Säng I Japansk Stil (27 Bilder): Funktioner Och Regler För Att Välja Låga Modeller Utan Ben

Innehållsförteckning:

Video: Säng I Japansk Stil (27 Bilder): Funktioner Och Regler För Att Välja Låga Modeller Utan Ben

Video: Säng I Japansk Stil (27 Bilder): Funktioner Och Regler För Att Välja Låga Modeller Utan Ben
Video: NEVER TOO SMALL 27sqm/291sqft Small House Design - The Brook 2024, April
Säng I Japansk Stil (27 Bilder): Funktioner Och Regler För Att Välja Låga Modeller Utan Ben
Säng I Japansk Stil (27 Bilder): Funktioner Och Regler För Att Välja Låga Modeller Utan Ben
Anonim

De traditionella rummen i japansk stil är strama och minimalistiska, utan ljusa tillbehör och inredningselement. Fokus för dessa sovrum ligger på den låga och breda sängen, som ofta kan vara den enda möbeln i sovrummet.

Särdrag

Tatami är en traditionell japansk säng, som består av en bas med en strikt och enkel form, samt en mycket hård madrass - en futon, som i sig kan användas som en fullvärdig sovplats. Huvuddragen i en sådan säng är dess låga läge ovanför golvnivån. I den klassiska versionen är tataminen gjord endast av naturliga trädslag eller av bambu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designen saknar helt dekorativa element, en riktig japansk säng är träets naturliga färg, enkelhet och stränghet. Moderna sängmodeller som imiterar tatami är en mycket bred ram, vars kanter oftast sticker ut utanför madrassen.

Bild
Bild

Sängstommen vilar på starka knäböj, vanligtvis fyra av dem. Undantaget är stora sängar, där ett extra ben är fäst i mitten - för att ge möblerna ökad stabilitet. Alla ben är särskilt förskjutna mot mitten av sängen - detta möjliggör effekten av att sväva över golvet.

För närvarande blir moderna modeller utan ben, utrustade med lådor för förvaring av sängkläder, på modet.

Bild
Bild

De särdrag hos sängar i japansk stil inkluderar följande:

  • naturlig träram;
  • låg placering av madrassen, nästan på golvet;
  • tydliga geometriska former, med raka linjer och hörn;
  • fullständig brist på dekor och prydnadsföremål;
  • raka och låga ryggar, sänggavlar i form av en rektangel;
  • tjocka ben, i modeller utan ben - närvaron av inbyggda lådor för linne (längs hela omkretsen);
  • brist på metall- och plastdelar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa modeller kan sänggaveln saknas, i detta fall är sängen vanligtvis utrustad med en mjuk rulle och trimmad med mjukt tyg - längs hela omkretsen av ramstrukturen.

Fördelar och nackdelar

På grund av sin lakonism och korrekta former kommer sängen i japansk stil harmoniskt att passa in i nästan alla moderna interiörer, detta kan hänföras till en av de främsta fördelarna med tatamimatta. De obestridliga fördelarna med den japanska sängen kan också hänföras till dess stabilitet och ramens speciella styrka. Sängen kommer att vara pålitlig oavsett sängens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare erbjuder enkla, en och en halv och dubbla modeller, men den vanligaste och bekväma sängstorleken är 160 × 200 cm.

Om rummet i rummet tillåter, är det bättre att föredra detta alternativ.

Fördelarna inkluderar en bred, plan yta, som oftast (i enlighet med en modern människas behov) är utrustad med en bekväm ortopedisk madrass istället för den traditionella japanska futonen.

Bild
Bild

Många tillverkare erbjuder modeller av låga dubbelsängar som inte har ben. Utformningen av en sådan säng är mycket mer stabil, men den stora nackdelen med sådana modeller kommer att vara betydande besvär vid rengöring.

En tung säng måste ständigt skjutas åt sidan för att rengöra under den. Detta kan skada golvet i rummet och kommer att kräva mycket fysisk ansträngning från dig.

Om du är allergisk mot allt annat behöver du daglig våtstädning i rummet, då är det bättre att vägra ett sådant alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färglösning

För att återskapa en äkta japansk stil i ditt sovrum kan du inte bara köpa en matchande säng. Det finns många finesser som du behöver veta när du skapar önskad atmosfär i ett rum. Den absoluta harmonin mellan naturligt trä och dämpade färger är en av de viktigaste reglerna som sängens utformning och rummet som helhet måste följa.

Bild
Bild

Japansk stil tillåter inte ljusa färger och nyanser som är långt ifrån naturliga. Som regel är designen baserad på svarta, vita och bruna färger. De kan kompletteras med dämpade nyanser av andra naturliga färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att den japanska stilen kräver strikt återhållsamhet och kortfattning, så använd inte mer än tre eller fyra färger när du inreder ett sovrum. Dessutom måste deras kombination vara felfri.

Att välja ett överkast för en japansk säng är inte en lätt uppgift. Traditionellt är tatamimattor täckta med flera olika texturerade överkast, som också skiljer sig åt i form och storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska överkast har inte flytande veck och krusiduller - till skillnad från europeiska. Överkast bör endast tillverkas av naturmaterial, helst vanligt eller med ett knappt märkbart mönster. När du väljer sängkläder bör du följa samma regler. Det är mycket bra om det här är vanliga produkter tillverkade av naturmaterial. Det kan vara 100% bomull eller siden.

Interiör

Huvudregeln när du inreder ett sovrum i japansk stil är att inte överbelasta det med inredning. Strikt återhållsamhet i allt är motto för denna stil. Om andra möbler finns i rummet måste de matchas med tataminen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla möbler ska vara låga. Användning av höga skåp eller speglar är oacceptabelt, eftersom detta kommer att förstöra atmosfären i din valda stil.

Små bänkar, bord och nattduksbord är lämpliga för ett sådant sovrum. Kom ihåg att den breda sängen i japansk stil ska förbli huvudmöbeln. Det är omöjligt att störa upp rummet med värdelösa saker och prydnadsföremål.

Bild
Bild

Om väggarna och golvet i rummet är inredda i ljusa pastellfärger, skulle den idealiska lösningen vara att välja kontrastmöbler av mörkt trä. Om sovrummet har mörka väggar och golv, är det bättre att välja möbler från ljust trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte kan klara dig utan tillbehör till ett sådant rum, använd dem till ett minimum. Närvaron av lyxvaror, konst och antikviteter och dekorativa föremål är inte ett alternativ för japansk stil. Grunden är funktionalitet och återhållsamhet.

Bild
Bild

Var försiktig med valet av textilier. Det ska vara diskret och överensstämma med en enda designriktning. Fönstren kan hängas med sidgardiner eller traditionella japanska halmdraperier.

Rekommenderad: