida tappen till området ovanför lagret måste du svetsa på handtaget . Och för att noggrant mäta rörelserna i den rörliga delen av ramen bör du installera en skala utrustad med en pil med en gradering, som kommer att fästas på enhetens rörliga element.

För att öka säkerheten vid användning bör hörnsågverket ha metallskydd. De krävs för att skydda arbetstagaren från skador om repdisken av någon anledning går sönder.

Efter montering och fastsättning måste elmotorn anslutas via en styrenhet, som vanligtvis består av 2 element - en reostat och en omkopplare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Några ord bör sägas om tipsen att tänka på när du skapar ett hemgjord sågverk av disktyp. Den första punkten är att bestämma för vilket syfte du behöver ett sågverk . Det vill säga kommer det bara att användas för hemmet eller kommer det att ha ett kommersiellt syfte.

Den andra viktiga punkten är hur mycket material som ska klippas och hur ofta . Enhetens designfunktioner beror på detta. Det bör förstås att ett felaktigt konstruerat sågverk kan skära material dåligt och i allmänhet orsaka att det försämras på grund av konstant utrustningsbelastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat tips - innan du påbörjar monteringsarbetet bör du definitivt skapa en ritning av den framtida strukturen. Det finns trots allt inga specifika funktioner i tillverkningen. Varje självtillverkat sågverk tillverkas individuellt, enligt måtten på ritningarna.

Dessutom är det i ett hem bättre att använda ett enfasnät, vilket innebär att 220 volt elmotorer används . Om du behöver öka prestandan är det vettigt att ansluta ett 380 volt trefasnätverk.

Bild
Bild

Men bensinmodeller är inte särskilt vanliga. Även om ett antal hantverkare skapar sågverk med liknande motorer. Om denna typ används måste en växellåda tillhandahållas i konstruktionen. Dess syfte är att öka antalet varv för sågbladet.

Ett annat tips - motorn ska installeras bort från den plats där materialet ska skäras

Bild
Bild

Dessutom får operatörens skyddsskydd inte på något sätt hindra sikten under drift. Men det är inte heller omöjligt att lösa denna aspekt genom att minska dess skyddande egenskaper.

Rekommenderad: