Blommande Gurkor (11 Bilder): Hur Man Skiljer Hane Från Kvinnliga Blommor? Strukturen Av Blommor. Vad Händer Om Det Bara Finns Manliga Blomställningar På Gurkorna?

Innehållsförteckning:

Video: Blommande Gurkor (11 Bilder): Hur Man Skiljer Hane Från Kvinnliga Blommor? Strukturen Av Blommor. Vad Händer Om Det Bara Finns Manliga Blomställningar På Gurkorna?

Video: Blommande Gurkor (11 Bilder): Hur Man Skiljer Hane Från Kvinnliga Blommor? Strukturen Av Blommor. Vad Händer Om Det Bara Finns Manliga Blomställningar På Gurkorna?
Video: Blommor 2024, April
Blommande Gurkor (11 Bilder): Hur Man Skiljer Hane Från Kvinnliga Blommor? Strukturen Av Blommor. Vad Händer Om Det Bara Finns Manliga Blomställningar På Gurkorna?
Blommande Gurkor (11 Bilder): Hur Man Skiljer Hane Från Kvinnliga Blommor? Strukturen Av Blommor. Vad Händer Om Det Bara Finns Manliga Blomställningar På Gurkorna?
Anonim

En riklig skörd av starka krispiga gurkor är en trädgårdsmästares dröm. Det händer att växten blommar rejält, men bär väldigt lite frukt, eller till och med förblir en grön dekor i sängarna.

För att undvika besvikelser och falska förhoppningar måste du känna till särdragen i blomningen av gurkor.

Bild
Bild

Strukturera

Oavsett sorten har gurka blommor 5 ljusgula lansettformade kronblad . De är avsmalnande vid ytterkanten och kan svängas något utåt. Alla kronblad bildar tillsammans en corolla. Från utsidan stöds det av sammansmältade gröna blad, som kallas en kalyx eller sepal.

Vid corollans bas, på dess insida, finns en behållare, på vilken växtorgan som pistill och ståndare finns. Deras närvaro eller frånvaro bestäms av blommans kön.

Ståndarna är manliga organ. De består av en glödtråd och en anther, inuti vilken är pollen (microsporangia). En blomma som har detta organ kallas staminat.

Bild
Bild

Pistill är plantans kvinnliga organ. Den består av en stigma, en kolumn och ett äggstock. Efter att pollen kommer in i stigma (pollineringsprocessen) börjar frukten utvecklas från äggstocken. Beroende på typen av gurka kan äggstocken vara övre (placerad inuti kalyxen) eller nedre (placerad utanför, mellan stammen och blomman). Sådana blommor kallas pistillat.

Gurkor bildar inte blomställningar . Blommorna på dessa växter är ensamma, även om de kan placeras nära varandra på stammen. Men var och en av dem har sin egen pedunkel, och beroende på kön skiljer den sig i längd. Där en frukt kan förväntas blir peduncle kort med en märkbar förtjockning. De så kallade "karga blommorna" växer på långa stjälkar för att mer aktivt attrahera insekter.

Avgör hur dess blomma ser ut och vilka organ den har, dess kön och betydelse i växtens livscykel.

Bild
Bild

Golv

Skilj mellan manliga, kvinnliga och bisexuella (hermafroditiska) gurka blommor . Varje art kännetecknas av dess strukturella egenskaper och sin biologiska uppgift.

Hanblommorna har bara ståndare inuti kronan. Deras uppgift är att delta i pollinering av kvinnliga växter. De bildar inte äggstockar och blommar ganska snabbt. Strax efter pollineringen torkar pistillatblommorna och faller av; i stället återstår bara en tunn pedicel på stammen.

Bild
Bild

Honblommor är pistillat. I de flesta moderna sorter av gurkor utvecklas äggstocken i dem samtidigt med blomningens början.

Redan innan pollineringen börjar är en liten gurka redan synlig på stammen framför honblomman, som senare kommer att utvecklas till en fullvärdig frukt. När honblomman har fyllt sin biologiska funktion torkar den och försvinner, och gurkan blir kvar på stammen för att mogna. Det händer ofta att i slutet av en mogen frukt bevaras kronbladen på en torkad blomma.

Bild
Bild

Hermafroditer har en komplett uppsättning organ - både pistill och ståndare . De har en äggstock och de producerar frukt. Studier har visat att det är just denna blomning av gurkor som är det primära i den evolutionära planen. Hermafroditväxter har dock inte använts i trädgårdsindustrin. De har ett lågt utbyte och frukterna har otillfredsställande smak.

Hermafroditgurkor används nu främst för vetenskapliga ändamål och för avelsarbete. Det är inte svårt att skilja blommor efter kön. Det räcker bara för att se vilka organ som finns inuti hans kalyx. Genom de rådande blommorna av vilket kön kan du avgöra hur rik skörden ska förväntas. Endast kvinnliga växter bär frukt.

Bild
Bild

Behovet av pollinering

Beroende på vilka blommor som råder på växten bestäms också dess kön . De flesta moderna gurksorter är tvåväxande. Det betyder att övervägande kvinnliga blommor kommer att dyka upp på en växt, och det är därifrån som de kommer att skörda i framtiden. Och för att få mycket frukt är det nödvändigt att ha en närliggande manlig växt med en övervägande av staminatblommor. Det kommer inte att ge en gröda, men kommer att delta i pollinering av kvinnliga växter.

Det händer att det finns många kvinnliga blommor på buskarna, men av någon anledning lockar de inte insekter, och pollinering sker inte . Detta är ett direkt hot att inte skörda. Det finns inget hopp om vindpollinering. Gurkpollen är relativt tung och ganska klibbig, och växtens struktur är sådan att det är praktiskt taget omöjligt att bära den med luftströmmar.

I det här fallet är det nödvändigt att spela rollen som bin och humlor, rörande med en mjuk borste växelvis till ståndarna av hanblommor och stigmatiseringen av kvinnliga blommor.

Bild
Bild

Men om bara manliga blommor har vuxit på buskarna blir skörden mycket dålig eller helt frånvarande . Det är redan mycket svårt att fixa detta i blomningsstadiet. Det är bättre att vidta åtgärder för att stimulera växter att förvärva kvinnliga egenskaper. Låg produktivitet uppstår i stressiga situationer - torka, överhettning, dålig anpassning i jorden. Efter plantering i marken måste gurkorna skuggas och vattnas rikligt, försedda med ytterligare mineralförband. Under sådana förhållanden kommer det biologiska reproduktionsprogrammet att fungera, och honblommor, och därefter frukterna, kommer säkert att dyka upp i stora mängder.

Moderna uppfödare har utvecklat självpollinerade växter, vars kvinnliga buskar inte behöver närheten av manliga växter . Sådana sorter kallas parthenocarpic. Du kan lära dig mer om denna förmåga från beskrivningen av sorten. En egenskap hos sådana frukter är frånvaron av frön i dem. Erfarna trädgårdsmästare föredrar sorter av denna typ, de flesta är tidigt mogna och låter dig få en rik skörd.

Bild
Bild

Det finns ett bestämt samband mellan sorttyp, avkastning och kön . Honväxter av kortfruktiga sorter producerar cirka 1 hanblomma i 10 honväxter. Dessa buskar är mycket produktiva. I långfruktiga gurkor bildas mycket färre pistillatblommor, från vilka frukter kommer att dyka upp-högst 2-3 per 1 staminat.

Du bör inte skynda dig för att bestämma buskens golv och bedöma behovet av ytterligare pollinering. Kvinnliga och manliga blomställningar utvecklas i olika takt.

Därför bör situationen bedömas när det nästan inte finns några knoppar kvar på växten och strukturen på de flesta blommor kan ses.

Bild
Bild

Blomningsprocessen måste övervakas noggrant. Om blommorna börjar torka ut och skrynkla, och äggstockarna som åtminstone inte har storleken på ett litet finger ännu har bildats, är detta en alarmerande signal. Växten blir av med blomställningar och vägrar producera frukt, vilket sparar energi vid allvarliga sjukdomar, angrepp av skadedjur och stress. Följande bör göras: identifiera och eliminera omedelbart den faktor som hotar trädgårdsgrödornas hälsa.

Rekommenderad: