Basen För Sängen (38 Bilder): Med En Lyftmekanism, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv, Hopfällbar Och Anatomisk

Innehållsförteckning:

Video: Basen För Sängen (38 Bilder): Med En Lyftmekanism, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv, Hopfällbar Och Anatomisk

Video: Basen För Sängen (38 Bilder): Med En Lyftmekanism, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv, Hopfällbar Och Anatomisk
Video: Hur man gör en egen sänggavel under 800 kr 2024, April
Basen För Sängen (38 Bilder): Med En Lyftmekanism, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv, Hopfällbar Och Anatomisk
Basen För Sängen (38 Bilder): Med En Lyftmekanism, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv, Hopfällbar Och Anatomisk
Anonim

Sängen är en av de viktigaste möblerna i alla hem. Ett sådant föremål bör vara så högkvalitativt och bekvämt som möjligt. Dessa egenskaper är mycket beroende av sängramen och basen.

Vad är det och varför behövs det?

Komforten för en sovplats beror direkt på en ordentligt vald madrass. Den är placerad på botten av sängen. Detta element spelar en viktig roll i utformningen av möbler, det är nödvändigt för hälsosam sömn och god vila.

En bas av bra kvalitet av lämplig storlek kan förlänga madrassens livslängd. Dessutom bidrar denna komponent i sängen till en jämn fördelning av belastningen på sängen. Det bidrar till en utmärkt ortopedisk effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av baser ger madrassen hög andningsförmåga. Sådana alternativ är dyrare, men med deras hjälp finns det en högkvalitativ och naturlig ventilation av luften.

Moderna tillverkare producerar inte bara konventionella, utan också förstärkta baser, avsedda att användas av användare med en stor vikt.

Utan sådana detaljer kan sängen tvättas ut under påverkan av olika belastningar, vilket leder till förlust av dess attraktiva utseende och försämring av bekvämligheten.

Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av baser. Varje alternativ är utformat för en specifik operation och har en uppsättning egenskaper.

Fast

Massiva underlag (med andra ord - platta) är sängar bestående av hyvlade brädor, billig plywood eller vanliga spånskivor. Som regel utsätts sådana delar i tillverkningsprocessen för olika behandlingar med speciella skyddande och dekorativa föreningar. Sådana baser är fästa vid sängramen.

Massiva underlag är tyngre. De tillåter inte madrassen att helt avslöja dess anatomiska förmågor.

En annan nackdel med sådana konstruktioner är dålig ventilation. Av denna anledning håller de inte länge och misslyckas snabbt.

Bild
Bild

Stabil lamellbas är inte längre särskilt populär idag. Detta är sköldbasen. Möbler med en sådan komponent är billiga, och en mängd olika typer av madrasser är lämpliga för det.

Oftast väljs sängar med styva fasta baser av personer som har vissa problem med ryggraden, där det är nödvändigt att sova och vila endast på en plan och inte särskilt mjuk yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ortopedisk

Har en ram av trä (naturligt eller konstgjort) eller anatomisk bas av järngitter. Sådana alternativ kan utrustas med den populära lyftmekanismen. Detta kan vara en bäddsoffa med en utfällbar säng.

Som regel står sådana produkter på benen och har lameller av trä, som fästs på basen med speciella lathållare.

Ortopediska konstruktioner är bland de mest populära och efterfrågade. De utmärks av utmärkt luftcirkulation, vilket gör sovplatser mer hygieniska och bekväma.

Lameller i sådana modeller är raka och böjda, beroende på möbelns form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ortopediska madrasser med sådana baser håller mycket längre och förlorar inte sina positiva egenskaper.

Normalt är protetiska alternativ flexibla. Lamellerna i dem är smala och breda.

Modeller med breda lameller är idealiska för placering av madrasser med ett beroende fjäderblock som kallas "bonnel" eller för mjuka fjäderlösa alternativ.

Lameller med stor bredd är billiga. Efter en lång användning av sådana baser kan dock ett knark uppstå, särskilt om mortise -metoden användes under installationen av basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smalare lameller är designade för madrasser med hög fjädrad densitet och mjuka produkter av hög kvalitet. Oftast finns baser med tunna lameller i dyrare möbler.

Ortopediska baser finns också förvandla … Sådana alternativ kompletteras ofta med en elektrisk kabel. Dessa system kan styras med knappar inbyggda i möblerna eller en fjärrkontroll. Ägaren väljer sängens läge. Du kan till exempel höja sänggaveln.

Bild
Bild

Justerbar

Justerbara sängbottnar är mycket efterfrågade idag. De har justerbara lameller, vars styvhet kan ändras med hjälp av speciella regulatorer (eller markörer).

Sådana element kan påverka kajens elasticitetsgrad och justera det själva.

I områden på basen där ytterligare styvhetsjustering krävs, installeras dubbellagerstreck med ytterligare markörer fästa vid varje par.

Hopfällbar

Fällbara baser är praktiska och enkla att använda.

Den största fördelen med sovrumsmöbler med en sådan komponent är dess rörlighet. Den hopfällbara basen kan enkelt flyttas till en ny plats och till och med transporteras en betydande sträcka i en bil. Ofta vänder sig ägare till sommarstugor och hus på sådana alternativ. Sådana modeller är också utrustade med lameller och har en utmärkt ortopedisk effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ej hopfällbar

Numera erbjuder många företag kunder flytande sängar av hög kvalitet. Sådana intressanta möbler skapar en fantastisk effekt, som om de flyger över golvytan. Som regel har sådana produkter icke-separerbara statiska baser. Ofta kompletteras denna sovrumsmöbel med vacker belysning längst ner.

Bild
Bild

Ramlös

En ramlös bas är inte särskilt dyr. Vanligtvis är dessa produkter flexibla och finns oftast i små enkelsängar. På ett annat sätt kallas de liners. Liknande strukturer läggs ut längs de längsgående stängerna, som är placerade i den inre delen av kajen och fixeras med vanliga självgängande skruvar.

Bild
Bild

Sängbottnar skiljer sig inte bara i styvhet, utan också i form .… Rektangulära mönster är klassiska. Det finns möbler som har en rundad, oval eller böjd bas. Modeller med linnelådor i nedre delen, liksom lakoniska alternativ utan sänggavel, är vanliga.

Material (redigera)

Idag föredrar många konsumenter möbler utrustade med en träbas. Valet av sådana element beror på deras hållbarhet och miljövänlighet.

  • Delar av hög kvalitet och pålitliga från naturliga träslag … Oftast används vid tillverkning av sådana produkter björk, tall, ek, bok eller al. Sovmöbler med en naturlig träbas är dyra, men dess prestanda är väl värt priset.
  • Billigare är grunderna av plywood, MDF eller spånskiva … De är mindre starka, hållbara och pålitliga än naturliga alternativ. Spånskiva är helt hälsofarligt. Sådant material skapas av flis och annat träavfall.

Alla komponenter är bundna till varandra med hjälp av skadliga formaldehydhartser, som under vissa förhållanden kan frigöra farliga ämnen.

Bild
Bild
  • Våreffekten är annorlunda plastkonstruktioner … Sådana system kompletteras ofta med justerbara kojer, kontrollen utförs med hjälp av en kontrollpanel. Livslängden för en sådan struktur är i genomsnitt 10-15 år. Dessa produkter är hållbara och lätta att använda.
  • De mest hållbara är metall rack eller fast. Livslängden för sådana system kan överstiga 25 år. Sådana konstruktioner är billiga och har goda ortopediska egenskaper. Är inte de mest pålitliga maska alternativ. Både sängar och fällbara soffor är utrustade med liknande baser.

Nätmetallkonstruktioner tål inte tung belastning och sjunker med tiden. Detta leder till förlust av det attraktiva utseendet på möblerna och dess bekvämlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Sängbottnar kan ha olika storlekar:

  • för enstaka modeller: 80 × 200, 90 × 190, 90 × 200, 90 × 210, 80 × 190 cm;
  • för en och en halv: 120 × 200, 120 × 190, 120 × 160 cm;
  • för dubbelrum: 140 × 200, 140 × 190, 140 × 200, 150 × 200, 158 × 205, 160 × 190, 160 × 200, 160 × 220, 180 × 200, 200 × 200, 220 × 200 cm.

För sängar av icke-standardstorlekar produceras samma icke-standardbaser. Det kan till exempel vara en modell där kajbredden är 159 cm.

Bild
Bild

Vilken är den bästa basen för madrassen?

Sängens komfortnivå beror på sängens bas. Hittills är den högsta kvaliteten och de mest bekväma rackkonstruktioner med trälameller som ligger på ett visst avstånd från varandra.

En sådan bas är ortopedisk, så vila och sova på den är ett stort nöje.

Mer hållbara och pålitliga är baserna där lamellerna ligger på nära avstånd från varandra. Sådana strukturer är förstärkta och tål lätt tung belastning. De är idealiska för överviktiga som väger 100 kg eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stela raka baser är billigare. På en sådan yta kommer madrassen inte att ha högkvalitativ och naturlig ventilation (som i plastkonstruktioner), vilket kommer att påverka dess hygieniska egenskaper negativt och förkorta dess livslängd.

Madrassen kan deformeras med tiden och tvättas ut på en metallnät. Den är inte konstruerad för långvarig drift och tappar snabbt sin elasticitet.

Rackmetallkonstruktioner är mer pålitliga och hållbara. De har en utmärkt ortopedisk effekt.

Bild
Bild

Hur sätter man in lameller?

Lamellerna fästs på sängbotten med en speciell hållarspets. Liknande element är tillverkade av polypropen, plast eller gummi.

Dessa hållare fästs på möblerna med en liten konsol som är förmonterad på ramen.

Lamellerna kan installeras med hjälp av speciella metallställ. Reiki sätts helt enkelt in i dessa delar.

I moderna sängmodeller kan du hitta ramar med förborrade hål för installation av hållare.

Valet av en eller annan infästning för lameller beror på möbelkroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Möbelbasen kan monteras själv. För att göra detta måste du fylla på följande enheter:

  • barer;
  • laminerade och slipade spånskivprofiler;
  • MDF -profiler;
  • pluggar;
  • bekräftande;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • excentrisk kopplare;
  • självgängande skruvar;
  • pluggar;
  • speciella kanter för möbler;
  • PVA -lim.

För tillverkning av ett stöd för en madrass är en massiv tallbar med ett tvärsnitt på 50 × 50 mm idealisk. Laminerade spånskivor är också oumbärliga. Dekorativa detaljer bör vara gjorda av MDF.

Bild
Bild

Strålen är användbar för att stärka basen. Det måste fungera som ett stöd och en grund för hela strukturen. Det är bäst att köpa ett par staplar med en längd av 4,5 m. Det finns ingen anledning att utsätta trädet för ytterligare bearbetning, eftersom sängens bas inte kommer att placeras på en iögonfallande plats.

När du köper en bar måste du vara uppmärksam på förhållandena där den tidigare lagrades.

Det är inte tillrådligt att köpa material som finns utan ytterligare markiser eller distanser. Som regel kännetecknas sådana staplar av hög luftfuktighet, obehaglig färg och har ofta olika defekter eller deformationer på ytan.

Basens huvudgavel måste vara tillverkad av MDF och spånskiva. Delens struktur bör riktas uppifrån och ner. Huvudgavelns nedre kant måste fräsas för att det ska se snyggare ut. Detta element är fäst på helljuset med hjälp av hållare och är fixerat med stativ på sidodelarna.

Bild
Bild

Basens huvudsakliga detaljer är lådor och baksidor

Lådor är längsgående delar som ligger vid basen av sovmöblerna. De tillverkas genom en första förberedelse av monteringshålen. Efter dessa steg bör du fixa basstängerna med självgängande skruvar och lim.

Efter att ha förberett alla nödvändiga delar kan du fortsätta att montera sängen. Det rekommenderas att göra detta på den plats där du planerar att installera den resulterande produkten.

Efter det måste du sätta ihop mittstången med stöden och installera det stöd som krävs för madrassen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att fästa stöden på virket. För detta kan du använda vanliga självgängande skruvar. Innan detta måste stängerna fästas på hållarna, som i början måste fästas på baksidan.

Efter alla ovanstående steg kan du gå vidare till det sista steget med att göra sängbotten: installera basen för madrassen. Denna del kan tillverkas av spånskiva. Den bör bestå av två halvor, eftersom sådana strukturer är mycket lättare att montera.

Bild
Bild

Det är mycket lättare och snabbare att göra baser av vanliga pallar. Sådana möbler ser väldigt originella ut i många interiörer och är bra alternativ till vanliga sängar.

För tillverkning av sådana produkter rekommenderas att använda starkare och mer hållbara europallar.

Först måste du köpa 6-12 pallar och slipa dem ordentligt, eftersom sådana material oftast har jags och splinter på ytan. Det rekommenderas också att behandla pallar med speciella antiseptiska medel.

Därefter måste pallarna läggas på golvet och fästas med varandra med självgängande skruvar.

Madrasser i sådana möbler läggs på en enkel och styv bas. Vissa användare lägger till förköpta baser med lameller till sådana hemlagade möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Moderna köpare försöker välja inte bara vackra, spektakulära, utan också de mest bekväma möblerna för sovrummet.

Många människor noterar bräckligheten i metallnätbaser. Först är det väldigt bekvämt att sova på dem, men med tiden pressas de, och istället för dem måste du köpa andra produkter.

Många köpare föredrar pålitliga strukturer med trälameller. Människor har noterat de utmärkta egenskaperna hos sådana ortopediska baser.

Många personer med ryggradssjukdomar är nöjda med de köpta sängarna med fasta baser. Skynda dig dock inte för att köpa sådana möbler. Till att börja med rekommenderas att rådgöra med din läkare, eftersom sängar med liknande fundament kan skada din hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill köpa en modern säng, bör du titta närmare på de justerbara elektriska modellerna. Kunder som bestämde sig för ett sådant köp var nöjda, eftersom basen i sådana produkter kan fixas i vilken lämplig position som helst. Detta plus lockar många.

När du väljer en säng, läs konsumentrecensioner, ta reda på yttranden från experter. Så du kan jämföra flera bästa alternativ och välja en modell som passar även de minsta detaljerna. En produkt av hög kvalitet kommer att glädja dig så länge som möjligt.

Rekommenderad: