Sawlog: Vad är Det? Från Barrträd Och Från Lärk, Procentandel Av Avkastning Och Sortering Av Trä, GOST Och Teknik För Att Hugga Sågade Virvar

Innehållsförteckning:

Video: Sawlog: Vad är Det? Från Barrträd Och Från Lärk, Procentandel Av Avkastning Och Sortering Av Trä, GOST Och Teknik För Att Hugga Sågade Virvar

Video: Sawlog: Vad är Det? Från Barrträd Och Från Lärk, Procentandel Av Avkastning Och Sortering Av Trä, GOST Och Teknik För Att Hugga Sågade Virvar
Video: HSC Industrial Technology Timber Major Projects 2020 - Freshwater Senior 2024, April
Sawlog: Vad är Det? Från Barrträd Och Från Lärk, Procentandel Av Avkastning Och Sortering Av Trä, GOST Och Teknik För Att Hugga Sågade Virvar
Sawlog: Vad är Det? Från Barrträd Och Från Lärk, Procentandel Av Avkastning Och Sortering Av Trä, GOST Och Teknik För Att Hugga Sågade Virvar
Anonim

För stora avverkningsföretag är ett viktigt inslag sågtimmer … Och metoden för att klippa det påverkar kvalitetsindikatorerna för det resulterande sågade virket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Sågverksproduktion är bekant med begreppet "sågtimmer" och är, kan man säga, en av de grundläggande. Såglogg kallas inget annat än stockar - rundvirke, erhållet som ett resultat av avverkning av träd av olika arter: barrträd eller lövträd.

Timmer bör inte bara huggas ner - rötter, toppar, grenar separeras från det. Sågmaterial är indelade i stockar och stockar. Varje typ har sitt eget syfte och omfattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och storlekar

Två GOSTs gäller för sågat virke . Vad som hände till följd av nedskärning av barrträd (tall, lärk, cederträ, etc.) omfattas av GOST 9463-88, och vad som hände till följd av avverkning av lövträ (dessa är ek, bok, lönn, björk, aspvirke), etc.) - 9462-88. Huvudsyftet med sågtimmerna är att skära dem till råvaror, som i framtiden kommer att tjäna för olika områden inom tillämpad och konstnärlig kreativitet, konstruktion och andra industrier. I enlighet med standarderna, oavsett vilken art - lövfällande eller barrträd - sågtimmer tillhör, enligt en sådan parameter som tjocklek, är den indelad i 2 typer: medium och stor.

Tjockleken mäts inte någonstans, utan bara vid spetsänden. Medeltjocklek - diameter 14-24 cm, stor - mer än 26 cm. Sågtankens längd är också uppdelad, närmare bestämt bör dess längd inte vara mindre än ett visst värde, beroende på rasen. Till exempel bör barrsågen ha en längd i intervallet 4–6,5 m, mjuka lövfällande arter (detta inkluderar både björk- och aspmaterial) - minst 3 m. I båda situationerna beaktas också gradering - det bör vara 0,5 m För massivt lövträ är längdkravet från 1 m, graderingen är 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortering av materialfrågor. Nordlig sortering av barrträd bör falla inom längdintervallet 3, 9–7, 5 m, Svartahavssortering - 4–8 m. Denna beräkning inkluderar inte de så kallade längdmängderna, de sträcker sig från 3 till 6 cm. Som ett resultat av sågning av stocken, mätt i meter och tjockleken - i millimeter.

En annan parameter för att utvärdera en såg är dess betyg. Det finns tre av dem

  • Den första klassen innehåller stockar med en vanlig rund snittning och form som inte har krökningar i längd. Sådana stockar har få knop.
  • Loggar i andra klass har både krökningar och knutar, men de har inga träfel.
  • Det finns veddefekter i stockarna i tredje klass, de kan vara något ruttna.

Den högsta kvaliteten erhålls traditionellt från timmer från en skog i norra Ryssland. Detta beror på förhållandena och tillväxttakten - långsam på grund av kallt väder. Sådana träd har ett stort antal lager i stammen. De gör de mest hållbara och täta stockarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Loggarna kan sorteras efter syfte: stocken kan vara resonans, luftfart, skidor etc . Både sågen och timret som erhålls därav måste uppfylla storleken och kvaliteten på GOST, som faller under påverkan av. För att bygga ett hus behöver du en såg med fyra olika diametrar: från 300 till 320 mm, från 260 till 280 mm, från 220 till 240 mm och från 180 till 200 mm.

Sågloggen i första klass (det vill säga det bästa) är bra för konstruktion av olika typer av kapitalstrukturer av trä … Det kommer att göra ett solidt och vackert hus, ett badhus, ett sommarstugkomplex. Trä är ett miljövänligt, hållbart och pålitligt material, särskilt om det torkas ordentligt och behandlas med antiseptiska föreningar mot sönderfall och svamp. Trä, särskilt barrträd, innehåller också ett speciellt ämne som dödar bakterier som är källor till sjukdomar och renar luften i rummet.

Det är från det sågade virket som det är bäst att resa praktiska och vackra träbyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

Det huvudsakliga syftet med timmer är produktion av alla typer av sågade trävaror som används i nästan alla områden i den nationella ekonomin . Om vi pratar om åsar, är virket som erhållits som ett resultat av deras bearbetning uppdelat i en bar, barer och en bräda. Oftast är materialet cederträ, gran, gran, tall, asp, lind, björk, ek av lämpliga storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärteknik

I varje virke kan tre områden skiljas: kant, kant, ansikte . Graden av materialbearbetning delar också virke i två stora grupper: kantad och okantad. För den förra skärs varje sida och varje kant, för den senare skärs bara båda ytorna. Kantat virke har samma bredd på de inre och yttre skikten, detta kan ses med blotta ögat. När det gäller bredden på oförädlat virke måste det beräknas: det är lika med hälften av summan av de två bredderna (inre och yttre lager). Mät bredden i mitten av arbetsstycket.

När man överväger kantvirke är det nödvändigt att beteckna något som "avtar ". Detta är namnet på defekten som uppstår under behandlingen. Nedläggningen kan vara skarp eller tråkig. Den första är i kantområdet. Närvaron av en kraftig avtagning innebär att användningen av sådant virke är oacceptabelt. När det gäller trubbigt avtagande, det minskar kvaliteten på det kantade virket, men det kan användas. Skillnaden mellan brädor och stänger och balkar är i bredd.

Brädets bredd är alltid dubbelt så stor som dess tjocklek. Stången har en bredd på högst dubbel tjocklek och stängerna har en bredd och tjocklek på mer än 100 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågloggens avkastningsprocent beräknas på flera sätt

  • Om hela sågen har samma diameter på stammarna, beräknas avkastningsprocenten enligt följande: först måste du beräkna hur mycket volym en stam har, varefter kapmaterialets kubikkapacitet multipliceras med denna erhållna volym. Felet med denna metod är litet.
  • Om volymen av huggt virke är stor, kan det övervägas av antalet fordon, grovt sett, "bilar". Metodens fel är stort, men metoden sparar beräkningstiden avsevärt.
  • I de fall där hög noggrannhet och lågt beräkningsfel krävs krävs en mätrammetod. Då är det möjligt att mäta både krökning och förtjockning av stammarna, men med manuella beräkningar kan detta inte göras. Genom att använda mätramarna kan timret sorteras omedelbart.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga defekter

Parametrar för trävaror som diameter, bredd, längd är inte de enda avgörande faktorerna för slutproduktens volym och kvalitet. Förekomsten eller frånvaron av defekter är lika viktig. Huvudindikatorn för kvaliteten på virket som ska bearbetas är avkastningen . Alla typer av virke har betyg. Uppdelning i kvaliteter innebär närvaro antingen på ytan eller inuti materialet av en eller annan defekt eller defekter som har en negativ effekt på styrka, slitstyrka, tillförlitlighet och utseende. Varje defekt sänker automatiskt timmerkvaliteten, vilket innebär att det minskar antalet möjligheter för användning.

Utgången avgör vilken skärteknik som kommer att väljas, vilket strukturellt och tekniskt skärsystem som är tillämpligt i ett eller annat fall och hur dess kvalitetsgrupper kommer att bildas . Skärplanen upprättas också med beaktande av den ungefärliga produktionen av virke. Om antalet defekter är minimalt påverkas produktionen endast av parametrarna för det bearbetade sågade virket och det oundvikliga processavfallet som genereras i processen. Sedan kan beräkningen göras enligt standarderna för trävaror av 1: a klass. Om antalet defekter är sådana att förlusterna blir större än slutprodukten är det svårt att beräkna avkastningen. Träskador är alla särdrag på ytan eller strukturen hos ett material som avviker från normen. Detta kan vara både närvaron av tillväxter på ytan och infektion med svamp eller mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer av veddefekter är indelade i två typer: primära, det vill säga de som bildades under anläggningens tillväxt och utveckling och sekundära - dessa är redan förknippade med träbearbetning av dålig kvalitet (sågning, felaktig lagring etc.).

I enlighet med GOST 2140-81, 9 grupper av defekt trä. Dessa inkluderar:

  • närvaron av knutar;
  • sprickor;
  • modifierad form av stammen;
  • förekomsten av strukturella defekter inuti;
  • nederlag av en svampinfektion;
  • närvaron av kemisk färgning;
  • biologisk skada;
  • förekomst av bearbetningsfel, mekanisk skada, främmande föremål;
  • förekomsten av skevhet.

Beroende på vilka defekter och i vilken mängd som finns i träet är det indelat i kvaliteter: första, andra eller tredje.

Rekommenderad: